Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εμβόλιο Soberana 2

Το κου­βα­νι­κό υπο­ψή­φιο εμβό­λιο κατά της Covid-19, Soberana 2 έδει­ξε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 62% μετά τη χορή­γη­ση μόλις δύο από τις τρεις δόσεις του, ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το η δημό­σια φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία BioCubaFarma, επι­κα­λού­με­νη προ­κα­ταρ­κτι­κά δεδο­μέ­να κλι­νι­κών δοκι­μών τελι­κού σταδίου.

Η Κού­βα, της οποί­ας ο τομέ­ας βιο­τε­χνο­λο­γί­ας εξά­γει εμβό­λια επί δεκα­ε­τί­ες, έχει πέντε υπο­ψή­φια εμβό­λια σε κλι­νι­κές δοκι­μές, εκ των οποί­ων τα δύο — τα Soberana 2 και Abdala — βρί­σκο­νται σε κλι­νι­κές δοκι­μές τελι­κής φάσης.

«Μέσα σε λίγες εβδο­μά­δες ανα­μέ­νε­ται να έχου­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα από τη χορη­γή­ση τριών δόσε­ων, τα οποία ανα­μέ­νου­με ότι θα είναι ανώ­τε­ρα», δήλω­σε ο Βιθέ­ντε Βέρεζ, διευ­θυ­ντής του κρα­τι­κού ινστι­τού­του Finlay Vaccine, το οποίο ανέ­πτυ­ξε το Soberana 2.

Τα νέα έρχο­νται καθώς το νησί της Καραϊ­βι­κής βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πο με το χει­ρό­τε­ρο ξέσπα­σμα από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας μετά την άφι­ξη πιο μετα­δο­τι­κών παραλ­λα­γών του νέου κορο­νοϊ­ού, που οδη­γούν σε νέα ρεκόρ καθη­με­ρι­νών κρου­σμά­των. Βέβαια η έντα­ση της παν­δη­μί­ας στην Κού­βα δεν έχει καμία σχέ­ση με ό,τι ζει η χώρα μας ή άλλες δυτι­κές χώρες. Ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός των κρου­σμά­των φτά­νει στα 1.000 ενώ οι νεκροί δεν ξεπερ­νούν του 10–12 ημερησίως.

Το νησί της επα­νά­στα­σης υφι­στά­με­νο εδώ και δεκα­ε­τί­ας ένα εξο­ντω­τι­κό εμπάρ­γκο από τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους της, είναι ανα­γκα­σμέ­νο να στη­ρί­ζε­ται στα δικά τις εμβό­λια.. Δυτι­κοί εκτι­μούν ότι η επι­λο­γή αυτή είναι ένα παρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νο στοί­χη­μα, αλλά αν απο­δώ­σει, η Κού­βα μπο­ρεί να ενι­σχύ­σει την επι­στη­μο­νι­κή της φήμη, να της απο­φέ­ρει μέσω εξα­γω­γών σκλη­ρό νόμι­σμα που έχει μεγά­λη ανά­γκη και να ενι­σχύ­σει την παγκό­σμια προ­σπά­θεια εμβολιασμού.

«Γνω­ρί­ζου­με ότι η κυβέρ­νη­σή μας δεν ήταν σε θέση να παρά­σχει σε αυτό το εγχεί­ρη­μα όλη την χρη­μα­το­δό­τη­ση που αυτό απαι­τού­σε, και παρ ‘όλα αυτά είναι ένα απο­τέ­λε­σμα παγκό­σμιου κύρους», δήλω­σε στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ κατά την παρου­σί­α­ση των αποτελεσμάτων.

Αρκε­τές χώρες, από την Αργε­ντι­νή και την Τζα­μάι­κα έως το Μεξι­κό και τη Βενε­ζου­έ­λα έχουν εκδη­λώ­σει ενδια­φέ­ρον να αγο­ρά­σουν κου­βα­νι­κά εμβό­λια. Το Ιράν ξεκί­νη­σε να παρά­γει το Soberana 2 νωρί­τε­ρα φέτος, στο πλαί­σιο των κλι­νι­κών δοκι­μών τελι­κού σταδίου.

Οι αρχές της Κού­βας άρχι­σαν να χορη­γούν μαζι­κά τα πει­ρα­μα­τι­κά εμβό­λια στο πλαί­σιο «παρεμ­βα­τι­κών μελε­τών», ελπί­ζο­ντας ότι θα επι­βρα­δύ­νουν την εξά­πλω­ση του ιού.

Ο αριθ­μός των καθη­με­ρι­νών κρου­σμά­των μειώ­θη­κε κατά το ήμι­συ στην πρω­τεύ­ου­σα μετά την έναρ­ξη αυτής της εκστρα­τεί­ας εμβο­λια­σμού, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία,  η οποία συν­δυά­στη­κε και με αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα lockdown.

Πηγή: με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το ΑΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο