Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Η υγεία, ιερή ως κόρη οφθαλμού

Πηγαί­νει επει­γό­ντως να σώσει, να θερα­πεύ­σει και μετά επι­στρέ­φει με ευγνω­μο­σύ­νη στο σακού­λι του… Σχε­τι­κά με την Ιατρι­κή στο νησί της επα­νά­στα­σης, ο Martí είπε, “απαι­τεί­ται βαθιά ψυχή για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με επι­τυ­χία αυτή το ιερό θέσφατο”.

Ένας ολο­κλη­ρω­μέ­νος για­τρός θερα­πεύ­ει το σώμα την ίδια στιγ­μή που θερα­πεύ­ει την ψυχή. Αν, για να τον παρη­γο­ρή­σει, βάλει το ίδιο χέρι με το οποίο προ­σφέ­ρει το χάπι στον ώμο του πάσχο­ντος, μεγα­λώ­νει, αλλά θα γίνει γίγα­ντας αν προ­σφέ­ρει το επάγ­γελ­μά του χωρίς δώρα σε αντάλ­λαγ­μα, αν δεν μετρή­σει προ­νό­μια για τον εαυ­τό του, αν είναι πάντα εκεί όταν τον χρειά­ζο­νται, αν προ­ω­θεί το κλει­δί της υγεί­ας στην προ­λη­πτι­κή ιατρι­κή – και το διδά­σκει με αυτόν τον τρόπο.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Στη συναυ­λία των λαών του κόσμου, η Κού­βα περ­πα­τά με τη λευ­κή της φορε­σιά, με άντρες και γυναί­κες σαν κι αυτούς. αλλά όχι ανά­με­σα σε ουρα­νο­ξύ­στες και εμπο­ρι­κά κέντρα, αλλά σε ρει­κό­το­πους και βου­νά, στους κατοι­κη­μέ­νους λόφους των πόλε­ων, στο κάλε­σμα μετά από κάποια καταστροφή.

Πηγαί­νει επει­γό­ντως να σώσει, να θερα­πεύ­σει και μετά επι­στρέ­φει με την ευγνω­μο­σύ­νη στην πλάτη.

Αν η κλη­ρο­νο­μιά του δια­πρε­πούς Finlay έβα­λε το σύμ­βο­λο πρώ­τα στην ημε­ρο­μη­νία που κάθε 3η  Δεκεμ­βρί­ου τιμά τη Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Ιατρι­κή, τον τρό­πο με τον οποίο η επα­να­στα­τι­κή Κού­βα κατά­λα­βε αυτό το επάγ­γελ­μα και εκπαι­δεύ­ει όσους το ασκούν και τους ενστα­λά­ζει το πνεύ­μα για να το προ­σφέ­ρουν, ακό­μη και μακριά από τη χώρα, από προ­σω­πι­κή άνε­ση, κάνουν αυτό το νησί μνη­μείο για εκεί­νους που κάνουν την φρο­ντί­δα για την ιερή κατά­κτη­ση την υγεία για όλους.

Σε αυτό το ευγενές επάγγελμα, η Κούβα συνεχίζει να είναι φωτοδότης για μια ολόκληρη ήπειρο.

Πηγή granma

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο