Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Η χώρα αποτίνει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του

Ένας χρό­νος πέρα­σε από τον θάνα­το του Φιντέλ Κάστρο και η Κού­βα απο­τί­νει φόρο τιμής σήμε­ρα στον εκλι­πό­ντα ηγέ­τη της, με τρό­πο λιτό.

Καμία μαζι­κή εκδή­λω­ση δεν έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο, που απε­βί­ω­σε πριν από έναν χρό­νο σε ηλι­κία 90 ετών.

Στην Αβά­να, θα λάβει χώρα από­ψε το βρά­δυ μια αγρυ­πνία μπρο­στά από το πανε­πι­στή­μιο. Η παρου­σία του Ραούλ Κάστρο, όπως επί­σης και η πιθα­νή επί­σκε­ψή του στο Σαντιά­γο ντε Κού­βα, στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα, όπου έχει μετα­φερ­θεί η τέφρα του μεγα­λύ­τε­ρου αδελ­φού του, δεν έχουν προς το παρόν επι­βε­βαιω­θεί από τις αρχές.

Εδώ και μία εβδο­μά­δα πραγ­μα­το­ποιού­νται μια σει­ρά «πολι­τι­κές και πολι­τι­στι­κές» εκδη­λώ­σεις σε ολό­κλη­ρη τη χώρα για τη συμπλή­ρω­ση ενός έτους από τον «φυσι­κό θάνα­το» του πατέ­ρα της κου­βα­νι­κής επανάστασης.

Αν και οι συμπα­τριώ­τες του δεν έκα­ναν τα απο­κα­λυ­πτή­ρια κανε­νός αγάλ­μα­τος ούτε βάπτι­σαν κάποιον δρό­μο με το όνο­μά του σεβό­με­νοι τις επι­θυ­μί­ες τους, τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες αναρ­τή­θη­καν εκ νέου πανό στους τοί­χους που έγρα­φαν συν­θή­μα­τα όπως «Fidel vive» (Ο Φιντέλ ζει) ή «Somos Fidel» (Είμα­στε ο Φιντέλ).

Ο Λέι­σι Τσι, ένας φοι­τη­τής ιστο­ρί­ας ηλι­κί­ας 22 ετών, θυμά­ται τον «πόνο» που ένιω­σε μόλις ανα­κοι­νώ­θη­κε ο θάνα­τος του Κάστρο. Ο θάνα­τός του «μας άγγι­ξε, ιδί­ως τους νέους, ακό­μα κι αν κάποιοι ένιω­σαν χαρά».

«Παρα­μέ­νει ζωντα­νός στις σκέ­ψεις μας, στον πολι­τι­σμό μας, στη μάχη των ιδε­ών που δίνου­με» είπε από την πλευ­ρά της η Γκλά­ντις Γκαρ­σία, διευ­θύ­ντρια ενός δημο­τι­κού σχο­λεί­ου στην Αβάνα.

Στε­νοί σύμ­μα­χοι της Κού­βας, ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο και ο ομό­λο­γός του της Βολι­βί­ας Έβο Μορά­λες απέ­τι­σαν επί­σης φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο.

Ο Μαδού­ρο επι­σή­μα­νε ότι «ο Φιντέλ ενσάρ­κω­νε την αλλη­λεγ­γύη και τον ουμα­νι­σμό με τη δρά­ση του που στό­χευε πάντα στο να κάνει τον κόσμο καλύ­τε­ρο», ενώ ο Μορά­λες σημεί­ω­σε ότι «όσο ο σοσια­λι­σμός θα παρα­μέ­νει στην κορυ­φή, ο Φιντέλ θα παρα­μέ­νει ζωντανός».

Φιντέλ Κάστρο – Τι σημαί­νει Επανάσταση

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο