Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Η 26η Ιουλίου είναι Γιορτή υπερηφάνειας για τις κατακτήσεις του λαού της!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η επέ­τειος των 66 χρό­νων από την επί­θε­ση στο στρα­τό­πε­δο της Μον­κά­δα που έχει ανα­κη­ρυ­χθεί και Εθνι­κή Εορ­τή της Κού­βας δίνει την ευκαι­ρία για απο­λο­γι­σμό των κατα­κτή­σε­ων και των δικαιω­μά­των που έχει πετύ­χει αυτή η μικρή χώρα κάτω από την μύτη των ΗΠΑ.

Η Επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση μετά την νίκη μετά  από τρία χρό­νια ηρω­ι­κού αντάρ­τι­κου παρα­λάμ­βα­νε μια χώρα που επί 7 χρό­νια στέ­να­ζε κάτω από την δικτα­το­ρία της αιμο­στα­γής μαριο­νέ­τας των Αμε­ρι­κά­νων Μπα­τί­στα.  Επτά ολό­κλη­ρα χρό­νια είχαν κατα­δι­κά­σει τον Κου­βα­νέ­ζι­κο λαό στην φτώ­χεια και την δυστυ­χία. Ο Μπα­τί­στα είχε παρα­δώ­σει όλο τον πλού­το της χώρας σε μια μικρή κλί­κα γαιο­κτη­μό­νων και εργο­στα­σιαρ­χών, στα αμε­ρι­κά­νι­κα μονο­πώ­λια και στην αμε­ρι­κά­νι­κη μαφία. Κρα­τού­σε την εξου­σία με κατα­στο­λή, φυλα­κί­σεις, βασα­νι­στή­ρια και του­λά­χι­στον 20.000 εκτε­λέ­σεις στην επτα­ε­τή τυραν­νία του.

Η Επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση αντι­με­τώ­πι­σε τερά­στιες δυσκο­λί­ες από τα σαμπο­τάζ της αντί­δρα­σης, την έλλει­ψη επι­στη­μό­νων και ειδι­κών, από την ωμή επέμ­βα­ση στον Κόλ­πο των Χοί­ρων. Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και οι άλλες σοσια­λι­στι­κές χώρες στή­ρι­ξαν την Κού­βα ακό­μη και όταν απει­λή­θη­κε η παγκό­σμια ειρή­νη και μέχρι τις ανατροπές.

Η Κού­βα με τερά­στιες δυσκο­λί­ες ξεπέ­ρα­σε και τα χρό­νια που κυριο­λε­κτι­κά μόνη της σήκω­νε στις πλά­τες της τις ιδέ­ες του σοσια­λι­σμού παλεύ­ο­ντας ακό­μη και για την επιβίωση. 

Το εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο ακό­μη και σήμε­ρα με εντει­νό­με­νη σκλη­ρό­τη­τα στε­ρεί από τα παι­διά και τον λαό της Κού­βας να απο­λαύ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συλ­λο­γι­κής , σοσια­λι­στι­κής προσπάθειας. 

Για τον Κου­βα­νέ­ζι­κο λαό η 26 Ιου­λί­ου είναι ημέ­ρα υπε­ρη­φά­νειας για τις κατα­κτή­σεις του με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πεί­σμα ενά­ντια στο εμπάρ­γο που 12 Πρό­ε­δροι των ΗΠΑ συνε­χό­με­να επι­βάλ­λουν με την συμ­με­το­χή και των άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων και της ΕΕ.

-Η πρώ­τη κατά­κτη­ση είναι να παρα­μεί­νει ανε­ξάρ­τη­τη και κυρί­αρ­χη χώρα. 

-Να κρα­τή­σει ζωντα­νές τις ιδέ­ες του σοσια­λι­σμού σαν παρά­δειγ­μα και για τους υπό­λοι­πους λαούς.

-Να ανα­ζη­τεί συμ­φω­νί­ες ισό­τι­μες και επω­φε­λεις για αυτούς που συμ­με­τέ­χουν στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και στην ευρύ­τε­ρη περιοχή. 

-Να παλεύ­ει για την παγκό­σμια ειρή­νη αλλά και για την ανε­ξαρ­τη­σία των λαών. 

Οι κατα­κτή­σεις της Κού­βας ανα­γνω­ρί­ζο­νται από όλους τους Παγκό­σμιους Οργανισμούς.

-Άνοι­ξε την αγκα­λιά της για τον υπό­λοι­πο κόσμο για να πολε­μή­σει τον αναλ­φα­βη­τι­σμό και να κατα­πο­λε­μή­σει ασθέ­νειες που βασά­νι­ζαν τους λαούς της Λ.Αμερικής και Αφρι­κής σε 66 χώρες με τις εκπαι­δευ­τι­κές και ιατρι­κές της αποστολές.

-Μόλις πριν από λίγες μέρες πήραν το πτυ­χίο τους 500 για­τροί από 84 χώρες από το ELAM το Ιατρι­κό Πανε­πι­στή­μιο Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, την μεγα­λύ­τε­ρη πια Ιατρι­κή Σχο­λή στον Κόσμο. 

Από το 1999 που ιδρύ­θη­κε στην Κού­βα από τον Φιντέλ Κάστρο, απο­φοί­τη­σαν 30.000 για­τροί μετα­ξύ των οποί­ων και 170 Αμε­ρι­κα­νοί πολί­τες με την ηθι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση να προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους σε υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιοχές. 

-Έγι­νε ήδη γνω­στό πως η πυκνό­τη­τα των για­τρών έφτα­σε στην Κού­βα τους 9 ανά 1000 κατοί­κους όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 2.

-Πρό­σφα­τα ανα­κοι­νώ­θη­κε από τις υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας πως στην Κού­βα υπάρ­χουν 2000 άνθρω­ποι που είναι πάνω από 100 χρονών!. 

-Όλοι οι Κου­βα­νοί έχουν δικαί­ω­μα σε δωρε­άν Υγεία, Παι­δεία, πολι­τι­σμό και αθλη­τι­σμό για όλη τους την ζωή.

-Εκθέ­σεις διε­θνών οργα­νι­σμών δια­πι­στώ­νουν πως η Κού­βα είναι η καλύ­τε­ρη χώρα στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και στην Καραϊ­βι­κή για να μεγα­λώ­σουν τα παι­διά και οι νέοι.

- Δεν δια­πι­στώ­νουν (Unicef) καμία περί­πτω­ση υπο­σι­τι­σμού και ανε­πάρ­κειας τρο­φί­μων παρά το εμπάργκο. 

-Η Κού­βα έχει εξα­φα­νί­σει την μαλά­ρια με την προ­λη­πτι­κή της ιατρική.

-Την μετά­δο­ση του ιού HIV από την μητέ­ρα στο παιδί 

- Εξέ­λι­ξε φάρ­μα­κο κατά του καρ­κί­νου του πνεύμονα. 

-Η βρε­φι­κή  θνη­σι­μό­τη­τα ειναι 4 στις 1000 γεν­νή­σεις η χαμη­λό­τε­ρη σε όλη την Αμερική.

-Ο μέσος όρος ζωής είναι περί­που 80 χρο­νών με κοι­νω­νι­κούς συντε­λε­στές υψη­λό­τε­ρους από πολ­λές λεγό­με­νες πλού­σιες χώρες και των ΗΠΑ. 

Για­τί λοι­πόν η κάθε κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­νε­ώ­νει και σκλη­ραί­νει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το εμπάργκο; 

Για­τί η Κού­βα είναι το παρά­δειγ­μα της χώρας και της συμ­με­το­χι­κής κοι­νω­νί­ας που όλοι οι εργα­ζό­με­νοι θα ήθε­λαν να ζήσουν εκεί! 

Είναι το παρά­δειγ­μα που πρέ­πει να εξα­φα­νι­στεί από τον χάρ­τη. Είναι το άσβε­στο ταξι­κό μίσος που δεν αφή­νει το κεφά­λαιο των ΗΠΑ να ησυχάσει. 

Η Κού­βα κρα­τά­ει με κατα­κτή­σεις και επι­τυ­χί­ες. Κρα­τά­ει ζωντα­νά τα ιδα­νι­κά των επα­να­στα­τών της επί­θε­σης στην Μον­κά­δα. Ευχή όλων των επα­να­στα­τών και των κατα­πιε­σμέ­νων λαών είναι να κρα­τή­σει την πορεία του σοσια­λι­σμού προς τον κομ­μου­νι­σμό όπως προ­δια­γρά­φε­ται και στο νέο της Σύνταγ­μα για πάντα, με την δική μας στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη στο λαό της. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο