Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Η BioCubaFarma υλοποιεί 350 δράσεις για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας

Ένα εκτε­τα­μέ­νο χαρ­το­φυ­λά­κιο έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης, με περισ­σό­τε­ρα από 350 έργα που προ­ο­ρί­ζο­νται, ουσια­στι­κά, να καλύ­ψουν τις ανά­γκες και τα προ­γράμ­μα­τα του εθνι­κού συστή­μα­τος υγεί­ας, είναι μέρος των στό­χων της BioCubaFarma, για το επό­με­νο διάστημα

Σε ένα συνέ­δριο κατά την τελευ­ταία ημέ­ρα της IV Διε­θνούς Σύσκε­ψης Cuba-Υγεία 2022 (IV Convención Internacional Cuba-Salud 2022) με τίτλο «Ανά­πτυ­ξη και προ­oπτι­κές του κου­βα­νέ­ζι­κου βιο­φαρ­μα­κευ­τι­κού τομέα», ο πρό­ε­δρος της BioCubaFarma, Δρ. Εδουάρ­δο Μαρ­τί­νες Ντί­ας, διευ­κρί­νι­σε ότι ορι­σμέ­να από αυτά τα έργα θα συνε­χι­στούν αντι­κα­θι­στώ­ντας τα γενό­ση­μα φάρ­μα­κα που εισά­γο­νται σήμε­ρα, ενώ άλλα είναι νέα φάρ­μα­κα, βασι­κά εστια­σμέ­να στις κύριες αιτί­ες θανά­του στη χώρα.

Ανέ­φε­ρε σαν παρά­δειγ­μα ότι στην περί­πτω­ση του καρ­κί­νου, εκτός από τα τρία φάρ­μα­κα που είναι κατα­χω­ρη­μέ­να, γίνε­ται δου­λειά σε άλλα 11, τα οποία έχουν όλα πατέντες.

Ακό­μη, τόνι­σε, εντο­πί­σα­με μόρια που επι­τί­θε­νται στο παθο­γό­νο με δια­φο­ρε­τι­κούς μηχα­νι­σμούς, οπό­τε θα μπο­ρέ­σου­με στο μέλ­λον να προ­χω­ρή­σου­με σε συν­δυα­σμέ­νες θερα­πεί­ες και να υλο­ποι­η­θεί η ιδέα μετα­τρο­πής του προ­χω­ρη­μέ­νου καρ­κί­νου σε κοι­νή χρό­νια νόσο.

Από αυτή την άπο­ψη, τόνι­σε συγκε­κρι­μέ­να τα έργα κλι­νι­κής μελέ­της HeberSaVax και CIGB-300. Το πρώ­το είναι ένα θερα­πευ­τι­κό εμβό­λιο κατά των συμπα­γών όγκων που μελε­τά­ται για περισ­σό­τε­ρα από δέκα χρό­νια, με σημα­ντι­κά στοι­χεία σε διά­φο­ρους τύπους καρ­κί­νου. ενώ το δεύ­τε­ρο είχε ενθαρ­ρυ­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στον καρ­κί­νο του τρα­χή­λου της μήτρας.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στα έργα κατά των νευ­ρο­εκ­φυ­λι­στι­κών ασθε­νειών, όπως το NeuroEpo, το CIGB-845 και το μόριο JM-20.

Ως άλλη μια από τις δρά­σεις, ο Μαρ­τί­νες Ντί­ας ανέ­φε­ρε το επεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα, στο πλαί­σιο του οποί­ου ξεχω­ρί­ζει το CIGB-Mariel Complex –στη φάση εκκί­νη­σης στην Ειδι­κή Ανα­πτυ­ξια­κή Ζώνη Mariel– και άλλες μονά­δες παρα­γω­γής που ανή­κουν σε εται­ρεί­ες με έδρα τις ασια­τι­κές και ευρω­παϊ­κές χώρες.

Για το θέμα αυτό, τόνι­σε την παρου­σία της Κού­βας σε όλες τις ηπεί­ρους, είτε μέσω εξα­γω­γών προ­ϊ­ό­ντων, είτε μέσω επι­στη­μο­νι­κών συνερ­γα­σιών, κέντρων έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης, κοι­νών εργα­στη­ρί­ων, δρα­στη­ριο­τή­των κλι­νι­κών δοκι­μών κά.

Ομοί­ως, στο πλαί­σιο της Συνερ­γα­σί­ας Νότου-Νότου, η τεχνο­λο­γία έχει μετα­φερ­θεί σε μια ομά­δα χωρών, όπου σήμε­ρα κατα­σκευά­ζο­νται αρκε­τά προ­ϊ­ό­ντα του Ομί­λου Επιχειρήσεων.

Όλα ενσωματωμένα στο εθνικό σύστημα υγείας

Η BioCubaFarma, σημεί­ω­σε, «κατα­σκευά­ζει 996 προ­ϊ­ό­ντα, εκ των οποί­ων η πλειο­νό­τη­τα (757) προ­ο­ρί­ζο­νται για το κου­βα­νι­κό σύστη­μα υγεί­ας και απο­τε­λού­νται από φάρ­μα­κα, εμβό­λια, δια­γνω­στι­κά συστή­μα­τα, εξο­πλι­σμό και ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κά προϊόντα».

Αυτός ο τομέ­ας ‑μέρος του κου­βα­νι­κού προ­γράμ­μα­τος υγεί­ας, είναι πλή­ρως ενσω­μα­τω­μέ­νος στο εθνι­κό-δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και ο θεμε­λιώ­δης τρό­πος με τον οποίο σχε­τι­ζό­μα­στε είναι μέσω προ­γραμ­μά­των υγεί­ας, τόνι­σε ο Μαρ­τί­νες Ντίας.

Από την άπο­ψη αυτή, υπεν­θύ­μι­σε τον αντί­κτυ­πο πολ­λών προ­ϊ­ό­ντων BioCubaFarma στο εθνι­κό σύστη­μα, όπως οι περι­πτώ­σεις της Tecnología Suma, για την ανί­χνευ­ση ασθε­νειών στο εργα­στη­ρια­κό δίκτυο, το Alfafeto Proteínas, με σημα­ντι­κή συμ­βο­λή στη μεί­ω­ση της βρε­φι­κής θνη­σι­μό­τη­τας στην Κού­βα και το διευ­ρυ­μέ­νο πρό­γραμ­μα για τους εμβο­λια­σμούς, όπου έχει επι­τευ­χθεί σχε­δόν πλή­ρης ανο­σο­ποι­η­τι­κή κάλυ­ψη κατά αρκε­τών ασθενειών.

Παρα­δείγ­μα­τα αυτού είναι τα εμβό­λια κατά της Μηνιγ­γί­τι­δας τύπου BC, της ηπα­τί­τι­δας Β, του Hemophilus influenzae τύπου Β, το πρώ­το με συν­θε­τι­κό αντι­γό­νο και το πεντα­δύ­να­μο (σσ. κατά πέντε ασθενειών).

Η Κούβα μηδενίζει τους θανάτους από Covid19 cuba covid vaccine

Ο πρό­ε­δρος της BioCubaFarma τόνι­σε ότι η εκτε­τα­μέ­νη εμπει­ρία που έχει συσ­σω­ρευ­τεί από τους επι­στή­μο­νες όλα αυτά τα χρό­νια λει­τούρ­γη­σε ως βάση για το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας στην αντι­με­τώ­πι­ση του COVID-19.

Το απο­τέ­λε­σμα ήταν ότι το 85% των φαρ­μά­κων που χρη­σι­μο­ποιού­νται στο πρω­τό­κολ­λο για τη θερα­πεία ασθε­νών που είχαν μολυν­θεί από τον ιό προ­μη­θεύ­τη­κε από την BioCubaFarma, με έμφα­ση τα Biomodulin T, Interferon, Nasalferon, Jusvinza και Itulizumab, μετα­ξύ άλλων φαρ­μά­κων, εξο­πλι­σμού, ιατρι­κών συσκευών και δια­γνω­στι­κών συστήματα.

Ιδιαί­τε­ρη μνεία έγι­νε στην ανά­πτυ­ξη κου­βα­νι­κών εμβο­λί­ων κατά της παν­δη­μί­ας, τα οποία συνέ­βα­λαν σημα­ντι­κά στη δια­κο­πή της υψη­λής μετά­δο­σης και της λοι­μο­γό­νου δρά­σης του COVID-19 στην οποία βυθί­στη­κε το νησί.

Η BioCubaFarma είναι διαρ­θω­μέ­νη σε 45 διοι­κη­τι­κές υπο­ο­μά­δες , 20 μονά­δες επι­στή­μης και τεχνο­λο­γί­ας, 110 γραμ­μές παρα­γω­γής, με υψη­λά πρό­τυ­πα καλών πρα­κτι­κών παρα­γω­γής και περισ­σό­τε­ρους από 19.000 εργαζόμενους.

Πηγή: granma.cu

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο