Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Μια διαφορετική Πρωτομαγιάτικη πορεία για την στήριξη της Επανάστασης

1 Μάη στην Κού­βα, από το ρεπορ­τάζ της Γκράνμα.

«Ο λαός της Κού­βας δια­δή­λω­σε σήμε­ρα σε όλη τη χώρα σε μια ένδει­ξη υπο­στή­ρι­ξης για την Επα­νά­στα­ση, το νέο Σύνταγ­μα της Δημο­κρα­τί­ας και το αδελ­φό έθνος της Βενεζουέλας.

Η μαζι­κή παρέ­λα­ση της Πρω­το­μα­γιάς κατέ­λη­ξε στην πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης της Αβά­νας José Martí, όπου ακού­στη­κε η Διε­θνής, ο ύμνος των εργα­ζο­μέ­νων του κόσμου.

Αυτή την Πρω­το­μα­γιά, 1.427 διε­θνείς καλε­σμέ­νοι και φίλοι της Κού­βας από περισ­σό­τε­ρες από 100 χώρες που εκπρο­σω­πούν 140 συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, συνό­δευ­σαν τους Κου­βα­νούς εργα­ζό­με­νους σε αυτή τη διε­θνή ημέ­ρα της προ­λε­τα­ρια­κής αλληλεγγύης.

1 maj kuba

Οι Κου­βα­νοί εργά­τες εκφρά­ζουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στο διε­θνές κίνη­μα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του ηγέ­τη της Βρα­ζι­λί­ας, Lula da Silva, για το σεβα­σμό προς τις προ­ο­δευ­τι­κές κυβερ­νή­σεις της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και για την νόμι­μη συνταγ­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας και τον πρό­ε­δρο της τον Nicolás Maduro.

«Είμα­στε όλοι Κού­βα» και «είμα­στε η Συνέ­χεια» δηλώ­νουν οι εργά­τες που γέμι­σαν την πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης στην Αβά­να για έναν ευη­με­ρού­με­νο και βιώ­σι­μο Σοσια­λι­σμό και προ­σθέ­τουν πως « Η νεο­λαία δεν θα σας απο­γοη­τεύ­σει! Ζήτω η ελεύ­θε­ρη Κούβα!»1 maj kyba1

 

Η Προ­ε­δρία της Κού­βας δηλώ­νει στο Twitter:

“Στην  πλα­τεία José Martí, όπως σε όλες τις πλα­τεί­ες τηςΚού­βας , οι άνθρω­ποι είναι ενω­μέ­νοι: εργα­ζό­με­νοι, αγρό­τες, φοι­τη­τές και όλοι οι Κουβανοί.

Είμα­στε ενά­ντια στον νόμο  Χελμς Μπάρ­τον και LeyGarrote (τους επαί­σχυ­ντους νόμους των απο­κλει­σμών). “Δεν θα συμ­φω­νή­σου­με” Είμα­στε η Κού­βα. Είμα­στε η συνέχεια.

  • Το μπλοκ του Υπουρ­γεί­ου Ενέρ­γειας και Ορυ­χεί­ων περ­νά­ει από την πλα­τεία Jose Marti στην Αβά­να, σε μια εκδή­λω­ση δέσμευ­σης για την υπε­ρά­σπι­ση του περι­βάλ­λο­ντος, της κλη­ρο­νο­μιάς του για πάντα Ανώ­τα­του Διοι­κη­τή μας του Φιντέλ Κάστρο, καθώς και για την υπο­στή­ρι­ξη της Επα­νά­στα­σης και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κούβας.
  • Οι άξιοι σεβα­σμού εργα­ζό­με­νοι του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών δια­δη­λώ­νουν σήμε­ρα για να υπε­ρα­σπι­στούν την κου­βα­νι­κή επανάσταση.
  • Στην κεντρι­κή επαρ­χία της Villa Clara, ο λαός της Κού­βας επί­σης δια­δη­λώ­νει για να προ­ω­θή­σει την επα­νά­στα­ση και το διε­θνές προλεταριάτο.
  • Ακο­λου­θεί το μπλοκ που σχη­μα­τί­ζε­ται από εργα­ζό­με­νους του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας (Mined), ακο­λου­θού­με­νο από το δεύ­τε­ρο Υγειο­νο­μι­κό μπλοκ, σαν εκπρό­σω­ποι των τερά­στιων επι­τευγ­μά­των της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

1 maj kuba2

  • Η παρέ­λα­ση της Πρω­το­μα­γιάς για την ενό­τη­τα, τη δέσμευ­ση και τη νίκη των Κου­βα­νών και των εργα­ζο­μέ­νων όλου του κόσμου στην Αβά­να έχει στην κεφα­λή της πορεί­ας φέτος τους νοση­λευ­τές της χώρας, σαν τμή­μα του τερά­στιου μπλοκ που σχη­μα­τί­ζε­ται από την Εθνι­κή Ένω­ση Εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της Υγεί­ας και τη BioCubaFarma ( υπη­ρε­σί­ες βιο­τε­χνο­λο­γί­ας και φαρμάκων).
  • Επί­σης συμ­με­τέ­χουν στην πορεία οι ιατροί και υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό που συνερ­γά­στη­καν στην διε­θνι­στι­κή απο­στο­λή «Περισ­σό­τε­ροι για­τροί» στη Βραζιλία.

Μήνυ­μα τουί­τερ από τον επί­ση­μο λογα­ρια­σμό της κου­βα­νι­κής Προεδρίας:
Όλες οι γενιές των Κου­βα­νών είναι ενω­μέ­νες για να προ­σφέ­ρουν μια “ηχη­ρή, στα­θε­ρή και επα­να­στα­τι­κή απά­ντη­ση στις δηλώ­σεις με απει­λές, προ­κλή­σεις, ψέμα­τα και συκο­φα­ντί­ες της αυτο­κρα­το­ρί­ας των Γιάν­κι”, χωρίς καμία αμφι­βο­λία είμα­στε ελεύ­θε­ροι, κυρί­αρ­χοι, ανε­ξάρ­τη­τοι και σοσιαλιστές.

O Πρό­ε­δρος της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει ότι βρί­σκε­ται στην ιστο­ρι­κή περιο­χή της πλα­τεί­ας της Επα­νά­στα­σης για να δώσει μια «στα­θε­ρή και επα­να­στα­τι­κή απά­ντη­ση στις δηλώ­σεις της αυτο­κρα­το­ρί­ας των Γιάν­κι που περιέ­χουν απει­λές, προ­κλή­σεις, ψέμα­τα και συκοφαντίες.

Η Κού­βα επι­κυ­ρώ­νει ότι είμα­στε ελεύ­θε­ροι, κυρί­αρ­χοι, ανε­ξάρ­τη­τοι και σοσιαλιστές.”

  • Από την Πλα­τεία Mariana Grajales στο Γκουα­ντά­να­μο, οι Κου­βα­νοί εργά­τες δια­δη­λώ­νουν ότι βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή των αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών αγώνων.
  • Η κου­βα­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση προ­σφέ­ρει εικό­νες της παρέ­λα­σης της Πρω­το­μα­γιάς στην ανα­το­λι­κή επαρ­χία Holguín, όπου οι εργά­τες πορεύ­ο­νται για την Πατρί­δα και την Επανάσταση.

1 maj kuba4

Αυτή την Διε­θνή Ημέ­ρα των Εργα­τών, ο Πρό­ε­δρος Ντί­αζ και οι Υπουρ­γοί της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας, υπεν­θύ­μι­σαν τα λόγια του Ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της Επα­νά­στα­σης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ:

”Η Κού­βα μάχε­ται σήμε­ρα μια μάχη ενα­ντί­ον του γίγα­ντα με τις βαριές μπό­τες, που για πρώ­τη φορά ανα­κα­λύ­φθη­καν από τον Χοσέ Μαρ­τί και των οποί­ων τα βήμα­τα δεν φτά­νουν μόνο στα εδά­φη της Αμε­ρι­κής μας, αλλά σε όλες τις περιο­χές του υπό­λοι­που πλανήτη”.

Ώρες πριν ξεκι­νή­σει η πορεία της Πρω­το­μα­γιάς σε ολό­κλη­ρη την Κού­βα, οι δρό­μοι ήταν γεμά­τοι από εργα­ζό­με­νους έτοι­μους να συμ­με­τά­σχουν στη Ημέ­ρα που γιορ­τά­ζει σήμε­ρα το διε­θνές προ­λε­τα­ριά­το, τα 200 χρό­νια από την γέν­νη­ση του Carlos Manuel de Céspedes, την 60ή επέ­τειο της δημιουρ­γί­ας των Εθνι­κών Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, την 60ή επέ­τειο του θριάμ­βου της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης και την 150ή επέ­τειο του Συντάγ­μα­τος του Γκουαϊμάρο.

1 maj kuba3

Στις 7:00 π.μ. ξεκί­νη­σε η παρέ­λα­ση της Πρω­το­μα­γιάς στην Κού­βα, μια πορεία για ενό­τη­τα, αφο­σί­ω­ση και νίκη των κου­βα­νών εργα­τών και των εργα­τών όλου του κόσμου.

Στην φετι­νή παρέ­λα­ση της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας των Εργα­τών στην πρω­τεύ­ου­σα της Κού­βας παρευ­ρι­σκό­ταν: ο Επι­κε­φα­λής των Ενό­πλων δυνά­με­ων και πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, Ραούλ Κάστρο, ο Πρό­ε­δρος Ντί­αζ και άλλες Κου­βα­νι­κές και διε­θνείς προσωπικότητες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο