Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Ο δρόμος ανήκει στους επαναστάτες, όχι στους μισθοφόρους των ΗΠΑ!

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενο­χλή­θη­καν πολύ εδώ και 60 χρό­νια από το παρά­δειγ­μα της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης, δήλω­σε την Κυρια­κή 11/7 ο Πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, σε ειδι­κή παρέμ­βα­ση για να εξη­γή­σει στους ανθρώ­πους την πιο πρό­σφα­τη πρό­κλη­ση που ενορ­χη­στρώ­θη­κε από αντε­πα­να­στα­τι­κές μικρές ομά­δες ε την πραγ­μα­το­ποί­η­ση «δια­δη­λώ­σε­ων».

Ο Ντιάζ-Κανέλ κατήγ­γει­λε την χρό­νια επι­θυ­μία των ΗΠΑ πρώ­τι­στα να προ­κα­λέ­σουν μια μαζι­κή κοι­νω­νι­κή εξέ­γερ­ση στην Κού­βα μέσω του πολύ­χρο­νου εμπάρ­γκο που συνε­χί­ζε­ται και γίνε­ται μεγα­λύ­τε­ρο με την κυβέρ­νη­ση Μπαϊντεν.

«Έχουν εφαρ­μό­σει έναν άδι­κο, εγκλη­μα­τι­κό και σκλη­ρό απο­κλει­σμό, που τώρα εντεί­νε­ται σε παν­δη­μι­κές συν­θή­κες και εκεί βρί­σκε­ται η φανε­ρή δια­στρο­φή, το κακό όλων αυτών των προ­θέ­σε­ων. Απο­κλει­σμός και περιο­ρι­στι­κές ενέρ­γειες που δεν έχουν κάνει ποτέ ενα­ντί­ον οποιασ­δή­πο­τε άλλης χώρας, ούτε ενα­ντί­ον εκεί­νων που θεω­ρούν ως κύριους εχθρούς τους».

«Αν θέλε­τε οι άνθρω­ποι να ζουν καλύ­τε­ρα, άρε­τε πρώ­τα το εμπάρ­γκο» που επι­βλή­θη­κε από το 1962 και βρί­σκε­ται μέχρι σήμε­ρα σε ισχύ, πρόσθεσε.

«Υπάρ­χει μια κου­βα­νο-αμε­ρι­κα­νι­κή μαφία που πλη­ρώ­νει πολύ καλά στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης (…) Χρη­σι­μο­ποί­η­σε ως πρό­σχη­μα την κατά­στα­ση στην Κού­βα και κάλε­σε σε δια­δη­λώ­σεις σε όλες τις επαρ­χί­ες της χώρας», είπε ο Κου­βα­νός πρόεδρος.

«Υπάρ­χουν πολ­λοί από εμάς, και εγώ πρώ­τος, που είμα­στε έτοι­μοι να δώσου­με τη ζωή μας για αυτήν την επα­νά­στα­ση», σημεί­ω­σε σε ένα μήνυ­μά του το οποίο έπει­τα επα­νέ­λα­βε σε ζωντα­νή τηλε­ο­πτι­κή μετάδοση.

Να σημειώ­σου­με ότι σύμ­φω­να με τα όσα ανα­φέ­ρουν και τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ (πανο­μοιό­τυ­πα!) : «Οργα­νω­μέ­νες κυρί­ως μέσω μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, οι δια­δη­λώ­σεις ξεκί­νη­σαν χθες το πρωί.«Κάτω η δικτα­το­ρία», «Να φύγουν», ή ακό­μη «Πατρί­δα και ζωή» (σ.σ. ο τίτλος ενός αμφι­λε­γό­με­νου τρα­γου­διού), φώνα­ζαν αρκε­τές χιλιά­δες δια­δη­λω­τές στο Σαν Αντό­νιο ντε Λος Μπά­νος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοί­κων περί­που 30 χλμ. από την Αβά­να. «Ελευ­θε­ρία» φώνα­ζαν μερι­κές εκα­το­ντά­δες άλλοι δια­δη­λω­τές στο Μαλε­σόν, τη διά­ση­μη παρά­κτια λεω­φό­ρο της Αβάνας.»

Οι άνθρω­ποι όμως σε όλη τη χώρα βγή­καν στους δρό­μους αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα του Πρώ­του Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος και του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας, Μιγκέλ Ντιάζ Κανελ ο οποί­ος επι­σκέ­φτη­κε και την πόλη Σαν Αντόνιο.

Οι άνθρω­ποι βγή­καν στους δρό­μους για να υπε­ρα­σπι­στούν την Επα­νά­στα­ση! Εκφρά­ζου­με την αμέ­ρι­στη συμπα­ρά­στα­ση μας στο λαό της Κού­βας, ενά­ντια στο πολύ­χρο­νο εμπάρ­γκο που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ, ενά­ντια σε κάθε προ­σπά­θεια αντε­πα­να­στα­τι­κής παρέμ­βα­σης στο όνο­μα της “ελευ­θε­ρί­ας και των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των” για το δικαί­ω­μα του λαού να συνε­χί­σει τον δύσκο­λο επα­να­στα­τι­κό του δρόμο!

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο