Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα προς ΗΠΑ, κοίτα ποιος μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Δέκα ταπει­νω­τι­κές ήττες υπέ­στη­σαν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ από την Κού­βα και την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των χωρών μελών του ΟΗΕ.

Ακό­μη και οι πιο στε­νοί σύμ­μα­χοι των ΗΠΑ ψήφι­σαν ενα­ντί­ον της στην ψηφο­φο­ρία για την άρση του εμπάρ­γκο, παρά τις απει­λές για οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες που είχε εξα­πο­λύ­σει η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ.

Η πρώ­τη ήττα ήρθε όταν επέ­με­νε να ψηφι­στεί η κατα­δί­κη της Κού­βας για την ”παρα­βί­α­ση” των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και άλλα συνα­φή που επα­να­λαμ­βά­νει συνε­χώς και εκτός ΟΗΕ, με απλή πλειο­ψη­φία και όχι πλειο­ψη­φία 2/3 όπως προ­βλέ­πε­ται. 126 ψήφι­σαν κατά και 9 στή­ρι­ξαν την πρό­τα­ση, 52 απείχαν.

Στην πρό­τα­ση των Αμε­ρι­κά­νων για κατα­δί­κη της Κού­βας απά­ντη­σε με δήλω­σή του ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας, δηλώ­νο­ντας μετα­ξύ των άλλων,

 

cuba111«Δεν έχει κανέ­να ηθι­κό δικαί­ω­μα να μιλά για ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στην Κού­βα ή όπου αλλού η χώρα που είναι υπεύ­θυ­νη για εγκλή­μα­τα ενα­ντί­ον της ανθρω­πό­τη­τας, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε την ατο­μι­κή βόμ­βα ενα­ντί­ον άμα­χου πλη­θυ­σμού, εξε­λίσ­σει όπλα γενο­κτο­νί­ας, ξεκι­νά νέο κύκλο εξο­πλι­σμών, και στρα­τιω­τι­κο­ποιεί ακό­μη και το Διάστημα.

Αυτή η χώρα έχει εγκα­τα­στή­σει στρα­τιω­τι­κές δικτα­το­ρί­ες και έχει οργα­νώ­σει αιμα­τη­ρά πρα­ξι­κο­πή­μα­τα. Με τους πολέ­μους της είναι υπεύ­θυ­νη για εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς και πρό­σφυ­γες. Διε­νερ­γεί εκτε­λέ­σεις, απα­γω­γές και βασανιστήρια.

Κρα­τά­ει φυλα­κι­σμέ­νους χωρίς δίκη στο Γκουα­ντα­νά­μο και παρα­βιά­ζει την εθνι­κή μας κυριαρ­χία. Αυτή η χώρα παρα­βιά­ζει τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και στους πολί­τες της, ενά­ντια ιδιαί­τε­ρα στους αφρο­α­με­ρι­κά­νους, τους Λατί­νους, τις μειο­νό­τη­τες, πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Παρό­λα τα πλού­τη που δια­θέ­τει το 40% των ανθρώ­πων της ζει σε συν­θή­κες φτώ­χειας, μισό εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι ζουν στο δρό­μο, και 12% των ανθρώ­πων δεν έχουν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Η πλειο­ψη­φία δεν έχει πρό­σβα­ση σε καλή εκπαί­δευ­ση. Είναι μια κυβέρ­νη­ση εκα­τομ­μυ­ριού­χων που χτυ­πά με σκλη­ρό­τη­τα τους φτωχούς».

cuba119

 

 

 

Η Αμε­ρι­κά­νι­κη αντι­προ­σω­πεία απο­φά­σι­σε, την πρό­τα­σή της, να την σπά­σει σε οκτώ σημεία και να τα βάλει ένα ένα σε ψηφο­φο­ρία. Η προ­σπά­θειά τους να προ­κα­λέ­σει ανα­στά­τω­ση δεν πέρασε.

Όλα τα σημεία κατα­ψη­φί­στη­καν με ψήφους από 113 έως 115. 65, 67 χώρες απεί­χαν μετα­ξύ των άλλων και οι χώρες της ΕΕ και της Ευρώ­πης. Μόνο η Νορ­βη­γία βρή­κε το θάρ­ρος και κατα­ψή­φι­σε τις προ­τά­σεις των ΗΠΑ. Το Ισρα­ήλ και η Ουκρα­νία στή­ρι­ξαν τις προτάσεις.

Η δέκα­τη ήττα, η πιο οδυ­νη­ρή για το κύρος και την δύνα­μη των ΗΠΑ ήταν φυσι­κά η τελευ­ταία όπου 189 ψήφι­σαν υπέρ της άρσης του εμπάρ­γκο, μόνο οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ το στή­ρι­ξαν και η Μολ­δα­βία και Ουκρα­νία βγή­καν από την αίθου­σα για να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Γύρω στις 30 χώρες πήραν τον λόγο και υπε­ρα­σπί­στη­καν την Κού­βα. Ο εκπρό­σω­πος της Αυστρί­ας που εκπρο­σω­πού­σε και την ΕΕ δήλω­σε πως το εμπάρ­γκο έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τους διε­θνείς νόμους του ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου και πλήτ­τει και την ΕΕ. Ο Κανα­δάς δήλω­σε πως η αντι­πρό­τα­ση των ΗΠΑ δεν έχει σχέ­ση με την υπό­θε­ση της άρσης του εμπάργκο.

cuba1

Μόνη και απο­μο­νω­μέ­νη η πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ δήλω­νε «Δεν έχου­με πρό­βλη­μα. Μπο­ρού­με και μόνοι μας. Ο ΟΗΕ δεν έχει αρμο­διό­τη­τα να μας ανα­γκά­σει να άρου­με το εμπάρ­γκο», δεί­χνο­ντας για μια ακό­μη φορά την περι­φρό­νη­ση στους Διε­θνείς Οργα­νι­σμούς που όταν συμ­φέ­ρει, φυσι­κά τότε, τους επι­κα­λού­νται. Στην πλευ­ρά της Κού­βας, ζωη­ρά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα, αγκα­λιές και ζητω­κραυ­γές ακο­λού­θη­σαν την συντρι­πτι­κή για τις ΗΠΑ απόφαση.

cuba40

Ήταν η 27 συνε­χή φορά που η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των χωρών του πλα­νή­τη κατα­δι­κά­ζει τον απο­κλει­σμό της Κού­βας από το 1962. Η από­φα­ση έχει δυστυ­χώς μόνο συμ­βο­λι­κό χαρα­κτή­ρα. Οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ θα συνε­χί­σουν τα εγκλή­μα­τά τους και μόνον ο αγώ­νας των λαών θα στα­μα­τή­σει την δολο­φο­νι­κή τους δρά­ση και το εμπάρ­γκο. Η Κού­βα παρό­λο που το εμπάρ­γκο της κοστί­ζει 1000 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (!) και την ζωή των παι­διών της είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να συνε­χί­σει τον αγώ­να της και για τους Κου­βα­νούς και για τους υπό­λοι­πους λαούς που παλεύ­ουν για την ελευ­θε­ρία τους, ακο­λου­θώ­ντας το παρά­δειγ­μά της.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο