Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Σε τελική φάση οι πρώτες 150.000 δόσεις του Soberana 02

Μετά από μήνες επι­θέ­σε­ων, μυστι­κο­πά­θειας, καλ­λιέρ­γειας αμφι­βο­λιών και δυσπι­στί­ας που απορ­ρέ­ουν από την επαί­σχυ­ντη αντι-κου­βα­νι­κή προ­πα­γάν­δα, το μικρό νησί που εδώ και δεκα­ε­τί­ες βρί­σκε­ται στα νύχια του bloqueo, δηλα­δή του οικο­νο­μι­κού εμπάρ­γκο των ΗΠΑ, τα κατά­φε­ρε!
150.000 δόσεις εμβο­λί­ων κατά του Covid-19, που θα φτά­σουν τα100 εκα­τομ­μύ­ρια!

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του MinSap (υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας) και του ινστι­τού­του Finlay, οι δόσεις θα δια­νε­μη­θούν επί­σης δωρε­άν στους του­ρί­στες, περαι­τέ­ρω από­δει­ξη ότι η συλ­λο­γι­κή υγεία έχει προ­τε­ραιό­τη­τα σε μια χώρα που δεν υπο­τάσ­σε­ται στη συντρι­πτι­κή δύνα­μη των φαρ­μα­κευ­τι­κών πολυεθνικών.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι αυτή τη στιγ­μή η Κού­βα συμ­βάλ­λει στην κατα­πο­λέ­μη­ση της εξά­πλω­σης του ιού, με 38 ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε 26 χώρες.
Υπάρ­χουν εκεί­νοι που εξά­γουν πόλε­μο και εκεί­νοι που χαρί­ζουν διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη και ελπί­δα σε όλο τον κόσμο.

🤔  Διαλέξτε πλευρά! λένε –φίλοι και εχθροί.

Covid meccanismoΟ coronavirus χρη­σι­μο­ποιεί μια πρω­τε­ΐ­νη στη μεμ­βρά­νη του — που εμφα­νί­ζε­ται εδώ με κόκ­κι­νο χρώ­μα σε μορια­κό μοντέ­λο — για να συν­δε­θεί με έναν υπο­δο­χέα (μπλε χρώ­μα) — σε ανθρώ­πι­νο κύτ­τα­ρο για να εισέλ­θει. Μόλις βρε­θεί μέσα, ο ιός χρη­σι­μο­ποιεί τον μηχα­νι­σμό των κυτ­τά­ρων για να ανα­πα­ρα­χθεί δημιουρ­γώ­ντας αντί­γρα­φα – κλώνους


Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Εμβο­λί­ων Finlay, Vicente Verez-Bencomo, ανα­κοί­νω­σε, σε συνέ­ντευ­ξη τύπου με δια­πι­στευ­μέ­να ξένα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων στην Αβά­να, ότι η Κού­βα δημιουρ­γεί τις δυνα­τό­τη­τες παρα­γω­γής εκα­τό εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων του εμβο­λί­ου Soberana 02 και επι­βε­βαί­ω­σε ότι «στό­χος είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών της χώρας και άλλων χωρών που ενδια­φέ­ρο­νται να απο­κτή­σουν», το προ­ϊ­όν, όπως το Βιετ­νάμ, το Ιράν, η Βενε­ζου­έ­λα, το Πακι­στάν και η Ινδία.
Στην περί­πτω­ση της χώρας μας, διευ­κρί­νι­σε, η χορή­γη­ση θα είναι δωρε­άν και ο σκο­πός είναι να εμβο­λια­στεί ολό­κλη­ρος ο πλη­θυ­σμός άμε­σα.
«Η στρα­τη­γι­κή της Κού­βας για διά­θε­ση στο εμπό­ριο του εμβο­λί­ου είναι ένας συν­δυα­σμός ανθρω­πι­σμού και επι­πτώ­σε­ων στην παγκό­σμια υγεία. Δεν είμα­στε μια πολυ­ε­θνι­κή, όπου ο οικο­νο­μι­κός στό­χος είναι ο νού­με­ρο ένα λόγος. Σκο­πός μας είναι να δημιουρ­γή­σου­με περισ­σό­τε­ρη υγεία», δήλω­σε ο Βέρες Μπεν­κό­μο, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Prensa Latina.

Το εμβό­λιο Soberana 02 ξεκί­νη­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα την εκτε­τα­μέ­νη δεύ­τε­ρη φάση κλι­νι­κών δοκι­μών, η οποία θα επε­κτα­θεί σε 900 άτο­μα μετα­ξύ 19 και 80 ετών, ενώ μια νέα δοκι­μή με παι­διά σχε­διά­ζε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσα στον Φεβρουά­ριο, έτσι ώστε να μπο­ρεί επί­σης να εφαρ­μο­στεί άμε­σα στα παιδιά.
Μετά τα απο­τε­λέ­σμα­τα σε αυτό το στά­διο, εξή­γη­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής έρχε­ται η τρί­τη φάση, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας, οι υγειο­νο­μι­κές αρχές θα συμπε­ρι­λά­βουν 150.000 ευά­λω­τα άτο­μα και κατοί­κους περιο­χών υψη­λού κινδύνου.

Cuba Finlay

Με τον COVID-19 απέναντι, η Κούβα επιτυγχάνει μια ακόμη καινοτομία βασισμένη στη νανοτεχνολογία

Η γενι­κή διευ­θύ­ντρια του CEA (Centro de Estudios Avanzados de Cuba – Κέντρο Προηγ­μέ­νων Ερευ­νών Κού­βας) Dra. Angelina Díaz García επε­σή­μα­νε ότι η Κού­βα εφαρ­μό­ζει ένα Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Νανο­ε­πι­στη­μών και Νανο­τε­χνο­λο­γί­ας, εντός του οποί­ου 26 ερευ­νη­τι­κά έργα εκτε­λού­νται επί του παρό­ντος και συν­δέ­ο­νται με τομείς προ­τε­ραιό­τη­τας της εθνι­κής ζωής, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της βιο­νι­κοϊ­α­τρι­κής, της γεωρ­γί­ας, του περι­βάλ­λο­ντος, των κατα­σκευών και του ενερ­γεια­κού κλάδου.

Ατσα­λω­μέ­νοι στην αντί­στα­ση ενά­ντια σε έναν ασφυ­κτι­κό απο­κλει­σμό για σχε­δόν 60 χρό­νια και δοκι­μα­σμέ­νοι σε ακραί­ες κατα­στά­σεις «παντός και­ρού», τώρα, μπρο­στά στη μάστι­γα της επι­δη­μί­ας, η κου­βα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή επι­νοη­τι­κό­τη­τα δεν έχει δώσει άλλη απά­ντη­ση από αυτό που ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας επι­βε­βαί­ω­σε αυτήν την Παρα­σκευή (12-Φεβ), κατά την αξιο­λό­γη­ση των απο­τε­λε­σμά­των του BioCubaFarma το 2020: «Πρέ­πει να κατα­φέ­ρου­με  μια βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη στη­ριγ­μέ­νοι στις δικές μας και μόνο δυνά­μεις».

Cuba Finlay

Από την από­κτη­ση των θεμε­λιω­δών φαρ­μά­κων που απο­τε­λούν το πρω­τό­κολ­λο δρά­σης κατά της νόσου, έως τις κλι­νι­κές δοκι­μές των τεσ­σά­ρων 100% κου­βα­νι­κών εμβο­λί­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου, πιο πρό­σφα­τα, του σχε­δια­σμού και παρα­γω­γής ενός δια­γνω­στι­κού δείγ­μα­τος PCR, η πρώ­τη και­νο­το­μία που βασί­ζε­ται στη νανο­τε­χνο­λο­γία και ανα­πτύ­χθη­κε από ερευ­νη­τές από το Κέντρο Προηγ­μέ­νων Μελε­τών (CEA), με τον οποίο η Κού­βα κάνει ένα άλλο βήμα προς την τεχνο­λο­γι­κή κυριαρ­χία στον αγώ­να κατά του COVID-19.

Η Angelina Díaz García, γενι­κή διευ­θύ­ντρια του ιδρύ­μα­τος, που ανή­κει στην Agencia de Energía Nuclear y Tecnologías de Avanzada del Ministerio de Ciencia (Οργα­νι­σμό Πυρη­νι­κής Ενέρ­γειας και Προηγ­μέ­νων Τεχνο­λο­γιών), του Υπουρ­γεί­ου Tecnología y Medio Ambiente (Citma) — Επι­στή­μης, Τεχνο­λο­γί­ας και Περι­βάλ­λο­ντος  δήλω­σε στη Granma ότι είναι ένα προ­ϊ­όν που «χρη­σι­μο­ποιεί μαγνη­τι­κά νανο­σω­μα­τί­δια για να ελέγ­ξει (δια­χω­ρί­ζο­ντας) το ριβο­νου­κλεϊ­κό οξύ (RNA) από τον κορο­ναϊό SARS-COV‑2.

Το κου­βα­νι­κό τεχνο­λο­γι­κό ορό­ση­μο προ­ά­γει μεγα­λύ­τε­ρη ασφά­λεια στην ανί­χνευ­ση θετι­κών περι­πτώ­σε­ων, δεδο­μέ­νου ότι λόγω της υψη­λής ευαι­σθη­σί­ας και της ικα­νό­τη­τάς του να συγκε­ντρώ­νει δείγ­μα­τα, απο­φεύ­γει ψευ­δώς αρνη­τι­κά, ένα ζωτι­κό ζήτη­μα στις προ­σπά­θειες μεί­ω­σης της μετά­δο­σης της νόσου που επί του παρό­ντος κατα­γρά­φει ανα­γέν­νη­ση στη χώρα.

Cuba Finlay garantΗ Βιο­τε­χνο­λο­γι­κή & Φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία της Κού­βας εγγυά­ται την παρα­γω­γή των εμβο­λί­ων που έχει ανά­γκη ο λαός της


Επε­σή­μα­νε ότι αυτός ο 100% κου­βα­νι­κός δια­γνω­στής επι­κυ­ρώ­θη­κε στο Pedro Kourí Institute of Tropical Medicine (IPK), ως 100% σύμ­φω­νος με τα εισα­γό­με­να κιτ, δεν απαι­τεί ψυχρή αλυ­σί­δα και χορη­γή­θη­κε από το Κέντρο Ελέγ­χου Κρα­τι­κών Φαρ­μά­κων & εξο­πλι­σμού με ιατρι­κές συσκευ­ές (Cecmed), εξου­σιο­δό­τη­ση για χρή­ση σε κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανάγκης.

Cuba Finlay di Te VaxΈχο­ντας μια τόσο σημα­ντι­κή συμ­βο­λή, η οποία υπο­κα­θι­στά τις εισα­γω­γές βασι­κών πόρων για τον περιο­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας, οι Μεγά­λες Αντίλ­λες είναι σε θέση να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν την εξα­γω­γή και συγκέ­ντρω­ση του RNA με τη μαγνη­τι­κή μέθο­δο (στά­διο πριν από τη δοκι­μή PCR) σε περί­που 20.000 δείγ­μα­τα καθημερινά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο