Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Τουλάχιστον 22 νεκροί, πάνω από 70 τραυματίες από την έκρηξη σε ξενοδοχείο

Του­λά­χι­στον 22 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 70 και πλέ­ον τραυ­μα­τί­στη­καν χθες Παρα­σκευή το πρωί (τοπι­κή ώρα) εξαι­τί­ας ισχυ­ρής έκρη­ξης οφει­λό­με­νης σε διαρ­ροή αερί­ου, που κατέ­στρε­ψε μεγά­λο μέρος του εμβλη­μα­τι­κού ξενο­δο­χεί­ου Saratoga, στο κέντρο της Αβά­νας, της πρω­τεύ­ου­σας της Κούβας.

Ακό­μη τέσ­σε­ρα πτώ­μα­τα ανα­σύρ­θη­καν από τα συντρίμ­μια χθες βρά­δυ, ανέ­φε­ρε η δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση, κάπου μια ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση νεό­τε­ρου επί­ση­μου απο­λο­γι­σμού των θυμά­των που έκα­νε λόγο για δεκα­ο­κτώ νεκρούς, ανά­με­σά τους ένα παι­δί. Πάνω από εβδο­μή­ντα άνθρω­ποι τραυματίστηκαν.

Οι αρχές δια­βε­βαί­ω­σαν πως υπάρ­χουν επι­ζώ­ντες στα συντρίμ­μια. Ομά­δα με ειδι­κά εκπαι­δευ­μέ­να σκυ­λιά στάλ­θη­κε να συμ­με­τά­σχει στην επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης. Ψάχνει ιδί­ως γυναί­κα με την οποία δια­σώ­στες μπό­ρε­σαν να έρθουν σε επαφή.

Νωρί­τε­ρα ο Μιγκέλ Γκαρ­σία, διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου Calixto Garcia, όπου δια­κο­μί­στη­καν αρκε­τοί τραυ­μα­τί­ες, ανα­κοί­νω­νε πως έντε­κα βρί­σκο­νται «σε εξαι­ρε­τι­κά σοβα­ρή κατάσταση».

«Παι­δί δύο ετών χει­ρουρ­γεί­ται» καθώς υπέ­στη «κρα­νια­κό κάταγ­μα», είπε από την πλευ­ρά του ο Μιγκέλ Ερνάν Εστέ­βες, διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου Hermanos Almejeiras.

Ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της οργά­νω­σης του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στην Αβά­να, ο Λουίς Αντό­νιο Τόρες Ιρί­μπαρ, είπε νωρί­τε­ρα πως «αγνο­ού­νται 13 άνθρω­ποι», ωστό­σο εκτί­μη­σε πως «είναι πιθα­νό να έχουν παγι­δευ­τεί κι άλλοι» στα συντρίμ­μια.

Δεν υπάρ­χει κανέ­νας ξένος μετα­ξύ των θυμά­των, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Το Saratoga, εμβλη­μα­τι­κό κτί­ριο νεο­κλα­σι­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής, στο κέντρο της παλιάς Αβά­νας, δυο βήμα­τα από το κοι­νο­βού­λιο της Κού­βας, θα άνοι­γε για τους του­ρί­στες ξανά την Τρί­τη, έπει­τα από εργα­σί­ες ανα­καί­νι­σης περί­που δυο ετών.

Στο εσω­τε­ρι­κό του βρί­σκο­νταν κυρί­ως εργά­τες και υπάλ­λη­λοι, που ετοί­μα­ζαν τους χώρους για την επα­να­λει­τουρ­γία του ξενοδοχείου.

«Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, η έκρη­ξη προ­κλή­θη­κε από διαρ­ροή αερί­ου», ανέ­φε­ρε η προ­ε­δρία της Κού­βας μέσω Twitter.

Σύμ­φω­να με τον Αλέ­ξις Κόστα Σίλ­βα, αυτο­διοι­κη­τι­κό αξιω­μα­τού­χο του ιστο­ρι­κού κέντρου της κου­βα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας, τον οποίο επι­κα­λέ­στη­κε ο κρα­τι­κός ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Cubadebate, επρό­κει­το να αλλα­χθεί δεξα­με­νή υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου στο ξενοδοχείο.

Όμως μάγει­ρας αντι­λή­φθη­κε πως ανα­δι­δό­ταν οσμή αερί­ου και βρή­κε ρωγ­μή στη σωλή­νω­ση, στην οποία θεω­ρεί­ται πως οφει­λό­ταν η έκρηξη.

«Δεν ήταν βόμ­βα, δεν ήταν επί­θε­ση, πρό­κει­ται για τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ, που πήγε επι­τό­που λίγη ώρα μετά την έκρη­ξη, προ­κει­μέ­νου να βάλει τέλος στις φήμες που έδι­ναν κι έπαιρ­ναν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης περί βομ­βι­στι­κής ενέρ­γειας, παρό­μοιας με εκεί­νες ενα­ντί­ον ξενο­δο­χεί­ων της Αβά­νας τα χρό­νια του 1990, κατ’ εντο­λή αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών κου­βα­νών εξορίστων.

Οι τέσ­σε­ρις πρώ­τοι όρο­φοι του Saratoga, ξενο­δο­χεί­ου 5 αστέ­ρων με 96 δωμά­τια, δύο εστια­τό­ρια και πισί­να στην ορο­φή, πρα­κτι­κά κατα­στρά­φη­καν όταν έγι­νε η έκρη­ξη, περί τις 11:00 (τοπι­κή ώρα· περί τις 18:00 ώρα Ελλά­δας). Σε όλη την περιο­χή είχαν σκορ­πι­στεί συντρίμ­μια και σπα­σμέ­να γυα­λιά, δια­πί­στω­σαν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου επιτόπου.

Μερι­κά λεπτά μετά την έκρη­ξη, σύν­νε­φο πυκνού καπνού και σκό­νης κάλυ­πτε τη λεω­φό­ρο Πρά­δο, όπου βρί­σκε­ται το ξενοδοχείο.

Κινη­το­ποι­ή­θη­καν δεκά­δες ασθε­νο­φό­ρα και πέντε οχή­μα­τα της πυροσβεστικής.

Πολ­λά οχή­μα­τα κατα­στρά­φη­καν γύρω από το ξενο­δο­χείο, που είχε φιλο­ξε­νή­σει τα τελευ­ταία χρό­νια διά­φο­ρες δια­ση­μό­τη­τες, από τον Μικ Τζά­γκερ ως τη Μπι­γιον­σέ και τη Μαντόνα.

Το κτί­ριο, που ανε­γέρ­θη­κε το 1880 για να στε­γά­σει εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, μετα­μορ­φώ­θη­κε σε ξενο­δο­χείο το 1993. Ανα­και­νί­στη­κε –έγι­νε πιο πολυ­τε­λές– το 2005.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο