Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα

Η κου­βα­νι­κή εκλο­γι­κή Αρχή ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι το νέο οικο­γε­νεια­κό δίκαιο, που περι­λαμ­βά­νει τον γάμο μετα­ξύ ομο­φυ­λο­φί­λων και την παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα, “εγκρί­θη­κε” με δημο­ψή­φι­σμα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι τα μερι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που δίνουν το 66% των ψήφων είναι “μη αναστρέψιμα”.

“Το οικο­γε­νεια­κό δίκαιο εγκρί­θη­κε από τον λαό”, οι ψήφοι που κατα­με­τρή­θη­καν δεί­χνουν “μη ανα­τρέ­ψι­μη τάση”, δήλω­σε η πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ου (CEN), Αλί­να Μπαλ­σέι­ρο, στην κρα­τι­κή τηλεόραση.

Σύμ­φω­να με τα σχε­δόν ορι­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, η συμ­με­το­χή ανήλ­θε στο 74,01%, με το 66,87% να ψηφί­ζει υπέρ του νομο­σχε­δί­ου, και το 33,13% κατά, ανα­φέ­ρει η CEN. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των 36 εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών δεν είναι ακό­μη γνω­στά λόγω της κακο­και­ρί­ας που έπλη­ξε το ανα­το­λι­κό τμή­μα του νησιού.

Ο νέος νόμος έπρε­πε να λάβει ποσο­στό πάνω από 50% για να εγκρι­θεί και να τεθεί σε ισχύ.

Ο νόμος, που αντι­κα­θι­στά στο εξής το προη­γού­με­νο οικο­γε­νεια­κό δίκαιο που χρο­νο­λο­γεί­το από το 1975, είναι ένας από τους πιο προ­ο­δευ­τι­κούς στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή όσον αφο­ρά τα κοι­νω­νι­κά δικαιώματα.

Ο νόμος ορί­ζει τον γάμο ως την ένω­ση “δύο ατό­μων”, νομι­μο­ποιώ­ντας έτσι τον γάμο μετα­ξύ ομο­φυ­λο­φί­λων και επι­τρέ­πει την υιο­θε­σία από ομοφυλόφιλους.

Ενι­σχύ­ει τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών, των ηλι­κιω­μέ­νων και των ανα­πή­ρων, και εισά­γει τη δυνα­τό­τη­τα νομι­κής ανα­γνώ­ρι­σης αρκε­τών πατέ­ρων και μητέ­ρων, εκτός των βιο­λο­γι­κών γονέων.

Επι­τρέ­πει την “αλλη­λέγ­γυα” παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα, δηλα­δή χωρίς κερ­δο­σκο­πι­κούς σκοπούς.

Σχε­δόν 8,4 εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νοί κλή­θη­καν την Κυρια­κή να απα­ντή­σουν με ναι ή όχι στην ερώ­τη­ση: “Συμ­φω­νεί­τε με το οικο­γε­νεια­κό δίκαιο”;

Η ψήφος υπέρ του ναι, που υπο­στη­ρί­χτη­κε ευρύ­τα­τα από την κυβέρ­νη­ση, απο­τέ­λε­σε το αντι­κεί­με­νο εντα­τι­κής επί­ση­μης εκστρα­τεί­ας στον δρό­μο, την τηλε­ό­ρα­ση και τα μέσα κοι­νω­νί­ας δικτύωσης.

Είναι η πρώ­τη φορά που οι Κου­βα­νοί καλού­νταν να απο­φαν­θούν σε δημο­ψή­φι­σμα για έναν νόμο, αυτό το είδος της ψηφο­φο­ρί­ας περιο­ρι­ζό­ταν μέχρι τώρα για τα συνταγ­μα­τι­κά κείμενα.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο