Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα 🚩Πρωτομαγιά 🚩Ενόψει της γενικής επίθεσης, ακόμα πιο μεγάλη ενότητα των εργαζομένων.

Στην Κού­βα, όταν οι «barbudos», με επι­κε­φα­λής τον Φιντέλ, τον Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, μαζί με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαού απε­λευ­θέ­ρω­ναν την Αβά­να και πήραν με τα όπλα την εξου­σία, ξεκί­νη­σε η δοξα­σμέ­νη και δύσκο­λη πορεία οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμούAño Primero (1ο) de la revolución  – Año 2ο de la revolución … «1η  χρο­νιά από την επα­νά­στα­ση», «2η  χρο­νιά από την επα­νά­στα­ση» … και κάπως έτσι μέσα από ατρα­πούς και πισω­γυ­ρί­σμα­τα, νίκες και ερω­τη­μα­τι­κά σε κρί­σι­μα σταυ­ρο­δρό­μια, αλλά κυρί­ως κατα­κτή­σεις έφτα­σαν στο «Año 60ο de la revolución» και στο «Año 61ο»… Όλα αυτά τα χρό­νια η Πρω­το­μα­γιά απο­τε­λού­σε ένα από τα πολ­λά σημεία συνά­ντη­σης των κινη­τή­ριων δυνά­με­ων ‑πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά, της επα­νά­στα­σης με την απλή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια σύσ­σω­μου του νησιού, όπου με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των εκα­τομ­μυ­ρί­ων συμ­με­τε­χό­ντων ‑ανα­νε­ω­νό­ταν κάθε φορά η βαθειά πίστη στην επα­νά­στα­ση και ο όρκος τιμής «¡Hasta la victoria siempre! - ¡Patria o muerte! - ¡Socialismo o muerte! - ¡Venceremos!» Το σύν­θη­μα φέτος είναι «¡Unidad, Compromiso y Victoria!» …Ενό­τη­τα — Δέσμευ­ση — Νίκη!

Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Milicianos desfilando por la Plaza de la Revolución Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Nilicianos y mujeresPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Las mujeres siempre presentesPrimero de Mayo La dirección de la RevoluciónPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 La bandera cubanaPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Las mujeres siempre presentes La bandera cubana la más bella que existe

Όλη η Κού­βα στους δρό­μους και αυτή την Πρω­το­μα­γιά. Οι εργα­ζό­με­νοι γεμί­ζουν πλα­τεί­ες και λεω­φό­ρους της χώρας, τις γει­το­νιές και τις εξέ­δρες. Ένας ολό­κλη­ρος λαός διορ­γα­νώ­νει τη γιορ­τή του διε­θνούς προ­λε­τα­ριά­του.

1ro de Mayo

Στις αφί­σες κατα­κτή­σεις και όνει­ρα θα πάνε παρα­πέ­ρα, σκά­βο­ντας και­νούρ­για μονο­πά­τια. Συν­θή­μα­τα θα είναι οι στό­χοι που πρέ­πει να προ­σεγ­γι­στούν, οι υπο­χρε­ώ­σεις που πρέ­πει να εκπλη­ρω­θούν και τα επι­τεύγ­μα­τα που πρέ­πει να οικοδομηθούν.

Εργά­τες κι αγρό­τες, καλ­λι­τέ­χνες, επι­στή­μο­νες, αθλη­τές και μαθη­τές δεί­χνουν έμπρα­κτα την υπο­στή­ρι­ξή τους στο πολι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό σύστη­μα του νησιού της επα­νά­στα­σης και την πεποί­θη­ση στην τελι­κή νίκη, μια ακα­τα­νί­κη­τη δύνα­μη που χαρα­κτη­ρί­ζει τους εργα­ζο­μέ­νους της Κού­βας.

1ro de Mayo[Το Cubadebate γρά­φει] |> Ενώ εκα­τομ­μύ­ρια δια­δη­λώ­νουν αυτή τη στιγ­μή ή το έχουν κάνει ήδη σε όλο τον κόσμο για τις εργα­σια­κές διεκ­δι­κή­σεις, τα αιτή­μα­τα και την προ­ά­σπι­ση των οικο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών τους δικαιω­μά­των, κατά της ανερ­γί­ας και της επι­σφα­λούς απα­σχό­λη­σης, απαι­τώ­ντας καλύ­τε­ρες συν­θή­κες και μαζί μια δου­λειά που επι­τρέ­πει να εργά­ζε­σαι και να ζεις με αξιο­πρέ­πεια, σήμε­ρα η Κού­βα δια­δη­λώ­νει για να δώσει μια ακό­μη δυνα­μι­κή επί­δει­ξη της ενό­τη­τας και της αγω­νι­στι­κής ικα­νό­τη­τας .

Λίγες ώρες μετά την πρό­σφα­τη απει­λή του Trump, οι Κου­βα­νοί εργά­τες απά­ντη­σαν στους δρό­μους του αγώ­να, δεί­χνο­ντάς του ότι δεν εκφο­βί­ζο­νται ούτε δια­σπώ­νται, ότι είναι στο πλάι της ηγε­σί­ας τους στη δια­δι­κα­σία των αλλα­γών που βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη η χώρα.

1ro de Mayo 2019

Από τα χαράματα…

1ro de Mayo 21ro de Mayo 61ro de Mayo 51ro de Mayo 41ro de Mayo 31ro de Mayo 2

«Αρκε­τά με τα ψέμα­τα» όπως είπε ο Diaz-Canel, στο φωνά­ζου­με Donald Trump όλοι οι εργά­τες της Κού­βας, και σε προει­δο­ποιού­με ότι θέλου­με να ζήσου­με ειρη­νι­κά, αλλά χωρίς να χάσου­με ούτε ένα γιώ­τα ούτε μια κεραία της αξιο­πρέ­πειας και της εθνι­κής μας κυριαρχίας.

Μερι­κές ημέ­ρες μετά τη λήξη του 21ου Συνε­δρί­ου των συν­δι­κά­των (ΣΣ. |> Central de Trabajadores de Cuba), οι προ­λε­τά­ριοι στις Μεγά­λες Αντίλ­λες βρί­σκο­νται ενω­μέ­νοι στον αγώ­να περισ­σό­τε­ρο από ποτέ, διό­τι «έχου­με μάθει ότι η νίκη ανή­κει σε αυτούς που αντι­στέ­κο­νται και παλεύ­ουν, σ’ εκεί­νους που εξε­τά­ζουν προ­σε­κτι­κά και αντι­με­τω­πί­ζουν τις δυσκο­λί­ες και τους κιν­δύ­νους, που δεν τρο­μά­ζουν, δε φοβού­νται τον εχθρό, όσο ισχυ­ρός κι αν είναι», όπως είπε ο José Ramón Machado Ventura, ανα­πλη­ρω­τής γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, στο σώμα των συνέ­δρων και πρόσθεσε:

Αυτή την Πρω­το­μα­γιά, ο ηρω­ι­κός μας λαός, που καθο­δη­γεί­ται από την εργα­τι­κή τάξη, θα δώσει σε όλη τη χώρα, μια νέα και ισχυ­ρή από­δει­ξη: «¡Unidad, Compromiso y VictoriaΕνό­τη­τα — Δέσμευ­ση — Νίκη.

La revolucion soy yo[πηγή Cubadebate] |> Πρω­το­μα­γιά Ενό­ψει της γενι­κής επί­θε­σης, ακό­μα πιο μεγά­λη ενό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων |> Η Κού­βα στους δρό­μους και αυτή την Πρω­το­μα­γιά |>Πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο προς την «Plaza de la Revolución»

ΣΣ |> Η εικό­να της κεφα­λί­δας παρα­πέ­μπει σε μια «κου­βέ­ντα» του Fidel με εργα­ζό­με­νους στο Guantánamo |> Σύντρο­φοι εργα­ζό­με­νοι, μεγά­λη είναι η χαρά μου για τις νέες  κατα­κτή­σεις σας στην παρα­γω­γή, είμαι βέβαιος ότι η κολε­κτί­βα σας, που με τόσο ενθου­σια­σμό δου­λεύ­ει, θα πετύ­χει σε όλα τα πλά­να της συμ­βάλ­λο­ντας απο­φα­σι­στι­κά στην οικο­νο­μία της χώρας. Τώρα, που η πατρί­δα μας ζει σε δυσμε­νές διε­θνές περι­βάλ­λον, το παρά­δειγ­μα που δίνε­τε απο­κτά ιδιαί­τε­ρη σημα­σία και είναι η απά­ντη­ση που ζητά­με απ’ όλη την εργα­τι­κή τάξη: να αγω­νι­ζό­μα­στε, να δου­λεύ­ου­με, να δια­χει­ρι­ζό­μα­στε και πάλι να αγω­νι­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρο από ποτέ. Να μην περι­μέ­νου­με απέ­ξω, … με επι­μο­νή να στρα­φού­με απο­φα­σι­στι­κά στις δικές μας δυνά­μεις. Σας συγ­χαί­ρω με όλη μου την καρ­διά γι αυτό το θρί­αμ­βο. Περι­μέ­νω νέα σας. Αδερ­φι­κά σας αγκα­λιά­ζω — Fidel Castro Ruz [29-Οκτ-1982]

Το ρεπορ­τάζ του Cubadebate, από τα χαρά­μα­τα …λεπτό προς λεπτό  |> 08:04 — Οι εργα­ζό­με­νοι του κόσμου γιορ­τά­ζουν στην Αβά­να |> 08:11 — Για την κου­βα­νι­κή νεο­λαία δεν υπάρ­χουν αδύ­να­τες μάχες |> 08:13 — Κόμ­μα των εργα­ζο­μέ­νων και της οικο­γέ­νειάς τους |> 08:16 — Πρω­το­μα­γιά στο Matanzas: Φλό­γα και πατριω­τι­κή γεν­ναιό­τη­τα |> 08:31 — Οι Κου­βα­νοί εργά­τες εκφρά­ζουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στον Λού­λα και αλλη­λεγ­γύη με τη Βενε­ζου­έ­λα |> και αυτό συνέ­χεια επί 8 ώρες, χιλιά­δες «μικρά» και «μεγά­λα» περι­στα­τι­κά, λιθα­ρά­κια στην επα­νά­στα­ση, που εκεί ‑απ’ ότι φαί­νε­ται καλά κρα­τεί ¡Hasta la victoria siempre! - ¡Patria o muerte! - ¡Socialismo o muerte! - ¡Venceremos!  — «¡Unidad, Compromiso y Victoria!» …Ενό­τη­τα — Δέσμευ­ση — Νίκη


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο