Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: H δημοσιογραφία μας είναι ειλικρινής, ελεύθερη και κυρίαρχη, όπως η χώρα που υπερασπίζουμε

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία έκθε­ση RSF, από μια λίστα 180 χωρών, η Κού­βα κατα­τά­χθη­κε 171 ως προς τους όρους άσκη­σης της ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου, η οποία την τοπο­θε­τεί στις τελευ­ταί­ες θέσεις στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή,  ανέ­φε­ρε την Τρί­τη η Notimex.

Η Παγκό­σμια Κατά­τα­ξη Ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου της οργά­νω­σης, έβα­λε τις τρεις χώρες που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών ως «η τριά­δα του κακού»: Κού­βα, Βενε­ζου­έ­λα και Νικα­ρά­γουα, ως χώρες με τη «χει­ρό­τε­ρη από­δο­ση και την υψη­λό­τε­ρη λογο­κρι­σία» στην περιο­χή της Λατι­νι­κής Αμερικής ».

Είναι εντυ­πω­σια­κό ότι 49 δημο­σιο­γρά­φοι δολο­φο­νή­θη­καν παγκο­σμί­ως το 2019, 14 από αυτούς στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, αλλά κανέ­νας στην Κού­βα. Στο Μεξι­κό, σύμ­φω­να με την ετή­σια έκθε­ση rfs, δέκα δημο­σιο­γρά­φοι πέθα­ναν κατά την άσκη­ση του επαγ­γέλ­μα­τός τους και 17 αγνοούντυαι.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του Μεξι­κού δηλώ­νει ότι 155 δημο­σιο­γρά­φοι έχουν σκο­τω­θεί στη χώρα αυτή από το 2000 και το 89% των εγκλη­μά­των που δια­πρά­χθη­καν ενα­ντί­ον δημο­σιο­γρά­φων παρα­μέ­νουν ατιμώρητα.

Η Unesco ανέ­φε­ρε περισ­σό­τε­ρους από 1.300 δημο­σιο­γρά­φους που σκο­τώ­θη­καν στον κόσμο τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια (κανέ­νας στην Κού­βα), γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­νει ότι το επάγ­γελ­μα είναι επικίνδυνο.

Ο τελευ­ταί­ος δημο­σιο­γρά­φος που έπε­σε θύμα εγκλή­μα­τος στη χώρα μας ήταν ο Carlos Bastidas Argüello, ένας 23χρονος δημο­σιο­γρά­φος του Εκουα­δόρ, που σκο­τώ­θη­κε στην Αβά­να στις 13 Μαΐ­ου 1958, από τη δικτα­το­ρία του Fulgencio Batista.

Η Δια­με­ρι­κα­νι­κή Επι­τρο­πή Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (IACHR) ζήτη­σε από την Κολομ­βία, την Παρα­σκευή 20 Μαρ­τί­ου 2020, να προ­στα­τεύ­σει τέσ­σε­ρις δημο­σιο­γρά­φους που ερευ­νούν την υπό­θε­ση της υπο­τι­θέ­με­νης αγο­ράς ψήφων υπέρ του Προ­έ­δρου Iván Duque, και οι οποί­οι απει­λού­νται με θάνατο.

“Ζητά­με από την Πολι­τεία της Κολομ­βί­ας να αξιο­λο­γή­σει αυτές τις απει­λές θανά­του ενα­ντί­ον τεσ­σά­ρων ερευ­νη­τών δημο­σιο­γρά­φων και να θεσπί­σει κατάλ­λη­λα μέτρα προ­στα­σί­ας”, έγρα­ψε ο Edison Lanza, ειδι­κός ειση­γη­τής για την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης του IACHR στο λογα­ρια­σμό του στο Twitter.

Το 2019, στην Κολομ­βία, δύο άλλοι πλή­ρω­σαν τη ζωή τους για το εμπό­ριο. Επι­πλέ­ον, υπήρ­χαν 137 απει­λές, τέσ­σε­ρις εξό­ρι­στοι, τρεις απα­γω­γές και 303 επι­θέ­σεις κατά της ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου, σύμ­φω­να με έκθε­ση του Ιδρύ­μα­τος για την Ελευ­θε­ρία του Τύπου (flip).

Δεν μπο­ρούν να ανα­φέ­ρουν στην Κού­βα κανέ­να όνο­μα δημο­σιο­γρά­φου, νεκρού, φυλα­κι­σμέ­νου ή βασανισμένου.

Τι ελευ­θε­ρία του τύπου μιλάμε;

Η λεγό­με­νη «ελευ­θε­ρία του Τύπου», που βασί­ζε­ται στην ελεύ­θε­ρη αγο­ρά και την ιδιω­τι­κή ιδιο­κτη­σία των μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης, απο­τε­λεί ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα ψέμα­τα του καπιταλισμού.

Το ότι ο ασυ­γκρά­τη­τος καπι­τα­λι­στι­κός τύπος μίλη­σε για την ελευ­θε­ρία ήταν τόσο υπερ­βο­λι­κό όσο όταν ένας κλέ­φτης να δου­ε­λύ­ει τρα­γου­δώ­ντας έναν ύμνο για αξιοπρέπεια

Οι σελί­δες του τύπου, τα σύγ­χρο­να ψηφια­κά μέσα, τα άρθρα, είναι δια­θέ­σι­μες μόνο για τους υπε­ρα­σπι­στές του ιδρύ­μα­τος, ενώ παρα­μέ­νουν κλει­στοί για τους αντι­πά­λους του καπι­τα­λι­σμού. Η κυριό­τη­τα των μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης είναι ένας από τους βασι­κούς τρό­πους με τους οποί­ους ο καπι­τα­λι­σμός ασκεί τον ταξι­κό του έλεγχο.

Μετα­ξύ των εμβλη­μα­τι­κών παρα­δειγ­μά­των του τρό­που λει­τουρ­γί­ας αυτού του ελεύ­θε­ρου τύπου στην περιο­χή μας, είναι η συμ­με­το­χή των μέσων ενη­μέ­ρω­σης στο πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε, με επι­κε­φα­λής τον Ελ Μερ­κού­ριο και το δίκτυο εφη­με­ρί­δων του, το οποίο εξα­κο­λου­θεί να αντι­προ­σω­πεύ­ει την πλειο­ψη­φία του γρα­πτού τύπου στη Χιλή. Τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι 13, που ανή­κει στην Καθο­λι­κή Εκκλη­σία της Χιλής, και 66% στην ομά­δα Λούκσιτς.

Στη δεύ­τε­ρη εβδο­μά­δα δια­μαρ­τυ­ριών στη Χιλή κατά της νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κυβέρ­νη­σης Piñera, όταν περισ­σό­τε­ροι από ένα εκα­τομ­μύ­ριο δια­δη­λω­τές γέμι­σαν την Plaza Italia, η τηλε­ό­ρα­ση, το κανά­λι 13, το tvn, το Mega και το Chilevisión, ποι­νι­κο­ποί­η­σαν τη δια­μαρ­τυ­ρία, κατέ­φυ­γαν στη λογο­κρι­σία, δίνο­ντας προ­τε­ραιό­τη­τα στις κυβερ­νη­τι­κές πηγές και παρα­πλα­νη­τι­κή πλη­ρο­φό­ρη­ση δεί­χνο­ντας μόνο βία στους δρό­μους, αλλά όχι παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που δια­πράτ­το­νταν από ειδι­κές αστυ­νο­μι­κές και στρα­τιω­τι­κές δυνάμεις.

Δύο σημα­ντι­κοί Χιλια­νοί δια­φη­μι­στές, ο Agrosúper και ο Juan Sutil, τους αφαί­ρε­σαν τη χορη­γία τους, επει­δή προ­σπά­θη­σαν να πουν μέρος της αλήθειας.

Η (πρα­ξι­κο­μα­τι­κή) κυβέρ­νη­ση της Βολι­βί­ας, με επι­κε­φα­λής τον Jeanine Áñez, συνε­χί­ζει την επί­θε­σή της κατά της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης και του Τύπου. 53 κοι­νο­τι­κοί ραδιο­φω­νι­κοί σταθ­μοί θεώ­ρη­σαν απα­ραί­τη­το να ανα­στεί­λουν τη λει­τουρ­γία τους.

Στις 9 Νοεμ­βρί­ου, οι βολι­βια­νοί συνω­μό­τες πρα­ξι­κο­πή­μα­τος κατέ­λα­βαν το Radio Comunidad και έδε­σαν τον διευ­θυ­ντή σε ένα δέντρο. Πήραν την τηλε­ό­ρα­ση Bolivia και την Red Patria Nueva (τώρα ονο­μά­ζε­ται Radio Illimani).

Αυτά τα συμ­βά­ντα προ­στί­θε­νται στη δια­κο­πή των τηλε­ο­πτι­κών εκπο­μπών TeleSur και Actualidad.

Η Inter American Press Association (yep), η οποία συγκε­ντρώ­νει τις μεγά­λες εφη­με­ρί­δες των ΗΠΑ, δεν λέει τίπο­τα για αυτά τα γεγο­νό­τα. Ούτε είδαν ούτε άκου­σαν σχε­τι­κά με τους φυλα­κι­σμέ­νους, βασα­νι­σμέ­νους και εξα­φα­νι­σμέ­νους δημο­σιο­γρά­φους στη Βολι­βία μετά το πραξικόπημα.

Ο φωτο­ρε­πόρ­τερ της Αργε­ντι­νής Facundo Molares Schonfeld, ο οποί­ος κάλυ­πτε τις εκλο­γές στη Βολι­βία και το πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του Evo Morales, στην πόλη Montero-Santa Cruz, ως εκπρό­σω­πος του περιο­δι­κού Centenario, συνε­λή­φθη και φυλα­κί­στη­κε στη φυλα­κή μέγι­στης ασφά­λειας του « Chonchocoro », στην πόλη Λα Παζ, χωρίς στοι­χεία, και παρά την παρου­σί­α­ση μιας επι­δει­νω­μέ­νης κατά­στα­σης υγεί­ας. Και τι γίνε­ται με το έγκλη­μα ενα­ντί­ον του ιδρυ­τή του WikiLeaks, Julian Assange, ο οποί­ος αντι­με­τω­πί­ζει μια ορια­κή κατά­στα­ση που θα μπο­ρού­σε να τον οδη­γή­σει σε θάνα­το, ακρι­βώς για να δεί­ξει τον κανό­να της επι­τή­ρη­σης που ασκούν οι “δάσκα­λοι του κόσμου”.

Τρο­μο­κρα­τία των ΜΜΕ κατά της Κούβας

Η εκστρα­τεία που εξα­πέ­λυ­σε ο προ­πα­γαν­δι­στι­κός μηχα­νι­σμός των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών ενα­ντί­ον της χώρας μας, από την 1η Ιανουα­ρί­ου 1959, έφτα­σε σε τέτοιο σημείο που δεν είχε δει ποτέ στην ιστο­ρία. Για να το αντι­με­τω­πί­σει, η Επα­νά­στα­ση οργά­νω­σε μια επι­χεί­ρη­ση το 1959, με επι­κε­φα­λής τον Φιντέλ, η οποία έγι­νε γνω­στή ως Επι­χεί­ρη­ση Αλήθειας.

Αυτή η επι­χεί­ρη­ση δεν έχει τελειώ­σει, ούτε θα τελειώ­σει, οι μηχα­νι­σμοί παρα­χά­ρα­ξης συνε­χί­ζουν το έργο τους ενα­ντί­ον του κου­βα­νι­κού λαού.

Κάθε Κρυ­φό Σχέ­διο Δρά­σης που εκπο­νή­θη­κε από τις κυβερ­νή­σεις ενά­ντια στο νησί για 60 χρό­νια, ασκεί μια καλά χρη­μα­το­δο­τού­με­νη δρα­στη­ριό­τη­τα στα μέσα ενημέρωσης.

Το Τμή­μα Ενδια­φε­ρό­ντων των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής, το οποίο λει­τούρ­γη­σε στην Αβά­να μέχρι την απο­κα­τά­στα­ση των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων, ήταν μια «ακα­δη­μία» για την εκπαί­δευ­ση των λεγό­με­νων ανε­ξάρ­τη­των δημο­σιο­γρά­φων, δεσμευ­μέ­νων στην οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα του Λευ­κού Οίκου.

Στο Κέντρο του Λίν­κολν και στο Κέντρο Ελε­ο­νόρ, παρά­νο­μους χώρους που δημιουρ­γή­θη­καν εκεί, προ­ε­τοι­μά­στη­καν δεκά­δες φερό­με­νοι δημο­σιο­γρά­φοι, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ.

Γνω­ρί­ζου­με τι σημαί­νουν τα απο­γοη­τευ­μέ­να έργα Zunzuneo, Piramideo και Commotion. Προ­σπά­θειες δημιουρ­γί­ας παρά­νο­μων ασύρ­μα­των δικτύ­ων σύν­δε­σης στο Δια­δί­κτυο, εισα­γω­γή δορυ­φο­ρι­κού εξο­πλι­σμού, κινη­τών τηλε­φώ­νων, και άλλου υλι­κού και λογι­σμι­κού για την οικο­δό­μη­ση συν­δε­σι­μό­τη­τας μακριά από τον έλεγ­χο του κρά­τους και των κου­βα­νι­κών τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών εται­ρειών, όλες καλυμ­μέ­νες σε υπο­τι­θέ­με­νη βοή­θεια, πρά­ξεις φιλαν­θρω­πί­ας που κρύ­βουν τους πραγ­μα­τι­κούς σκο­πούς: να παρα­δώ­σει ψευ­δές περιε­χό­με­νο και να κυριαρ­χή­σει στον κυβερ­νο­χώ­ρο για να τερ­μα­τί­σει την Επανάσταση.

Η Ειδι­κή Ομά­δα Δια­δι­κτύ­ου για την Κού­βα, γνω­στή και ως Ομά­δα Επι­χει­ρή­σε­ων Δια­δι­κτύ­ου για ανα­τρο­πή στην Κού­βα, ενερ­γεί ενά­ντια στο νησί, ένα πρό­γραμ­μα που δημιουρ­γή­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για την ανα­τρο­πή της εσω­τε­ρι­κής τάξης, σύμ­φω­να με τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές που έθε­σε ο Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, στο προ­ε­δρι­κό του μνη­μό­νιο στις 16 Ιου­νί­ου 2017.

Απο­τε­λεί­ται από το Γρα­φείο Δια­βί­βα­σης στην Κού­βα (ocb), τον Οργα­νι­σμό Διε­θνούς Ανά­πτυ­ξης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών (usaid) και το Freedom House.

Υπο­τρο­φί­ες και ταξί­δια για νέους δημο­σιο­γρά­φους με σαγη­νευ­τι­κούς σκο­πούς, προηγ­μέ­νες στρα­τη­γι­κές για τη δια­χεί­ρι­ση κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων και γεν­ναιό­δω­ρη πλη­ρω­μή σε μισθο­φό­ρους στον κυβερ­νο­χώ­ρο και συνε­χή παρε­νό­χλη­ση ενα­ντί­ον εκεί­νων που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την Επα­νά­στα­ση, απο­τε­λούν μέρος της στρα­τη­γι­κής που χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από την Ουά­σινγ­κτον και από τρί­τες χώρες.

Το Σύνταγ­μά μας εγγυά­ται στο άρθρο 54, ελευ­θε­ρία σκέ­ψης, συνεί­δη­σης και έκφρα­σης και το άρθρο 55 ανα­γνω­ρί­ζει την ελευ­θε­ρία του Τύπου για τους ανθρώπους.

Τα θεμε­λιώ­δη μέσα κοι­νω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, δεν εξαρ­τώ­νται από εκα­τομ­μυ­ριού­χους δια­φη­μι­στές, δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στα συμ­φέ­ρο­ντα μιας μειο­νό­τη­τας αλλά στη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του κου­βα­νι­κού λαού.

Πολ­λά πρέ­πει να γίνουν, είναι αλή­θεια, διό­τι υπο­στη­ρί­ζου­με την ποιό­τη­τα και την εξαι­ρε­τι­κό­τη­τα του Τύπου μας. Πολ­λά πράγ­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να μας επι­ση­μαν­θούν, αλλά δεν μπο­ρού­με ποτέ να αμφι­σβη­τή­σου­με την άσκη­σή μας στην υπε­ρά­σπι­ση της αλή­θειας, της λατρεί­ας της ελευ­θε­ρί­ας και της πλή­ρους αξιο­πρέ­πειας του ανθρώ­που που δηλώ­νε­ται στο Σύνταγ­μά μας, προ­στάγ­μα­τα που ορί­ζουν την άσκη­ση της δημο­σιο­γρα­φί­ας μας, ελεύ­θε­ρη και κυρί­αρ­χη ως γη που υπερασπίζουμε.

___________________________________________________________________

Με επιμέλεια του Αλέκου Χατζηκώστα, δημοσιεύουμε επίκαιρα μεταφρασμένα άρθρα από την Granma (οργάνου της Κ.Ε του ΚΚ Κούβας) με αφορμή τη μάχη που δίνει ενάντια στην πανδημία του κορονοίου και έχουν γενικότερη σημασία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο