Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ Αττικής ΚΚΕ – Ένας Χρόνος Πανδημίας: Για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας

🔻 ΚΟ Αττικής ΚΚΕ — Ένας Χρόνος Πανδημίας
Για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας-

✔️  LockDown στην Πολιτική τους -
🔻  Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας σε ζωή-υγεία-δουλειά!

Συμπλη­ρώ­θη­κε ένας χρό­νος από την ανα­κοί­νω­ση του πρώ­του κρού­σμα­τος κορο­νοϊ­ού στην Ελλά­δα. Μέχρι τώρα έχουν κατα­γρα­φεί πάνω από 185.000 κρού­σμα­τα και σχε­δόν 6.500 θύμα­τα. Ο λαός μας καθη­με­ρι­νά συνε­χί­ζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του. Συνε­χί­ζει να μετρά­ει τις συνέ­πειες της κυβερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, που έχει ως βασι­κό κρι­τή­ριο τη θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Το διά­στη­μα αυτό σωμα­τεία υγειο­νο­μι­κών, άλλα σωμα­τεία και φορείς, δε στα­μά­τη­σαν αγω­νι­στι­κά να διεκ­δι­κούν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των του λαού.

Η κυβέρ­νη­ση, ένα χρό­νο τώρα στα­θε­ρά αρνεί­ται να συνα­ντή­σει τα σωμα­τεία των υγειο­νο­μι­κών, να ακού­σει τις προ­τά­σεις τους, ενώ δεν πήρε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την προ­στα­σία του λαού και φέρει ακέ­ραια την ευθύ­νη για τη δια­σπο­ρά του ιού στην Αττική.

Όλο αυτό το διά­στη­μα μας πάει από Ιοο­Κά­ον­νη σε Ιοο­Κά­οννπ. Παρό­λα αυτά τα κρού­σμα­τα στην Αττι­κή αυξά­νο­νται δρα­μα­τι­κά. Για­τί η πραγ­μα­τι­κή δια­σπο­ρά γίνε­ται σε χώρους δου­λειάς, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, σε ιδιω­τι­κές δομές υγεί­ας και πρό­νοιας όπου δε λαμ­βά­νε­ται κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο. Για­τί είναι πλή­ρως υπο­στε­λε­χω­μέ­νες οι αρμό­διες κρα­τι­κές ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες με συνέ­πεια να μη διε­νερ­γού­νται έλεγ­χοι σε μεγά­λους χώρους δου­λειάς, στη βιο­μη­χα­νία, στα μεγά­λα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα. Για­τί κανέ­να Ιοο­Κά­ον­νη δε μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σει τις προ­σλή­ψεις μόνι­μου υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της υγεί­ας, τη δημιουρ­γία και στε­λέ­χω­ση νέων ΜΕΘ, την απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση του πρω­το­βάθ­μιου συστή­μα­τος υγείας.

Αυτή η κατά­στα­ση είναι συνέ­χεια του γεγο­νό­τος ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων «φρό­ντι­σαν» να δια­τη­ρούν υπο­βαθ­μι­σμέ­νο το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Με πετσο­κομ­μέ­νους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, με λου­κέ­το σε νοσο­κο­μεία, με μειώ­σεις στο προ­σω­πι­κό, με τον ιδιω­τι­κό τομέα να θησαυ­ρί­ζει με τον ανθρώ­πι­νο πόνο.

Κλί­νες, προ­σω­πι­κό, τεστ, ιχνη­λά­τη­ση, μέτρα πρό­λη­ψης, όλα μπαί­νουν στην «προ­κρού­στια κλί­νη» της λογι­κής «κόστους-οφέ­λους».

Η μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε νοσο­κο­μεία «μιας νόσου» που έχει σοβα­ρές συνέ­πειες για την αντι­με­τώ­πι­ση σοβα­ρών ασθε­νειών (π.χ. καρ­διο­πά­θειες, καρ­κι­νο­γε­νέ­σεις κ.ά.) είναι απα­ρά­δε­κτη. Που οφεί­λε­ται το γεγο­νός ότι το 2020 είχα­με περί­που 10.000 παρα­πά­νω θανά­τους από το 2019 τη στιγ­μή που τα θύμα­τα λόγω Covid είναι 6.500; Έτσι θα πάμε και το 2021;

Ο απα­ραί­τη­τος εμβο­λια­σμός προ­χω­ρά­ει με αργούς ρυθ­μούς, χωρίς ταυ­τό­χρο­να να δια­σφα­λί­ζο­νται τα απα­ραί­τη­τα φάρ­μα­κα που θα μπο­ρού­σαν να συμ­βά­λουν στο να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές.

Η μεί­ω­ση προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών στα νοσο­κο­μεία έγι­νε το ίδιο διά­στη­μα που ενι­σχύ­θη­καν οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και διευ­κο­λύν­θη­καν για να ξεζου­μί­ζουν τους εργα­ζό­με­νους. Ενι­σχύ­θη­κε το νομι­κό οπλο­στά­σιο για τη θωρά­κι­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και την κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα (καθιέ­ρω­ση 10ωρης εργα­σί­ας, ξεχαρ­βά­λω­μα του μέσου μισθού, χτύ­πη­μα στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα και στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση). Την ίδια στιγ­μή χιλιά­δες αυτα­πα­σχο­λού­με­νοι οδη­γή­θη­καν στην απόγνωση.

Απο­δεί­χτη­κε ξανά ότι ούτε στην παν­δη­μία, ούτε στην κρί­ση είμα­στε «όλοι μαζί». Δεν είναι μαζί εργά­τες, άνερ­γοι και βιο­μή­χα­νοι ή εφο­πλι­στές, ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι και ξενο­δό­χοι, εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι και ιδιο­κτή­τες σού­περ μάρ­κετ, υγειο­νο­μι­κοί στον ιδιω­τι­κό τομέα και κλι­νι­κάρ­χες, τους οποί­ους ταΐ­ζουν οι κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά με ζεστό χρή­μα και σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας η κυβέρ­νη­ση τους έδω­σε και μπό­νους. Όλα τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι το διά­στη­μα της παν­δη­μί­ας, σε όλο τον κόσμο, οι πλού­σιοι έχουν γίνει πιο πλού­σιοι από ποτέ.

Δεν δεχό­μα­στε να πλη­ρώ­σου­με ξανά την κρί­ση τους, την κρί­ση του συστή­μα­τος της εκμε­τάλ­λευ­σης που είναι κανο­νι­κό­τη­τα και όχι εξαί­ρε­ση, προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χτούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

ΚΟ Αττικής ΚΚΕ Ένας Χρόνος Πανδημίας Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας σε ζωή υγεία δουλειάΑντι­δρού­με στην προ­σπά­θεια να αξιο­ποι­η­θεί η παν­δη­μία για να επι­βλη­θούν νέα μέτρα κατα­στο­λής και περιο­ρι­σμού της μαζι­κής λαϊ­κής δρά­σης. Η εργα­τι­κή- λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση δεν κάνει «διά­λειμ­μα» τη στιγ­μή μάλι­στα που ο λαός αφή­νε­ται απρο­στά­τευ­τος, που δέχε­ται επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα του, που η χώρα χώνε­ται πιο βαθειά στους εγκλη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εκθέ­το­ντας το λαό μας σε σοβα­ρούς κινδύνους.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή πρό­τα­ξε το ζήτη­μα της προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και συνο­λι­κά των δικαιω­μά­των του λαού με συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και πάλη. Από την πρώ­τη στιγ­μή τόνι­σε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή.

Με όρους «οργα­νω­μέ­νης απει­θαρ­χί­ας» το εργα­τι­κό- λαϊ­κό κίνη­μα απέ­δει­ξε ότι μπο­ρεί να συν­δυά­ζει την διεκ­δι­κη­τι­κή πάλη, παίρ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να τα ανά­λο­γα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας στις εκδη­λώ­σεις του. Χωρίς τις αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των υγειο­νο­μι­κών, των εργα­ζό­με­νων σε μια σει­ρά κλά­δους, των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών η κατά­στα­ση θα ήταν χειρότερη.

τα καλυμένα στόματα έχουν φωνή Τα δυναμώνουμε ΚΚΕ

Γι αυτό συνε­χί­ζου­με και δίνου­με όλες μας τις δυνά­μεις, για να μεί­νει όρθιος ο λαός στις συν­θή­κες της νέας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης και της παν­δη­μί­ας, να οργα­νώ­σει την εργα­τι­κή-λαϊ­κή αντί­στα­ση και αντεπίθεση.

Έστω και τώρα:

  • Να ενι­σχυ­θεί απο­φα­σι­στι­κά το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας με μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, με ενί­σχυ­ση των υπο­δο­μών και ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας. Να γίνουν μαζι­κά δωρε­άν τεστ στον πλη­θυ­σμό και να υπάρ­ξει κρα­τι­κός έλεγ­χος σε ευαί­σθη­τους χώρους όπως γηρο­κο­μεία, δομές φιλο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων κ.α. Να επι­τα­χθεί άμε­σα ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας της υγεί­ας και να εντα­χθεί στον κρα­τι­κό σχεδίασμά.
  • Να δια­σφα­λι­στούν οι επι­στη­μο­νι­κές οδη­γί­ες, τα σχέ­δια επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου και όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς. Να μη δια­νοη­θεί να φέρει στη Βου­λή το τερα­τούρ­γη­μα για τα εργα­σια­κά και το συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο. Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, επαγ­γελ­μα­τί­ας χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα. Έκτα­κτο επί­δο­μα σε όλους τους ανέρ­γους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ενώ­νου­με τη φωνή μας με τους φοι­τη­τές που διεκ­δι­κούν με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας να ανοί­ξουν τα πανε­πι­στή­μια που η κυβέρ­νη­ση σύμ­φω­να με τις κατευ­θύν­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης θέλει να μετα­τρέ­ψει σε παραρ­τή­μα­τα των επι­χει­ρή­σε­ων και στα οποία μπο­ρεί τα μαθή­μα­τα και οι εξε­τά­σεις να γίνο­νται εξ απο­στά­σε­ως αλλά οι δυνά­μεις κατα­στο­λής μπαί­νουν στα πανε­πι­στή­μια δια ζώσης. Δε δεχό­μα­στε το ανοι­γο­κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων και τις κλει­στές σχο­λές, χωρίς τα ανα­γκαία μέτρα για την ασφα­λή λει­τουρ­γί­ας τους, που κρα­τά­νε τη νεο­λαία μακριά από το φυσι­κό της χώρο. Παλεύ­ου­με για την παι­δεία των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών αναγκών.

Ενώ­νου­με τη φωνή μας με τους καλ­λι­τέ­χνες και τους ανθρώ­πους του πολι­τι­σμού που έχουν αφε­θεί στην τύχη τους, χωρίς δου­λειά, χωρίς εισό­δη­μα και σήμε­ρα βρί­σκο­νται στα όρια της επιβίωσης.

Αντι­μα­χό­μα­στε τους κοι­νω­νι­κούς και οικο­νο­μι­κούς κατα­να­γκα­σμούς που διευ­κο­λύ­νουν τους δρά­στες πρά­ξε­ων σεξουα­λι­κής και άλλης κακο­ποί­η­σης και πάνω απ’ όλα φιμώ­νουν τα θύμα­τα. Το «σπά­σι­μο της σιω­πής» είναι σε ατο­μι­κό επί­πε­δο η γεν­ναία και ανα­γκαία πρά­ξη για την τιμω­ρία των ενό­χων, όμως πρέ­πει να χτι­στεί μια συλ­λο­γι­κή ασπί­δα προ­στα­σί­ας τόσο στον πολι­τι­σμό όσο και σε κάθε χώρο δου­λειάς. Μέσα στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να για τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανάγκες.

🔻  Η αθλιότητα του συστήματος είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.
🔻  Οι δώδεκα αυτοί μήνες της πανδημίας δίνουν πολύτιμη πείρα, προσφέρονται για συμπεράσματα.

Τα εκα­τομ­μύ­ρια των νεκρών και οι πολ­λα­πλά­σιοι ασθε­νείς σε όλον τον πλα­νή­τη ανέ­δει­ξαν με τρα­γι­κό τρό­πο την ανε­πάρ­κεια των εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νων συστη­μά­των υγεί­ας. Η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας είναι τέτοια που οι επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας θα μπο­ρού­σαν να έχουν ελα­χι­στο­ποι­η­θεί. Όμως, ο καπι­τα­λι­σμός βλέ­πει τα πάντα ως εμπο­ρεύ­μα­τα, ακό­μα και ευαί­σθη­τους τομείς όπως αυτούς του φαρ­μά­κου, του εμβο­λί­ου και συνο­λι­κά της υγεί­ας. Αυτός είναι ο πραγ­μα­τι­κός και ορα­τός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέ­πει να απαλλαγεί.

Στο χρό­νο αυτό απο­δεί­χθη­κε ξανά πόσο αδί­στα­κτες είναι οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, οι διε­θνείς ενώ­σεις τους, η εργο­δο­σία. Η αξιο­ποί­η­ση της παν­δη­μί­ας ως «ευκαι­ρί­ας» για νέα μέτρα στή­ρι­ξης της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας επέ­φε­ρε κι άλλα πλήγ­μα­τα στη ζωή των εργα­τών, στο εισό­δη­μά μας.

Η ελπί­δα βρί­σκε­ται μόνο στην πάλη των εργα­ζο­μέ­νων. Αυτοί έχουν τη δύνα­μη στα χέρια τους. Οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές διεκ­δι­κή­σεις, οι αγώ­νες που ξεδι­πλώ­θη­καν είναι παρα­κα­τα­θή­κη για τη συνέ­χεια. Για να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη και η πάλη.

Καμιά εμπιστοσύνηΚαμιά εμπιστοσύνη

🔻  Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής — λαϊκής οργάνωσης, στη δύναμη της κοινής δράσης εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, με τη συμμετοχή των γυναικών και της νεολαίας. Στη δύναμη του λαού που όταν το αποφασίσει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

🔻  Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα μας να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, να περάσουμε στην αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα μας.

26 Φεβ 2021 ΚΟ Αττικής ΚΚΕ

PDF Logo

🔺 ΚΟ Αττικής ΚΚΕ — Ένας Χρόνος Πανδημίας LockDown στην Πολιτική τους

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο