Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 20 χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 στην Αθήνα

◾ Όχι άλλα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ◾

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την Αθήνα στις 7 Σεπτέμβρη 1999. Αν και δεν ήταν από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, οι 143 νεκροί, 700 τραυματίες, 100.000 άστεγοι και οι πάνω από 30 καταρρεύσεις κτιρίων ανέδειξαν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας 

Μενί­δι, Μετα­μόρ­φω­ση, Ανω Λιό­σια, Κάτω Κηφι­σιά, Ερυ­θραία, Περι­στέ­ρι, Νέα Φιλα­δέλ­φεια, Πετρού­πο­λη, Θρα­κο­μα­κε­δό­νες, Ελευ­σί­να ήταν οι περιο­χές που χτυ­πή­θη­καν περισ­σό­τε­ρο. Μεγά­λο κομ­μά­τι των ανθρώ­πων που έχα­σαν τη ζωή τους βρί­σκο­νταν σε χώρους δου­λειάς, όπως η «Ρικο­μέξ», η «Φαράν», η «Φιλο­πλάστ ΕΠΕ» και το εργο­στά­σιο «ΒΙΟΚΥΤ». Στους παρα­πά­νω χώρους υπήρ­ξαν συνο­λι­κά 56 νεκροί. Οι επι­στή­μο­νες και οι ειδι­κοί στην πλειο­ψη­φία τους συνέ­κλι­ναν στην άπο­ψη ότι οι περισ­σό­τε­ρες και μεγα­λύ­τε­ρες κατα­στρο­φές οφεί­λο­νταν σε σημα­ντι­κές παρα­λεί­ψεις που αφο­ρούν στον τρό­πο κατα­σκευ­ής των κτι­ρί­ων, στα υλι­κά κατα­σκευ­ής και την απου­σία ελέγ­χων. Τρα­γι­κό παρά­δειγ­μα η «Ρικο­μέξ», που είχε υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές πριν από το σει­σμό από πυρ­κα­γιά αλλά συνέ­χι­ζε να λει­τουρ­γεί. Παρά τις υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες των ανδρών της ΕΜΑΚ, εκδη­λώ­θη­καν για μια ακό­μα φορά οι τερά­στιες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές και ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό για την αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων κατα­στά­σε­ων. Την ίδια ώρα, οι σει­σμό­πλη­κτοι ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με ένα απί­στευ­το μπά­χα­λο και χιλιά­δες άστε­γοι προ­σπα­θού­σαν να συνε­χί­σουν τη ζωή τους στους καταυ­λι­σμούς που στή­θη­καν την επο­μέ­νη του σει­σμού για την προ­σω­ρι­νή στέ­γα­σή τους, που μόνο προ­σω­ρι­νή δεν ήταν, όπως φάνη­κε στην πορεία.

Απο­δεί­χθη­κε για μια ακό­μη φορά, με τρα­γι­κό δυστυ­χώς τρό­πο, ο πραγ­μα­τι­κός χαρα­κτή­ρας του αστι­κού κρά­τους. Μέσα σε αυτό η αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, συνο­λι­κά η πολι­τι­κή προ­στα­σία για το λαό, με βάση και τις κατευ­θύν­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα για να εξα­σφα­λί­ζο­νται εκα­τομ­μύ­ρια στο κεφά­λαιο και όχι για έργα που υπη­ρε­τούν τις λαϊ­κές ανάγκες.Τα έργα, δημό­σια και ιδιω­τι­κά, γίνο­νταν και συνε­χί­ζουν να γίνο­νται με κρι­τή­ριο το κέρ­δος. Προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­σθεί αυτό, η λαϊ­κή ανά­γκη για την προ­στα­σία από το σει­σμό ήταν και παρα­μέ­νει ανεκπλήρωτη.Τα έργα που χρειά­ζο­νται θεω­ρού­νται κόστος και γι αυτο δεν ειναι «επι­λέ­ξι­μα». Οι χρή­σεις γης καθο­ρί­ζο­νται με κρι­τή­ριο το κέρ­δος που «τρώ­ει» τους ελεύ­θε­ρους χώρους, χωρο­θε­τεί ανε­ξέ­λεγ­κτα βιο­μη­χα­νι­κές μονά­δες δίπλα σε σπί­τια, δεν προ­βλέ­πει στοι­χειω­δώς χώρους συνά­θροι­σης του λαού σε περι­πτώ­σεις έκτα­κτης ανά­γκης, ακό­μα και ασφα­λούς δια­φυ­γής και εκκέ­νω­σης όπως είδα­με με αφορ­μή το Μάτι. Πρό­κει­ται για τον ίδιο κατα­στρο­φι­κό δρό­μο που έχει οδη­γή­σει σε αντί­στοι­χες τρα­γω­δί­ες σε πυρ­κα­γιές και πλημ­μύ­ρες. Η ασφά­λεια της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των, η εκπαί­δευ­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών φαι­νο­μέ­νων είναι άγνω­στες έννοιες. Οι σχε­τι­κές υπη­ρε­σί­ες είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες για­τί το αστι­κό κρά­τος, ως κρά­τος του κεφα­λαί­ου, στο­χεύ­σει στην κατα­στο­λή και στη δια­σφά­λι­ση του κέρδους.

✔️  Παραμένουν οι ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Σε αντί­θε­ση με όσους μιλού­σαν για την «προ­χει­ρό­τη­τα» του ελλη­νι­κού κρά­τους, 20 χρό­νια μετά, η κατά­στα­ση στην Ελλά­δα, μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, δεν έχει βελ­τιω­θεί. Στα ίδια ακρι­βώς πλαί­σια, η πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης περί κόστους — οφέ­λους καθο­ρί­ζει την προ­στα­σία της ζωής του λαού. Θεω­ρεί­ται προ­τι­μό­τε­ρο να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις σε εργα­τι­κές — λαϊ­κές συνοι­κί­ες, ακό­μα και εάν χαθούν ανθρώ­πι­νες ζωές, από το να δημιουρ­γη­θούν υπο­δο­μές για να απο­φευ­χθούν κατα­στρο­φές. Στο βωμό του κέρ­δους θυσιά­ζε­ται ακό­μα και η ανθρώ­πι­νη ζωή. Στον πρό­σφα­το σει­σμό της 19ης Ιού­λη στην Αττι­κή ανα­δεί­χθη­καν για άλλη μια φορά οι ανε­πάρ­κειες του κρά­τους σε μέτρα αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας. Τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που προ­έ­κυ­ψαν κατα­δει­κνύ­ουν τη συνει­δη­τή επι­λο­γή των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά να μην παίρ­νουν σχε­τι­κά μέτρα σε μια κατε­ξο­χήν σει­σμο­γε­νή χώρα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σήμε­ρα ο προ­λη­πτι­κός αντι­σει­σμι­κός έλεγ­χος των κτι­ρί­ων είναι ανε­παρ­κής και ότι μόλις 1 από τα 5 δημό­σια κτί­ρια έχουν περά­σει από σχε­τι­κό έλεγ­χο, ενώ για δευ­τε­ρο­βάθ­μιο έλεγ­χο ούτε κου­βέ­ντα. Την ίδια στιγ­μή, αδιευ­κρί­νι­στος είναι ο αριθ­μός των ιδιω­τι­κών κτι­ρί­ων και επι­χει­ρή­σε­ων για τα οποία έχει γίνει έλεγ­χος. Ανα­φο­ρι­κά με τα σχο­λεία, το πρό­γραμ­μα προ­σει­σμι­κού ελέγ­χου που είχε ξεκι­νή­σει το 2004, δια­κό­πη­κε το 2011 λόγω της κατάρ­γη­σης του Οργα­νι­σμού Σχο­λι­κών Κτι­ρί­ων (ΟΣΚ). Μάλι­στα, μετά τον πρό­σφα­το σει­σμό προ­κλή­θη­καν υλι­κές φθο­ρές και ζημιές σε πολ­λά σχο­λεία δια­φό­ρων δήμων, για τα οποία δεν έχει βρε­θεί λύση. Επι­πλέ­ον, παρα­μέ­νει μεγά­λος ο αριθ­μός των σχο­λεί­ων που δεν έχει ελεγ­χθεί στοι­χειω­δώς, λίγες μέρες πριν από την έναρ­ξη της νέας σχο­λι­κής χρο­νιάς. Απο­τε­λεί τρα­γέ­λα­φο το γεγο­νός ότι λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού στην Τεχνι­κή Υπη­ρε­σία του δήμου Νίκαιας — Ρέντη η δημο­τι­κή αρχή καλεί τους εκπαι­δευ­τι­κούς να κάνουν τους σχε­τι­κούς ελέγχους.

✔️  Απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος!

Είναι γενι­κευ­μέ­νο φαι­νό­με­νο οι μεγά­λες ελλεί­ψεις στη στε­λέ­χω­ση των τμη­μά­των των δήμων που έχουν άμε­ση σχέ­ση με την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία. Το ίδιο ισχύ­ει και για τη Διεύ­θυν­ση Απο­κα­τά­στα­σης Επι­πτώ­σε­ων από Φυσι­κές Κατα­στρο­φές (ΔΑΕΦΚ) του υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, η οποία είναι αρμό­δια μετά από κάποιο φυσι­κό φαι­νό­με­νο για τους ελέγχους.

✔️  Ο καπι­τα­λι­σμός μετα­τρέ­πει τις λαϊ­κές ανά­γκες σε ατο­μι­κή υπό­θε­ση και προ­σπα­θεί να βγά­λει και από τη μύγα ξίγκι, για τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων. Η γη και οι κατα­σκευ­ές αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως εμπο­ρεύ­μα­τα για την ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των κατα­σκευα­στι­κών και άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι ως κοι­νω­νι­κό αγα­θό. Η προ­στα­σία και η ασφα­λής στέ­γα­ση του πλη­θυ­σμού μπο­ρεί να εξα­σφα­λι­σθεί με βάση το κατα­κτη­μέ­νο επί­πε­δο της επι­στή­μης και της τεχνι­κής, αλλά απαι­τεί­ται ένας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός δρό­μος οργά­νω­σης της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, που θα έχει στο επί­κε­ντρο τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανάγκες.

✔️  Αυτός ο δρό­μος, που είναι ο μονα­δι­κός προς όφε­λος του λαού, μπο­ρεί να ανοί­ξει με την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ και την οικο­δό­μη­ση μιας ισχυ­ρής κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας εργα­τών, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, με τη συμ­με­το­χή γυναι­κών και νεο­λαί­ας, δυνα­μώ­νο­ντας την πάλη για όλα τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν η εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα.

✔️  Καλού­με την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της Αττι­κής να πάρουν την υπό­θε­ση στα χέρια τους. Να οργα­νώ­σουν την πάλη τους και να απαιτήσουν:

  • Να ληφθούν μέτρα προ­σει­σμι­κού ελέγ­χου και προ­στα­σί­ας για τα δημό­σια κτί­ρια και τους χώρους συγκέ­ντρω­σης πολ­λών ανθρώ­πων (εργα­σια­κοί χώροι, νοσο­κο­μεία, εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα, φρο­ντι­στή­ρια, χώροι συγκέ­ντρω­σης και δια­σκέ­δα­σης της νεο­λαί­ας κ.τ.λ.).
  • Να δια­σφα­λί­ζε­ται ουσια­στι­κός και συνε­χής έλεγ­χος της στα­τι­κής επάρ­κειας και ασφά­λειας σε περί­πτω­ση σει­σμού όλων των κτι­ρί­ων, ταυ­τό­χρο­να με άμε­ση και ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη και απο­κα­τά­στα­ση των σεισμοπλήκτων.
  • Να υπάρ­ξει προ­σα­να­το­λι­σμός των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών του κρά­τους στον έλεγ­χο της εργο­δο­τι­κής ευθύ­νης για την ουσια­στι­κή και συν­δυα­σμέ­νη εφαρ­μο­γή των κανο­νι­σμών για την εργα­σια­κή και δημό­σια ασφάλεια.
  • Να εκπο­νη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­νος σχε­δια­σμός αντι­με­τώ­πι­σης τεχνο­λο­γι­κών και φυσι­κών κατα­στρο­φών με εκπαί­δευ­ση και ενη­μέ­ρω­ση του πλη­θυ­σμού, κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για ανά­πτυ­ξη της έρευ­νας στον τομέα της αντι­σει­σμι­κής προστασίας.
  • Να γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις υπη­ρε­σί­ες που σχε­τί­ζο­νται με την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία στην Τοπι­κή, Περι­φε­ρεια­κή και Κεντρι­κή Διοίκηση.
  • Την κάλυ­ψη των συν­δυα­σμέ­νων λαϊ­κών ανα­γκών για ασφα­λή, ποιο­τι­κή, φθη­νή κατοι­κία που θα καλύ­πτει το σύνο­λο των σύγ­χρο­νων προδιαγραφών.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο