Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ: Σχόλιο για την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

«Όσες φορές και αν το επα­να­λά­βουν οι επί­δο­ξοι “σωτή­ρες”, “δικαιο­σύ­νη παντού” μέσα στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, μέσα στο σάπιο αστι­κό κρά­τος των λίγων, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει», σημειώ­νει σε σχό­λιό της η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, με αφορ­μή την ομι­λία του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέ­ξη Τσί­πρα, χθες στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, προ­σθέ­το­ντας ότι «το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα και για το λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης δεν είναι “Τσί­πρας ή Μητσο­τά­κης” αλλά αν θα είναι πιο δυνα­τός ο λαός την επό­με­νη μέρα των εκλο­γών απέ­να­ντι στην οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρνηση».

Ανα­λυ­τι­κά:

«Παρά τους υψη­λούς τόνους και τα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα ο Αλ.Τσίπρας δεν μπό­ρε­σε να κρύψει:

- Τη συμ­φω­νία του στην εμπλο­κή της χώρας μας και της περιο­χής μας στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό μακε­λειό, στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς στα Βαλ­κά­νια που προ­ω­θή­θη­καν και μέσω της Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

- Τις δεσμεύ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ. Τη συμ­φω­νία του στην ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων μέσω του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, το οποίο χρυ­σο­πλη­ρώ­νει ο λαός ενώ ταυ­τό­χρο­να «απο­λαμ­βά­νει» τα αντι­λαϊ­κά του προ­α­παι­τού­με­να όπως η ταχύ­τε­ρη προ­ώ­θη­ση των πλει­στη­ρια­σμών λαϊ­κών κατοικιών.

- Τη συμ­φω­νία του στην πολι­τι­κή “απε­λευ­θέ­ρω­σης” της ενέρ­γειας και στη λεγό­με­νη “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” που φου­σκώ­νουν τους λογα­ρια­σμούς των λαϊ­κών νοικοκυριών.

-Τη συνε­νο­χή του ΣΥΡΙΖΑ στη δια­μόρ­φω­ση του θεσμι­κού “βούρ­κου” των παρα­κο­λου­θή­σε­ων και των υπο­κλο­πών και την υπερ­ψή­φι­ση του 50% των νομο­σχε­δί­ων της κυβέρ­νη­σης Μητσοτάκη.

- Τη συμ­φω­νία του στο “όρα­μα” του κεφα­λαί­ου για την ταχύ­τε­ρη μετα­τρο­πή της περιο­χής μας σε μετα­φο­ρι­κό, ενερ­γεια­κό και κόμ­βο και­νο­το­μί­ας που προ­ϋ­πο­θέ­τει έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης για τους εργα­ζό­με­νους, φορο­α­παλ­λα­γές και επι­δο­τή­σεις για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

- Τη συνε­νο­χή του για τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές υγεί­ας και παιδείας.

- Τη συμ­φω­νία του στην προ­ώ­θη­ση επεν­δύ­σε­ων σε φιλέ­τα γης και ανα­πλά­σεις με τους όρους του κεφα­λαί­ου (π.χ. ΔΕΘ και παρα­λια­κό Καλα­μα­ριάς) που στε­ρούν από τη νεο­λαία και το λαό της περιο­χής τη δυνα­τό­τη­τα να πάρουν μια “ανά­σα” σε ελεύ­θε­ρους χώρους πρα­σί­νου και αναψυχής.

- Τις ευθύ­νες του για την τρα­γι­κή κατά­στα­ση του ΟΑΣΘ, τις καθυ­στε­ρή­σεις στην ολο­κλή­ρω­ση του Μετρό και τις απα­ραί­τη­τες επε­κτά­σεις προς τα δυτι­κά και ανατολικά.

- Τις ευθύ­νες του για την απου­σία ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου, χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος και χρη­μα­το­δό­τη­σης για την υλο­ποί­η­ση μιας σει­ράς απα­ραί­τη­των έργων πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, αντι­πλημ­μυ­ρι­κών, αντι­σει­σμι­κών, αντιπυρικών.

Όσες φορές και αν το επα­να­λά­βουν οι επί­δο­ξοι “σωτή­ρες”, “δικαιο­σύ­νη παντού” μέσα στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, μέσα στο σάπιο αστι­κό κρά­τος των λίγων, δεν μπο­ρεί να υπάρξει.

Την επό­με­νη μέρα των εκλο­γών, είτε με κυβέρ­νη­ση ΝΔ είτε με κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, θα συνε­χί­σουν την ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, όπως έκα­ναν άλλω­στε και μετά τις προη­γού­με­νες εκλο­γές, τόσο του 2015 όσο και του 2019, όπου ο ένας συνέ­χι­ζε πατώ­ντας στο νομο­θε­τι­κό έργο του άλλου.

Το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα και για το λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης δεν είναι “Τσί­πρας ή Μητσο­τά­κης” αλλά αν θα είναι πιο δυνα­τός ο λαός την επό­με­νη μέρα των εκλο­γών απέ­να­ντι στην οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση. Αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει ένα πολύ πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ και ένα εργα­τι­κό – λαϊ­κό κίνη­μα σε σύγκρου­ση με τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, την αστι­κή τάξη, τις δεσμεύ­σεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, την πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζουν οι δια­δο­χι­κές κυβερνήσεις.

Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό στο δρό­μο της ανατροπής!

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο