Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον κ. Μητσοτάκη

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την επί­σκε­ψη του Πρω­θυ­πουρ­γού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, το Γρα­φείο Τύπου της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας σημειώνει:

«Ο Πρω­θυ­πουρ­γός ήρθε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη για ανέ­ξο­δες υπο­σχέ­σεις και παι­χνί­δια επι­κοι­νω­νί­ας, μαζί με τις διοι­κή­σεις των νοσο­κο­μεί­ων, την ίδια ώρα οι συν­θή­κες οι οποί­ες επι­κρα­τούν στα νοσο­κο­μεία της περιο­χής είναι πια πολε­μι­κές. Ενδει­κτι­κό είναι ότι οι νοση­λευό­με­νοι με κορο­νο­ϊό έχουν ξεπε­ρά­σει τους 1000, ενώ υπάρ­χουν αρκε­τές εκα­το­ντά­δες κρού­σμα­τα σε υγειονομικούς.

Ο κ. Μητσο­τά­κης έρι­ξε ξανά τις ευθύ­νες στο λαό, υπο­νο­ώ­ντας μάλι­στα με απύθ­με­νο θρά­σος ότι ο λαός της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι εκεί­νος που δεν σέβε­ται τους υγειο­νο­μι­κούς. Υπο­σχέ­θη­κε ότι “το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυ­ρό­τε­ρο”, ξέχα­σε όμως να ανα­φέ­ρει ότι για το 2021 έκο­ψε 600 εκα­τομ­μύ­ρια από το δημό­σιο σύστη­μα Yγείας.

Η αλή­θεια είναι ότι η μεγά­λη δια­σπο­ρά στην πόλη και συνο­λι­κό­τε­ρα στην Περι­φέ­ρεια οφεί­λε­ται στην ανυ­παρ­ξία μέτρων για την απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία και τα ΜΜΜ. Ειδι­κό­τε­ρα, η κυβέρ­νη­ση έχει εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες που επέ­τρε­ψε στη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία να ξεσα­λώ­σει, μετα­τρέ­πο­ντας τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης. Η μεγά­λη δια­σπο­ρά δεν αντι­με­τω­πί­στη­κε με το lockdown, αφού ήταν ήδη τόσο υψη­λή ώστε συνε­χί­στη­κε ενδοοικογενειακά.

Η κυβέρ­νη­ση αντί να επι­τά­ξει ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές για να νοση­λεύ­ουν κρού­σμα­τα και να δια­θέ­σουν ΜΕΘ, προ­χώ­ρη­σε σε μετα­τρο­πή όλων σχε­δόν των κλι­νι­κών των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων σε κλι­νι­κές μίας νόσου, καταρ­γώ­ντας κάθε άλλη υπη­ρε­σία Υγεί­ας και έδω­σε εντο­λή να ανα­πτυ­χθούν ΜΕΘ δίχως τις ανά­λο­γες προ­σλή­ψεις εξει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού. Το απο­τέ­λε­σμα είναι να αυξά­νε­ται η γενι­κή νοση­ρό­τη­τα του πλη­θυ­σμού, λόγω της ανα­στο­λής θερα­πειών ακό­μα και για σοβα­ρές ασθέ­νειες, να έχει εντα­τι­κο­ποι­η­θεί η εργα­σία των για­τρών και νοση­λευ­τών σε βαθ­μό που ‑εκτός από τη δική τους υγεία- τίθε­ται σε κίν­δυ­νο και η ασφά­λεια των ασθε­νών, καθώς και αυξά­νε­ται κατα­κό­ρυ­φα η δια­σπο­ρά μέσα στα νοσο­κο­μεία. Η αδυ­να­μία των νοσο­κο­μεί­ων να χωρέ­σουν τόσα πολ­λά περι­στα­τι­κά έχει οδη­γή­σει στην επί­δο­ση πρό­ω­ρων εξι­τη­ρί­ων σε ασθε­νείς πριν αρνη­τι­κο­ποι­η­θούν, με απο­τέ­λε­σμα η δια­σπο­ρά να συνεχίζεται.

H δήθεν επί­τα­ξη στην οποία προ­χώ­ρη­σε η κυβέρ­νη­ση δεν απο­τε­λεί παρά παζά­ρε­μα με τους κλι­νι­κάρ­χες για να βρουν τη φόρ­μου­λα να απο­κο­μί­ζουν περισ­σό­τε­ρα έσο­δα. Απο­τέ­λε­σμα της δια­πραγ­μά­τευ­σης με αυτό το κρι­τή­ριο, ήταν αφε­νός να μετα­κι­νεί­ται προ­σω­πι­κό από το ΕΣΥ για να συν­δρά­μει στις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και αφε­τέ­ρου η επι­λο­γή δομών που δεν πλη­ρούν τις προ­δια­γρα­φές για να νοση­λεύ­σουν κρού­σμα­τα. Τέτοια παρα­δείγ­μα­τα απο­τε­λούν η χρή­ση της ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ η οποία έχει μόλις 4 εργα­ζό­με­νους και της ΑΡΩΓΗΣ, η αξιο­ποί­η­ση της οποί­ας θέτει σε κίν­δυ­νο τη δου­λειά 60 εργα­ζό­με­νων με παραϊ­α­τρι­κές ειδι­κό­τη­τες και αφή­νει χωρίς κρί­σι­μες θερα­πεί­ες δεκά­δες ανθρώ­πους με αναπηρία.

Οι φορείς των υγειο­νο­μι­κών, αλλά και σωμα­τεί­ων άλλων κλά­δων, από την αρχή της παν­δη­μί­ας, επα­νει­λημ­μέ­να είχαν τονί­σει τα προ­βλή­μα­τα και απαι­τού­σαν μέτρα για το ξεπέ­ρα­σμα τους. Από αυτήν την άπο­ψη είναι προ­κλη­τι­κός ο ισχυ­ρι­σμός του Πρω­θυ­πουρ­γού πως δεν είχε “κάποια σχε­τι­κή εισή­γη­ση” για να πάρει μέτρα νωρί­τε­ρα, εννο­ώ­ντας ότι το μονα­δι­κό μέτρο που ανα­λο­γεί στην κυβέρ­νη­ση είναι η κήρυ­ξη lockdown.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συμπε­ρι­φέ­ρε­ται σαν να μην κυβέρ­νη­σε 5 χρό­νια. Ζητά προ­σλή­ψεις όταν, με δική του ευθύ­νη, παγιώ­θη­καν οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας στο ΕΣΥ και δια­τη­ρή­θη­καν τα ίδια δρα­μα­τι­κά κενά σε οργα­νι­κές θέσεις. Μιλά για επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών, αλλά συμ­φω­νεί με τις παχυ­λές απο­ζη­μιώ­σεις στους κλι­νι­κάρ­χες, ψηφί­ζο­ντας μάλι­στα τη σχε­τι­κή τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Κάνει κρι­τι­κή για τη μεί­ω­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού όταν η κυβέρ­νη­σή του πετσό­κο­ψε συνο­λι­κά 860 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από την Υγεία.

Η διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας αλλά και η Δημο­τι­κή Αρχή έχουν τις δικές τους ευθύ­νες. Κινή­θη­καν στην επι­κίν­δυ­νη κυβερ­νη­τι­κή γραμ­μή της ατο­μι­κής ευθύ­νης που άφη­σε αθω­ρά­κι­στο το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, δεν στή­ρι­ξαν τα δίκαια αιτή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών της περιο­χής, δεν διεκ­δί­κη­σαν την ενί­σχυ­ση και την αξιο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών τους για ελέγ­χους σε μεγά­λους χώρους δου­λειάς, και δομές Πρό­νοιας, συνέ­βα­λαν στη δια­μόρ­φω­ση της στρε­βλής εικό­νας ότι ο Του­ρι­σμός άνοι­ξε χωρίς προβλήματα.

Σε αυτή τη φάση πρέ­πει πάση θυσία να δια­κο­πεί η δια­σπο­ρά και έχει κατα­στεί πια αδιαμ­φι­σβή­τη­το ότι δεν αρκούν το lockdown και τα sms. Χρειά­ζε­ται άμεσα:

  • Να γίνουν μαζι­κά τεστ κατά μαζι­κό χώρο δου­λειάς και κατά περιο­χή κατοι­κί­ας. Να ακο­λου­θή­σει ιχνη­λά­τη­ση ώστε να εντο­πι­στούν όσα περισ­σό­τε­ρα ενερ­γά κρού­σμα­τα γίνεται.
  • Να επι­τα­χτούν ξενο­δο­χεία στα οποία θα απο­μο­νω­θούν οι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ή με ήπια συμ­πτώ­μα­τα θετι­κοί ασθε­νείς, ώστε να μην δια­σπεί­ρουν τον ιό σε συγ­γε­νείς οι οποί­οι συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται και να κυκλοφορούν.
  • Να επι­τα­χτούν οι ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές που και μπο­ρούν να νοση­λεύ­σουν και έχουν δια­θέ­σι­μες ΜΕΘ. Η επί­τα­ξη να γίνει με βάση τις ανά­γκες τις παν­δη­μί­ας και όχι με βάση το πως θα φου­σκώ­σει περισ­σό­τε­ρο η τσέ­πη των κλινικαρχών.
  • Η έλλει­ψη σε κρί­σι­μες ιατρι­κές ειδι­κό­τη­τες στα νοσο­κο­μεία απαι­τεί επί­τα­ξη ιδιω­τών ιατρών και όχι απλά εθε­λο­ντι­κά καλέσματα.
  • Όλα τα παρα­πά­νω απαι­τούν μαζι­κές προ­σλή­ψεις στο ΕΣΥ και κάλυ­ψη όλων των κενών σε οργα­νι­κές θέσεις, στε­λέ­χω­ση της ΠΦΥ και συγκε­κρι­μέ­να των ΚΥ ώστε να μπο­ρούν να ανα­λά­βουν τμή­μα των δια­γνω­στι­κών ελέγ­χων που επω­μί­ζο­νται σήμε­ρα σχε­δόν εξ’ ολο­κλή­ρου τα νοσοκομεία.

Τα παρα­πά­νω μέτρα πρέ­πει να γίνουν πρά­ξη έστω και τώρα. Κάθε καθυ­στέ­ρη­ση της κυβέρ­νη­σης ισο­δυ­να­μεί με ακό­μη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώ­πι­νες ζωές».

Ο Μητσο­τά­κης σε νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης: Αγω­νι­στι­κή «υπο­δο­χή» του επι­φύ­λα­ξαν οι εργαζόμενοι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο