Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρήτη: Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα σεισμόπληκτα χωριά

Σχε­δόν δέκα μέρες μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό στο Ηρά­κλειο των 5,8 Ρίχτερ, οι κάτοι­κοι ακό­μα μετρούν τις πλη­γές τους από την ανυ­παρ­ξία των μέτρων για την δια­βί­ω­σή τους και προ­σπα­θούν να συνη­θί­σουν τη νέα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στις σκη­νές. Γεμά­τοι από­γνω­ση για την κατά­στα­ση που βιώ­νουν και καταρ­ρα­κω­μέ­νοι από τις εικό­νες κατα­στρο­φής. Από τη μια στιγ­μή στην άλλη βρέ­θη­καν χωρίς στέ­γη και περιουσία.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ακό­μα δεν έχουν στα­λεί οι οικί­σκοι, οι οποί­οι μάλι­στα θα είναι μόλις 35, αρχι­κά. Αρκε­τοί κάτοι­κοι συνε­χί­ζουν να κοι­μού­νται στα αυτο­κί­νη­τά τους.

«Όλα κυλούν ομα­λά» ισχυ­ρί­στη­κε ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Χρή­στος Στυ­λια­νί­δης, ο οποί­ος επι­σκέ­φτη­κε τις πλη­γεί­σες από τους σει­σμούς περιο­χές, ενώ ενη­μέ­ρω­σε ότι μέχρι αύριο θα έχουν φτά­σει στο Ηρά­κλειο οι πρώ­τοι 35 οικί­σκοι για τη φιλο­ξε­νία των πληγέντων.

Στο μετα­ξύ, όσο συνε­χί­ζο­νται οι έλεγ­χοι, αυξά­νο­νται τα ακα­τάλ­λη­λα κτί­ρια μετά τις δονή­σεις.  Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών από τους ελέγ­χους σε 6.256 κατοι­κί­ες, οι 3.567 έχουν κρι­θεί μη κατοι­κή­σι­μες. Επί­σης, έχουν ελεγ­χθεί 320 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι, εκ των οποί­ων ακα­τάλ­λη­λοι είναι οι 173. Όσον αφο­ρά τους ιερούς ναούς και τα δημό­σια κτί­ρια «κίτρι­να» έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί τα 181 από τις 437 αυτο­ψί­ες, ενώ σε 548 άλλα κτί­ρια (απο­θή­κες, στά­βλους) τα 453 κρί­θη­καν μη κατοικήσιμα.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο