Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρήτη: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πολυ­με­λές κλι­μά­κιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επι­κε­φα­λής τον Σάβ­βα Βασι­λειά­δη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το Μανώ­λη Συντυ­χά­κη, βου­λευ­τή Ηρα­κλεί­ου, εκλεγ­μέ­νους Δημο­τι­κούς Συμ­βού­λους με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», βρέ­θη­καν από την πρώ­τη στιγ­μή στις κατε­στραμ­μέ­νες από τη διή­με­ρη κακο­και­ρία περιο­χές της Αγί­ας Πελα­γί­ας, της Λυγα­ριάς και του Παλαιοκάστρου.

Το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ συνά­ντη­σε εικό­να εκτε­τα­μέ­νων κατα­στρο­φών στο οδι­κό δίκτυο, σε υπο­δο­μές, στο παρα­λια­κό μέτω­πο. Δεκά­δες κατα­στή­μα­τα και σπί­τια υπέ­στη­σαν ολι­κή κατα­στρο­φή, δεκά­δες αυτο­κί­νη­τα παρα­συρ­μέ­να μέσα στη θάλασ­σα. Το κλι­μά­κιο ήρθε σε επα­φή με την Πυρο­σβε­στι­κή, τον δήμαρ­χο Μαλε­βι­ζί­ου, τα Σώμα­τα που επι­χει­ρού­σαν για να βρουν αγνο­ού­με­νους καθώς και με κατοί­κους και κατα­στη­μα­τάρ­χες που με από­γνω­ση μετρού­σαν της πλη­γές τους. Κυριαρ­χού­σε η οργή για την παντε­λή απου­σία πρό­λη­ψης, αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, για τα γεμά­τα μπά­ζα ποτά­μια και τα φραγ­μέ­να φρεάτια.

Ταυ­τό­χρο­να κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής την Σού­λα Φανιου­δά­κη, μέλος της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Ηρα­κλεί­ου, βρέ­θη­κε στις πλη­γεί­σες περιο­χές του Δήμου Χερ­σο­νή­σου, στον Καρ­τε­ρό, στις Γούρ­νες, στο Κοκ­κί­νη Χάνι, όπου συνά­ντη­σε σπί­τια και υπό­γεια πλημ­μυ­ρι­σμέ­να, συνο­λι­κά ζημιές στο οδι­κό δίκτυο καθώς και στα δίκτυα ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης. Στις Γούρ­νες φού­σκω­σε επι­κίν­δυ­να ο ποτα­μός και ζωντά­νε­ψε μνή­μες του 2020, όταν οι κάτοι­κοι ολο­κλη­ρω­τι­κά κατα­στρά­φη­καν ενώ ακό­μα περι­μέ­νουν τις αποζημιώσεις.

Την Κυρια­κή κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Στέ­λιο Ορφα­νό, μέλος της Επι­τρο­πής Περιο­χής Κρή­της, και τον Μιχά­λη Χου­στου­λά­κη, εκλεγ­μέ­νο με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στο Δήμο Μαλε­βι­ζί­ου, συμ­με­τεί­χαν στη σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τη δημο­τι­κή αρχή του Μαλε­βι­ζί­ου με παρου­σία του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών Στέ­λιου Πέτσα, του υφυ­πουρ­γού Χρή­στου Τρια­ντό­που­λου και του περι­φε­ρειάρ­χη Κρή­της, όπου έγι­νε ενη­μέ­ρω­ση της κατά­στα­σης. Το κυβερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο, αφού έρι­ξε την ευθύ­νη στην «κλι­μα­τι­κή αλλα­γή» και τη «μανία της φύσης», προ­χώ­ρη­σε στις υπο­σχέ­σεις για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων που προ­φα­νώς δεν υπάρ­χουν. Παράλ­λη­λα εξήγ­γει­λε μέτρα ενί­σχυ­σης του Δήμου Μαλε­βι­ζί­ου για την απο­κα­τά­στα­ση των δικτύ­ων ύψους 400.000 ευρώ καθώς και 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα.

Το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ απαί­τη­σε να κηρυ­χτεί ο δήμος σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, αλλά ουσια­στι­κά δεν πήρε καμία απά­ντη­ση. Κατήγ­γει­λε την υπο­κρι­σία όλων των κυβερ­νή­σε­ων που μετά από κάθε φυσι­κή κατα­στρο­φή, εδώ και πανελ­λα­δι­κά, προ­σπα­θούν να ρίξουν την ευθύ­νη αλλού ενώ υπάρ­χουν τερά­στιες ευθύ­νες για την παντε­λή απου­σία έργων πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Τέλος, κάλε­σε τους εκπρο­σώ­πους των τοπι­κών κοι­νο­τή­των, τον λαό και τη νεο­λαία της περιο­χής να απαιτήσουν:

Να κηρυ­χτεί άμε­σα ο Δήμος Μαλε­βι­ζί­ου σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή και απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% στα πλη­γέ­ντα σπί­τια και τις επι­χει­ρή­σεις, με ευθύ­νη κυβερ­νη­τι­κών κλιμακίων.

Άμε­ση οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση για να μπο­ρέ­σουν να κινη­θούν οι μικρές επι­χει­ρή­σεις στην απο­κα­τά­στα­σή τους, στην επα­να­λει­τουρ­γία τους, για απο­κα­τά­στα­ση ανα­γκαί­ου οικια­κού εξοπλισμού.

Να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα μέσα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού για τη γρή­γο­ρη απο­κα­τά­στα­ση του οδι­κού δικτύ­ου και άλλων υποδομών.

Να υπάρ­ξουν μέτρα απο­κα­τά­στα­σης των σχο­λεί­ων που υπέ­στη­σαν ζημιές.

Να ολο­κλη­ρω­θούν με ευθύ­νη του κρά­τους, του δήμου και της Περι­φέ­ρειας οι μελέ­τες και τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα ώστε να μη θρη­νή­σου­με και άλλους νεκρούς.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο