Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρίστοφερ Χελάλι: Ένας Έλληνας κομμουνιστής υποψήφιος για το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Στις 3 Νοέμ­βρη είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες να διε­ξα­χθούν στις ΗΠΑ οι εκλο­γές για να την ανά­δει­ξη αντι­προ­σώ­πων στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων, την «κάτω βου­λή» του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου. Ανά­με­σα στις ανα­ρίθ­μη­τες καμπά­νιες υπο­ψη­φί­ων ξεχω­ρί­ζει αυτή ενός ελλη­νι­κής κατα­γω­γής κομ­μου­νι­στή από την πολι­τεία του Βερ­μόντ, του Κρί­στο­φερ (Χρι­στό­φο­ρος) Χελά­λι (Christopher Joseph Helali) που ρίχνε­ται στη μάχη των εκλο­γών με την στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος των Κομ­μου­νι­στών των ΗΠΑ (PCUSA).

Γεν­νη­μέ­νος στη Μασα­χου­σέ­τη από πατέ­ρα Ιρα­νό και μητέ­ρα Ελλη­νί­δα, ο Κρί­στο­φερ μεγά­λω­σε σε ένα πολι­τι­σμι­κά ποι­κι­λό­μορ­φο περι­βάλ­λον όπου συνυ­πήρ­χαν δια­φο­ρε­τι­κές γλώσ­σες και θρη­σκεί­ες κάτι που, όπως ο ίδιος λέει, εμβά­θυ­νε την αγά­πη του για την ιστο­ρία, την πολι­τι­κή και τη φιλοσοφία.

Η περί­πτω­ση του Χελά­λι θα μπο­ρού­σε να είναι άλλη μια συνη­θι­σμέ­νη ιστο­ρία ενός ελλη­νι­κής κατα­γω­γής νέου που γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε στις ΗΠΑ. Το ιδιαί­τε­ρο και συνά­μα ενδια­φέ­ρον στοι­χείο στην περί­πτω­ση του είναι ότι προ­έρ­χε­ται από οικο­γέ­νεια κομ­μου­νι­στών, αγω­νι­στών της Εθνι­κής Αντίστασης.

Οι Έλλη­νες παπ­πού­δες του ανα­γκά­στη­καν να μετα­να­στεύ­σουν στο Κανα­δά μετά το τέλος του Εμφυ­λί­ου και την ήττα του ηρω­ϊ­κού ΔΣΕ, ως απο­τέ­λε­σμα των σφο­δρών διώ­ξε­ων που το αστι­κό κρά­τος εξα­πέ­λυ­σε ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές. Ο παπ­πούς του Κρί­στο­φερ, Πανα­γιώ­της Κασι­δά­κος, ήταν μέλος της ΕΠΟΝ, ενώ ο θεί­ος του (αδελ­φός του παπ­πού) Γιώρ­γος Κασι­δά­κος, μαχη­τής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, δολο­φο­νή­θη­κε από τους μοναρ­χο­φα­σί­στες το 1947 στο Γύθειο της Λακωνίας.

Κληρονομιά αγώνων και θυσιών

Σε επι­κοι­νω­νία που είχα­με με τον Κρί­στο­φερ μας διη­γή­θη­κε πτυ­χές του αγω­νι­στι­κού παρελ­θό­ντος της οικο­γέ­νειας του, για το οποίο είναι ιδιαί­τε­ρα περή­φα­νος. Του ζητή­σα­με να μας πει πως επη­ρέ­α­σε τα πολι­τι­κά του πιστεύω η δρά­ση του παπ­πού και του θεί­ου του μέσα από τις γραμ­μές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημο­κρα­τι­κού Στρατού.

Διη­γεί­ται σχε­τι­κά ο Κρίστοφερ:

«Ο παπ­πούς μου ήταν στην ΕΠΟΝ. Οι αδελ­φοί του, Γιώρ­γος (μέλος του 3ου Τάγ­μα­τος του 8ου Συντάγ­μα­τος του ΕΛΑΣ στον Πάρ­νω­να) και Νικό­λα­ος ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εντυ­πω­σια­ζό­μουν κάθε φορά που ο παπ­πούς και η για­γιά μου εξι­στο­ρού­σαν τις φρι­χτές εκεί­νες επο­χές πολέ­μου και πεί­νας, ήθε­λα να μάθω όσα περισ­σό­τε­ρα μπο­ρού­σα, προ­τρέ­πο­ντάς τους να μου λένε περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες. Κρα­τού­σα σημειώ­σεις για τις ιστο­ρί­ες και τα γεγο­νό­τα προ­σπα­θώ­ντας να δημιουρ­γή­σω ένα ιστο­ρι­κό του αγώ­να και το ρόλο της οικο­γέ­νειας μας σε αυτά».

Ωστό­σο, ο αντι­κομ­μου­νι­σμός στις ΗΠΑ και πιο συγκε­κρι­μέ­να η περί­ο­δος που ακο­λού­θη­σε το μακαρ­θι­σμό και τον επο­νο­μα­ζό­με­νο «Κόκ­κι­νο Τρό­μο», ανά­γκα­σε τους παπ­πού­δες του Κρί­στο­φερ να μην εκδη­λώ­νουν ανοι­χτά τις πολι­τι­κές τους από­ψεις. Η πλειο­ψη­φία, άλλω­στε, των μελών της ελλη­νι­κής κοι­νό­τη­τας ήταν δεξιών αντιλήψεων.

«Ο παπ­πούς μου, μου είχε εξο­μο­λο­γη­θεί πριν λίγα χρό­νια πως η ανά­γνω­ση του Μαρξ απο­τέ­λε­σε εμπει­ρία μετα­μόρ­φω­σης για τον ίδιο όταν ήταν νέος» λέει ο Κρί­στο­φερ. Κάτι που, όπως φαί­νε­ται, επη­ρέ­α­σε σημα­ντι­κά και τον ίδιο κατά τα εφη­βι­κά και νεα­νι­κά του χρόνια.

«Καθώς δρα­στη­ριο­ποιού­μουν πολι­τι­κά ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο στο λύκειο, όντας πρό­ε­δρος του club Ρωσι­κής και Κινε­ζι­κής Ιστο­ρί­ας, ο παπ­πούς φοβού­νταν μήπως βρω μπε­λά εξαι­τί­ας των πολι­τι­κών μου αντι­λή­ψε­ων. Φορού­σα κον­κάρ­δες με το Λένιν, στη βιβλιο­θή­κη μου υπήρ­χαν κλα­σι­κά μαρ­ξι­στι­κά κεί­με­να και οι τοί­χοι του δωμα­τί­ου μου ήταν στο­λι­σμέ­νοι με αφί­σες από την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Οι γονείς μου θεω­ρού­σαν ανη­συ­χη­τι­κό το γεγο­νός ότι ένας μαθη­τής λυκεί­ου στις ΗΠΑ είχε αυτού του είδους τις αφί­σες, σε αντί­θε­ση με τους συμ­μα­θη­τές μου που είχαν αφί­σες με αυτο­κί­νη­τα, ηθο­ποιούς του σινε­μά και ροκ σταρς. Όλοι φοβό­ντου­σαν την πιθα­νό­τη­τα διώ­ξε­ων εξαι­τί­ας των αντι­λή­ψε­ων μας».

Rizospastis 22 3 47

Πρω­το­σέ­λι­δο του «Ριζο­σπά­στη», στις 22 Μάρ­τη 1947, που ανα­φέ­ρει την σφα­γή αγω­νι­στών στο Γύθειο.

Υπήρ­χε, όμως, πάντα ένα ζήτη­μα το οποίο τα μέλη της οικο­γέ­νειας του Κρί­στο­φερ απέ­φευ­γαν επι­με­λώς να θίξουν. Ήταν η δολο­φο­νία του αδελ­φού του παπ­πού του, Γιώρ­γου, κατά τη διάρ­κεια του Εμφυ­λί­ου από τους μοναρ­χο­φα­σί­στες. Ήταν μόλις τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια που ο παπ­πούς Πανα­γιώ­της ξεκί­νη­σε να εξι­στο­ρεί όσα ήξε­ρε για την εκτέ­λε­ση του αδελ­φού του και το πώς αυτή είχε επη­ρε­ά­σει την οικογένεια.

Ο Κρί­στο­φερ έβα­λε σκο­πό να ερευ­νή­σει τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα γύρω από τη δολο­φο­νία του θεί­ου Γιώρ­γου Κασι­δά­κου. Την περί­ο­δο 2018–2019 σπού­δα­σε στο Εθνι­κό και Καπο­δι­στρια­κό Πανε­πι­στή­μιο της Αθή­νας και τελεί­ω­σε μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα εργα­σία για την εκτέ­λε­ση του θεί­ου του το Μάρ­τη του 1947 στο Γύθειο [1]. Δυστυ­χώς – όπως λέει ο ίδιος – δεν πρό­λα­βε να μοι­ρα­στεί με τον παπ­πού του όσα είχε μάθει, καθώς ο Πανα­γιώ­της Κασι­δά­κος είχε φύγει από τη ζωή το καλο­καί­ρι του 2018. Η έρευ­να ωστό­σο που έκα­νε επη­ρέ­α­σε σημα­ντι­κά τον ίδιο:

«Μεγα­λώ­νο­ντας, ο ηρω­ϊ­κός αγώ­νας του ΚΚΕ, των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ και του ΔΣΕ είχε ήδη ριζώ­σει μέσα μου. Στο σπι­τι­κό μας, ήρω­ες όπως ο Άρης Βελου­χιώ­της, δεν ξεχά­στη­καν ποτέ. Αυτοί ήταν οι σωτή­ρες της Ελλά­δας από το φασι­σμό. Ήταν ο ΔΣΕ που αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στον αμε­ρι­κα­νι­κό και βρε­τα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό και τις μοναρ­χο­φα­σι­στι­κές δυνά­μεις που τους στή­ρι­ζαν. Ο αγώ­νας αυτός και η συμ­με­το­χή της οικο­γε­νεί­ας μου σε αυτόν, δεν ήταν μόνο άξια τιμής και μνή­μης. Άξι­ζουν να συνε­χί­σεις να αγωνίζεσαι».

«Το ΚΚΕ είναι το πιο πρωτοπόρο κομμουνιστικό κόμμα διεθνώς»

Σήμε­ρα, οι δεσμοί του Κρί­στο­φερ Χελά­λι με το αγω­νι­στι­κό παρελ­θόν των παπ­πού­δων του αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται τόσο στις πολι­τι­κές του αντι­λή­ψεις όσο και στην βαθιά εκτί­μη­ση που τρέ­φει για το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Ελλάδας.

Λέει ο Κρί­στο­φερ: «Το να είσαι από­γο­νος μαχη­τών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ σημαί­νει συνέ­χι­ση του αγώ­να ενά­ντια στο φασι­σμό και τον ιμπε­ρια­λι­σμό. Δε σημαί­νει μονά­χα να απο­δί­δεις τιμή στην κλη­ρο­νο­μιά τους αλλά και να στη­ρί­ζεις στα­θε­ρά το μόνο κόμ­μα στην Ελλά­δα που έχει αγω­νι­στεί και αγω­νί­ζε­ται για την εργα­τι­κή τάξη κάθε μέρα της ύπαρ­ξής του, το ΚΚΕ».

Και προ­σθέ­τει: «Πιστεύω ότι το ο ΚΚΕ είναι σήμε­ρα το πιο πρω­το­πό­ρο κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα στον κόσμο, με μια τερά­στια βάση υπο­στη­ρι­κτών στις τάξεις των εργα­ζό­με­νων, της νεο­λαί­ας και του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινήματος».

Όπως μας απο­κα­λύ­πτει ο Κρί­στο­φερ, ο ίδιος είχε την ευκαι­ρία κατά το παρελ­θόν να ψηφί­σει το ΚΚΕ κατά τη διάρ­κεια εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων, καθώς πέραν της αμε­ρι­κα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας δια­θέ­τει και την ελληνική.

Η υποψηφιότητα για το Κογκρέσο

Η υπο­ψη­φιό­τη­τα του Κρί­στο­φερ Χελά­λι για το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο έχει έναν ιδιαί­τε­ρο συμ­βο­λι­σμό. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη φορά έπει­τα από 36 χρό­νια που ένας κομ­μου­νι­στής θέτει υπο­ψη­φιό­τη­τα για τη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων. Κατά το μακρι­νό παρελ­θόν, αντί­στοι­χες υπο­ψη­φιό­τη­τες ήταν αυτές του Γκας Χολ και της Άντζε­λα Ντέι­βις, προ­βε­βλη­μέ­νων μελών του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος των ΗΠΑ (ΚΚ ΗΠΑ).

Όπως μας εξι­στο­ρεί ο Κρί­στο­φερ, ο ίδιος ανα­μεί­χθη­κε με το ΚΚ ΗΠΑ ως μαθη­τής λυκεί­ου, κυρί­ως μέσα από τις γραμ­μές της κομ­μου­νι­στι­κής νεο­λαί­ας και το 2012 έγι­νε μέλος του κόμ­μα­τος. Ωστό­σο, η ρεφορ­μι­στι­κή γραμ­μή που ακο­λού­θη­σε η ηγε­σία του ΚΚ ΗΠΑ τα επό­με­να χρό­νια — φτά­νο­ντας στο σημείο να στη­ρί­ζει ανοι­χτά τους υπο­ψη­φί­ους του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές – απο­γο­ή­τευ­σε πολ­λούς αγω­νι­στές, μετα­ξύ αυτών και ο Χελά­λι, στρέ­φο­ντας τους σε ανα­ζή­τη­ση άλλων λύσε­ων [2].

Το Μάη του 2014 πρώ­ην μέλη του ΚΚ ΗΠΑ που δια­φώ­νη­σαν με την οπορ­του­νι­στι­κή στά­ση της ηγε­σί­ας του, προ­χώ­ρη­σαν στην ίδρυ­ση του Κόμ­μα­τος των Κομ­μου­νι­στών, ΗΠΑ (PCUSA), ενός κόμ­μα­τος με μαρ­ξι­στι­κά-λενι­νι­στι­κά ιδε­ο­λο­γι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Έχο­ντας την πεποί­θη­ση ότι «το ΚΚ ΗΠΑ δεν είναι πλέ­ον σε θέση να ηγη­θεί της αμε­ρι­κα­νι­κής εργα­τι­κής τάξης προς το σοσια­λι­σμό», ο Κρί­στο­φερ Χελά­λι εντά­χθη­κε στο PCUSA, με την στή­ρι­ξη του οποί­ου κατε­βαί­νει υπο­ψή­φιος στις προ­σε­χείς εκλο­γές του Νοέμ­βρη στην πολι­τεία του Βερμόντ.

Ρωτή­σα­με τον Κρί­στο­φερ ποιες είναι οι βασι­κές πολι­τι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες που θέτει, σε περί­πτω­ση που εκλεγεί:

«Η βασι­κή μου προ­τε­ραιό­τη­τα εάν εκλε­γώ είναι να αγω­νι­στώ ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Αυτό σημαί­νει το τέλος όλων των πολέ­μων, την από­συρ­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των απ’ όλες τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο εξω­τε­ρι­κό, την διά­λυ­ση του ΝΑΤΟ και την μεί­ω­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών στο ελά­χι­στο δυνα­τό. Οι ΗΠΑ πρέ­πει να εργα­στούν προς την κατεύ­θυν­ση του πυρη­νι­κού αφο­πλι­σμού και προς την κατεύ­θυν­ση της ειρή­νης με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Β. Κορέ­ας και το Ιράν. Αυτό θα μας επι­τρέ­ψει να μετα­μορ­φώ­σου­με μια οικο­νο­μία «πολέ­μου» σε ειρη­νι­κή οικο­νο­μία, στη βάση σοσια­λι­στι­κών αρχών και ανά­πτυ­ξης. Αν και, ασφα­λώς, ένας εκλεγ­μέ­νος εκπρό­σω­πος δε μπο­ρεί να κάνει πολ­λά, πιστεύω πως η εκλο­γή ενός κομ­μου­νι­στή στο Κογκρέ­σο θα βοη­θή­σει στο να δια­λυ­θούν οι ρεφορ­μι­στι­κές και ηττο­πα­θείς αυτα­πά­τες που σκορ­πά στους εργα­ζό­με­νους η κυρί­αρ­χη τάξη και τα αστι­κά ΜΜΕ».

Christopher Helali poster 1

“Στα­μα­τή­στε τους πολέ­μους”. Αφί­σα της καμπά­νιας του Κρ. Χελά­λι για το Κονγκρέσο.

Ως υπο­ψή­φιος με την στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος των Κομ­μου­νι­στών (PCUSA), ο Κρ. Χελά­λι πιστεύ­ει ακρά­δα­ντα στην σημα­σία που έχει για την εργα­τι­κή τάξη των ΗΠΑ η ύπαρ­ξη ενός ισχυ­ρού, στα­θε­ρά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νου στο μαρ­ξι­σμό-λενι­νι­σμό, Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος:

«Είμαι μέλος του Κόμ­μα­τος των Κομ­μου­νι­στών, ΗΠΑ (PCUSA) και το κόμ­μα μου στη­ρί­ζει την προ­ε­κλο­γι­κή μου καμπά­νια. Η απο­δο­χή που είχα­με μέχρι σήμε­ρα ποι­κίλ­λει, από ανθρώ­πους που μας αγνο­ού­σαν μέχρι την τερά­στια στή­ρι­ξη εργα­τών της πόλης και αγρο­τών που επι­θυ­μούν ένα μέλ­λον χωρίς πολέ­μους και τη βαρ­βα­ρό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού» σημειώ­νει ο Κρ. Χελάλι.

Όσο για τον αντι­κομ­μου­νι­σμό στις ΗΠΑ, ο Κρί­στο­φερ ανα­φέ­ρει πως για τους κομ­μου­νι­στές δεν είναι κάτι και­νούρ­γιο: «Ακό­μη και ο όρος κομ­μου­νι­στής έχει τόσο δια­στρε­βλω­θεί, στο βαθ­μό που μερί­δα των αμε­ρι­κα­νών να πιστεύ­ουν ότι ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος Μπα­ράκ Ομπά­μα ήταν κομ­μου­νι­στής, παρά το γεγο­νός ότι ήταν υπο­στη­ρι­κτής του καπι­τα­λι­σμού. Έχου­με ξεπε­ρά­σει κάθε είδους αντι­κομ­μου­νι­στι­κές εκστρατείες».

Από την κου­βέ­ντα μας δε θα μπο­ρού­σε να λεί­ψει η ανα­φο­ρά στον δια­βρω­τι­κό ρόλο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας που εγκλω­βί­ζει εργα­τι­κές-λαϊ­κές μάζες στην αυτα­πά­τη της δήθεν φιλο­λαϊ­κής δια­χεί­ρι­σης του καπι­τα­λι­σμού. Μας λέει ο Κρίστοφερ:

«Σήμε­ρα υπάρ­χει ένα ανα­νε­ω­μέ­νο ενδια­φέ­ρον για τον σοσια­λι­σμό στις γραμ­μές της νεο­λαί­ας και σε μερί­δα της εργα­τι­κής τάξης. Δυστυ­χώς η ιστο­ρία μας έχει διδά­ξει ότι οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και οι ρεφορ­μι­στές σοσια­λι­στές στρώ­νουν το έδα­φος στο φασι­σμό. Η επα­νά­στα­ση που είναι ανα­γκαία απο­τυγ­χά­νει εξαι­τί­ας της τακτι­κής της ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας που εφαρ­μό­ζουν και της απρο­θυ­μί­ας τους να απαλ­λο­τριώ­σουν τα μέσα παραγωγής».

Ως χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ο Χελά­λι ανα­φέ­ρε­ται στον δημο­κρα­τι­κό γερου­σια­στή από το Βερ­μόντ, τον Μπέρ­νι Σάντερς και την «αδυ­να­μία του να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το μεγά­λο και δυνα­μι­κό πολι­τι­κό κίνη­μα για την κατά­κτη­ση της εξου­σί­ας». Αντί­θε­τα – όπως σημειώ­νει ο Κρί­στο­φερ – ο Σάντερς προ­τί­μη­σε να στη­ρί­ξει το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα υπό την ηγε­σία του Τζο Μπάιντεν.

«Ελπί­ζου­με ωστό­σο ότι η νεο­λαία και η εργα­τι­κή τάξη μπο­ρεί να αντι­λη­φθεί πως μόνο οι κομ­μου­νι­στές είναι αυτοί που αγω­νί­ζο­νται για τα συμ­φέ­ρο­ντα τους και μπο­ρούν να τους οδη­γή­σουν στο σοσια­λι­σμό» κατα­λή­γει ο Χελάλι.

Εγκλη­μα­τι­κή η πολι­τι­κή Τραμπ απέ­να­ντι στην πανδημία

Ανα­φο­ρι­κά με την πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σε η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ στο ζήτη­μα της παν­δη­μί­ας του Covid-19, ο Κρί­στο­φερ μας λέει τα εξής:

«Η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του Covid-19 από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ήταν ανεκ­δι­ή­γη­τη και εγκλη­μα­τι­κή. Ενό­σω εργα­ζό­με­νοι και αγρό­τες υπο­φέ­ρουν, η κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει οικο­νο­μι­κά επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και συνε­χί­ζει την εχθρι­κή της στά­ση απέ­να­ντι στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενε­ζου­έ­λα. Είναι εγκλη­μα­τι­κό το γεγο­νός ότι στην πιο εύπο­ρη χώρα στην ιστο­ρία άνθρω­ποι πει­νά­νε, κοι­μού­νται στο δρό­μο και δεν έχουν πρό­σβα­ση στην υγειο­νο­μι­κή περίθαλψη».

Όπως τονί­ζει ο Κρ. Χελά­λι, «την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ συκο­φα­ντούν την Κού­βα, η τελευ­ταία στέλ­νει για­τρούς σε όλο τον κόσμο προ­κει­μέ­νου να βοη­θή­σει λαούς να αντι­με­τω­πί­σουν την παν­δη­μία», ενώ «οι ΗΠΑ εξά­γουν όπλα προ­κει­μέ­νου να συνε­χί­σουν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή τους ηγεμονία».

Ο κομ­μου­νι­στής υπο­ψή­φιος από το Βερ­μόντ χαρα­κτη­ρί­ζει τις ΗΠΑ «απο­τυ­χη­μέ­νο κράτος».

«Είναι ένα κρά­τος ταρα­ξί­ας» σημειώ­νει, προ­σθέ­το­ντας πως «η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είναι αντερ­γα­τι­κή, τόσο οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι και οι Δημο­κρα­τι­κοί είναι δέσμιοι των καπι­τα­λι­στών και δε νοιά­ζο­νται για την κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης. Γι’ αυτόν το λόγο οι εργα­ζό­με­νοι και οι αγρό­τες στα­δια­κά αντι­λαμ­βά­νο­νται την από­λυ­τη ανα­γκαιό­τη­τα ενός δωρε­άν, καθο­λι­κού, υψη­λού επι­πέ­δου συστή­μα­τος Υγεί­ας. Κάτι που απο­τε­λεί ανθρώ­πι­νο δικαί­ω­μα και ανα­γκαιό­τη­τα για όλο το λαό».

Στο στό­χα­στρο των αμε­ρι­κα­νι­κών αρχών

Η πολι­τι­κή δρά­ση του Κρί­στο­φερ Χελά­λι φαί­νε­ται να έχει ήδη προ­κα­λέ­σει το «ενδια­φέ­ρον» των κρα­τι­κών αρχών στις ΗΠΑ. Έκθε­ση του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κής Ασφα­λεί­ας που διέρ­ρευ­σε στον Τύπο (περιο­δι­κό “The Nation”, 3 Αυγ. 2020) συμπε­ρι­λαμ­βά­νει τον Χελά­λι σε λίστα «πολι­τι­κών ακτι­βι­στών», ανα­φέ­ρο­ντας τις σχέ­σεις του με το αντι­φα­σι­στι­κό κίνη­μα στις ΗΠΑ (Antifa) καθώς και την συμ­με­το­χή του στο πλευ­ρό των κουρ­δι­κών δυνά­με­ων ενά­ντια στον ISIS στην Συρία.

Για το ζήτη­μα αυτό εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση το Κόμ­μα των Κομ­μου­νι­στών, ΗΠΑ (PCUSA) καταγ­γέλ­λο­ντας την προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης και φίμω­σης αγω­νι­στών από τις αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας το ιστο­ρι­κό των διώ­ξε­ων ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές από τις κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ τις προη­γού­με­νες δεκαετίες.

Όπως μετα­ξύ άλλων σημειώ­νει το PCUSA είναι ενδια­φέ­ρου­σα η χρο­νι­κή συγκυ­ρία που επι­λέ­χθη­κε να στο­χο­ποι­η­θεί ο Κρί­στο­φερ Χελά­λι, μόλις ανα­κοί­νω­σε την υπο­ψη­φιό­τη­τα του για το Κογκρέσο.

Λίγα λόγια για τον Κρίστοφερ Χελάλι

Chris Helali 3Ο Κρί­στο­φερ Ζόζεφ Χελά­λι γεν­νή­θη­κε στο Γουόρ­τσε­στερ της Μασα­χου­σέ­της από γονείς μετα­νά­στες, πατέ­ρα Ιρα­νό κουρ­δι­κής κατα­γω­γής και μητέ­ρα Ελλη­νί­δα από τον Κανα­δά. Απο­φοί­τη­σε από το Πανε­πι­στή­μιο του Σαν Ντιέ­γκο και υπη­ρέ­τη­σε στον αμε­ρι­κα­νι­κό στρατό

Όντας υπό­τρο­φος σπού­δα­σε στην Κίνα για δύο χρό­νια, απο­φοι­τώ­ντας με μετα­πτυ­χια­κό στη μαρ­ξι­στι­κή φιλο­σο­φία από Πανε­πι­στή­μιο Huazhong της πόλης Γιουχάν.

Το 2017 εντά­χθη­κε στην επο­νο­μα­ζό­με­νη «Διε­θνή Ταξιαρ­χία Ελευ­θε­ρί­ας» (International Freedom Battalion), που πολέ­μη­σε στο πλευ­ρό των κουρ­δι­κών Μονά­δων Προ­στα­σί­ας του Λαού (YPG) ενά­ντια στον ISIS στην Συρία.

Το 2018 μετα­κό­μι­σε στο Βερ­μόντ όπου ζει με την σύντρο­φο του και το γιο τους.

Περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία για τον Κρί­στο­φερ Χελά­λι μπο­ρεί κάποιος να βρει στην ιστο­σε­λί­δα της προ­ε­κλο­γι­κής του καμπά­νιας: https://www.christopherhelali.com/

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Τη διπλω­μα­τι­κή εργα­σία του Κριστ. Χελά­λι μπο­ρεί κανείς να τη δια­βά­σει σε μορ­φή pdf στο ακό­λου­θο link: https://hcommons.org/deposits/download/hc:31596/CONTENT/helali-msc-thesis-final-compressed.pdf/ [2] Απέ­να­ντι στην οπορ­του­νι­στι­κή πολι­τι­κή του ΚΚ ΗΠΑ, η οποία εδραιώ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια της ηγε­σί­ας του Σαμ Γου­έμπ (2000–2014), στά­θη­κε το ΚΚΕ το οποίο άσκη­σε τεκ­μη­ριω­μέ­να, δημό­σια κρι­τι­κή στο ρεφορ­μι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της λεγό­με­νης «πλατ­φόρ­μας Γου­έμπ». Σχε­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση του ΚΚΕ για την «πλατ­φόρ­μα Γου­έμπ» μπο­ρεί κάποιος να δια­βά­σει στο «Ριζο­σπά­στη»: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6205395. Όπως μας επι­σή­μα­νε ο Κρ. Χελά­λι, η κρι­τι­κή του ΚΚΕ έπαι­ξε ρόλο στην από­φα­ση του να εγκα­τα­λεί­ψει το ΚΚ ΗΠΑ, αντι­λαμ­βα­νό­με­νος ότι τίπο­τε δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξει στην πολι­τι­κή κατεύ­θυν­ση του κόμματος.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο