Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός: Η κυβέρνηση κόβει 600 εκατ. ευρώ από την Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Σε συν­θή­κες έξαρ­σης της παν­δη­μί­ας, ο νέος κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που από σήμε­ρα συζη­τεί­ται στη Βου­λή, περι­κό­πτει κατά 600 εκατ. ευρώ τις δαπά­νες για την χρη­μα­το­δό­τη­ση της Υγεί­ας, κάνο­ντας ακό­μη πιο επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη να δοθεί απερ­για­κή απά­ντη­ση σε αυτή την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που θυσιά­ζει την ζωή και την Υγεία του λαού για τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2020 προ­έ­βλε­πε πως το ανώ­τα­το πλα­φόν δαπα­νών για το υπουρ­γείο Υγεί­ας ήταν 4,829 δισ. ευρώ, εκ των οποί­ων τα 523 εκατ. για παρεμ­βά­σεις σχε­τι­κά με τον COVID-19. Ο νέος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2021 μειώ­νει το ανώ­τα­το πλα­φόν δαπα­νών στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποί­ων τα 131 εκατ. προ­ο­ρί­ζο­νται για τη δια­χεί­ρι­ση της πανδημίας!

Στον νέο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό εγγρά­φε­ται αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης των νοσο­κο­μεί­ων από 1,236 σε 1,31 δισ. ευρώ, δηλα­δή μόλις 74 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, προ­έρ­χε­ται από το μοί­ρα­σμα των ήδη μειω­μέ­νων κον­δυ­λί­ων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφο­ρούν ενιαία τα νοσο­κο­μεία και την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας. Μιλά­με δηλα­δή για ανα­κα­τα­νο­μή των μειω­μέ­νων κον­δυ­λί­ων και όχι για πραγ­μα­τι­κή ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος της Υγείας.

Συγκε­κρι­μέ­να, όταν η κυβέρ­νη­ση μιλά­ει για αύξη­ση κατά 74 εκατ. ευρώ της χρη­μα­το­δό­τη­σης στα νοσο­κο­μεία — τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό — σημαί­νει ότι άρπα­ξε από την ΠΦΥ 96 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Το ίδιο κόλ­πο είχε γίνει και στον περ­σι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Ανα­κα­τα­νέ­μουν την περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση, με μεγά­λο ριγ­μέ­νο την ΠΦΥ.

Επί­σης, παρά το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση προ­βλέ­πει στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό αύξη­ση του ΑΕΠ το 2021 (171.934 εκατ. από 162.776 εκατ. ευρώ το 2020), στην Υγεία όχι μόνο δεν δίνε­ται ούτε ένα ευρώ παρα­πά­νω, αλλά έρχο­νται να προ­στε­θούν νέες περι­κο­πές στους κατα­κρε­ουρ­γη­μέ­νους κρα­τι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς όλων των προη­γού­με­νων χρόνων.

Σε μια περί­ο­δο που γίνε­ται πολύς λόγος για τα «οφέ­λη» του  ευρω­παϊ­κού «Ταμεί­ου Ανά­πτυ­ξης», η κυβέρ­νη­ση δεν θα δια­θέ­σει τίπο­τα από το συγκε­κρι­μέ­νο ταμείο για την ενί­σχυ­ση της Υγεί­ας, κατευ­θύ­νο­ντας την χρη­μα­το­δό­τη­ση προς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

«Μαχαίρι» σε ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

Με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2021 έρχο­νται να προ­στε­θούν νέες περι­κο­πές σε αυτές των τελευ­ταί­ων χρό­νων, δια­μορ­φώ­νο­ντας ζοφε­ρή εικό­να για τις δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, για το επί­πε­δο των παρο­χών στους εργα­ζό­με­νους, στους ανέρ­γους, στα φτω­χά λαϊ­κά στρώματα.

Έτσι, η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ μειώ­νε­ται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμε­ρα. Μειω­μέ­νη είναι και η φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπά­νη για παρο­χές ασθέ­νειας μειώ­νε­ται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Με λίγα λόγια, το μάρ­μα­ρο θα το πλη­ρώ­σουν πάλι οι ασφα­λι­σμέ­νοι, που θα δουν νέα μεί­ω­ση στις παρο­χές, για τις οποί­ες πλη­ρώ­νουν και ξανα­πλη­ρώ­νουν, είτε με τις εισφο­ρές στον ΕΟΠΥΥ, είτε με αύξη­ση των πλη­ρω­μών ή και τα δύο μαζί. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι εισφο­ρές που βαραί­νουν τους ασφα­λι­σμέ­νους και απο­τε­λούν το κύριο έσο­δο του ΕΟΠΥΥ, θα ανέλ­θουν το 2021 στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Δηλα­δή οι ασφα­λι­σμέ­νοι θα βάλουν από την τσέ­πη τους 219 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ παραπάνω.

Μάλι­στα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τον ΕΟΠΥΥ αφο­ρούν το πρό­γραμ­μα εθνι­κού εμβο­λια­σμού, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την υπο­κρι­σία της κυβέρ­νη­σης όταν μιλά­ει για «δωρε­άν» τάχα εμβολιασμούς.

Επί­σης, οι μετα­βι­βά­σεις από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ) περι­κό­πτο­νται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μειω­μέ­νες κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

902.gr/Ριζοσπάστης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο