Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Για άλλη μια χρονιά «κλήρωσε λαχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Να δεις τι σου ‘χω για μετά: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, με ενσωματωμένα τα «κόστη» από τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης της κρίσης

Παρα­πέ­ρα ώθη­ση στην αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση κυβέρ­νη­σης — κεφα­λαί­ου σε βάρος της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των έρχε­ται να δώσει ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2021, του οποί­ου η συζή­τη­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή στην αρμό­δια Επι­τρο­πή, για να μπει στην Ολο­μέ­λεια στις 14 Δεκέμβρη.

Και αυτός ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, όπως και όλοι οι προη­γού­με­νοι, επι­βε­βαιώ­νει ότι είτε σε ανά­πτυ­ξη είτε σε κρί­ση, με όλες τις μορ­φές δια­χεί­ρι­σης, ο λαός θα συνε­χί­σει να ματώ­νει για να αυγα­τί­ζουν τα κέρ­δη τους οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στο όνο­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, που για τα έτη 2021 και 2022 προ­βλέ­πε­ται να «τρέ­ξει» με ρυθ­μούς 6,9% και 4,5% αντίστοιχα.

Γελάνε μέχρι και τα …μουστάκια των ομίλων

Τι σημαί­νουν όμως για τον λαό αυτά τα νού­με­ρα, που κάνουν τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους να γελά­νε μέχρι και τα μου­στά­κια τους; Ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δίνει μια ενδει­κτι­κή εικό­να για το ποιος θα πλη­ρώ­σει και τον επό­με­νο χρό­νο το μάρ­μα­ρο της καπι­τα­λι­στι­κής ανάκαμψης:

  • Η φορο­λο­γία εκτο­ξεύ­ε­ται στα 50 δισ. ευρώ, με την αύξη­ση στο σύνο­λο των εσό­δων να εκτι­μά­ται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξη­ση των έμμε­σων φόρων, από την οποία προ­έρ­χο­νται πάνω από τα μισά έσο­δα του κράτους.
  • Η ποσο­στιαία συμ­με­το­χή στα φορο­λο­γι­κά έσο­δα των νομι­κών προ­σώ­πων, δηλα­δή των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, είναι μόλις 5,46%. Ολα τα υπό­λοι­πα, δηλα­δή το 94,54% των φόρων, τα πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και τα άλλα λαϊ­κά στρώματα!
  • Μειώ­νο­νται κατά τρεις ποσο­στιαί­ες μονά­δες οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές του ιδιω­τι­κού τομέα, μέτρο που θα συμ­βά­λει στην παρα­πέ­ρα μεί­ω­ση του «μη μισθο­λο­γι­κού κόστους» για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, ενώ συσ­σω­ρεύ­ο­νται «τρύ­πες» στα ταμεία οι οποί­ες αργά ή γρή­γο­ρα θα φορ­τω­θούν κι αυτές στους ασφα­λι­σμέ­νους. Μόνο η τωρι­νή μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών αφαι­ρεί από τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 850 εκατ. ευρώ.
  • Κάλυ­ψη των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και επι­δό­τη­ση 200 ευρώ της εργο­δο­σί­ας σε περί­πτω­ση πρό­σλη­ψης μακρο­χρό­νια ανέρ­γου, για περί­ο­δο 6 μηνών, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος για τη δημιουρ­γία 150.000 νέων θέσε­ων εργα­σί­ας. Πρό­κει­ται για την απο­θέ­ω­ση της τζά­μπα εργα­σί­ας, στις πλά­τες εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων, που μέσω της φορο­λο­γί­ας τους θα πλη­ρώ­νουν στον εργο­δό­τη τον (πενι­χρό) μισθό τους!
  • Μειώ­νο­νται οι φορο­λο­γι­κοί συντε­λε­στές των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερ­δών στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με απώ­λειες 183 εκατ. ευρώ από τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Επί­σης, μειώ­νε­ται κατά 50% ο φόρος στη συγκέ­ντρω­ση κεφα­λαί­ου σε περι­πτώ­σεις εται­ρι­κών συγ­χω­νεύ­σε­ων, χορη­γεί­ται προ­σαυ­ξη­μέ­νη έκπτω­ση για επι­χει­ρη­μα­τι­κές δαπά­νες που αφο­ρούν την «πρά­σι­νη» οικο­νο­μία, την Ενέρ­γεια και την ψηφιο­ποί­η­ση, και δίνο­νται φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα για συνε­νώ­σεις και συνερ­γα­σί­ες επι­χει­ρή­σε­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης επι­πλέ­ον έκπτω­σης επί του φόρου εισο­δή­μα­τος. Μέσα σ’ όλα τα άλλα, ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει και την άμε­ση «επι­χο­ρή­γη­ση» των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών με 80 εκατ. ευρώ, ως επι­στρο­φή του clawback!
  • Αυξά­νο­νται κατά 530 εκατ. ευρώ, φτά­νο­ντας στα 3,5 δισ., οι δαπά­νες για τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα. Σε αυτές προ­στί­θε­νται τα 4 δισ. ευρώ που δίνο­νται κάθε χρό­νο, σύμ­φω­να με τις ΝΑΤΟι­κές ρήτρες, στις οποί­ες η χώρα μας, με όλες τις κυβερ­νή­σεις, είναι πρω­τα­θλή­τρια. Σύνο­λο 7,5 δισ. ευρώ.
  • Στις διευ­κο­λύν­σεις, χρη­μα­το­δο­τή­σεις, παρο­χές και στα προ­νό­μια για τις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων προ­στί­θε­νται και τα δισ. ευρώ από το Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων (ΠΔΕ), ύψους 7,8 δισ. ευρώ, συν τις εκτα­μιεύ­σεις από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ, που υπο­λο­γί­ζο­νται για το 2022 στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύνο­λο πάνω από 11 δισ. ευρώ «ζεστό» χρή­μα στο κεφάλαιο.

Νέα υπερσυσσώρευση …περικοπών για τον λαό

Δεν είναι όμως μόνο η εκτί­να­ξη της φορο­λο­γί­ας σε βάρος του λαού, τα νέα τρε­λά προ­νό­μια και ο πακτω­λός των δισ. για το κεφά­λαιο. Είναι και οι περι­κο­πές που επα­να­λαμ­βά­νο­νται σε έναν ακό­μα Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σε δαπά­νες που αφο­ρούν και τις πιο στοι­χειώ­δεις λαϊ­κές ανά­γκες, σε μια περί­ο­δο μάλι­στα που τα προ­βλή­μα­τα οξύ­νο­νται, εξαι­τί­ας και της παν­δη­μί­ας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πετσο­κό­βο­νται οι κοι­νω­νι­κές δαπά­νες το 2022 σε σχέ­ση με το 2021 κατά 50 εκατ. ευρώ (από 271 στα 221 εκατ. ευρώ).
  • Πετσο­κό­βε­ται η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση στα νοσο­κο­μεία κατά 139 εκατ. ευρώ, όταν οι ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές τους τον Σεπτέμ­βρη του 2021 ήταν 962 εκατ. ευρώ, ένα­ντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμ­βρη του 2020.
  • Μειώ­νε­ται η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για την ήδη ξεχαρ­βα­λω­μέ­νη Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, κατά 52%. Από 268 εκατ. ευρώ το 2021, τώρα πέφτει στα 138 εκατ. ευρώ (μεί­ω­ση 140 εκατ. ευρώ).
  • Πετσο­κό­βε­ται η χρη­μα­το­δό­τη­ση στους Οργα­νι­σμούς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης περί­που κατά 1,1 δισ. ευρώ.
  • Κόβο­νται τα επι­δό­μα­τα για τους ανέρ­γους κατά 199 εκατ. ευρώ.
  • Καρα­το­μού­νται οι παρο­χές Υγεί­ας κατά 245 εκατ., ενώ τα έσο­δα του ΟΠΕΚΑ — ο οποί­ος αφο­ρά τις δαπά­νες για τα διά­φο­ρα προ­νοια­κά επι­δό­μα­τα — είναι πετσο­κομ­μέ­να κατά 45 εκατ. ευρώ.
  • Καμία ουσια­στι­κή πρό­βλε­ψη δεν υπάρ­χει για αντι­σει­σμι­κά, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­πυ­ρι­κά έργα, για σχο­λι­κές υπο­δο­μές κ.ο.κ.

Και στο βάθος πρωτογενή πλεονάσματα

Η συζή­τη­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στην Επι­τρο­πή της Βου­λής επε­κτά­θη­κε και πέρα από το 2022, δίνο­ντας το στίγ­μα της αντι­λαϊ­κής κλι­μά­κω­σης και τα επό­με­να χρό­νια, για τα οποία προ­βλέ­πε­ται επί­σης μεγέ­θυν­ση του ΑΕΠ.

Οπως ανέ­φε­ρε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Θ. Σκυ­λα­κά­κης, «η δημο­σιο­νο­μι­κή ελευ­θε­ρία που μας έδω­σε η παν­δη­μία τελειώ­νει» και «επα­νερ­χό­μα­στε από το 2023 σε έναν Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με στό­χους», οι οποί­οι «σε κάθε περί­πτω­ση θα έχουν πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, για τον απλού­στα­το λόγο ότι για την Ελλά­δα όσο το χρέ­ος είναι αυτό που υπάρ­χει, δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να μην έχου­με πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα ή να έχου­με χαμη­λό­τε­ρα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, αυτά που θα θέλαμε».

Κι όλα αυτά, όπως είπε ο υπουρ­γός, επει­δή «μία οικο­νο­μία μπο­ρεί να στη­ρι­χτεί για μία χρο­νιά στην κατα­νά­λω­ση, αλλά αυτό μακρο­χρο­νί­ως δεν μπο­ρεί να θεω­ρεί­ται βιώ­σι­μο» και επο­μέ­νως αυτός ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός σημα­το­δο­τεί «το πέρα­σμα από την ιδιω­τι­κή και δημό­σια κατα­νά­λω­ση στις επενδύσεις».

Οι καμπά­νες «χτυ­πά­νε» και εδώ για την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, που θα συνε­χί­σουν να ματώ­νουν για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, ενσω­μα­τώ­νο­ντας στον λογα­ρια­σμό και το κόστος από τα επε­κτα­τι­κά μέτρα δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης, που επι­βά­ρυ­ναν τα ελλείμ­μα­τα και το χρέος.

Απο­κα­λύ­πτε­ται έτσι τι εννο­ού­σαν κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι όταν έλε­γαν τους προη­γού­με­νους μήνες ότι «τζά­μπα χρή­μα δεν υπάρ­χει». Για το κεφά­λαιο βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύ­ει, αφού η μετά­βα­ση από την κατα­νά­λω­ση στις επεν­δύ­σεις για τη στή­ρι­ξη της ανά­καμ­ψης προ­ϋ­πο­θέ­τει ακό­μα περισ­σό­τε­ρα προ­νό­μια, ακό­μα πιο φτη­νό ή και τζά­μπα χρή­μα για τους επενδυτές…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο