Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Δισεκατομμύρια για το ΝΑΤΟ, τίποτα για μέτρα προστασίας από φωτιές και πλημμύρες

Τον ταξι­κό, αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2022 που κινεί­ται στους βασι­κούς άξο­νες που ακο­λού­θη­σαν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προη­γού­με­να χρό­νια, κατήγ­γει­λε ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας στη συζή­τη­ση για τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, που διε­ξά­γε­ται σήμε­ρα για δεύ­τε­ρη μέρα στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Σημεί­ω­σε πως ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός «από τη μία περι­λαμ­βά­νει αβά­στα­χτους άμε­σους και έμμε­σους φόρους σε βάρος του λαού, καθή­λω­ση μισθών και συντά­ξε­ων πεί­νας και μεί­ω­ση των κρα­τι­κών δαπα­νών που αφο­ρούν τις λαϊ­κές ανά­γκες, ακό­μα και τις δαπά­νες για την προ­στα­σία της υγεί­ας στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, με τρα­γι­κές συνέπειες.

Από την άλλη, μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων με αιχ­μή την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρή­σε­ων στην πρά­σι­νη και ψηφια­κή οικο­νο­μία, με διαρ­κή επί­θε­ση κατά των εργα­τι­κών λαϊ­κών δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση καμαρώνει για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ο λαός υποφέρει

Κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση που καμα­ρώ­νει για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και την ίδια ώρα ο λαός υπο­φέ­ρει, ενώ αρνεί­ται να πάρει μέτρα για τις φωτιές, τις πλημ­μύ­ρες, τους σει­σμούς. Έφε­ρε το παρά­δειγ­μα της Εύβοιας που κάη­κε με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, και παρό­τι πέρα­σαν 4 μήνες, ακό­μα αρνεί­ται να δώσει ουσια­στι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, να πάρει μέτρα για την ανα­πλή­ρω­ση του εισο­δή­μα­τος, να κατα­σκευά­σει αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και περι­μέ­νει τους χορη­γούς. Σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως τα σχέ­δια που εξαγ­γέλ­λο­νται για την ανα­συ­γκρό­τη­ση της περιο­χής έχουν μονα­δι­κό παρα­λή­πτη το μεγά­λο κεφά­λαιο και οι φιέ­στες που οργα­νώ­νει η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις εγκλη­μα­τι­κές της ευθύνες.

Συνο­λι­κά, τόνι­σε, απο­δει­κνύ­ε­ται πως τόσο στις συν­θή­κες της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης όσο και της ανά­πτυ­ξης, η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων έχει αφε­τη­ρία την αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και οδη­γεί στη χει­ρο­τέ­ρευ­ση της ζωής της εργα­τι­κής τάξης, των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και επαγ­γελ­μα­τιών. «Μεγα­λώ­νει το χάσμα ανά­με­σα στις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας και την κατά­στα­ση που ζει ο λαός. Το σύστη­μα που υπη­ρε­τεί­τε έχει ξεπε­ρά­σει τα ιστο­ρι­κά του όρια, είναι εμπό­διο στην ευη­με­ρία των λαών. Οι εργα­τι­κοί λαϊ­κοί αγώ­νες είναι ελπι­δο­φό­ροι και δια­μορ­φώ­νο­νται οι όροι της αντε­πί­θε­σης, της κλι­μά­κω­σης της σύγκρου­σης με τα μονο­πώ­λια και την εξου­σί­ας τους για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας», σημεί­ω­σε. Πρό­σθε­σε πως ανα­δει­κνύ­ε­ται η ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού για να γίνουν τα μέσα παρα­γω­γής κοι­νω­νι­κή λαϊ­κή περιου­σία, η ανά­πτυ­ξη να βασι­στεί στον κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό με κρι­τή­ριο την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών αναγκών.

Υπο­γράμ­μι­σε πως «κάθε προσ­δο­κία για φιλο­λαϊ­κή λύση, μέσα από κυβερ­νη­τι­κές εναλ­λα­γές έχει δια­ψευ­στεί, όλοι τους ψήφι­σαν μνη­μό­νια, είναι δεσμευ­μέ­νοι στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, στο υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σοβαροί κίνδυνοι για τον λαό από την εμπλοκή

Ο Γ. Μαρί­νος, υπο­γράμ­μι­σε πως ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει 3,5 δισ. ευρώ για εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα που δεν υπη­ρε­τούν την άμυ­να της χώρας και 4 δισ. ευρώ για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, για νέες ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους και πρό­σθε­σε πως πολι­τι­κή της εμπλο­κής της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς είναι άκρως επι­κίν­δυ­νη για τον ελλη­νι­κό και τους άλλους λαούς.

Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται από την Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία που επέ­κτει­νε πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και είχε προ­ω­θή­σει και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κό ορμη­τή­ριο. Απο­δει­κνύ­ε­ται από τη γιγα­ντιαία από­βα­ση των Αμε­ρι­κα­νών στη Θρά­κη, με στό­χο την περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, σε μια περιο­χή όπου βρά­ζουν οι αντα­γω­νι­σμοί, βρί­σκο­νται ετοι­μο­πό­λε­μες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις ενώ μαί­νε­ται η κρί­ση Ρωσί­ας — Ουκρα­νί­ας. Απο­δει­κνύ­ε­ται ακό­μα από την Ελλη­νο­γαλ­λι­κή Συμ­φω­νία που προ­βλέ­πει την εγκα­τά­στα­ση γαλ­λι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα καθώς και την απο­στο­λή ελλη­νι­κών δυνά­με­ων στη ζώνη Σαχέλ της Αφρι­κής. Απο­δει­κνύ­ε­ται επί­σης από τις συμ­φω­νί­ες με το Ισρα­ήλ, που δολο­φο­νεί τον παλαι­στι­νια­κό λαό και άλλους λαούς στην περιοχή.

Στην πρά­ξη, τόνι­σε, έχουν απο­δο­μη­θεί οι ισχυ­ρι­σμοί των αστι­κών κομ­μά­των ότι η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στα σχέ­δια των ΗΠΑ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ απο­σκο­πεί στην προ­στα­σία των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας και της αντι­με­τώ­πι­σης της τουρ­κι­κής επιθετικότητας.

Σημεί­ω­σε πως τα σχέ­δια της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης υπη­ρε­τούν τη γεω­στρα­τη­γι­ι­κή ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της για τη διεκ­δί­κη­ση μεγα­λύ­τε­ρου μερι­δί­ου της λεί­ας των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων. Αυτή η στρα­τη­γι­κή δια­σταυ­ρώ­νε­ται με τους στό­χους της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης που προ­ω­θεί δικούς της σκο­πούς σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσό­γειο, προ­ω­θεί σχέ­δια διχο­τό­μη­σης της Κύπρου, ενώ και­ρο­φυ­λα­κτεί η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο που προ­ε­τοι­μά­ζουν οι Αμε­ρι­κα­νοί και η ΕΕ μέσα από το παζά­ρι με την Τουρ­κία για ενερ­γεια­κούς πόρους στην περιο­χή, το Προ­σφυ­γι­κό, τη στή­ρι­ξη ΝΑΤΟι­κών σχεδιασμών

Όσο βαθαί­νει η εμπλο­κή στους μηχα­νι­σμούς και σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο η Ελλά­δα θα εμπλέ­κε­ται πιο βαθιά στους αντα­γω­νι­σμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, προειδοποίησε.

Κατα­λή­γο­ντας, τόνι­σε πως οι θέσεις του ΚΚΕ επι­βε­βαιώ­νο­νται και απο­τε­λούν στέ­ρεη βάση για έντα­ση της πάλης, για απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, το ξήλω­μα των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων, καμία συμ­με­το­χή σε στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, για απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο