Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Στους «φτωχούς συγγενείς» οι δαπάνες για την Παιδεία

Τη συνέ­χι­ση της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Παι­δεί­ας στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και του 2022 επι­σή­μα­νε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως συγκα­τα­λέ­γε­ται «στους φτω­χούς συγ­γε­νείς» όχι μόνο από τη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, αλλά και από τις προη­γού­με­νες.  Όπως τόνι­σε, οι κυβερ­νή­σεις έχουν άλλες προ­τε­ραιό­τη­τες όπως τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και τις δαπά­νες για τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς και όσα ελά­χι­στα περισ­σέ­ψουν πάνε για τις ανά­γκες του λαού.

Υπάρ­χει όμως, υπο­γράμ­μι­σε, και μια αθέ­α­τη πλευ­ρά της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Παι­δεί­ας. Το γεγο­νός δηλα­δή ότι λει­τουρ­γεί ως εργα­λείο για την περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Παι­δεί­ας, καθώς στο έδα­φος της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης επε­κτεί­νε­ται όσο αυξά­νο­νται οι μορ­φω­τι­κές ανά­γκες των παι­διών και κοστί­ζει πανά­κρι­βα στα λαϊ­κά στρώματα.

Οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά δια­τυ­μπα­νί­ζουν τα οφέ­λη επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας στην εκπαί­δευ­ση, τα οποία είναι υπαρ­κτά σε οικο­νο­μι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό επί­πε­δο, αλλά για τους καπι­τα­λι­στές και το κρά­τος τους και εις βάρος των μορ­φω­τι­κών αναγκών.

Ανα­φέρ­θη­κε στις απαι­τή­σεις του ΣΕΒ για την Παι­δεία που ζητά δεξιό­τη­τες και αμέ­σως το υπουρ­γείο τις εισά­γει ακό­μα και από το Νηπια­γω­γείο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φωνά­ζει ότι εκεί­νος τις έφε­ρε πρώ­τος στο σχο­λείο. Έτσι, αντί για στέ­ρεη και ολό­πλευ­ρη γνώ­ση κυριαρ­χεί το επι­μέ­ρους, το απο­σπα­σμα­τι­κό, το εφή­με­ρο, ίσα ίσα για να εξα­σφα­λί­ζε­ται ένα επί­πε­δο εκτε­λε­στι­κής ικα­νό­τη­τας στους μαθη­τές. Όπως ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, φτιά­χνε­τε ένα σχο­λείο που ανα­πτύσ­σει τη βαρε­μά­ρα και τη νέα αγραμματοσύνη.

Ακό­μα, την ίδια ώρα που φτω­χαί­νε­τε το περιε­χό­με­νο του σχο­λεί­ου, το κάνε­τε πιο ακρι­βό, καθώς επι­σή­μως τα σχο­λεία θα λει­τουρ­γούν ως επι­χει­ρή­σεις με εισι­τή­ρια για εκδη­λώ­σεις και παρ­κό­με­τρα για τις αυλές τους.

Το ΚΚΕ, σημεί­ω­σε, θέλει ανοι­χτά τα σχο­λεία για τον λαό, κυψέ­λες μάθη­σης, πολι­τι­σμού, αθλη­τι­σμού, συλ­λο­γι­κών δρα­στη­ριο­τή­των και ερμη­τι­κά κλει­στά για τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και τις μπίζνες.

Όσο για τα Πανε­πι­στή­μια η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα έχει προ­χω­ρή­σει ήδη εδώ και και­ρό, με δίδα­κτρα σχε­δόν σε όλα τα μετα­πτυ­χια­κά, ακρι­βά σεμι­νά­ρια, κυνή­γι χορη­γών και επι­χει­ρή­σεις μέσα στις σχο­λές να αξιο­ποιούν τις υπο­δο­μές, να εξα­γο­ρά­ζουν τις πιο έτοι­μες ιδέ­ες. Έτσι δημιουρ­γού­νται οι τερά­στιες ελλεί­ψεις και υπο­βαθ­μί­ζο­νται τα πτυ­χία. Εμείς μιλά­με για Παι­δεία με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας, εσείς για Παι­δεία που βάζει μπρο­στά τις ανά­γκες των επι­χει­ρή­σε­ων, τόνι­σε ο Γιάν­νης Δελής.

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στον Πολι­τι­σμό που έχει και πάλι συμ­βο­λι­κή συμ­με­το­χή στις δαπά­νες του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού με 0,05%.

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο