Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2023: Κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στις ανάγκες του κεφαλαίου (VIDEO)

Κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο απο­κλει­στι­κά για την ενί­σχυ­ση του κεφα­λαί­ου, χαρα­κτή­ρι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2023, μιλώ­ντας στη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Ξεκα­θά­ρι­σε ότι η ανά­πτυ­ξη για τους λίγους, που είναι ο στό­χος του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, προ­ϋ­πο­θέ­τει το τσά­κι­σμα των δικαιω­μά­των των πολ­λών, φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα το «του­ρι­στι­κό θαύ­μα» που προ­βά­λουν οι κυβερ­νή­σεις, το οποίο όμως είναι απο­τέ­λε­σμα της πλή­ρους ελα­στι­κής εργα­σί­ας και της ευρεί­ας κατα­πά­τη­σης των όσων δικαιω­μά­των έχουν μείνει.

Την ίδια ώρα, η αβά­στα­χτη ακρί­βεια, σε συν­δυα­σμό με τους μισθούς και συντά­ξεις πεί­νας, οδη­γεί σε δυστυ­χία τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα, σημεί­ω­σε ο Χρ. Κατσώ­της, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι όσοι υπο­χρε­ώ­θη­καν σε δανει­σμό τα προη­γού­με­να χρό­νια, σήμε­ρα δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν τις δόσεις και έχουν βρε­θεί έρμαια των πλει­στη­ρια­σμών και των «Πάτση­δων». Ανα­φε­ρό­με­νος όμως στην αλλη­λεγ­γύη του λαού, έκα­νε λόγο για «σημα­ντι­κό όπλο» για να μην ξεσπι­τώ­νε­ται ο κόσμος.

Επί­σης, ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό είναι μικρό­τε­ρο το κον­δύ­λι για το επί­δο­μα ανερ­γί­ας, σε σχέ­ση με πέρ­σι, την ώρα που οι απο­λύ­σεις και η εργα­σια­κή αβε­βαιό­τη­τα κυριαρχούν.

Ωστό­σο, προ­βλέ­πο­νται 3 δισ. ευρώ επι­πλέ­ον φόροι για τον λαό, ώστε να καλύ­πτε­ται η προ­κλη­τι­κή φορο­α­παλ­λα­γή και τα άλλα προ­νό­μια στους μονο­πω­λια­κούς ομίλους.

Ακό­μα, ο Χρ. Κατσώ­της στη­λί­τευ­σε την προ­σπά­θεια να εμπο­δί­ζε­ται η οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων με τα μέτρα ποι­νι­κο­ποί­η­σης της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, όπως με τον νόμο Χατζη­δά­κη. Για την παρα­πά­νω κατά­στα­ση τόνι­σε πως ένο­χοι είναι τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου που συν­δια­μόρ­φω­σαν αυτό το αντι­λαϊ­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο και που σήμε­ρα η πολι­τι­κή τους καθο­ρί­ζε­ται από τους αντι­λαϊ­κούς στό­χους του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ.

Και ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν μπο­ρεί καμία αστι­κή κυβέρ­νη­ση να δώσει λύση υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, γι’ αυτό καμιά δου­λειά δεν έχουν τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα με τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου. Αντί­θε­τα, ό,τι θετι­κό έχει προ­κύ­ψει είναι από την πάλη του λαού, με μπρο­στά­ρη­δες τους κομ­μου­νι­στές, γι’ αυτό κάλε­σε σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ και ενί­σχυ­σή του.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο