Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές: Τι πρέπει να κάνετε

Ο Δεκέμ­βριος είναι ο μήνας των εορ­τών και των χει­με­ρι­νών απο­δρά­σε­ων στα πατρο­γο­νι­κά. Η θερ­μο­κρα­σία είναι ήδη σε χαμη­λά επί­πε­δα και οι πιθα­νό­τη­τες να κρυο­λο­γή­σου­με είτε εμείς, αλλά κυρί­ως τα παι­διά είναι αρκε­τές όσο και εάν προ­σέ­ξου­με, ανα­φέ­ρει ο δρ. Νίκος Βου­δού­ρης, διδά­κτωρ Ιατρι­κής Σχο­λής Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, μέλος Δ.Σ. της Ελλη­νι­κής Παι­δια­τρι­κής Εταιρίας.

Εξη­γεί ότι υπάρ­χουν κάποια βασι­κά πράγ­μα­τα που θα βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πι­ση κρυο­λο­γή­μα­τος ή ίωσης του παι­διού προ­κει­μέ­νου να γίνε­τε περισ­σό­τε­ρο «αυτό­νο­μοι» στη διάρ­κεια των δια­κο­πών, χωρίς να είναι ανα­γκαίο να κατα­φεύ­γε­τε για το παρα­μι­κρό σε ιατρι­κή βοήθεια.

Ειδι­κό­τε­ρα: πριν φύγε­τε με το παι­δί για δια­κο­πές ελέγ­ξε­τε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια.

Πάρ­τε μαζί σας το αντι­πυ­ρε­τι­κό και αναλ­γη­τι­κό, που χρη­σι­μο­ποιεί­τε συνή­θως. Το αναλ­γη­τι­κό-αντι­πυ­ρε­τι­κό μπο­ρεί να δοθεί στο παι­δί στην περί­πτω­ση που θα ανε­βά­σει πυρε­τό ή παρα­πο­νιέ­ται για πόνους όπως ο πονο­κέ­φα­λος, ο πονό­δο­ντος, οι πόνοι ανά­πτυ­ξης κ.α. Καλό είναι να μην χορη­γή­σε­τε αντι­πυ­ρε­τι­κό όταν η θερ­μο­κρα­σία είναι χαμη­λό­τε­ρη των 38,5οC στη μασχά­λη εκτός κι αν για ειδι­κούς λόγους (π.χ. ιστο­ρι­κό πυρε­τι­κών σπα­σμών) συστή­νε­ται από τον παι­δί­α­τρο κάτι άλλο. Κανέ­να άλλο φάρ­μα­κο και ιδιαί­τε­ρα αντι­βιο­τι­κό δεν πρέ­πει να χορη­γη­θεί πριν εξε­τα­στεί το παι­δί από τον παιδίατρο.

Θυμη­θεί­τε ότι μετρά­με τη θερ­μο­κρα­σία με θερ­μό­με­τρο και δεν βασι­ζό­μα­στε ποτέ στην αίσθη­ση της αφής. Να προ­τι­μή­σε­τε ένα απλό και εύχρη­στο ηλε­κτρο­νι­κό θερμόμετρο.

Παράλ­λη­λα με τη χορή­γη­ση αντι­πυ­ρε­τι­κών μπο­ρεί­τε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε και ορι­σμέ­νους πρα­κτι­κούς τρό­πους κάμ­ψης του πυρε­τού, όπως το ελα­φρύ ντύ­σι­μο, πολ­λά και δρο­σε­ρά υγρά, κομπρέ­σες και χλια­ρό μπάνιο.

Εάν το παι­δί έχει υψη­λό πυρε­τό (>40,5οC) με ρίγος, που δεν υπο­χω­ρεί με αντι­πυ­ρε­τι­κά ή εξα­κο­λου­θεί να είναι κακο­διά­θε­το ή παρου­σιά­ζει και άλλα συμ­πτώ­μα­τα (π.χ. εμε­τούς, εξάν­θη­μα) ακό­μα και μετά την κάμ­ψη του πυρε­τού θα πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σε­τε σύντο­μα παιδίατρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο