Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κτηνάνθρωποι σκότωσαν κρι-κρι στην Κρήτη και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες!

Κτη­νάν­θρω­ποι «κυνη­γοί» στην Κρή­τη αφού σκό­τω­σαν αγριο­κά­τσι­κα, τα πανέ­μορ­φα κρι-κρι που, εκτός από σύμ­βο­λο του νησιού είναι προ­στα­τευό­με­νο είδος και το κυνή­γι τους απα­γο­ρεύ­ε­ται αυστη­ρά, περή­φα­νοι για την «παλι­κα­ριά» τους, έβγα­λαν ανα­μνη­στι­κές φωτο­γρα­φί­ες που ανάρ­τη­σαν κιό­λας στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, για να μάθουν περισ­σό­τε­ροι το «κατόρ­θω­μά» τους.

ktinanthropoi2

Ο περή­φα­νος κρη­τι­κός αίγα­γρος (Capra aegagrus Creticus), γνω­στός κι ως κρι-κρι, αγρί­μι ή κρη­τι­κή αίγα, ή κρη­τι­κό αγριο­κά­τσι­κο είναι ένα ενδη­μι­κό υπο­εί­δος αγριο­κά­τσι­κου και η μονα­δι­κή μορ­φή αιγά­γρου στην Ευρώ­πη. Το κρι-κρι είναι ένα μεγά­λο οπλη­φό­ρο θηλα­στι­κό γηγε­νές της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου το οποίο σήμε­ρα βρί­σκε­ται μόνο στην Κρήτη.

Το 1960, το κρι-κρι ήταν απει­λού­με­νο είδος με κατα­γε­γραμ­μέ­να λιγό­τε­ρα από 200. Σήμε­ρα  ζουν 700 περί­που άτο­μα στο νησί,  ακό­μα απει­λού­με­να: τα βοσκο­τό­πια σπα­νί­ζουν και ασθέ­νειες τα προ­σβάλ­λουν. Η ανά­μει­ξη με την κοι­νή αίγα είναι όμως ο μεγα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος. Το κυνή­γι τους απα­γο­ρεύ­ε­ται αυστηρά.

Αρχαιο­λο­γι­κές ανα­σκα­φές έχουν βρει διά­φο­ρες τοι­χο­γρα­φί­ες του κρι-κρι. Κάποιοι ακα­δη­μαϊ­κοί πιστεύ­ουν πως το ζώο αυτό λατρεύ­τη­κε στο νησί κατά την αρχαιότητα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο