Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Μπιζνες» και συνεργασία με τους φονιάδες του λαού της Υεμένης

Την πρό­θε­ση της Ελλά­δας να παρά­σχει κάθε βοή­θεια στα πολε­μι­κά σχέ­δια των αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κών στη Μέση Ανα­το­λή και των συμ­μά­χων τους στη Μέση Ανα­το­λή επι­βε­βαί­ω­σε η επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυριά­κου Μητσο­τά­κη, στη Σαου­δι­κή Αρα­βία και στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμιράτα.

Οι μπίζ­νες για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου, που πάνε χέρι — χέρι με την ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς σε μια σει­ρά μέτω­πα, ήταν ο βασι­κός στό­χος της επί­σκε­ψης του πρω­θυ­πουρ­γού στη Σαου­δι­κή Αρα­βία. Μετά τη συνά­ντη­ση με τον βασι­λιά της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας Κυβέρν, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ισχυ­ρί­στη­κε πως η σημε­ρι­νή επί­σκε­ψη «απο­τε­λεί το εφαλ­τή­ριο για τη διεύ­ρυν­ση της συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας σε σει­ρά τομέ­ων, όπως αυτοί του εμπο­ρί­ου, των επεν­δύ­σε­ων, του του­ρι­σμού, της άμυνας».

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης με τον υπουρ­γό Εμπο­ρί­ου και Επεν­δύ­σε­ων της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi, ο πρω­θυ­πουρ­γός απεύ­θυ­νε πρό­σκλη­ση στις επι­χει­ρή­σεις της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και στο κρα­τι­κό Fund να επεν­δύ­σουν στην Ελλά­δα, σημειώ­νο­ντας πως «το επεν­δυ­τι­κό κλί­μα στην Ελλά­δα έχει βελ­τιω­θεί σημα­ντι­κά τους τελευ­ταί­ους έξι μήνες».

Την ίδια ώρα που ο Κ. Μητσο­τά­κης δια­φη­μί­ζει την χώρα ως προ­ο­ρι­σμό επεν­δύ­σε­ων για τα πετρο­δο­λά­ρια των σαου­δα­ρά­βων κροί­σων διευ­ρύ­νο­ντας την «συνερ­γα­σία Ελλά­δας-Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας», λίγα χιλιό­με­τρα μακριά, στην πολύ­πα­θη Υεμέ­νη, η ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση που δημιούρ­γη­σε η κόλα­ση του πολέ­μου συνεχίζεται.

Μόλις πριν λίγες ημέ­ρες, σε ανα­κοί­νω­ση τους τα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας εξέ­φρα­σαν «την μεγά­λη ανη­συ­χία τους μπρο­στά στη σημα­ντι­κή κλι­μά­κω­ση της βίας στη Νεμ και στην Τζουφ», στο βόρειο τμή­μα της Υεμέ­νης, καθώς και για «τις συνέ­πειες που έχει στους αμά­χους, χιλιά­δες εκ των οποί­ων εκτο­πί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων ημε­ρών».

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία ευθύ­νε­ται για το θάνα­το εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων αμά­χων, πολ­λών εκ των οποί­ων ήταν παι­διά και τον εκτο­πι­σμό από τις εστί­ες τους περισ­σό­τε­ρων από 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων. Το καθε­στώς του Ριάντ και οι σύμ­μα­χοι του — με την πλή­ρη ανο­χή των ΗΠΑ και της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας — είναι υπεύ­θυ­νο για σει­ρά εγκλη­μά­των πολέ­μου κατά του λαού της Υεμέ­νης από το 2015 και μετά.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα των Τάϊμς της Νέας Υόρ­κης τον Αύγου­στο του 2018, ερευ­νη­τές του ΟΗΕ συνέ­τα­ξαν έκθε­ση στην οποία ανα­φέ­ρο­νται φρι­κια­στι­κά εγκλή­μα­τα των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των στην Υεμέ­νη. Πέραν των αερο­πο­ρι­κών βομ­βαρ­δι­σμών που ισο­πέ­δω­σαν πόλεις και χωριά με άμα­χο πλη­θυ­σμό, στην έκθε­ση περι­λαμ­βά­νο­νται απο­δεί­ξεις βια­σμών και απάν­θρω­πων βασα­νι­στη­ρί­ων, ακό­μη και σε παι­διά ηλι­κί­ας 8 ετών!

Αλή­θεια, το ζήτη­μα της Υεμέ­νης συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν στο μενού των συζη­τή­σε­ων του έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γού στο Ριάντ; Ή μήπως, μπρο­στά στα πετρο­δο­λά­ρια και την ικα­νο­ποί­η­ση των αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κών σχε­δια­σμών, τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα απο­τε­λούν μιαν ασή­μα­ντη λεπτομέρεια…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο