Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση Μπάιντεν: «Δικτάτορας» ο Μαδούρο, αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό

Με την ομι­λία του κατά την ακρό­α­σή του στη Αμε­ρι­κα­νι­κή Γερου­σία, που κλή­θη­κε να επι­κυ­ρώ­σει τον διο­ρι­σμό του, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν διέ­λυ­σε οποιεσ­δή­πο­τε αυτα­πά­τες υπήρ­χαν για — δήθεν — αλλα­γή της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίν­κεν ξεκα­θά­ρι­σε πως «δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία» ότι η Κίνα συνι­στά τη σημα­ντι­κό­τε­ρη πρό­κλη­ση για τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες σε σχέ­ση με κάθε άλλη χώρα και υπάρ­χει ισχυ­ρή βάση για την υιο­θέ­τη­ση κοι­νής πολι­τι­κής Δημο­κρα­τι­κών και Ρεπου­μπλι­κα­νών για την αντι­με­τώ­πι­ση του Πεκίνου.

Απ’ το κάδρο δεν έλλει­πε και η Ρωσία για την οποία ο νέος Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ είπε ότι πρέ­πει να υπο­στεί τις συνέ­πειες για την «παρα­βί­α­ση της διε­θνούς νομιμότητας».

Ο Α. Μπλίν­κεν δεν άφη­σε καμία αμφι­βο­λία για την κατεύ­θυν­ση της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ στις σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ, καθώς δεσμεύ­θη­κε ότι η νέα κυβέρ­νη­ση θα συνε­χί­σει να ανα­γνω­ρί­ζει την Ιερου­σα­λήμ ως την πρω­τεύ­ου­σα του κρά­τους και θα δια­τη­ρή­σει σε αυτήν την πρε­σβεία της.

Ο υπο­ψή­φιος ΥΠΕΞ επι­βε­βαί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα επι­στρέ­ψει στη συμ­φω­νία για το ιρα­νι­κό πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι η Τεχε­ρά­νη θα τηρή­σει εκ νέου τις δεσμεύ­σεις της, ενώ θα επι­διώ­ξει επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση της συμ­φω­νί­ας. «Θα το χρη­σι­μο­ποιού­σα­με αυτό ως σημείο εκκί­νη­σης, με τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους μας που θα είναι εκ νέου στην ίδια πλευ­ρά με εμάς, για να επι­διώ­ξου­με μια πιο ισχυ­ρή και πιο βιώ­σι­μη συμ­φω­νία», είπε ο Μπλίνκεν.

Δικτάτορας ο Μαδούρο — Αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό η κυβέρνηση Μπάιντεν

Πλή­ρως αρνη­τι­κές είναι οι προ­ο­πτι­κές της πολι­τι­κής των ΗΠΑ απέ­να­ντι στη Βενε­ζου­έ­λα. Κατά την ακρό­α­ση του ο Μπλίν­κεν χαρα­κτή­ρι­σε «δικτά­το­ρα» τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο και υπο­γράμ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν θα συνε­χί­σει να ανα­γνω­ρί­ζει τον πρα­ξι­κο­πη­μα­τία, αχυ­ράν­θρω­πο των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊ­δό, ως πρό­ε­δρο της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας.

Ο νέος ΥΠΕΞ σημεί­ω­σε ότι οι ΗΠΑ θα επι­διώ­ξουν τον… εκδη­μο­κρα­τι­σμό της Βενε­ζου­έ­λας ξεκι­νώ­ντας από «ελεύ­θε­ρες και δημο­κρα­τι­κές εκλογές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο