Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση ΝΔ: Θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου — ανοίγει δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών

Την κλι­μά­κω­ση της ενιαί­ας επί­θε­σης στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση από τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, η οποία εντά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει η δημο­σιο­ποί­η­ση του νέου αντια­σφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δί­ου που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει στη Βου­λή η ΝΔ.

Το νομο­σχέ­διο για το «νέο Ασφα­λι­στι­κό» της ΝΔ, σε συνέ­χεια όλων των προη­γού­με­νων αντι­λαϊ­κών ανα­τρο­πών, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα θωρα­κί­ζει τον νόμο — λαι­μη­τό­μο, του Κατρού­γκα­λου, για να εφαρ­μο­στεί ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά, απέ­να­ντι και στα όποια νομι­κά «κωλύ­μα­τα» και αμφι­σβη­τή­σεις προ­έ­κυ­ψαν από τότε που ψηφί­στη­κε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυ­τό­χρο­να ανοί­γει το δρό­μο για την επό­με­νη φάση της επί­θε­σης, με την πλή­ρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων σε επό­με­νο νομο­σχέ­διο, το οποίο η κυβέρ­νη­ση προ­γραμ­μα­τί­ζει εντός του 2020.

Σε πλήρη ισχύ όλες οι ανατροπές και οι «κόφτες»

Παρά τα 104 «νέα» άρθρα, την πλη­θώ­ρα των δια­τά­ξε­ων, των «αλλα­γών» και των προ­σαρ­μο­γών, ο σκλη­ρός αντι­δρα­στι­κός πυρή­νας και η «αρχι­τε­κτο­νι­κή» του νόμου 4387/2016 παρα­μέ­νουν σε πλή­ρη ισχύ, σε σημείο που να μιλά­με πλέ­ον για νόμο Κατρού­γκα­λου — Βρούτση…

Το νομο­σχέ­διο της ΝΔ δια­τη­ρεί σε ισχύ όλες τις περι­κο­πές στις συντά­ξεις από το 2010 και θεω­ρεί και αυτό αμε­τά­κλη­τες την κατάρ­γη­ση της 13ης και 14ης σύντα­ξης και τις περι­κο­πές στις επι­κου­ρι­κές και στα εφά­παξ. Δια­τη­ρεί όλες τις αυξή­σεις των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, που δια­μόρ­φω­σαν το υπο­χρε­ω­τι­κό όριο στα 67 χρό­νια για άνδρες και γυναί­κες, στον ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα. Επι­βε­βαιώ­νει τη διά­σπα­ση της ενιαί­ας σύντα­ξης σε εθνι­κή και αντα­πο­δο­τι­κή και, παρά τις γενι­κές ανα­φο­ρές για «εγγύ­η­ση» των συντά­ξε­ων από το κρά­τος, περιο­ρί­ζει και αυτό την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση μόνο στο τμή­μα της εθνι­κής σύνταξης.

Για τις νέες συντά­ξεις, σε βάθος 50 χρό­νων εξα­σφα­λί­ζε­ται ότι αυτές θα παρα­μεί­νουν σε επί­πε­δα πτω­χο­κο­μεί­ου. Οπως και ο νόμος Κατρού­γκα­λου, το νομο­σχέ­διο της ΝΔ προ­βλέ­πει το «πάγω­μα» όλων των συντά­ξε­ων (παλιών και νέων) του­λά­χι­στον μέχρι το 2022. Από το 2023 και μετά οι «αυξή­σεις» — ακρι­βώς όπως προ­βλέ­πει και ο νόμος Κατρού­γκα­λου — δεν μπο­ρούν να ξεπερ­νούν τον Δεί­κτη Τιμών Κατα­να­λω­τή (επί­ση­μο πλη­θω­ρι­σμό), που σημαί­νει ότι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν θα απο­τε­λούν αυξήσεις.

Δια­τη­ρεί την πρό­βλε­ψη για τρί­χρο­νες ανα­λο­γι­στι­κές μελέ­τες προ­κει­μέ­νου να ελέγ­χε­ται η «βιω­σι­μό­τη­τα» του συστή­μα­τος, οι οποί­ες στην ουσία θα αξιο­ποιού­νται από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση ως εργα­λεία νέων περι­κο­πών (μόνι­μοι «κόφτες»), όταν θα κρί­νε­ται ανα­γκαίο με βάση τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου.

Στην ίδια λογι­κή, δια­τη­ρεί­ται και η ρήτρα του 1ου μνη­μο­νί­ου για τη συνο­λι­κή δαπά­νη για κύριες και επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις ως ποσο­στό του ΑΕΠ.

Υπόσχονται «αυξήσεις»… με νέα περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης!

Ειδι­κά για το ζήτη­μα των «αυξή­σε­ων» που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση, «για πρώ­τη φορά μετά από 10 χρό­νια» όπως λέει, η αλή­θεια είναι πως με ένα περι­τύ­λιγ­μα… «ανα­λο­γι­κό­τη­τας» και «ισο­τι­μί­ας» στις περι­κο­πές, με βάση και τις απο­φά­σεις του ΣτΕ, επι­χει­ρούν να κρύ­ψουν τις νέες μειώ­σεις στη συνο­λι­κή συντα­ξιο­δο­τι­κή δαπά­νη, οι οποί­ες απο­τυ­πώ­νο­νται τόσο στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2020 όσο και στους μεσο­πρό­θε­σμους στό­χους που έχουν τεθεί από τη σημε­ρι­νή και την προη­γού­με­νη κυβέρνηση.

Συγκε­κρι­μέ­να, με ένα ποσό που ανέρ­χε­ται μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, περί­που 1 δισ. ευρώ, η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να καλύ­ψει την επι­στρο­φή κάποιων ποσών από την περι­κο­πή που επι­βλή­θη­κε στις επι­κου­ρι­κές 300.000 συντα­ξιού­χων (με άθροι­σμα κύριας και επι­κου­ρι­κής πάνω από 1.300 ευρώ), την αύξη­ση των συντε­λε­στών ανα­πλή­ρω­σης για ακό­μα μικρό­τε­ρο αριθ­μό συντα­ξιού­χων με πάνω από 9.000 ένση­μα (σε πρώ­τη φάση εκτι­μού­νται γύρω στις 60.000) και να χρη­μα­το­δο­τή­σει διά­φο­ρες παρεμ­βά­σεις σε Υγεία και Πρόνοια.

Αυτό που γίνε­ται καθα­ρό είναι πως δεν πρό­κει­ται για πρό­σθε­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση, αλλά για το ποσό που μέχρι πρό­τι­νος δινό­ταν ως ΕΚΑΣ για τους χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους. Το ίδιο αυτό ποσό, το οποίο κατάρ­γη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέ­χεια το «βάφτι­σε» 13η σύντα­ξη, τώρα η ΝΔ το ανα­κα­τα­νέ­μει, κλεί­νο­ντας διά­φο­ρες «τρύ­πες», ενώ οι χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι εγκα­τα­λεί­πο­νται στη μοί­ρα τους. Πρό­κει­ται για μια εξέ­λι­ξη που εκθέ­τει εξί­σου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ερί­ζουν για το ποιος είναι δήθεν πιο κοι­νω­νι­κά «ευαί­σθη­τος». Και οι δύο κοροϊ­δεύ­ουν προ­κλη­τι­κά τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η συνέ­χι­ση και εφαρ­μο­γή όλων των περι­κο­πών που έχουν ψηφι­στεί, εξάλ­λου, απο­δει­κνύ­ε­ται από τα επί­ση­μα στοιχεία.

Με βάση τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του ΕΦΚΑ, φέτος το κον­δύ­λι για τις κύριες συντά­ξεις ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί παρα­πέ­ρα, κατά 155 εκατ. ευρώ.

Αντί­στοι­χα, σε ό,τι αφο­ρά τις επι­κου­ρι­κές, όπως προ­κύ­πτει και από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, το συνο­λι­κό κον­δύ­λι για το 2020 θα μειω­θεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκρι­ση με το 2019!

Επι­πλέ­ον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευ­τεί ότι η συνο­λι­κή συντα­ξιο­δο­τι­κή δαπά­νη ως ποσο­στό του ΑΕΠ θα μειω­θεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!

Η απατηλή προπαγάνδα για τους συντελεστές αναπλήρωσης

Το ίδιο απά­τη απο­δει­κνύ­ε­ται όλη η κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα για τους συντε­λε­στές ανα­πλή­ρω­σης στις κύριες συντάξεις.

Οι συντε­λε­στές ανα­πλή­ρω­σης για τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία, δηλα­δή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένση­μα, παρα­μέ­νουν οι ίδιοι απα­ρά­δε­κτα χαμη­λοί συντε­λε­στές που προ­βλέ­πει ο νόμος Κατρού­γκα­λου.

Οι συντε­λε­στές αυτοί, σε συν­δυα­σμό με τη μεί­ω­ση του συντά­ξι­μου μισθού (μέσος όρος απο­δο­χών σε ολό­κλη­ρο τον εργά­σι­μο βίο), οδη­γούν σε συντά­ξεις πείνας.

Επι­πλέ­ον, στις συν­θή­κες που εργά­ζο­νται οι σημε­ρι­νοί ασφα­λι­σμέ­νοι και ιδιαί­τε­ρα οι νέες γενιές, με την τερά­στια «ευε­λι­ξία», την υπο­α­πα­σχό­λη­ση και την προ­σω­ρι­νό­τη­τα στην εργα­σία, την ανερ­γία, που μετά από τόσα χρό­νια κρί­σης παρα­μέ­νει στα ύψη και στη φάση της ανά­καμ­ψης, το ποσο­στό των ασφα­λι­σμέ­νων που θα ξεπερ­νά το φράγ­μα των 9.000 ενσή­μων θα είναι πάρα πολύ μικρό. Αρα, για όλους αυτούς η περι­βό­η­τη παρέμ­βα­ση στους συντε­λε­στές δεν θα έχει κανέ­να θετι­κό αποτέλεσμα.

Μεγά­λη κοροϊ­δία είναι και όλη η προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης περί «ελεύ­θε­ρης επι­λο­γής» εισφο­ρών από τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους επι­στή­μο­νες και τους αγρό­τες. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το νομο­σχέ­διο φέρ­νει μεγά­λη αύξη­ση εισφο­ρών για τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία τους. Η πρώ­τη και πιο «χαμη­λή» κατη­γο­ρία (στην οποία… «ελεύ­θε­ρα» — υπο­χρε­ω­τι­κά θα οδη­γεί­ται η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και των αγρο­τών που παλεύ­ει να τα βγά­λει πέρα) είναι στα 220 ευρώ το μήνα για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες και στα 121 για τους αγρό­τες. Και εδώ, όσον αφο­ρά τις μελ­λο­ντι­κές συντά­ξεις το σίγου­ρο είναι ότι οδη­γού­μα­στε σε συντά­ξεις φτώ­χειας, πολύ περισ­σό­τε­ρο για την πιο «χαμη­λή» κατηγορία.

Στη μέγγενη των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης οι επικουρικές

Τέλος, με το νέο νομο­σχέ­διο η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει δρό­μο στο επό­με­νο αντια­σφα­λι­στι­κό χτύ­πη­μα, την πλή­ρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων, για την οποία θα ακο­λου­θή­σει και δεύ­τε­ρος νόμος μέσα στο 2020, όπως επι­βε­βαιώ­θη­κε και από την πρό­σφα­τη συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργασίας.

Τον αντι­λαϊ­κό αυτό σχε­δια­σμό διευ­κο­λύ­νουν οι δια­τά­ξεις για τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, που περι­λαμ­βά­νο­νται στο σχέ­διο νόμου. Συγκε­κρι­μέ­να, προ­βλέ­πο­νται η ενο­ποί­η­ση — έντα­ξη του σημε­ρι­νού ΕΤΕΑΕΠ (επι­κου­ρι­κές και εφά­παξ) στον ΕΦΚΑ και η δημιουρ­γία του λεγό­με­νου e‑ΕΦΚΑ, με την ταυ­τό­χρο­νη δυνα­τό­τη­τα έντα­ξης — σε προ­αι­ρε­τι­κή βάση — νέων ομά­δων ασφα­λι­σμέ­νων (αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, αγρο­τών και επι­στη­μό­νων), ως το πρώ­το βήμα για την πλή­ρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων, με «προί­κα» τα 7 δισ. ευρώ απο­θε­μα­τι­κά του ΕΤΕΑΕΠ, για την κάλυ­ψη του κόστους μετά­βα­σης στο νέο σύστημα.

Με άλλες δια­τά­ξεις, εκτός από τις περι­κο­πές του 2016 που αφο­ρούν τους συντα­ξιού­χους με άθροι­σμα κύριας και επι­κου­ρι­κής πάνω από 1.300 ευρώ, όλες οι άλλες περι­κο­πές που προη­γή­θη­καν στις επι­κου­ρι­κές παρα­μέ­νουν σε ισχύ. Μάλι­στα, η ανα­δρο­μι­κό­τη­τα των ποσών που θα απο­δο­θούν για τη συγκε­κρι­μέ­νη περι­κο­πή ισχύ­ει μόνο από τον χρό­νο έκδο­σης της από­φα­σης (Οκτώ­βρης 2019) και όχι από το καλο­καί­ρι του 2016, όταν επιβλήθηκε.

Παρα­μέ­νει σε ισχύ όλο το αντι­λαϊ­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο των ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ για τις επι­κου­ρι­κές, με το οποίο για το μεν διά­στη­μα μέχρι το τέλος του 2014 μειώ­νο­νται, καθώς ο συντε­λε­στής ανα­πλή­ρω­σης μειώ­θη­κε κατά 50%, ενώ καταρ­γή­θη­καν και τα κατώ­τε­ρα όρια αυτών των συντά­ξε­ων, για το δε διά­στη­μα από 1/1/2015 εφαρ­μό­ζο­νται οι αρχές ενός κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος (ατο­μι­κές μερί­δες κ.λπ.).

Πηγή |> Γ. Ζαχ. <| Ριζο­σπά­στης Σ/Κ 25–26 Ιαν 2019

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο