Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Ομολογεί παρασκηνιακά παζάρια υπό ευρωατλαντική αιγίδα

Τις παρα­σκη­νια­κές δια­βου­λεύ­σεις, κάτω από ευρω­α­τλα­ντι­κή ατζέ­ντα που οδη­γούν στο «χει­ρουρ­γι­κό τρα­πέ­ζι» το Αιγαίο και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα επι­βε­βαί­ω­σε, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, με το άρθρο του στις εφη­με­ρί­δες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde».

Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως πέραν όλων των άλλων, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης απο­κά­λυ­ψε για πρώ­τη φορά την ύπαρ­ξη «έγγρα­φης συμ­φω­νί­ας» με την Άγκυ­ρα, υπό τη δια­με­σο­λά­βη­ση της Γερ­μα­νί­ας! «Όταν το Βερο­λί­νο προ­σφέρ­θη­κε να μεσο­λα­βή­σει, καθί­σα­με καλό­πι­στα για να προ­σπα­θή­σου­με να βρού­με κοι­νό έδα­φος. Κατα­φέ­ρα­με ακό­μη και να κατα­λή­ξου­με σε “έγγρα­φη συμ­φω­νία”. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν να απο­συρ­θεί τελι­κά η Τουρ­κία, απο­κα­λύ­πτο­ντας ανε­πί­ση­μες αλλά απόρ­ρη­τες συζη­τή­σεις», έγρα­ψε χαρακτηριστικά.

Μετά την κατα­κραυ­γή, η κυβέρ­νη­ση επι­χεί­ρη­σε να υπο­βαθ­μί­σει την απο­στρο­φή αυτή του πρω­θυ­πουρ­γού, διαρ­ρέ­ο­ντας ότι στην εν λόγω έγγρα­φη συμ­φω­νία οι δύο πλευ­ρές θα δήλω­ναν την πρό­θε­σή τους να προ­χω­ρή­σουν σε διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές, συνέ­χι­ση των Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης και επι­τά­χυν­ση των επα­φών ανά­με­σα σε στε­λέ­χη των δύο υπουρ­γεί­ων Εξω­τε­ρι­κών, αλλά και να ισχυ­ρι­στεί πως οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί ήταν ενήμεροι.

Ωστό­σο, καμιά ενη­μέ­ρω­ση για συμ­φω­νία με την Τουρ­κία δεν υπήρ­ξε στη συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Ο πρω­θυ­πουρ­γός έχει ευθύ­νη που δεν ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά με το περιε­χό­με­νο αυτής της συμ­φω­νί­ας, κάτι που πρέ­πει να κάνει άμεσα.

Θυμί­ζου­με πως σε σχό­λιό του στις 15 Ιού­λη, με βάση πολι­τι­κές εκτι­μή­σεις και δημο­σιεύ­μα­τα, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σχο­λιά­σει για τη συνά­ντη­ση εκπρο­σώ­πων της ελλη­νι­κής και της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης στη Γερ­μα­νία, με τη δια­με­σο­λά­βη­ση και τη συμ­με­το­χή εκπρο­σώ­που της γερ­μα­νι­κής προ­ε­δρί­ας: «Επί της ουσί­ας μέσα από “μυστι­κές” ή “φανε­ρές” δια­πραγ­μα­τεύ­σεις νομι­μο­ποιού­νται τα τετε­λε­σμέ­να της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και προ­ω­θεί­ται το παζά­ρι που έχουν στή­σει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστι­κές τάξεις και τις κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας. Το παζά­ρι είναι επι­κίν­δυ­νο και συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ελλη­νι­κά εδα­φι­κά — κυριαρ­χι­κά δικαιώματα».

Καβγαδάκια στη ΝΑΤΟική «πολυκατοικία»

Οι ανα­φο­ρές του πρω­θυ­πουρ­γού σε έγγρα­φη συμ­φω­νία με την Τουρ­κία προ­κά­λε­σαν και έναν ακό­μα γύρο στον «καβγά» της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, οι οποί­οι και ζήτη­σαν εξη­γή­σεις για το περιε­χό­με­νό της και σχε­τι­κά με τον καταλ­λη­λό­τε­ρο τρό­πο για την προ­ώ­θη­ση της πολι­τι­κής που από κοι­νού υπηρετούν.

Ο Αλ. Τσί­πρας υπο­στή­ρι­ξε πως έμα­θε «από το άρθρο του κ. Μητσο­τά­κη σε ευρω­παϊ­κές εφη­με­ρί­δες ότι ο ίδιος υπέ­γρα­ψε δεσμεύ­σεις για τη χώρα ένα­ντι της Τουρ­κί­ας, σε ένα έγγρα­φο που μένει κρυ­φό μέχρι και σήμε­ρα και ουδείς γνω­ρί­ζει το ακρι­βές περιε­χό­με­νό του».

Απα­ντώ­ντας στον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Στ. Πέτσας, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «ο κ. Τσί­πρας είχε πλή­ρη ενη­μέ­ρω­ση από τον πρω­θυ­πουρ­γό για το περιε­χό­με­νο όλων αυτών των συζη­τή­σε­ων όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα» και ότι «ο διπλω­μα­τι­κός του σύμ­βου­λος είχε ενη­με­ρω­θεί από τη διπλω­μα­τι­κή σύμ­βου­λο του πρω­θυ­πουρ­γού για όλα τα τεκται­νό­με­να στην τρι­με­ρή συνά­ντη­ση στο Βερο­λί­νο», προ­σθέ­το­ντας ότι «όταν ο ίδιος συνα­ντού­σε μόνος του τον κ. Ερντο­γάν, δεν θυμό­μα­στε να είχε ενη­με­ρώ­σει κανέ­ναν στην αντιπολίτευση».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο