Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Στέλνει Έλληνες στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για χάρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!

Βαθαί­νει η εμπλο­κή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, με ανά­πτυ­ξή τους όπου Γης, χιλιά­δες χιλιό­με­τρα μακριά από την πατρί­δα, παράλ­λη­λα με την ολο­έ­να και πιο ενερ­γή ανά­μει­ξή τους στις κινή­σεις του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να ενά­ντια στη Ρωσία.

Συγκε­κρι­μέ­να, επι­βε­βαιώ­νο­νται πλή­ρως οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που δημο­σί­ευ­σε ο «Ριζο­σπά­στης» εδώ και μέρες για απο­στο­λή δυνά­με­ων μέχρι και στη Μοζαμ­βί­κη, στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Αφρική.

Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, το Σάβ­βα­το, στο πλαί­σιο της Κοι­νής Πολι­τι­κής Ασφά­λειας και Αμυ­νας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, ανα­χώ­ρη­σε για τη Μοζαμ­βί­κη με μετα­φο­ρι­κό αερο­σκά­φος της Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας τμή­μα 8 στε­λε­χών της Διοί­κη­σης Ειδι­κού Πολέ­μου του ΓΕΕΘΑ, το οποίο συμ­με­τέ­χει στην «εκπαι­δευ­τι­κή απο­στο­λή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique — EUTM MOZ). Στο αερο­σκά­φος επέ­βαι­νε επί­σης προ­σω­πι­κό από τη Ρου­μα­νία που συμ­με­τέ­χει στην ίδια απο­στο­λή, κατό­πιν σχε­τι­κού αιτή­μα­τος διευ­κό­λυν­σης της μετα­κί­νη­σής του στη Μοζαμβίκη.

Η συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην EUTM MOZ εγκρί­θη­κε με από­φα­ση του Κυβερ­νη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών και Ασφά­λειας (ΚΥΣΕΑ) στις 31 Μάρ­τη, με διάρ­κεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης εφό­σον απο­φα­σι­στεί η χρο­νι­κή επέ­κτα­ση της αποστολής.

Η EUTM MOZ ανα­πτύσ­σε­ται στη βόρεια επαρ­χία Κάμπο Ντελ­γκά­δο της Μοζαμ­βί­κης, όπου, σύμ­φω­να με τα επι­τε­λεία τους, δρουν «ακραί­οι ισλα­μι­στές». Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί ιμπε­ρια­λι­στι­κή απο­στο­λή, με 1.100 στρα­τιώ­τες, κατά βάση από την Πορ­το­γα­λία. Το υπό­λοι­πο δυνα­μι­κό θα καλυ­φθεί από χώρες όπως Ελλά­δα, Αυστρία, Βέλ­γιο, Εσθο­νία, Ισπα­νία, Ιτα­λία, Λιθουα­νία, Λου­ξεμ­βούρ­γο, Ρου­μα­νία και Φιν­λαν­δία. Η συγκρό­τη­σή της απο­φα­σί­στη­κε στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο στις 12/7/2021, στο πλαί­σιο υπε­ρά­σπι­σης των ευρω­ε­νω­σια­κών συμ­φε­ρό­ντων στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο απέ­να­ντι στους αντα­γω­νι­στές, Κίνα και Ρωσία. Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ήταν άλλω­στε από τις πρώ­τες που δήλω­σαν πρό­θυ­μες για συμ­με­το­χή σε αυτήν τη νέα ευρω­παϊ­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή αποστολή.

Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, η συμ­με­το­χή της ΔΕΠ «απο­σκο­πεί στην ενερ­γό συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στις απο­στο­λές διε­θνών οργα­νι­σμών και στην προ­βο­λή των δυνα­το­τή­των τους σε ευρω­παϊ­κό πλαί­σιο, ενι­σχύ­ο­ντας τον ρόλο της Ελλά­δας ως παρά­γο­ντα ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας σε διε­θνές επί­πε­δο», με την ντό­πια αστι­κή τάξη να διεκ­δι­κεί ακό­μα πιο ενερ­γά ρόλο ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα σε μια εκτε­τα­μέ­νη ζώνη, από τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό μέχρι τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Ενδει­κτι­κό ως προς αυτό είναι ότι η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζει και την απο­στο­λή μάχι­μου τμή­μα­τος Ενό­πλων Δυνά­με­ων στη Βουλ­γα­ρία, σε υπό δια­μόρ­φω­ση ΝΑΤΟι­κό «σχη­μα­τι­σμό μάχης» που απο­φά­σι­σε πρό­σφα­τα η λυκο­συμ­μα­χία. Ο σχε­δια­σμός προ­βλέ­πει τη μετα­κί­νη­ση ενός Τμή­μα­τος Αντιαρ­μα­τι­κών, που θα απο­τε­λεί­ται από μία διμοι­ρία με τέσ­σε­ρα στοι­χεία (όπλα πάνω σε ερπυ­στριο­φό­ρα) συν ένα στοι­χείο Τεχνι­κής Υποστήριξης.

Ενδει­κτι­κός είναι και ο απο­λο­γι­σμός του ΓΕΕΘΑ για τις πολυ­ε­θνι­κές ασκή­σεις «Ηνί­ο­χος 22» και «Ωρί­ων 22», οι οποί­ες ξεκί­νη­σαν στις 28 Μάρ­τη και ολο­κλη­ρώ­θη­καν στις 7 και 8 Απρί­λη αντί­στοι­χα: «Ιδιαί­τε­ρο χαρα­κτη­ρι­στι­κό των ασκή­σε­ων (…) απο­τέ­λε­σε η συμ­με­το­χή 20 χωρών με 1.900 στε­λέ­χη, 2 αερο­πλα­νο­φό­ρα, 130 αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα, καθώς και 10 πολε­μι­κά πλοία (…) συμ­βάλ­λο­ντας στην ανά­δει­ξη του ρόλου της χώρας μας ως αξιό­πι­στου σύμ­μα­χου και εταί­ρου, καθώς και ως πυλώ­να ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και ευρύ­τε­ρα», ανα­φέ­ρε­ται χαρακτηριστικά.

Σε κατάσταση ετοιμότητας για το ΝΑΤΟ

Και οι σχε­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες συνε­χί­ζο­νται: Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, την προη­γού­με­νη Πέμ­πτη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε άσκη­ση ενερ­γο­ποί­η­σης μονά­δων των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί σε κατά­στα­ση ετοι­μό­τη­τας στην επι­χεί­ρη­ση θαλάσ­σιας ασφά­λειας του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», υπό τον επι­χει­ρη­σια­κό έλεγ­χο της Διοί­κη­σης Ναυ­τι­κών Δυνά­με­ων της λυκο­συμ­μα­χί­ας (Allied Maritime Command — MARCOM).

Συγκε­κρι­μέ­να, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Μυρ­τώο Πέλα­γος άσκη­ση εκτέ­λε­σης μη συναι­νε­τι­κής νηο­ψί­ας στο πλοίο γενι­κής υπο­στή­ρι­ξης του ΠΝ «Ατλας Ι», το οποίο προ­σο­μοί­ω­σε πλοίο που έφε­ρε «ύπο­πτο φορ­τίο», με τη συμ­με­το­χή πυραυ­λα­κά­του «Ρουσ­σέν» στην οποία επέ­βαι­νε Ομά­δα Ανορ­θό­δο­ξου Πολέ­μου της Διοί­κη­σης Υπο­βρυ­χί­ων Κατα­στρο­φών (ΔΥΚ), ενός σκά­φους ανορ­θό­δο­ξου πολέ­μου — ταχεί­ας μετα­φο­ράς της ΔΥΚ και ενός ελι­κο­πτέ­ρου της Διοί­κη­σης Αερο­πο­ρί­ας Ναυτικού.

«Η εν λόγω Ασκη­ση Ενερ­γο­ποί­η­σης εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο του σχε­δια­σμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τη διαρ­κή και ενερ­γό συμ­με­το­χή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στις δρα­στη­ριό­τη­τες και επι­χει­ρή­σεις της Συμ­μα­χί­ας, με σκο­πό τη δια­τή­ρη­ση της ασφά­λειας και της στα­θε­ρό­τη­τας στην περιο­χή της Μεσο­γεί­ου», ανα­φέ­ρε­ται αρμο­δί­ως, δίνο­ντας το πλαί­σιο της εμπλοκής.

Ακό­μα πιο ανη­συ­χη­τι­κές είναι οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι στον ΝΑΤΟι­κό κατα­με­ρι­σμό ελλη­νι­κά πολε­μι­κά πλοία έχουν χρε­ω­θεί ήδη την εκτέ­λε­ση νηο­ψιών σε «ύπο­πτα πλοία» σε Αιγαίο και ευρύ­τε­ρα στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο — «ύπο­πτα» για υπο­στή­ρι­ξη των ρωσι­κών μονά­δων που επι­χει­ρούν στον άξο­να από Συρία έως Βόρεια Αφρι­κή. Αλλω­στε, ακρι­βώς στο πλαί­σιο της «Sea Guardian» ελλη­νι­κές φρε­γά­τες έχουν εντα­χθεί ουκ ολί­γες φορές στις λεγό­με­νες «εστια­σμέ­νες περι­πο­λί­ες» της επι­χεί­ρη­σης, ανα­λαμ­βά­νο­ντας πολ­λά­κις και τον ρόλο ναυαρ­χί­δας ΝΑΤΟι­κής ναυ­τι­κής δύνα­μης που κάνει τέτοιους ελέγ­χους πλοί­ων στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Σε κάθε περί­πτω­ση, θυμί­ζου­με, οι μονά­δες που εμπλέ­κο­νται στη «Sea Guardian» είναι (μαζί και με τις 4 μόνι­μες ναυ­τι­κές αρμά­δες του ΝΑΤΟ, SNMG 1 και 2 και SNMCMG 1 και 2) βασι­κά τμή­μα­τα του ναυ­τι­κού σκέ­λους της Δύνα­μης Από­κρι­σης της λυκο­συμ­μα­χί­ας (NATO Response Force). Η οποία NRF από την πρώ­τη στιγ­μή της έξαρ­σης του Ουκρα­νι­κού τέθη­κε σε κατά­στα­ση υψη­λής ετοι­μό­τη­τας και απευ­θεί­ας υπό τη διοί­κη­ση του SACEUR (του ανώ­τα­του ΝΑΤΟι­κού στρα­τιω­τι­κού διοι­κη­τή Ευρώ­πης, Αμε­ρι­κα­νού πτέ­ραρ­χου Τ. Γουόλ­τερς).

Συνο­λι­κά 140 πλοία του ΝΑΤΟ έχουν απλω­θεί από τη Βαλ­τι­κή μέχρι τη Μεσό­γειο και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, ανε­πτυγ­μέ­να πάνω σε κρί­σι­μους θαλάσ­σιους διαύλους.

Στο πλαί­σιο αυτό, την Παρα­σκευή και το Σάβ­βα­το, «στο πλαί­σιο των διε­θνών συνερ­γα­σιών των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων» όπως ανα­φέ­ρε­ται από το ΓΕΕΘΑ, διε­ξή­χθη συνεκ­παί­δευ­ση της φρε­γά­τας «Αδρί­ας», του υπο­βρυ­χί­ου «Πιπί­νος», ενός αερο­σκά­φους ναυ­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, καθώς και 2 «F‑16» της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, με μονά­δες της SNMG 2, στην ευρύ­τε­ρη θαλάσ­σια περιο­χή νοτιο­α­να­το­λι­κά της Καρπάθου.

Συνεχείς υπηρεσίες πάσης φύσης σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ

Στο πλαί­σιο της συνε­χούς παρο­χής υπη­ρε­σιών και στή­ρι­ξης στις επι­χει­ρή­σεις των αμε­ρι­κα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων που επι­χει­ρούν στην περιο­χή, στα ανοι­χτά της Σού­δας έχει ανα­πτυ­χθεί αυτό το διά­στη­μα και το υπο­βρύ­χιο των Αμε­ρι­κα­νών «USS Georgia», όπου και επι­βι­βά­στη­κε ομά­δα πεζο­ναυ­τών της Task Force 61/2 «Marines», που έχουν μετα­σταθ­μεύ­σει στη βάση των ΗΠΑ στην Κρήτη.

Σε μια παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη που πέρα­σε σχε­τι­κά απα­ρα­τή­ρη­τη, τέλη Μάρ­τη βρέ­θη­κε στην Αθή­να ο πρώ­ην επι­κε­φα­λής Στρα­τη­γι­κής Πρό­βλε­ψης της αμε­ρι­κα­νι­κής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας, αντι­σμή­ναρ­χος και καθη­γη­τής του National Intelligence University (εκπαι­δεύ­ει στε­λέ­χη για τη CIA, την NSA και άλλα τέτοια …ευα­γή ιδρύ­μα­τα) Τζέικ Σωτη­ριά­δης.

Προ­σκε­κλη­μέ­νος της κυβέρ­νη­σης, ήταν κεντρι­κός ομι­λη­τής σε διή­με­ρο «future lab» στη Λέσχη Αξιω­μα­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, όπου παρό­ντες ήταν επί­σης ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας του πρω­θυ­πουρ­γού Θ. Ντό­κος και στε­λέ­χη των υπουρ­γεί­ων Εξω­τε­ρι­κών (από τις Διευ­θύν­σεις με αντι­κεί­με­νο Τουρ­κία — Ρωσία κ.ά.), Εθνι­κής Αμυ­νας και Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και της ΚΥΠ. Οπως ανα­φέ­ρε­ται, αντι­κεί­με­νο του «εργα­στη­ρί­ου» ήταν «το περι­βάλ­λον ασφα­λεί­ας στην Ευρώ­πη μετά την ουκρα­νι­κή κρί­ση» και τον Σεπτέμ­βρη ανα­μέ­νε­ται να κατα­λη­χθεί ένα πόρι­σμα για το μετέ­πει­τα διε­θνές τοπίο και τη θέση εκεί της ντό­πιας αστι­κής τάξης.

Κατά την παρα­μο­νή του στην Αθή­να ο Σ. Σωτη­ριά­δης φέρε­ται να συνα­ντή­θη­κε με τον πρω­θυ­πουρ­γό, την Ντό­ρα Μπα­κο­γιάν­νη και άλλα στε­λέ­χη του αστι­κού πολι­τι­κού κόσμου.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο