Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Φέρνει στα μέτρα των σημερινών «εθνικών» στόχων της αστικής τάξης το 1821

Χωρίς καμία πρω­το­τυ­πία ως προς την ερμη­νεία των εθνι­κών επε­τεί­ων, η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα προ­σπά­θη­σαν να προ­σαρ­μό­σουν στα μέτρα των σημε­ρι­νών αντι­δρα­στι­κών στό­χων της αστι­κής τάξης, το μήνυ­μα της επε­τεί­ου για την επα­νά­στα­ση του 1821. Η τακτι­κή είναι η ίδια κάθε φορά για τα αστι­κά επι­τε­λεία, προ­κει­μέ­νου να στοι­χί­σουν το λαό: Βαφτί­ζουν «εθνι­κό» ότι υπη­ρε­τεί τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του εγχώ­ριου κεφα­λαί­ου, στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση την περι­βό­η­τη «γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­σή», η οποία περ­νά­ει μέσα από την όλο και ενερ­γό­τε­ρη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Από­ψε, ηπρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Κ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου, παρέ­θε­σε επί­ση­μο δεί­πνο στο Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο για τους επί­ση­μους προ­σκε­κλη­μέ­νους από Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Ρωσία και Κύπρο, με την ευκαι­ρία του εορ­τα­σμού των 200 χρό­νων από την Επα­νά­στα­ση του 1821.

Νωρί­τε­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, υπο­δέ­χτη­κε στην Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη τούς ξένους ηγέ­τες, κάνο­ντας ανα­φο­ρά στο ρόλο της Βρε­τα­νί­ας, της Αγγλί­ας και της Ρωσί­ας και σημειώ­νο­ντας πως «η Ιστο­ρία (…) μας θέλει στα­θε­ρούς συμπο­λε­μι­στές στις μεγά­λες μάχες της ανθρωπότητας»

Υπο­δε­χό­με­νος στο Μαξί­μου τον Ρώσο πρω­θυ­πουρ­γό M. Μισού­στιν που βρί­σκε­ται στην Αθή­να για τους επί­ση­μους εορ­τα­σμούς, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε πως«στο πέρα­σμα του και­ρού οι διε­θνείς συσχε­τι­σμοί και οι γεω­πο­λι­τι­κές συγκυ­ρί­ες έφε­ραν τις χώρες περισ­σό­τε­ρο ή λιγό­τε­ρο κοντά». Ερχό­με­νος δε στο σήμε­ρα, ανέ­φε­ρε πως «η Ελλά­δα είναι κρά­τος — μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιό­τη­τες αυτές είναι στη βάση της εξω­τε­ρι­κής μας πολι­τι­κής. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι και η Ρωσία απο­τε­λεί σοβα­ρό παρά­γο­ντα της ευρω­παϊ­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής ασφά­λειας, η οποία βέβαια οφεί­λει να οικο­δο­μεί­ται μέσω συνερ­γα­τι­κών και όχι αντα­γω­νι­στι­κών σχέ­σε­ων, με σεβα­σμό σε κοι­νές αξί­ες όπως η προ­στα­σία των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων».

Ο Ρώσος πρω­θυ­πουρ­γός χαρα­κτή­ρι­σε την επέ­τειο «κοι­νή γιορ­τή» για Ρωσία και Ελλά­δα. «Οι πρό­γο­νοί μας πάντα στή­ρι­ζαν τον ελλη­νι­κό λαό στον αγώ­να του για την ελευ­θε­ρία, και είναι συμ­βο­λι­κό το γεγο­νός ότι πρώ­τος κυβερ­νή­της της ανε­ξάρ­τη­της Ελλά­δας έγι­νε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, Ιωάν­νης Καπο­δί­στριας», θύμι­σε. Δια­βε­βαί­ω­σε ότι «θα συνε­χί­σου­με να ανα­πτύσ­σου­με τη συνερ­γα­σία μας», «την κοι­νή οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα μας».

Στο πλαί­σιο των εορ­τα­σμών για την επέ­τειο του 1821, ο Πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλ. Πού­τιν έστει­λε μήνυ­μα στην Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­να Σακελ­λα­ρο­πού­λου, τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «στις σχέ­σεις με την Ελλά­δα, οι οποί­ες βασί­ζο­νται στις μακρο­χρό­νιες παρα­δό­σεις της φιλί­ας, καθώς και της πολι­τι­στι­κής και πνευ­μα­τι­κής εγγύ­τη­τας, εμείς απο­δί­δου­με πολύ μεγά­λη σημασία».«Ευελπιστούμε», πρόσθεσε,«ότι η διε­ξα­γω­γή του Ετους Ιστο­ρί­ας Ρωσία — Ελλά­δα, τα εγκαί­νια του οποί­ου συμπί­πτουν με την επέ­τειο των 200 χρό­νων από την έναρ­ξη του εθνι­κού απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να του ελλη­νι­κού λαού, θα συμ­βά­λει στην εμπέ­δω­ση των αμοι­βαί­ως επω­φε­λών σχέ­σε­ων μετα­ξύ των χωρών μας».

Στην Αθή­να βρί­σκο­νται επί­σης ο Πρό­ε­δρος της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, ο πρί­γκι­πας της Ουα­λί­ας και η δού­κισ­σας της Κορ­νουά­λης, καθώς και η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός Άμυνας.

Πηγή: 902.gr

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο