Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει συνεκπαίδευση με Ισραηλινούς φονιάδες

Ένοπλες Δυνάμεις στη Μ. Ανατολή για τα σχέδια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ

Συνεκ­παί­δευ­ση με Ισραη­λι­νούς φονιά­δες ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση, την ώρα που μεγα­λώ­νει διε­θνώς η κατα­κραυ­γή για τα εγκλή­μα­τα των ισραη­λι­νών Ενό­πλων Δυνά­με­ων κατά αμά­χων στην Παλαιστίνη.Παλαιστίνη έχε το νου σου στο παιδί

Συγκε­κρι­μέ­να, στον από­η­χο της μετά­βα­σης προ­χτές του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­δια σε Ισρα­ήλ και Παλαι­στί­νη, όπου επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τις απα­ρά­δε­κτες θέσεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, παρου­σί­α­σε το νέο έγκλη­μα του Ισρα­ήλ απέ­να­ντι στον Παλαι­στι­νια­κό λαό ως «δικαί­ω­μα στην αυτο­ά­μυ­να», και λίγες μόνο βδο­μά­δες μετά την άσκη­ση της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας «Ηνί­ο­χος 21», όπου ισραη­λι­νά μαχη­τι­κά ακό­νι­σαν τα νύχια τους πριν ματο­κυ­λί­σουν τη Γάζα, η χτι­σμέ­νη στα πρό­τυ­πα του ΝΑΤΟ, νεο­σύ­στα­τη νέα Διοί­κη­ση Ειδι­κού Πολέ­μου (ΔΕΠ — υπά­γε­ται απευ­θεί­ας στον αρχη­γό ΓΕΕΘΑ) ετοι­μά­ζει την άσκη­ση «ORION 21».

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται στο διά­στη­μα 31/5 έως 4/6 και εκτός από τις ελλη­νι­κές Μονά­δες Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων και Ειδι­κών Δυνά­με­ων θα ανα­πτυ­χθούν στην Ελλά­δα (από την Κρή­τη και τα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου έως τον Εβρο και την ενδο­χώ­ρα) επί­λε­κτες Μονά­δες SOF (Special Operation Forces) από τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ, ενώ συμ­με­τέ­χει επί­σης η Σερ­βία με τη δική της Μονά­δα Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων, όπως και η Κύπρος.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα σενά­ρια της άσκη­σης θα περιέ­χουν όλες τις μορ­φές Ανορ­θό­δο­ξου Πολέ­μου και πλή­θος αντι­κει­μέ­νων, όπως «εξου­δε­τέ­ρω­ση στό­χων υψη­λής αξί­ας», κατά­δει­ξη στό­χων και καθο­δή­γη­ση πυρών Αερο­πο­ρί­ας (JTAC), ενέ­δρες και ειδι­κές επι­χει­ρή­σεις σε θαλάσ­σιο περι­βάλ­λον, απο­στο­λές επι­τή­ρη­σης — ανα­γνώ­ρι­σης και συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών, αλλά και αντι­με­τώ­πι­ση «τρο­μο­κρα­τι­κών ενερ­γειών» και «εξτρε­μι­στι­κών στοι­χεί­ων». Ειδι­κά ως προς το τελευ­ταίο δεν περ­νά απα­ρα­τή­ρη­το ότι στην «ΟRION 21» σχε­διά­ζε­ται να συμ­με­τέ­χουν και η Μονά­δα Υπο­βρυ­χί­ων Απο­στο­λών του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος αλλά και η ΕΚΑΜ, μονά­δα της Αστυ­νο­μί­ας, σε άλλη μια επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, που θέλει από τη μια την παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας και την εμπλο­κή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ζητή­μα­τα «εσω­τε­ρι­κής ασφα­λεί­ας», από την άλλη.

Στο μετα­ξύ χτες, από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το εργο­στά­σιο της ΕΛΒΟ στη ΒΙΠΕΘ όπου και βρέ­θη­κε ο υπουρ­γός ανά­πτυ­ξης Αδ. Γεωρ­γιά­δης, δήλω­νε ότι «Είμα­στε πολύ υπε­ρή­φα­νοι, για­τί πιστεύ­ου­με ότι το εργο­στά­σιο αυτό ενι­σχύ­ει την ιδιαι­τέ­ρως σημα­ντι­κή για την Ελλά­δα, στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το Ισρα­ήλ, αλλά ταυ­τό­χρο­να δημιουρ­γεί μια παρα­γω­γι­κή μονά­δα που θα προ­σφέ­ρει θέσεις εργα­σί­ας, εξα­γω­γές και σημα­ντι­κή μετα­φο­ρά τεχνο­γνω­σί­ας στην Ελλάδα».

Στο μετα­ξύ, σε αυτήν τη σει­ρά αλλε­πάλ­λη­λων εξε­λί­ξε­ων, που θέλουν τη χώρα ένα απέ­ρα­ντο πεδίο ασκή­σε­ων και βάση παρο­χής κάθε φύσης υπη­ρε­σιών στους φονιά­δες του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να, άλλο ένα θηριώ­δες πλοίο των Αμε­ρι­κα­νών ανα­μέ­νε­ται να πιά­σει Αλε­ξαν­δρού­πο­λη τις αμέ­σως επό­με­νες μέρες, συνε­χί­ζο­ντας τη διεκ­πε­ραί­ω­ση πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού των ΗΠΑ προς και από ό,τι οι ίδιοι ονο­μα­τί­ζουν «ευρω­παϊ­κό θέα­τρο επιχειρήσεων».
Συγκε­κρι­μέ­να, αρμό­διες πηγές υπο­λο­γί­ζουν ότι το φορ­τη­γό πλοίο «Green Ridge» θα βρί­σκε­ται στον ακρι­τι­κό λιμέ­να το Σάβ­βα­το, προ­κει­μέ­νου να παρα­λά­βει 41 ελι­κό­πτε­ρα που βρί­σκο­νται στην περιο­χή από τον περα­σμέ­νο Φλε­βά­ρη, μετά την απο­χώ­ρη­ση της 101 Ταξιαρ­χί­ας Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού (CAB) των Αμε­ρι­κα­νών — αντι­κα­τα­στά­θη­κε από την 1η CAB, που πέρα­σε υλι­κό της προς την Ευρώ­πη επί­σης από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, το προη­γού­με­νο διάστημα.

Για την τωρι­νή ανα­δί­πλω­ση, ανα­μέ­νε­ται στην πόλη ο Αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός Κρ. Καβό­λι, διοι­κη­τής των χερ­σαί­ων δυνά­με­ων των ΗΠΑ που επι­χει­ρούν σε Ευρώ­πη και Αφρι­κή. Θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι με τον πρέ­σβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και άλλους υψη­λό­βαθ­μους Ελλη­νες και Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, θα μετα­βεί στο Πεδίο Βολής Αρμά­των Πετρο­χω­ρί­ου Ξάν­θης, όπου έως τις 25/5 διε­ξά­γε­ται η διμε­ρής άσκη­ση «Κένταυ­ρος 21», με πραγ­μα­τι­κά πυρά, όντας κομ­μά­τι της «Defender Europe 21», με συμ­με­το­χή από αμε­ρι­κα­νι­κής πλευ­ράς τμη­μά­των της 53 Infantry Brigade Combat Team.

NATOI SNMCMG1 Joint Warrior 16 1

Στη Σαουδική Αραβία ο Α|ΓΕΕΘΑ και ελληνικά μαχητικά

Εξάλ­λου, επί­ση­μη επί­σκε­ψη τετρα­ή­με­ρης διάρ­κειας, η πρώ­τη Ελλη­να Αρχη­γού στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, ετοι­μά­ζει για την επό­με­νη βδο­μά­δα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρα­τη­γός Κων. Φλώ­ρος, στον από­η­χο της πρό­σφα­της συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ των δύο κυβερ­νή­σε­ων («Συμ­φω­νία Διευ­θέ­τη­σης Καθε­στώ­τος Ενό­πλων Δυνά­με­ων μετα­ξύ των δύο χωρών») που άνοι­ξε δρό­μο για να μετα­κι­νη­θεί εκεί ελλη­νι­κή συστοι­χία «Patriot», με ομά­δα δεκά­δων χει­ρι­στών (αξιω­μα­τι­κοί και υπαξιωματικοί).
Μαζί θα πάνε και 4 μαχη­τι­κά «F‑16» της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχουν σε κοι­νή εκπαι­δευ­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα με τους συνα­δέλ­φους τους της Σαου­δα­ρα­βι­κής Αερο­πο­ρί­ας. Θυμί­ζου­με, τον περα­σμέ­νο Μάρ­τη, μαχη­τι­κά τους ήρθαν για τρεις περί­που βδο­μά­δες στην 115 Πτέ­ρυ­γα Μάχης της Σού­δας για συνεκ­παι­δεύ­σεις με μονά­δες των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων και της ΠΑ στο πλαί­σιο της άσκη­σης «Falcon Eye 1».

Δεν περ­νά απα­ρα­τή­ρη­το ότι παρά­γο­ντες με γνώ­ση του αντι­κει­μέ­νου εστιά­ζουν στο γεγο­νός ότι θα είναι η πρώ­τη επι­χει­ρη­σια­κή πολυ­ή­με­ρη ανά­πτυ­ξη ελλη­νι­κών μαχη­τι­κών στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή για εκπαί­δευ­ση πάνω από περι­βάλ­λον ερή­μου, μην απο­κλεί­ο­ντας η τέτοια εμπει­ρία να αξιο­ποι­η­θεί και για άλλες …ανα­πτύ­ξεις δυνά­με­ων σε άλλες περιο­χές της Γης με το ίδιο περι­βάλ­λον. Αλλω­στε, στην κυβέρ­νη­ση και τα αρμό­δια επι­τε­λεία εξε­τά­ζουν λεπτο­μέ­ρειες του πώς θα προ­χω­ρή­σει πρα­κτι­κά η ανά­λο­γη συμ­φω­νία με τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, που υπέ­γρα­ψαν τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη περι­λαμ­βά­νο­ντας και «Ρήτρα Αμοι­βαί­ας Στρα­τιω­τι­κής Συν­δρο­μής», η πρώ­τη τέτοια διμε­ρής συμ­φω­νία που υπέ­γρα­ψε ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση τα τελευ­ταία 75 χρόνια.
Παρα­πέ­ρα, τα δώδε­κα αμε­ρι­κα­νι­κά «F‑15» που μετα­στάθ­μευ­σαν αρχές του μήνα στη Λάρι­σα, μπο­ρεί να ολο­κλη­ρώ­νουν τις κοι­νές εξό­δους με ελλη­νι­κά μαχη­τι­κά στο πλαί­σιο των ασκή­σε­ων «Astral Knight 21» (μετέ­χουν αερο­πο­ρι­κές, χερ­σαί­ες και ναυ­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ, «συνερ­γα­ζό­με­νες» με δυνά­μεις από Αλβα­νία, Κρο­α­τία, Ελλά­δα, Ιτα­λία και Σλο­βε­νία) και «Early Bird» (διμε­ρής συνεκ­παί­δευ­ση), ωστό­σο, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, αμε­ρι­κα­νι­κά «F‑15» προ­σγειώ­νο­νται τις επό­με­νες μέρες στην 115 Πτέ­ρυ­γα Μάχης, στη Σού­δα για άλλη μια συνεκ­παί­δευ­ση με την Πολε­μι­κή Αεροπορία.

Σημειω­τέ­ον στο ναυ­τι­κό σκέ­λος της βάσης είναι ελλι­με­νι­σμέ­νο αυτές τις μέρες το γιγα­ντιαίο πλοίο των Αμε­ρι­κα­νών «USS HERSHEL “WOODY” WILLIAMS», το οποίο λει­τουρ­γεί ως πλω­τή ναυ­τι­κή πλατ­φόρ­μα — προ­ω­θη­μέ­νη βάση και υπο­στη­ρί­ζει αερο­ναυ­τι­κές επι­χει­ρή­σεις των Αμε­ρι­κα­νών σε απο­μα­κρυ­σμέ­να «θέα­τρα επι­χει­ρή­σε­ων». Θυμί­ζου­με σαν από­το­κο της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις Βάσεις, του 2019, η Σού­δα ορί­στη­κε ως μόνι­μη βάση του πλοί­ου, από όπου και σαλ­πά­ρει για τις ανα­πτύ­ξεις του.
Τέλος, το ΓΕΕΘΑ ετοι­μά­ζει τη Σύνο­δο της Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής του ΝΑΤΟ (Military Committee Conference — MCC) που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να γίνει στην Αθή­να τον Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, FacebookTwitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο