Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ |>Στη «μάχη» της λαϊκής χειραγώγησης με το κάλπικο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους»

Προσ­δο­κί­ες για μια ανά­πτυ­ξη που θα ωφε­λεί ταυ­τό­χρο­να το κεφά­λαιο και το λαό, για μέτρα ανα­κού­φι­σης των λαϊ­κών στρω­μά­των, καλ­λιερ­γεί συστη­μα­τι­κά η κυβέρ­νη­ση ενό­ψει και της ΔΕΘ, ανα­σύ­ρο­ντας το κάλ­πι­κο αφή­γη­μα της ανά­πτυ­ξης για όλους. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα όσα ανέ­φε­ρε χτες ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης κατά τη συνά­ντη­σή του με τους περιφερειάρχες.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός μίλη­σε για πρω­το­βου­λία που έχει στό­χο να προ­σλά­βει μόνι­μα και «θεσμι­κά» χαρα­κτη­ρι­στι­κά, με κύριο στό­χο την εξει­δί­κευ­ση της στρα­τη­γι­κής του κεφα­λαί­ου ανά Περι­φέ­ρεια, ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά τα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και την απορ­ρό­φη­ση των προ­γραμ­μά­των του ΕΣΠΑ που αφο­ρούν τους στρα­τη­γι­κούς στό­χους της αστι­κής τάξης, αφού, όπως είπε — απευ­θυ­νό­με­νος προς τους περι­φε­ρειάρ­χες — «τα ποσά τα οποία καλεί­στε να δια­χει­ρι­στεί­τε είναι πάρα πολύ σημα­ντι­κά, 5,6 δισ. στο σύνο­λό τους» και «είναι απο­λύ­τως κρί­σι­μο να μην έχου­με καθυ­στε­ρή­σεις στην υλο­ποί­η­ση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολι­τι­κές αυτές να είναι εναρ­μο­νι­σμέ­νες με την κεντρι­κή ανα­πτυ­ξια­κή πολι­τι­κή». Στην ίδια κατεύ­θυν­ση, προ­α­νήγ­γει­λε την κατά­θε­ση το επό­με­νο διά­στη­μα ενός «τολ­μη­ρού νομο­θε­τή­μα­τος», το οποίο «θα καθο­ρί­ζει με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη ευκρί­νεια τα όρια των αρμο­διο­τή­των» των Περιφερειών.

Παράλ­λη­λα, έθε­σε τους περι­φε­ρειάρ­χες προ των ευθυ­νών τους σε ό,τι αφο­ρά την υλο­ποί­η­ση μέτρων χει­ρα­γώ­γη­σης του λαού και δια­χεί­ρι­σης της ακραί­ας φτώ­χειας ή όπως το ονό­μα­σε «κοι­νω­νι­κής συνο­χής», επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι «το κεντρι­κό μήνυ­μα ενό­ψει της Διε­θνούς Εκθε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι: Ανά­πτυ­ξη για όλους. Δεν αφή­νου­με κανέ­ναν πίσω. Και οι πολι­τι­κές κοι­νω­νι­κής συνο­χής που δρο­μο­λο­γού­νται από τις Περι­φέ­ρειες είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κές για να εξα­σφα­λί­σου­με ότι, καθώς η χώρα επι­στρέ­φει σε μια τρο­χιά ευη­με­ρί­ας, όλοι οι Ελλη­νες πολί­τες θα καρ­πω­θούν αυτήν την ευη­με­ρία».

Η προ­σπά­θεια χει­ρα­γώ­γη­σης και στοί­χι­σης του λαού πίσω απ’ τις σημαί­ες του κεφα­λαί­ου απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση για την επι­τυ­χή υλο­ποί­η­ση αντι­λαϊ­κών διαρ­θρω­τι­κών αλλα­γών και μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, που απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα για την κυβέρ­νη­ση, όπως δια­βε­βαί­ω­σε χτες και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας, κατά την ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών συντακτών.

Ο Στ. Πέτσας ισχυ­ρί­στη­κε ότι αυτές οι αλλα­γές «αυξά­νουν τις επεν­δύ­σεις, φέρ­νουν δου­λειές και υψη­λό­τε­ρη ανά­πτυ­ξη στη χώρα, κάνο­ντας τη ζωή όλων των Ελλή­νων καλύ­τε­ρη», επι­χει­ρώ­ντας να κρύ­ψει ότι η ανά­πτυ­ξη για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου γίνε­ται πάνω στα απο­κα­ΐ­δια των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και υπο­νο­μεύ­ει παρα­πέ­ρα τις λαϊ­κές ανάγκες.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος εγκω­μί­α­σε τις κυβερ­νη­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες για το ξεμπλο­κά­ρι­σμα μεγά­λων επεν­δύ­σε­ων, δηλώ­νο­ντας πως «πέρα από τις νομο­θε­τι­κές, μεταρ­ρυθ­μι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες για τη δρα­στι­κή βελ­τί­ω­ση του επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος, η κυβέρ­νη­ση προ­χώ­ρη­σε άμε­σα στις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες για να ξεμπλο­κά­ρουν μεγά­λες επεν­δύ­σεις. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα της νέας πιο φιλι­κής προς τις επεν­δύ­σεις φιλο­σο­φί­ας να απο­τε­λούν το “Ελλη­νι­κό”, το επεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα της COSCO στον Πει­ραιά και η επέν­δυ­ση της “Ελλη­νι­κός Χρυ­σός” στη Χαλκιδική».

Προ­α­νήγ­γει­λε ξανά την κατά­θε­ση τις αμέ­σως επό­με­νες μέρες του «ανα­πτυ­ξια­κού» νομο­σχε­δί­ου, με τα αμέ­τρη­τα νέα προ­νό­μια για το κεφά­λαιο και με το παρα­πέ­ρα χτύ­πη­μα των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, λέγο­ντας ότι «κατα­λαμ­βά­νει πάρα πολ­λά ζητή­μα­τα, από αδειο­δο­τή­σεις, χωρο­θε­τή­σεις, θέμα­τα τα οποία απλο­ποιούν τις δια­δι­κα­σί­ες και διευ­κο­λύ­νουν τη ζωή των συναλ­λασ­σο­μέ­νων πολι­τών, αλλά, ταυ­τό­χρο­να, φέρ­νουν και την πολυ­πό­θη­τη αύξη­ση των επενδύσεων».

Σε ερώ­τη­ση για το Προ­σφυ­γι­κό υπε­ρα­σπί­στη­κε την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία με την Τουρ­κία, επι­μέ­νο­ντας στην εφαρ­μο­γή της παρά τα τρα­γι­κά της απο­τε­λέ­σμα­τα με τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων ανθρώ­πων στα ελλη­νι­κά νησιά, με αυξη­μέ­νες επι­στρο­φές, αλλά και τις πρό­σφα­τες απα­ρά­δε­κτες απο­φά­σεις του ΚΥΣΕΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο