Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κλπ «πρόθυμοι»: Σύμπλευση στον επικίνδυνο εναγκαλισμό με τα σχέδια ΗΠΑ — NATO — EE

«Μάτια» έβγα­ζε και χτες — μετά και την προ­χτε­σι­νή συνε­δρί­α­ση του λεγό­με­νου Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής — η σύμπλευ­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των, που με τις τοπο­θε­τή­σεις τους υπε­ρα­σπί­στη­καν την ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και τον σφι­χτό ενα­γκα­λι­σμό της Ελλά­δας με τις ΗΠΑ και τις λυκο­συμ­μα­χί­ες ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρου­σιά­ζο­ντάς τα ως «αντί­βα­ρο» στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και εμφα­νί­ζο­ντας ως «λύση» την αιτία του προβλήματος.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, κατά τη διάρ­κεια των κοι­νών δηλώ­σε­ων με τον Πρό­ε­δρο της Σερ­βί­ας, Αλ. Βού­τσιτς, στο περι­θώ­ριο του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Σερ­βί­ας, ισχυ­ρί­στη­κε πως «η ψύχραι­μη και στα­θε­ρή αντι­με­τώ­πι­ση της επί­μο­νης παρα­βα­τι­κό­τη­τας δεν πρέ­πει να παρερ­μη­νεύ­ε­ται», μιλώ­ντας για «προ­ϊ­όν εθνι­κής αυτο­πε­ποί­θη­σης, που απορ­ρέ­ει, πρώ­τον, από το ότι η παρα­νο­μία δεν γεν­νά δίκαιο. Δεύ­τε­ρον, από το ότι δια­θέ­του­με τα μέσα και τη βού­λη­ση να υπε­ρα­σπι­στού­με την εθνι­κή μας κυριαρ­χία και τα δικαιώ­μα­τά μας, όπο­τε αυτό απαι­τη­θεί. Και, τρί­τον, από το γεγο­νός ότι το σύνο­λο της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας τάσ­σε­ται με το μέρος της Ελλά­δας στο ζήτη­μα του άκυ­ρου μνη­μο­νί­ου συνερ­γα­σί­ας Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης», ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζο­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σχε­τι­κά με τη στά­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ενώ­σε­ων απέ­να­ντι στην Τουρκία.

✔️  Παρέ­πεμ­ψε δε στην υπο­τι­θέ­με­νη «κατα­δί­κη» του μνη­μο­νί­ου από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Αίγυ­πτο και Ισρα­ήλ, για να ισχυ­ρι­στεί ότι «η χώρα μας έχει πολ­λούς και ισχυ­ρούς συμ­μά­χους παντού στον κόσμο», ενώ ταυ­τό­χρο­να έστει­λε ξανά σήμα στην Άγκυ­ρα ότι υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις η ντό­πια αστι­κή τάξη είναι δια­τε­θει­μέ­νη να καθί­σει στο τρα­πέ­ζι του παζα­ριού με την τουρ­κι­κή για τις μοι­ρα­σιές της λεί­ας σε Ανατ. Μεσό­γειο και Αιγαίο, λέγο­ντας ότι «δεν θα κου­ρα­στού­με να τονί­ζου­με την ανά­γκη σεβα­σμού του Διε­θνούς Δικαί­ου που είναι, άλλω­στε, προ­ϋ­πό­θε­ση για κάθε σχέ­ση καλής γει­το­νί­ας. Γι’ αυτό και, στα­θε­ρά, είμα­στε υπέρ κάθε καλό­πι­στου διαλόγου».

Σημειω­τέ­ον, σήμε­ρα και αύριο ο Κυρ. Μητσο­τά­κης βρί­σκε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες, όπου ανα­μέ­νε­ται να θέσει το θέμα και στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο, ενώ σήμε­ρα το από­γευ­μα, ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, Κ. Τασού­λας, υπο­δέ­χε­ται, παρου­σία του ΥΠΕΞ, Ν. Δέν­δια, τον πρό­ε­δρο της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων της Λιβύ­ης, Σάλεχ Ισα, ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποιεί επί­ση­μη επί­σκε­ψη στη χώρα μας κατό­πιν πρό­σκλη­σης του Ελλη­να ομο­λό­γου του.

ΑμερικανοΝΑΤΟική «ρελάνς» από ΣΥΡΙΖΑ, Χάγη ζητάει το ΚΙΝΑΛ

Ταυ­τό­χρο­να, χτες από το βήμα της Βου­λής, στην ομι­λία του για την ψήφο των απο­δή­μων, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι και από τη θέση της αντι­πο­λί­τευ­σης ο ΣΥΡΙΖΑ στέ­κει «φρου­ρός» των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης, έδι­νε τα «ρέστα» του για να παρου­σιά­σει την ακό­μα βαθύ­τε­ρη και «ενερ­γό­τε­ρη» εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ ως «εγγύ­η­ση» για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

✔️  Βαφτί­ζο­ντας τη στή­ρι­ξη στην πολι­τι­κή αυτή «αντι­πο­λί­τευ­ση με πατριω­τι­κή ευθύ­νη», ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκα­θά­ρι­σε εξαρ­χής πως «στη­ρί­ζου­με την πολι­τι­κή των ανοι­χτών διαύ­λων», την πολι­τι­κή των «διευ­θε­τή­σε­ων» με την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη υπό αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή ομπρέ­λα, σημειώ­νο­ντας πως «στη­ρί­ζου­με την επα­νεκ­κί­νη­ση του δια­λό­γου για Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης που συμ­φω­νή­σα­τε… Και στη­ρί­ζου­με τη διε­θνο­ποί­η­ση του ζητή­μα­τος της παρά­νο­μης και άκυ­ρης Συμ­φω­νί­ας Τουρ­κί­ας — Λιβύης».

Ισχυ­ρί­στη­κε ακό­μη — επι­βε­βαιώ­νο­ντας επί της ουσί­ας ότι η εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης σημα­το­δο­τεί τερά­στιους κιν­δύ­νους για το λαό — ότι η κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας συνι­στά «το τίμη­μα της επι­τυ­χί­ας της χώρας μας τα τελευ­ταία χρό­νια», δηλα­δή «της ανα­βάθ­μι­σης του γεω­πο­λι­τι­κού της ρόλου, ιδί­ως με συμ­μα­χί­ες στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο με το Ισρα­ήλ, με την Αίγυ­πτο, αλλά και με την καθιέ­ρω­ση στρα­τη­γι­κού δια­λό­γου με τις ΗΠΑ (…) Το τίμη­μα της επι­τυ­χί­ας, που προ­ω­θή­σα­με τον αγω­γό “EastMed”, που αλλά­ζει τις ισορ­ρο­πί­ες στον ενερ­γεια­κό χάρ­τη της περιο­χής. Και ειδι­κό­τε­ρα της επι­τυ­χί­ας να προ­χω­ρή­σει αυτό το σχέ­διο και με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουρ­γία και του σχή­μα­τος 3+1».

Παράλ­λη­λα, στη βάση της στρα­τη­γι­κής σύμπλευ­σης με τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα στα ζητού­με­να του κεφα­λαί­ου, ο Αλ. Τσί­πρας υπε­ρα­σπί­στη­κε ένα «αρρα­γές εθνι­κό μέτω­πο στη αντι­με­τώ­πι­ση της έντα­σης με τη γεί­το­να», συνι­στώ­ντας στην κυβέρ­νη­ση «να ξανα­πιά­σει το νήμα μιας πραγ­μα­τι­κά ενερ­γη­τι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής», έτσι ώστε, όπως είπε, δίνο­ντας τη συμ­βο­λή του ΣΥΡΙΖΑ στα κάλ­πι­κα και εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα που θέτουν στο λαό, «να μη φτά­σου­με στην ανά­γκη δυνα­μι­κών στρα­τιω­τι­κών πρωτοβουλιών»!

Ενώ, σε αυτό το μήκος κύμα­τος, και παρου­σιά­ζο­ντας την ΕΕ ως εγγυ­η­τή των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση ότι δεν αξιο­ποί­η­σε το υπο­τι­θέ­με­νο πλαί­σιο κυρώ­σε­ων που απο­φά­σι­σε η ΕΕ τον Ιού­νη, ζήτη­σε απ’ την ΕΕ κυρώ­σεις και πρω­το­βου­λί­ες και για το λαό επι­στρά­τευ­σε το άθλιο και κάλ­πι­κο δίλημ­μα πως «είτε θα υπάρ­ξει η πολι­τι­κή των ευρω­παϊ­κών κυρώ­σε­ων τώρα είτε η πολι­τι­κή των ελλη­νι­κών φρε­γα­τών ύστερα»!

Κατό­πιν αυτών, ο Αλ. Τσί­πρας έκα­νε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή «ρελάνς» στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, προ­τεί­νο­ντας δέσμη έξι πρω­το­βου­λιών, μετα­ξύ των οποί­ων… να μετα­φέ­ρει ο Κυρ. Μητσο­τά­κης στο ταξί­δι του στις ΗΠΑ το αίτη­μα για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση νέας συνά­ντη­σης 3+1 με Ισρα­ήλ και Κύπρο για την προ­ώ­θη­ση του αγω­γού «EastMed», να «τρέ­ξει» δηλα­δή ακό­μα πιο γρή­γο­ρα ο ευρω­α­τλα­ντι­κός σχε­δια­σμός εντός του οποί­ου δρο­μο­λο­γού­νται και τα σχέ­δια «συν­δια­χεί­ρι­σης» και για τα οποία ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ω­σε ότι πρέ­πει να δοθεί στην Τουρ­κία το μήνυ­μα «να τερ­μα­τί­σει την προ­σπά­θεια δημιουρ­γί­ας τετε­λε­σμέ­νων, αλλά ταυ­τό­χρο­να σαφώς το μήνυ­μα ότι όχι μόνο δεν εγκα­τα­λεί­που­με το τρα­πέ­ζι του δια­λό­γου, αλλά αντι­θέ­τως επι­τα­κτι­κά ζητά­με να ξαναρ­χί­σουν οι διε­ρευ­νη­τι­κές συνο­μι­λί­ες, όπως στα­θε­ρά προ­τεί­νου­με από το 2016»!

Ζήτη­σε ακό­μη, μέσα σε αυτό το πλαί­σιο, η κυβέρ­νη­ση να ζητή­σει τη σύγκλη­ση της Συνό­δου των ευρω­παϊ­κών χωρών του Νότου, «να ανοί­ξει μια στρα­τη­γι­κή συζή­τη­ση και με τη Ρωσία» και να απαι­τη­θεί η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στη «Δια­δι­κα­σία του Βερο­λί­νου» για τη Λιβύη, να ‘χει δηλα­δή και η αστι­κή τάξη της χώρας λόγο στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη χώρα.

Να σημειω­θεί πως λίγο νωρί­τε­ρα, επί­σης από το βήμα της Βου­λής, η πρό­ε­δρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεν­νη­μα­τά, καλού­σε την κυβέρ­νη­ση «να κατα­στή­σου­με σαφές προς την Τουρ­κία ότι η μόνη οδός που υπάρ­χει για την επί­λυ­ση της δια­φο­ράς είναι η Χάγη, στο πλαί­σιο του διε­θνούς δικαί­ου. Να ανα­γνω­ρί­σει τη δικαιο­δο­σία του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου της Χάγης, να αρχί­σουν συνο­μι­λί­ες για την κατάρ­τι­ση του συνυ­πο­σχε­τι­κού ώστε να οδη­γη­θού­με στην εκδί­κα­ση της διαφοράς».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο