Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ — ΤΡΑΠΕΖΕΣ — ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Με παλιούς και νέους «κόφτες» κλιμακώνουν τις πιέσεις και τους πλειστηριασμούς

Βήμα βήμα ενεργοποιείται η νομοθεσία για τον αποκλεισμό χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από την υποτυπώδη προστασία της α’ κατοικίας

Ένα νέο «ξεσκαρ­τά­ρι­σμα» όσων δανειο­λη­πτών είχαν εντα­χθεί τα προη­γού­με­να χρό­νια στις διά­φο­ρες εκδο­χές του νόμου Κατσέ­λη, ετοι­μά­ζουν κυβέρ­νη­ση — τρά­πε­ζες — επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, με στό­χο να αρθεί η δικα­στι­κή προ­στα­σία για όσους δεν πλη­ρούν τα τυπι­κά εισο­δη­μα­τι­κά και περιου­σια­κά κρι­τή­ρια και να ανοί­ξει έτσι ο δρό­μος για μαζι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς, με το πρό­σχη­μα της αντι­με­τώ­πι­σης των «στρα­τη­γι­κών κακοπληρωτών».

Η κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης, που ακου­μπά­ει και χιλιά­δες οφει­λέ­τες από τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, προ­βλέ­πε­ται από τη νομο­θε­σία που ψήφι­σε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρ­μό­ζει η ΝΔ, στη βάση των σχε­τι­κών κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, τους επό­με­νους μήνες, με την υπο­χρε­ω­τι­κή άρση του τρα­πε­ζι­κού απορ­ρή­του σε όσους με δικα­στι­κή από­φα­ση έχουν ήδη εντα­χθεί στη ρύθ­μι­ση προ­στα­σί­ας, προ­ω­θεί­ται η απο­βο­λή απ’ αυτήν μιας μεγά­λης μάζας λαϊ­κών νοικοκυριών.

Ολοι αυτοί είτε θα βρε­θούν μπρο­στά στο ενδε­χό­με­νο να πλει­στη­ρια­στεί άμε­σα το σπί­τι τους είτε θα εξα­να­γκα­στούν σε ληστρι­κό συμ­βι­βα­σμό με τις τρά­πε­ζες για απο­πλη­ρω­μή του δανεί­ου τους, με βέβαιη σχε­δόν κατάληξη.

Σύμ­φω­να με υπο­λο­γι­σμούς των τρα­πε­ζών, από τους 100.000 περί­που δανειο­λή­πτες που βρί­σκο­νται σήμε­ρα σε δικα­στι­κή προ­στα­σία, πάνω από το 1/4 κιν­δυ­νεύ­ει να την απο­λέ­σει μετά τον ηλε­κτρο­νι­κό επανέλεγχο.

Η δια­δι­κα­σία προ­βλέ­πει την απευ­θεί­ας πρό­σβα­ση των τρα­πε­ζών (μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας) στα φορο­λο­γι­κά στοι­χεία που τηρού­νται στο Taxis, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στώ­νουν κατά πόσο τηρού­νται τα εισο­δη­μα­τι­κά και άλλα κρι­τή­ρια «προ­στα­σί­ας», που ενδέ­χε­ται να έχουν μετα­βλη­θεί στη συνέ­χεια (π.χ. λόγω ορια­κής αύξη­σης των εισο­δη­μά­των του λαϊ­κού νοικοκυριού).

Από «κόσκι­νο», σύμ­φω­να με έκθε­ση της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας, θα περά­σουν δάνεια ύψους 12,9 δισ. ευρώ, που οι δανειο­λή­πτες τους τελούν υπό το καθε­στώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέ­λη) και, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά επι­ση­μαί­νε­ται, «ανα­δει­κνύ­ε­ται ως ζήτη­μα ιδιαί­τε­ρης σημα­σί­ας η ταχεία εκδί­κα­ση και εκκα­θά­ρι­ση των εν λόγω ανοιγμάτων».

«Διασταύρωση» μέχρι το κόκαλο

Οι «κόφτες» με την απευ­θεί­ας δια­σταύ­ρω­ση των φορο­λο­γι­κών και περιου­σια­κών στοι­χεί­ων ισχύ­ουν ήδη με τη νέα πλατ­φόρ­μα που τέθη­κε σε λει­τουρ­γία από 1/7/2019, όπως ψηφί­στη­κε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, αυστη­ρο­ποιώ­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τους όρους έντα­ξης ακό­μα και σε αυτό το υπο­τυ­πώ­δες σύστη­μα προ­στα­σί­ας της α’ κατοι­κί­ας από τους πλει­στη­ρια­σμούς, που έχει ημε­ρο­μη­νία λήξης την 31η Δεκέμ­βρη 2019.

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά επι­ση­μαί­νε­ται στη σχε­τι­κή έκθε­ση, η Κομι­σιόν καλεί τις «ελλη­νι­κές αρχές να δεσμευ­θούν ότι δεν θα επε­κτεί­νουν παρα­πέ­ρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρ­κεια ή το πεδίο εφαρ­μο­γής του νέου καθε­στώ­τος και ότι θα λάβουν διορ­θω­τι­κά μέτρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της έκδο­σης νομο­θε­σί­ας, σε περί­πτω­ση που ανα­κύ­ψουν προ­βλή­μα­τα εφαρ­μο­γής ή νομι­κά προ­βλή­μα­τα σχε­τι­κά με το καθεστώς».

Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Ειδι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κού Χρέ­ους, από 1η Ιού­λη μέχρι και 18 Αυγού­στου 2019, στην πλατ­φόρ­μα είχαν εισέλ­θει 68.823 δανειο­λή­πτες και είχαν ξεκι­νή­σει τη δια­δι­κα­σία ετοι­μα­σί­ας της αίτη­σης 14.822, ενώ στις τρά­πε­ζες έχουν προ­ω­θη­θεί μέχρι σήμε­ρα μόλις 22 αιτήσεις.

Θυμί­ζου­με ότι η πρό­σκαι­ρη προ­στα­σία των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών για τα «κόκ­κι­να» στε­γα­στι­κά δάνεια στην πρώ­τη κατοι­κία, μετα­ξύ άλλων, προβλέπει:

  • Το οικο­γε­νεια­κό εισο­δη­μα­τι­κό κρι­τή­ριο της «προ­στα­σί­ας» συμπιέ­στη­κε στα 12.500 ευρώ και για το ζευ­γά­ρι έως 21.000 ευρώ, με προ­σαύ­ξη­ση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι συνο­λι­κές κατα­θέ­σεις στις τρά­πε­ζες του «αιτού­ντος προ­στα­σία», της συζύ­γου και των εξαρ­τώ­με­νων μελών δεν θα ξεπερ­νούν τα 15.000 ευρώ. Μάλι­στα, στο ποσό αυτό αθροί­ζο­νται και άλλα περιου­σια­κά στοι­χεία του οφει­λέ­τη (κινη­τές αξί­ες, εξα­γο­ρά­σι­μα ασφα­λι­στή­ρια συμ­βό­λαια ζωής κ.ά.).
  • Το υπό­λοι­πο του στε­γα­στι­κού δανεί­ου μαζί με πανω­τό­κια και προ­σαυ­ξή­σεις δεν ξεπερ­νά τις 130.000 ευρώ.
  • Η αξία της κατοι­κί­ας δεν μπο­ρεί να ξεπερ­νά τις 250.000 ευρώ και τις 175.000 ευρώ για επι­χει­ρη­μα­τι­κά δάνεια με υπο­θή­κη πρώ­της κατοικίας.

Να σημειω­θεί ότι τα παρα­πά­νω κρι­τή­ρια ισχύ­ουν συγκε­ντρω­τι­κά, δηλα­δή πρέ­πει όλα να πλη­ρού­νται ταυτόχρονα.

φουρνιά κρατικών πακέτων στις τράπεζες

«Τεκμήριο» για την τράπεζα

Μέσω της πλατ­φόρ­μας, όπου οι ενδια­φε­ρό­με­νοι κατα­θέ­τουν την αίτη­ση, οι τρά­πε­ζες ανα­κτούν αυτό­μα­τα τα κάθε είδους φορο­λο­γι­κά στοι­χεία και ταυ­τό­χρο­να αίρε­ται το τρα­πε­ζι­κό απόρ­ρη­το για 5 έτη πριν από την υπο­βο­λή της δήλω­σης, στο όνο­μα της αντι­με­τώ­πι­σης των «στρα­τη­γι­κών κακοπληρωτών».

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, «διυ­λί­ζουν τον κώνω­πα» προ­κει­μέ­νου να πετά­ξουν έξω όποιον αδυ­να­τεί πραγ­μα­τι­κά να πλη­ρώ­σει, αλλά δεν πλη­ροί τα τυπι­κά κρι­τή­ρια που βάζει ο νόμος και τα οποία είναι απα­γο­ρευ­τι­κά για χιλιά­δες λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά που το εισό­δη­μά τους εξαϋ­λώ­θη­κε τα προη­γού­με­να χρόνια.

Σε περί­πτω­ση «ψευ­δούς» δήλω­σης, η «θιγό­με­νη» τρά­πε­ζα μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει σε «ανα­γκα­στι­κή εκτέ­λε­ση» (πλει­στη­ρια­σμό), ενώ η οφει­λή προ­σαυ­ξά­νε­ται με επι­τό­κιο 5%.

Λεό­ντειοι όροι προ­βλέ­πο­νται και για τις ρυθ­μί­σεις «διευ­κό­λυν­σης» που προ­σφέ­ρουν οι τρά­πε­ζες σε όσους εντα­χθούν στη ρύθμιση.

Ενδει­κτι­κά, η «πρό­τα­ση ρύθ­μι­σης του πιστω­τή» απο­τε­λεί «εκτε­λε­στό τίτλο». Αυτό σημαί­νει ότι σε περί­πτω­ση «αθέ­τη­σης των υπο­χρε­ώ­σε­ων απο­πλη­ρω­μής», η τρά­πε­ζα θα μπο­ρεί άμε­σα να προ­χω­ρά σε πλει­στη­ρια­σμό χωρίς τη δια­με­σο­λά­βη­ση των δικαστηρίων.

Μάλι­στα, σε περί­πτω­ση δικα­στι­κής προ­σφυ­γής, η συζή­τη­ση της αίτη­σης προσ­διο­ρί­ζε­ται κατά από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα μέσα σε 6 μήνες από την κατά­θε­σή της, μαζί με την οποία συνυ­πο­βάλ­λε­ται όλο το υλι­κό που έχει συγκε­ντρω­θεί μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατφόρμας.

Και έπεται συνέχεια…

Ολα τα παρα­πά­νω εντάσ­σο­νται σ’ έναν ευρύ­τε­ρο σχε­δια­σμό απο­μεί­ω­σης των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων αλλά και έντα­σης των πλει­στη­ρια­σμών, με νέα «διορ­θω­τι­κά μέτρα», καθώς, όπως δια­πι­στώ­νει η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, «η διε­ξα­γω­γή ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών προ­χω­ρά σε ολό­κλη­ρη την επι­κρά­τεια, αν και με κάπως επι­βρα­δυ­νό­με­νο ρυθ­μό. Ακό­μα, ένα μεγά­λο ποσο­στό των πλει­στη­ρια­σμών, περί­που δύο τρί­τα, στο πρώ­το τρί­μη­νο του 2019, σύμ­φω­να με στοι­χεία που παρέ­χο­νται από τις ελλη­νι­κές αρχές, ακυ­ρώ­νο­νται, ανα­στέλ­λο­νται ή απο­βαί­νουν άγονοι».

Σ’ αυτό το πλαί­σιο και παρά την «πρό­ο­δο» που δια­πι­στώ­νουν ότι έχει συντε­λε­στεί, επι­ση­μαί­νε­ται ότι «απαι­τού­νται περαι­τέ­ρω σημα­ντι­κές προ­σπά­θειες», ενώ τα ήδη υπάρ­χο­ντα μέτρα (ηλε­κτρο­νι­κοί πλει­στη­ρια­σμοί, «πλαί­σιο αφε­ρεγ­γυό­τη­τας» νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σε­ων), καθώς βέβαια και η δευ­τε­ρο­γε­νής αγο­ρά «κόκ­κι­νων» δανεί­ων «πρέ­πει» να εφαρ­μο­στούν με συνέπεια.

Σύμ­φω­να επί­σης με την από­φα­ση της Κομι­σιόν, «θα χρεια­στούν συνε­χείς προ­σπά­θειες προ­κει­μέ­νου τα “κόκ­κι­να” δάνεια να υπο­χω­ρή­σουν σε βιώ­σι­μα επί­πε­δακαι να επι­τρέ­ψουν έτσι στα χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα να εκπλη­ρώ­σουν το ρόλο τους», δηλα­δή προ­κει­μέ­νου να ανοί­ξουν την κάνου­λα της χρη­μα­το­δό­τη­σης στα «βιώ­σι­μα και αντα­γω­νι­στι­κά» επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχήματα.

Ένταση της καταστολής για όποιον υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία — Πρόθεση της ΝΔ είναι να επεκτείνει το αντιδραστικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαζί με την έντα­ση των πλει­στη­ρια­σμών θωρα­κί­ζε­ται και το αυταρ­χι­κό — κατα­σταλ­τι­κό νομι­κό πλαί­σιο ενά­ντια στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, που παλεύ­ει για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοικίας.

Θυμί­ζου­με ότι από το Δεκέμ­βρη του 2017, η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα­σε» τρο­πο­λο­γία που προ­βλέ­πει αυτε­πάγ­γελ­τες διώ­ξεις για δρά­σεις και κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς των σπι­τιών των λαϊ­κών οικογενειών.

Μάλι­στα, οι βου­λευ­τές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποτα­μιού ψήφι­σαν «παρών», στη­ρί­ζο­ντας επί της ουσί­ας τους σχε­δια­σμούς τρα­πε­ζι­τών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, πατώ­ντας σ’ αυτό το έδα­φος, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ετοι­μά­ζε­ται να επα­νέλ­θει με τον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα, για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση της κατα­στο­λής, επε­κτεί­νο­ντας τις αυτε­πάγ­γελ­τες διώ­ξεις σε βάρος όσων υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη λαϊ­κή κατοι­κία, ακό­μα και σε περι­πτώ­σεις που στον πλει­στη­ρια­σμό δεν εμπλέ­κε­ται άμε­σα κάποιος δημό­σιος υπάλ­λη­λος, όπως ισχύ­ει μέχρι τώρα.

Με την ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία προ­βλέ­πε­ται «η αυτε­πάγ­γελ­τη δίω­ξη όσων προ­κα­λούν σωμα­τι­κές βλά­βες κατά συμ­βο­λαιο­γρά­φων που διε­νερ­γούν πλει­στη­ρια­σμούς ως υπάλ­λη­λοι αυτών» και «όσων δια­τα­ράσ­σουν την απρό­σκο­πτη και εύρυθ­μη διε­νέρ­γεια των πλει­στη­ρια­σμών».

Επι­πλέ­ον, στην «αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση» που «συνό­δευε» την τρο­πο­λο­γία, ανα­φε­ρό­ταν ότι οι ρυθ­μί­σεις αυτές «υπα­γο­ρεύ­ο­νται από λόγους υπέρ­τε­ρου δημο­σιο­νο­μι­κού και δημο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος, που απο­σκο­πούν στη στή­ρι­ξη και προ­στα­σία της εθνι­κής οικο­νο­μί­ας, μέσω της ακώ­λυ­της διε­νέρ­γειας των πλει­στη­ρια­σμών ως μέσων ενί­σχυ­σης της ρευ­στό­τη­τας του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συστή­μα­τος και απο­φυ­γής ανά­γκης νέας κεφα­λαιο­ποί­η­σης τραπεζών».

Τότε, το ΚΚΕ είχε τοπο­θε­τη­θεί, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως «είναι φανε­ρό επο­μέ­νως ότι η κυβέρ­νη­ση στο­χεύ­ει στο να δημιουρ­γή­σει ένα ασφυ­κτι­κό νομι­κό πλαί­σιο απέ­να­ντι σε όσους αντι­δρούν οργα­νω­μέ­να στους πλει­στη­ρια­σμούς, ώστε με μεγά­λη ευκο­λία η δρά­ση τους να εμπί­πτει στις προ­βλέ­ψεις της τρο­πο­λο­γί­ας και να ποι­νι­κο­ποιεί­ται (…) Η τρο­πο­λο­γία θα μεί­νει στην ιστο­ρία για­τί θεω­ρεί τον αγώ­να για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας ως κακούρ­γη­μα. Θεω­ρεί­τε, δηλα­δή, ως εγκλη­μα­τία που πρέ­πει να φυλα­κι­στεί όποιον αγω­νί­ζε­ται για να προ­στα­τεύ­σει τα λαϊ­κά σπί­τια από τα νύχια των αδί­στα­κτων αρπα­κτι­κών, ντό­πιων και ξένων».

Με βάση αυτό το αυταρ­χι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο, μπή­κε το προη­γού­με­νο διά­στη­μα σε εφαρ­μο­γή μια βιο­μη­χα­νία διώ­ξε­ων, όπως στη Λάρι­σα, στον Βόλο, στην Πρέ­βε­ζα και αλλού, με συν­δι­κα­λι­στι­κά στε­λέ­χη να σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια επει­δή συμ­με­τεί­χαν σε κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στους πλειστηριασμούς.

logo ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα

Με ανα­κοί­νω­σή του την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα, το ΠΑΜΕ απηύ­θυ­νε κάλε­σμα στα σωμα­τεία να στα­θούν σε θέση μάχης για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας. Μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­νε για τις κυβερ­νη­τι­κές μεθο­δεύ­σεις, που στό­χο έχουν να επε­κτεί­νουν τη νομο­θε­σία του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με ένα σμπά­ρο …τρία τρυ­γό­νια. Και κλι­μά­κω­ση των εκβια­σμών για να πλη­ρω­θούν τα “κόκ­κι­να” δάνεια, και “δια­σφά­λι­ση” των επεν­δυ­τών που θα επι­λέ­ξουν να τα αγο­ρά­σουν, και απαλ­λα­γή των τρα­πε­ζών από το βρα­χνά να τα εισπράξουν.

(…) Πρό­κει­ται για την προί­κα της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρα­πε­ζί­τες και τα άλλα αρπα­κτι­κά του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συστή­μα­τος, που για τη ΝΔ απο­τε­λεί έτσι κι αλλιώς την πρώ­τη γραμ­μή της πολι­τι­κής της, ώστε να δώσει επι­πλέ­ον φόρα στα κέρ­δη και στην αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Είναι οι στρα­τη­γι­κές συγκλί­σεις που μοι­ρά­ζο­νται οι πρώ­ην και οι τωρι­νοί για να σκά­ψουν από κοι­νού με την ΕΕ ακό­μη βαθύ­τε­ρο λάκ­κο για τους εργα­ζό­με­νους και το λαό».

Με βάση τα παρα­πά­νω, το ΠΑΜΕ καλεί τα Συν­δι­κά­τα «να προ­ε­τοι­μα­στούν για να δώσουν μαχη­τι­κή απά­ντη­ση και να βρε­θούν για μια ακό­μη φορά στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, εμπο­δί­ζο­ντας τα σχέ­δια να κλι­μα­κω­θούν οι πλει­στη­ρια­σμοί και απο­κα­λύ­πτο­ντας το σύνο­λο των αντι­λαϊ­κών σχε­δια­σμών της κυβέρ­νη­σης και των κομ­μά­των της πλουτοκρατίας».

«Ενας τέτοιος αγώ­νας πρέ­πει να έχει στο επί­κε­ντρό του την κάλυ­ψη των απω­λειών και την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους», κατα­λή­γει το ΠΑΜΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο