Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Θέλει να βάλει «στο γύψο» τις διαδηλώσεις!

Τη δια­χρο­νι­κή επι­δί­ω­ξη των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων για περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων επα­να­φέ­ρει στο προ­σκή­νιο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τον εκπρό­σω­πό της Στ. Πέτσα να δηλώ­νει στον «ΑΝΤ1» ότι είναι θέμα ημε­ρών η δημο­σιο­ποί­η­ση των κυβερ­νη­τι­κών σχε­δια­σμών για «οριο­θέ­τη­ση» των κινη­το­ποι­ή­σε­ων στο κέντρο της Αθήνας!

✔️   Συγκε­κρι­μέ­να, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας, παίρ­νο­ντας την πάσα ερω­τή­σε­ων για το πόσο «ενο­χλη­τι­κές» για τους «επεν­δυ­τές» και τάχα «επι­βλα­βείς για την οικο­νο­μία» είναι οι δια­δη­λώ­σεις στο κέντρο, και αν η κυβέρ­νη­ση προ­τί­θε­ται να λάβει μέτρα ώστε να στα­μα­τή­σουν «100, 200, 300 άνθρω­ποι να κλεί­νουν το κέντρο», σαν έτοι­μος από και­ρό απά­ντη­σε: «Κατη­γο­ρη­μα­τι­κά ναι! Τις επό­με­νες βδο­μά­δες θα έχε­τε νεό­τε­ρα και γι’ αυτό το ζήτη­μα, πώς θα μπο­ρέ­σου­με να βάλου­με σε μια σει­ρά τη φυσιο­λο­γι­κή καθη­με­ρι­νή ζωή των ανθρώ­πων που ζουν, εργά­ζο­νται ή χρειά­ζε­ται να κατέ­βουν στο κέντρο της Αθή­νας, ώστε να μην ταλαι­πω­ρού­νται, είτε αυτό αφο­ρά την οριο­θέ­τη­ση των περιο­χών στις οποί­ες γίνο­νται οι απερ­γί­ες είτε αφο­ρά την επι­τή­ρη­ση από την αστυ­νο­μία. Να δώσου­με περισ­σό­τε­ρο ελεύ­θε­ρο χώρο στους πολί­τες». Δεν δίστα­σε μάλι­στα να παρου­σιά­σει τα σχέ­δια αυτά, ως περί­που… φιλερ­γα­τι­κά, λέγο­ντας πως «δεν νομί­ζω ότι είναι προς το συμ­φέ­ρον ούτε αυτών που δια­δη­λώ­νουν τελι­κά να προ­κα­λούν την αντί­δρα­ση της κοι­νω­νί­ας», και προ­σθέ­το­ντας ότι τάχα «θα βρού­με την ισορ­ρο­πία που χρειά­ζε­ται ώστε και αυτός που θέλει να δια­δη­λώ­σει και να εκφρά­σει το αίτη­μά του να μπο­ρεί να το κάνει, και οι πολί­τες να μην ταλαιπωρούνται».

Στον «οίστρο» του μάλι­στα και επι­στρα­τεύ­ο­ντας τα γνω­στά περί «πλήγ­μα­τος στο εμπό­ριο», έφτα­σε να χρε­ώ­σει στις κινη­το­ποι­ή­σεις το πλήγ­μα που δέχτη­καν μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες λόγω της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και τα βάρη που τους φόρ­τω­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις: «Εχει απο­δει­χθεί και από μελέ­τες που έχουν κάνει και η ΕΣΕΕ και το ινστι­τού­το της και η ΓΣΕΒΕΕ, ότι είναι κατα­στρο­φι­κό, ιδί­ως τα πρώ­τα χρό­νια της κρί­σης η επί­πτω­ση που είχαν όλες αυτές οι κινη­το­ποι­ή­σεις και τα βίαια επει­σό­δια, κατέ­στρε­ψαν πάρα πολ­λές γει­το­νιές εμπο­ρι­κά σημα­ντι­κές για το κέντρο της Αθή­νας και ελπί­ζου­με αυτό το πράγ­μα να τελειώσει».

Μέσα στη ρύθ­μι­ση αυτή, είπε, περι­λαμ­βά­νο­νται και σχέ­δια όπως «οριο­θέ­τη­ση στο δρό­μο ή στο πεζοδρόμιο».

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της «Καθη­με­ρι­νής», μερι­κές από τις προ­τά­σεις που έχουν τεθεί στο τρα­πέ­ζι είναι: Σε μικρές πορεί­ες να χρη­σι­μο­ποιεί­ται μια λωρί­δα κυκλο­φο­ρί­ας, ενώ σε ακό­μα μικρό­τε­ρες τα πεζο­δρό­μια. Για μεγα­λύ­τε­ρες σε όγκο δια­δη­λώ­σεις, να είναι συγκε­κρι­μέ­νη η δια­δρο­μή της πορεί­ας, τάχα για να είναι ευκο­λό­τε­ρη η δια­χεί­ρι­ση της κυκλο­φο­ρί­ας από την αστυ­νο­μία, ή να ορί­ζε­ται συγκε­κρι­μέ­νος χώρος για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση συγκέντρωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που εκφράζονται τέτοιες διαθέσεις, αφού ο περιορισμός των διαδηλώσεων αποτελεί διαχρονικό «πόθο» των αστικών κυβερνήσεων και πηγαίνει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θυμί­ζου­με πως το Γενά­ρη του 2012 η τότε κυβέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ — ΝΔ — ΛΑ.Ο.Σ. έθε­τε στο στό­χα­στρο τις λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις, τις οποί­ες ενο­χο­ποιού­σαν για όλα τα στρα­βά του κέντρου της Αθή­νας, από την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα έως τις προ­βο­κά­τσιες σε βάρος του λαϊ­κού κινήματος.

Το Μάη του 2014, ο τότε υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης Ν. Δέν­διας είχε δηλώ­σει ότι θα συζη­τού­νταν «περαι­τέ­ρω ενέρ­γειες για τη λογι­κή δια­χεί­ρι­ση των δια­δη­λώ­σε­ων, ώστε να ελατ­τω­θεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το κλεί­σι­μο του κέντρου της Αθή­νας», πρό­θε­ση που είχε βρει υπε­ρα­σπι­στή τον τότε δήμαρ­χο Αθή­νας Γ. Καμί­νη. Την ίδια περί­ο­δο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είχε προ­χω­ρή­σει σε απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων στο κέντρο της Αθή­νας, με αφορ­μή την επί­σκε­ψη του Προ­έ­δρου της Γερ­μα­νί­ας στην Ελλά­δα, αλλά και αργό­τε­ρα τις συνε­δριά­σεις του Γιού­ρο­γκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ.

Ενώ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να προχωρήσει σε παρεμπόδιση διαδηλώσεων στην Αθήνα, αξιοποιώντας αποφάσεις της αστυνομίας ή της τροχαίας, ή ακόμα και να τις απαγορεύσει με αστυνομικό φιρμάνι, όπως για παράδειγμα κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, το 2016.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο