Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβερνητική πανδημία, με πράσιν’ άλογα και εκατοντάδες νεκρούς

Πανδημία; Ποια πανδημία;

Αυτήν την απά­ντη­ση δίνει η κυβέρ­νη­ση με την πολι­τι­κή της, χώνο­ντας κάτω από το χαλί τους εκα­το­ντά­δες νεκρούς κάθε βδο­μά­δα, τους χιλιά­δες που συνε­χί­ζουν να νοση­λεύ­ο­νται στα νοσο­κο­μεία, αλλά και τους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες που στοι­βά­ζο­νται στις λίστες ανα­μο­νής για μια εγχεί­ρη­ση, μια διά­γνω­ση, ακό­μα και για μια εξέ­τα­ση, αντι­μέ­τω­ποι με το σύστη­μα Υγεί­ας της μίας νόσου.

Το φαι­νό­με­νο δεν είναι βέβαια ελλη­νι­κό. Σε Ευρώ­πη και Αμε­ρι­κή τα κρά­τη καλ­λιερ­γούν εφη­συ­χα­σμό ότι «με την παν­δη­μία ξεμπερ­δέ­ψα­με», όταν οι λεγό­με­νοι «σκλη­ροί δεί­κτες» παρα­μέ­νουν στα ύψη. Κηρύσ­σουν το τέλος της παν­δη­μί­ας και ανα­κοι­νώ­νουν τη στα­δια­κή από­συρ­ση ακό­μα και της επι­δη­μιο­λο­γι­κής επιτήρησης!

Η Βρε­τα­νία π.χ., για να μη χάνο­νται εργα­το­ώ­ρες, σκο­πεύ­ει να καταρ­γή­σει μέχρι και την καρα­ντί­να για όσους νοσούν! Τα κρού­σμα­τα όμως παρα­μέ­νουν 60.000 καθη­με­ρι­νά, 160.000 έχουν χάσει συνο­λι­κά τη ζωή τους και σχε­δόν το 10% των Βρε­τα­νών βρί­σκε­ται σε λίστα ανα­μο­νής για κάποιο χει­ρουρ­γείο, εξε­τά­σεις, ακό­μα και αντι­καρ­κι­νι­κή θεραπεία!

Αλλά και στη Σου­η­δία, το κρά­τος κατάρ­γη­σε ακό­μα και τα δια­γνω­στι­κά τεστ, λέγο­ντας κυνι­κά ότι έχουν μεγα­λύ­τε­ρο «κόστος» παρά οφέ­λη. Δεν σκέ­φτο­νται όμως το ίδιο οι πάνω από 2.000 ασθε­νείς που συνε­χί­ζουν να νοση­λεύ­ο­νται με κορο­νο­ϊό στα νοσο­κο­μεία της χώρας. Ούτε οι συγ­γε­νείς των 100 και πλέ­ον ασθε­νών που πεθαί­νουν κάθε μέρα από επι­πλο­κές της νόσου.

“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό”,
είναι το σλόγκαν σε όλα τα κράτη

Υποδεικνύουν στον λαό “να μάθει να ζει”…

Με τα υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­να και εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα Υγεί­ας, που απέ­χουν «έτη φωτός» από όσα έχουν ανά­γκη τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα με κρι­τή­ριο το σημε­ρι­νό επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας, της ιατρι­κής έρευ­νας. Στη χώρα μας, γι’ αυτό το σύστη­μα Υγεί­ας που κατέρ­ρευ­σε σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος στην παν­δη­μία, έχουν εγκλη­μα­τι­κή ευθύ­νη όλες δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.

Με τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα — ακορ­ντε­όν, που επι­βλή­θη­καν με πρό­σχη­μα τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και ήρθαν για να μεί­νουν. Τέτοια μέτρα είναι η τηλερ­γα­σία, οι ανα­στο­λές συμ­βά­σε­ων, που η εφαρ­μο­γή τους επε­κτεί­νε­ται τώρα και σε άλλες «έκτα­κτες κατα­στά­σεις», το χτύ­πη­μα στη συλ­λο­γι­κή οργά­νω­ση και δρά­ση, με τις ηλε­κτρο­νι­κές Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις και τις ψηφια­κές εκλο­γές στα συνδικάτα.

Με την αγω­νία μιας επό­με­νης μετάλ­λα­ξης, που όλοι οι επι­στή­μο­νες συμ­φω­νούν ότι θα υπάρ­ξει. Αν και δεν μπο­ρούν να προ­βλέ­ψουν την επι­κιν­δυ­νό­τη­τά της, είναι βέβαιο ότι η χαλά­ρω­ση της — υπο­τυ­πώ­δους έτσι κι αλλιώς — επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης ανοί­γει «λεω­φό­ρους» στον ιό και στις μεταλ­λά­ξεις του, σε συν­δυα­σμό με τον απο­κλει­σμό δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων από τους εμβο­λια­σμούς εκεί όπου οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες δεν «βλέ­πουν» κέρδη.

Με την ατο­μι­κή ευθύ­νη, ως το «φάρ­μα­κο διά πάσαν νόσο», πίσω από την οποία το αστι­κό κρά­τος κρύ­βει τις δικές του εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για την άθλια κατά­στα­ση στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, στα σχο­λεία και στους χώρους δου­λειάς, για τα πρω­τό­κολ­λα υπερ­με­τά­δο­σης του ιού που ευθύ­νο­νται για χιλιά­δες μολύν­σεις και θανάτους.

Με ένα κρά­τος επι­λε­κτι­κά «ανί­κα­νο» να προ­στα­τέ­ψει την υγεία και τη ζωή του λαού, αλλά ταχύ­τα­το και απο­τε­λε­σμα­τι­κό όταν πρό­κει­ται να διευ­κο­λύ­νει τους ομί­λους στις επεν­δύ­σεις τους, ανοί­γο­ντας και νέα κερ­δο­φό­ρα πεδία, με την παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Υγεί­ας, τα ΣΔΙΤ στα νοσο­κο­μεία, τη μετα­τρο­πή του ΕΟΠΥΥ σε έναν τερά­στιο ιδιω­τι­κό ασφα­λι­στι­κό οργανισμό.

Δύο χρό­νια μετά το πρώ­το κρού­σμα του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα μας, είναι πλέ­ον καθα­ρό ότι προ­τε­ραιό­τη­τα του κρά­τους στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας ήταν από την πρώ­τη στιγ­μή η προ­στα­σία της οικο­νο­μί­ας και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, που ποτέ και που­θε­νά δεν μπο­ρεί να συμ­βα­δί­σει με την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού.

Το ίδιο γίνε­ται και τώρα: Η κυβέρ­νη­ση κηρύσ­σει το τέλος της παν­δη­μί­ας και δια­φη­μί­ζει τις προσ­δο­κί­ες της για ανά­πτυ­ξη από την «απο­γεί­ω­ση» του Του­ρι­σμού, όταν όλα συνη­γο­ρούν ότι ο κορο­νο­ϊ­ός είναι και θα παρα­μεί­νει απει­λή για τη μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία. Κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός λοι­πόν δεν δικαιολογείται!

Αντί­θε­τα, είναι ανά­γκη τώρα να δυνα­μώ­σει η διεκ­δί­κη­ση ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία σε όλους τους κρί­σι­μους κρί­κους της μετάδοσης.

Όλα αυτά δηλα­δή για τα οποία εκα­το­ντά­δες σωμα­τεία και φορείς θα δια­δη­λώ­σουν μαζι­κά στις 26 Φλε­βά­ρη στο Σύνταγ­μα και σε άλλες πόλεις, συνε­χί­ζο­ντας με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα τον αγώ­να ενά­ντια στην ακρί­βεια, για την ενί­σχυ­ση του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού.

Πηγή: Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ στον Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο