Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβερνοεπίθεση από Ρώσους και Κινέζους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δέχθηκε ο ΕΜΑ, σύμφωνα με ολλανδική εφημερίδα

Ρωσι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες και Κινέ­ζοι κατά­σκο­ποι φέρο­νται να εμπλέ­κο­νται σε κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις που σημειώ­θη­καν πέρυ­σι κατά του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ), σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της ολλαν­δι­κής εφη­με­ρί­δας «De Volkskrant», οι οποί­ες ανα­με­τα­δί­δο­νται από την γερ­μα­νι­κή BILD.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα, ο ΕΜΑ, ο οποί­ος εδρεύ­ει στο Αμστερ­νταμ, ανέ­φε­ρε τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο την περί­πτω­ση κυβερ­νο­ε­πί­θε­σης, κατά την οποία υπε­κλά­πη­σαν και διέρ­ρευ­σαν στο δια­δί­κτυο έγγρα­φα σχε­τι­κά με εμβό­λια και φάρ­μα­κα κατά της Covid-19.

Ο ΕΜΑ έχει ήδη ξεκι­νή­σει έρευ­να, σε συνερ­γα­σία με τις ολλαν­δι­κές και τις ευρω­παϊ­κές αρμό­διες αρχές, οι οποί­ες ωστό­σο δεν έχουν ακό­μη απο­δώ­σει καρπούς.

Η ολλαν­δι­κή εφη­με­ρί­δα ωστό­σο γρά­φει σήμε­ρα ότι ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων έγι­νε στό­χος Κινέ­ζων κατα­σκό­πων ήδη στις αρχές του 2020, ενώ αργό­τε­ρα δέχθη­κε επί­θε­ση και από Ρώσους χάκερς. Οι Κινέ­ζοι, σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, απέ­κτη­σαν πρό­σβα­ση χακά­ρο­ντας το σύστη­μα ενός γερ­μα­νι­κού πανε­πι­στη­μί­ου, ενώ το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο οι Ρώσοι εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν κάποια κενά ασφα­λεί­ας του ίδιου του ΕΜΑ και, στέλ­νο­ντας ηλε­κτρο­νι­κό μήνυ­μα σε επι­λεγ­μέ­να στε­λέ­χη του Οργα­νι­σμού, δήθεν από συνερ­γά­τη τους, κατά­φε­ραν να εγκα­τα­στή­σουν το κακό­βου­λο λογι­σμι­κό, μέσω του οποί­ου παρα­κο­λου­θού­σαν το σύνο­λο της αλλη­λο­γρα­φί­ας επί σχε­δόν έναν μήνα. Μετα­ξύ των εγγρά­φων στα οποία απέ­κτη­σαν πρό­σβα­ση οι χάκερς ήταν εμπι­στευ­τι­κά σημειώ­μα­τα των BioNTech και Pfizer σχε­τι­κά με το εμβό­λιο κατά του κορονοϊού.

Η «De Volkskrant» επι­ση­μαί­νει πάντως ότι το ενδια­φέ­ρον των Ρώσων επι­κε­ντρω­νό­ταν κυρί­ως στην στρα­τη­γι­κή εμβο­λια­σμού της ΕΕ και στο εμβό­λιο που επέ­λε­γε κάθε χώρα.

Παρα­μύ­θι: Το γαϊ­τα­νά­κι της φιλί­ας, της Ανθής Παρασκευοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο