Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυκλοφορεί η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Militaire.gr»

Ανησυχούμε, μας σπρώχνουν …
στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”
Δημ.Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλά στο Militaire για όλα τα μεγά­λα ανοι­χτά μέτω­πα που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα. Δεν κρύ­βει τη βαθιά ανη­συ­χία του…
Για τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά δηλώ­νει ότι ΗΠΑΕυρω­παί­οι και ΝΑΤΟ μας σπρώ­χνουν στη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου, σε μια δήθεν συμ­βι­βα­στι­κή λύση που θα ΄ναι σε βάρος των συμ­φε­ρό­ντων της Ελλά­δας.

ℹ️  Η συνέ­ντευ­ξη κυκλο­φο­ρεί έντυ­πη ‑την προ­μη­θευό­μα­στε, τη δια­δί­δου­με

Για τις διε­ρευ­νη­τι­κές συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ ελλη­νι­κής και τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης σημειώ­νει και μια άλλη παρά­με­τρο, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως αυτός που συζη­τά, πρέ­πει να ξέρει ο ελλη­νι­κός λαός και τι εκπρο­σω­πεί. Όταν εκπρο­σω­πεί κυρί­αρ­χα στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και έχει βάλει ως στό­χο να υπη­ρε­τεί ενερ­γεια­κούς ομί­λους, μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, ιδιω­τι­κά μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, για τα ζητή­μα­τα των υδρο­γο­ναν­θρά­κων, της Ενέρ­γειας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και αυτό συμ­βαί­νει και εκ μέρους της ελλη­νι­κής πλευ­ράς και εκ μέρους οπωσ­δή­πο­τε της τουρ­κι­κής πλευ­ράς, τότε πάντα αυτά θα βρί­σκο­νται στον αντί­πο­δα των συμ­φε­ρό­ντων των λαών και του ελλη­νι­κού λαού και του τουρ­κι­κού λαού.

Για το δίλημ­μα «ή πολε­μά­με ή συζη­τά­με» σημειώ­νει πως «είναι ψεύ­τι­κο» και πως επι­σεί­ει τον μπα­μπού­λα του πολέ­μου, ότι θα σκο­τω­θούν άνθρω­ποι, ώστε ο κόσμος να πει «τέλος πάντων, αφού είναι να μη χυθεί αίμα ας πάει και το παλιά­μπε­λο που δεν είναι όμως παλιά­μπε­λο» και προ­σθέ­τει πως «δεν είναι παλιά­μπε­λα τα κατοι­κη­μέ­να ελλη­νι­κά νησιά, τα ακα­τοί­κη­τα νησιά που βρί­σκο­νται στις “γκρί­ζες ζώνες” της Τουρ­κί­ας και στη στρα­τη­γι­κή της “Γαλά­ζιας πατρί­δας”, της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταρ­ρί­πτει τους μύθους περί απο­μο­νω­μέ­νης Τουρ­κί­ας και μιλά για την ανά­γκη απε­μπλο­κής της χώρας από τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Για την παν­δη­μία, επι­ση­μαί­νει ότι η κυβέρ­νη­ση την αξιο­ποιεί για να περά­σει κατα­σταλ­τι­κά μέτρα, να περά­σει αυταρ­χι­κά μέτρα και ότι είναι αδια­νό­η­το να έχεις lockdown γενι­κό ακό­μα και στους βου­λευ­τές του Ελλη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και να περ­νάς σωρη­δόν κάθε μέρα νομο­σχέ­δια αντι­δρα­στι­κά, αντι­λαϊ­κά, χωρίς ουσια­στι­κή συζή­τη­ση. Για υπο­θέ­σεις σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης που καταγ­γέλ­λο­νται ανα­φέ­ρει ότι  ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να έχει αυτα­πά­τες ότι το μαχαί­ρι θα φτά­σει μέχρι το κόκα­λο, που ποτέ δεν έφτα­σε, ή ότι θα γίνει η πραγ­μα­τι­κή κάθαρση.

Divider lineΑτέχνως pdfΚυκλοφορεί η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Militaire.gr»

Divider line

Ολό­κλη­ρη η συνέντευξη:

✔️  Για τα Ελληνοτουρκικά

▪️ Θα ξεκι­νή­σου­με, όπως κατα­λα­βαί­νε­τε από τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Τώρα που μιλά­με το «Τσε­σμέ» κάνει βόλ­τες στο Αιγαίο.
Ζού­με μια διε­τία πολύ δύσκο­λη στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, φτά­σα­με στην τελευ­ταία δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού «στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις, αρχί­ζουν οι συζητήσεις».
Οι συζη­τή­σεις άρχι­σαν με την Τουρ­κία, αλλά οι προ­κλή­σεις δεν έχουν σταματήσει.
Πιστεύ­ε­τε ότι η Ελλά­δα πρέ­πει να επι­μεί­νει σ’ αυτόν τον δρό­μο των διερευνητικών;

⚙️ 🔻 Ούτε οι προ­κλή­σεις θα στα­μα­τή­σουν, ούτε η προ­σπά­θεια για διά­λο­γο θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει να υφί­στα­ται, για­τί το κύριο ζήτη­μα δεν είναι αν πρέ­πει να γίνε­ται διά­λο­γος, αν πρέ­πει να γίνε­ται κάποια δια­πραγ­μά­τευ­ση, αλλά ποιο είναι το περιε­χό­με­νο αυτού του δια­λό­γου, των συζη­τή­σε­ων, των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ‑σε ποιο πλαί­σιο γίνε­ται, ποιοι το κάνουν, με ποιο στό­χο. Κι αυτό αφο­ρά και την ελλη­νι­κή πλευ­ρά, τη δική μας, αφο­ρά και την πλευ­ρά της Τουρκίας.
Άρα, λοι­πόν, έχο­ντας όλα αυτά ως δεδο­μέ­να, εμείς αυτό που έχου­με πει από την αρχή ‑και δυστυ­χώς επι­βε­βαιώ­νε­ται- είναι ότι η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα εξε­λίσ­σε­ται για­τί έχει πλά­τες. Τη στη­ρί­ζει, δηλα­δή, ουσια­στι­κά η συμ­μα­χία στην οποία συμ­με­τέ­χει η Τουρ­κία, αλλά στην οποία συμ­με­τέ­χει και η Ελλά­δα ‑που δεν είναι άλλη από το ΝΑΤΟ, είναι οι ΗΠΑ, η ίδια η ΕΕ και οι ισχυ­ρές χώρες. Αυτά τα ζητή­μα­τα είναι που πρέ­πει να μπουν στο επί­κε­ντρο. Και η πεί­ρα των, μέχρι τώρα 61 πλέ­ον, διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών και συζη­τή­σε­ων που έγι­ναν δεί­χνει ότι η μια μετά την άλλη οικο­δο­μού­σε παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας, γενί­κευ­ση και σε άλλα ζητή­μα­τα της αμφι­σβή­τη­σης εκ μέρους της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης, παρά κατα­πρά­υ­νε το κλί­μα ή το ομα­λο­ποιού­σε κάπως για να βρε­θεί έστω ένας έντι­μος συμ­βι­βα­σμός, αυτό που ονο­μά­ζει «καζάν-καζάν» ο κύριος Ερντο­γάν, «win win» είναι η ονο­μα­σία που χρη­σι­μο­ποιού­με εδώ στην Ελλά­δα, με την αγγλι­κή ορο­λο­γία, δηλα­δή του αμοι­βαί­ου, τέλος πάντων, οφέλους.

🔻 Το ζήτη­μα, λοι­πόν, βρί­σκε­ται εδώ ακρι­βώς και ο ελλη­νι­κός λαός πιστεύ­ου­με, όπως και οι εργα­ζό­με­νοι στις Ένο­πλες Δυνά­μεις, σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση πρέ­πει να σκεφτούν.
Για­τί πίσω απ’ αυτά βρί­σκε­ται ένα ολό­κλη­ρο πλαί­σιο, υπάρ­χουν συμ­φέ­ρο­ντα, η ΕΕ για παρά­δειγ­μα, όπου η ναυαρ­χί­δα της, η Γερ­μα­νία, έχει τερά­στια οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, μέχρι και όπλα που­λά­ει στην Τουρ­κία. Να πού­με για τη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το Προ­σφυ­γι­κό, που η ΕΕ τη χρη­μα­το­δο­τού­σε κιό­λας την Τουρ­κία και η Τουρ­κία απ’ τη μεριά της εργα­λειο­ποί­η­σε το Προ­σφυ­γι­κό για να δημιουρ­γή­σει προ­βλή­μα­τα και όξυν­ση σχέ­σε­ων με την Ελλά­δα, με όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα που δημιουργήθηκαν;
Να πού­με για τον ρόλο των ΗΠΑ; Ήδη η δήλω­ση του Ερντο­γάν είναι απο­κα­λυ­πτι­κή, αλλά και η δήλω­ση των Αμε­ρι­κα­νών αξιω­μα­τού­χων και με τη νέα κυβέρ­νη­ση των Δημο­κρα­τι­κών, όπου σπρώ­χνουν σ’ αυτήν τη συμ­βι­βα­στι­κή λύση της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης, που όλα δεί­χνουν θα είναι σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και των συμ­φε­ρό­ντων της Ελλά­δας και υπέρ των διεκ­δι­κή­σε­ων και των απαι­τή­σε­ων της Τουρ­κί­ας. Το ΝΑΤΟ και στην τελευ­ταία σύνο­δο που έγι­νε ‑ήταν απο­κα­λυ­πτι­κή η δήλω­ση του γγ του για την εκτί­μη­σή του για την Τουρ­κία, σε μια κατεύ­θυν­ση να βρε­θεί συμ­βι­βα­στι­κή λύση για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο- που σημαί­νει όμως ‑και το υπο­γρά­φου­με αυτό που λέμε- ουσια­στι­κά υπο­χώ­ρη­ση σε βασι­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας που είναι ανα­γνω­ρι­σμέ­να από το Διε­θνές Δίκαιο, αλλά και από τις συμ­φω­νί­ες που έχουν υπο­γρά­ψει οι δύο μαζί με άλλες χώρες για τα σύνο­ρα κλπ.
Άρα, ανη­συ­χού­με ξανα­λέω, απα­ντώ­ντας συμπε­ρα­σμα­τι­κά στο ερώ­τη­μά σας, ότι βεβαί­ως χρειά­ζο­νται και οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, αλί­μο­νο δύο κρά­τη, δύο ηγε­σί­ες πρέ­πει να συζητούν.
Να θέσω όμως και μια άλλη παρά­με­τρο εδώ. Αυτός που συζη­τά πρέ­πει να ξέρει ο ελλη­νι­κός λαός και τι εκπρο­σω­πεί. Όταν εκπρο­σω­πεί κυρί­αρ­χα στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και έχει βάλει ως στό­χο να υπη­ρε­τεί, για παρά­δειγ­μα ενερ­γεια­κούς ομί­λους, μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, ιδιω­τι­κά μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, για τα ζητή­μα­τα των υδρο­γο­ναν­θρά­κων, της Ενέρ­γειας, των μετα­φο­ρών στο Αιγαίο, στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο κι αυτό συμ­βαί­νει δυστυ­χώς και εκ μέρους της ελλη­νι­κής πλευ­ράς κι εκ μέρους οπωσ­δή­πο­τε της τουρ­κι­κής πλευ­ράς, τότε τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών, και του ελλη­νι­κού λαού και του τουρ­κι­κού λαού, θα βρί­σκο­νται πάντα στον αντίποδα.

▪️ Επει­δή ανα­φερ­θή­κα­τε στο ΝΑΤΟ, γίνε­ται μια συζή­τη­ση εντός της συμ­μα­χί­ας, μάλι­στα η Τουρ­κία ανα­κοί­νω­σε πριν από μερι­κές μέρες ότι ολο­κλη­ρώ­θη­κε ο 10ος κύκλος αυτών των συζη­τή­σε­ων και το ενδια­φέ­ρον είναι ότι οι Έλλη­νες πολί­τες δεν γνω­ρί­ζουν τίπο­τα για το τι συζητείται.
Η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λεί­ται το απόρ­ρη­το, αλλά μπο­ρεί να υπάρ­χει απόρ­ρη­το όταν συζη­τού­νται θέμα­τα του Αιγαίου;

⚙️ 🔻 Κανο­νι­κά, έστω κι αν υπο­θέ­σου­με ότι κάποια ζητή­μα­τα είναι απόρ­ρη­τα, με την έννοια ότι δεν έχουν κατα­λη­χθεί ή δεν έχουν ορι­στι­κο­ποι­η­θεί ως σκέ­ψεις, ως από­ψεις, ως στά­σεις όλων των πλευ­ρών, θα πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να υπάρ­ξει ολο­κλη­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών κομ­μά­των και απ’ αυτήν τη σκο­πιά είναι απα­ρά­δε­κτο να μένουν και να γίνο­νται τέτοιες συνο­μι­λί­ες εν κρυπτώ.
Άρα, πρέ­πει να ενη­με­ρω­θούν τα κόμ­μα­τα για όλες τις συζη­τή­σεις, με τη δέσμευ­ση αν θέλε­τε ‑εμείς το τηρού­με αυτό- αν κάτι δεν πρέ­πει για το συμ­φέ­ρον του ελλη­νι­κού λαού να βγει στη δημο­σιό­τη­τα και να κρα­τη­θεί για ένα διά­στη­μα, εάν υπάρ­χει τέτοιο ζήτη­μα. Αλλά συνο­λι­κά αυτά τα ζητή­μα­τα θα πρέ­πει να συζη­τού­νται και πλα­τιά και στον δημό­σιο διά­λο­γο και να είναι ενή­με­ρος ο ελλη­νι­κός λαός, για­τί μόνο έτσι θα είναι σωστά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος και να αντι­με­τω­πί­σει και δυσκο­λό­τε­ρες, πιθα­νόν, κατα­στά­σεις και αύριο.

▪️ Επει­δή όλη αυτή η συζή­τη­ση που έχει ξεκι­νή­σει είναι σίγου­ρο ότι δεν είναι ευχά­ρι­στη για την κοι­νή γνώ­μη, χρη­σι­μο­ποιεί­ται ένα δίλημ­μα ή συζη­τά­με ή πολεμάμε.
Πώς το κρί­νε­τε αυτό το δίλημ­μα που έχει τεθεί στην ελλη­νι­κή κοι­νή γνώ­μη, το οποίο μάλ­λον βοη­θά την κυβέρ­νη­ση στο να περά­σει το ότι πρέ­πει να κου­βε­ντιά­σου­με οπωσ­δή­πο­τε με την Τουρκία;

⚙️ 🔻 Είναι ψεύ­τι­κο δίλημ­μα. Χρη­σι­μο­ποιεί­ται, κατά την άπο­ψή μου, καθα­ρά για προ­πα­γαν­δι­στι­κούς λόγους. Δηλα­δή προ­σπα­θεί να πεί­σει τον ελλη­νι­κό λαό, την ελλη­νι­κή νεο­λαία, τις ίδιες τις Ένο­πλες Δυνά­μεις και τους εργα­ζό­με­νους συνο­λι­κό­τε­ρα στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό ότι αυτός είναι ο μονα­δι­κός δρό­μος και θέτει αυτό το ψεύ­τι­κο δίλημ­μα του «συζη­τά­με» ‑ξανα­λέω όμως με ποιο περιε­χό­με­νο και σε τι πλαί­σιο και δεν απα­ντά σ’ αυτό ολο­κλη­ρω­μέ­να- κι απ’ την άλλη μεριά σεί­ει τον μπα­μπού­λα του πολέ­μου «θα σκο­τω­θούν άνθρω­ποι», ώστε ο κόσμος να κατα­λά­βει και να πει «τέλος πάντων, αφού είναι να μη χυθεί αίμα, ας πάει και το παλιά­μπε­λο» που δεν είναι όμως παλιά­μπε­λο. Δεν είναι παλιά­μπε­λα τα κατοι­κη­μέ­να ελλη­νι­κά νησιά, τα ακα­τοί­κη­τα νησιά που βρί­σκο­νται στις «γκρί­ζες ζώνες» της Τουρ­κί­ας και στη στρα­τη­γι­κή της «Γαλά­ζιας πατρί­δας» της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης.
Ούτε είναι η προ­στα­σία των συνό­ρων που είναι κατο­χυ­ρω­μέ­νη από διε­θνείς συν­θή­κες, που έχου­με υπο­γρά­ψει και πρέ­πει να υπε­ρα­σπί­ζεις και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας σου. Άρα, λοι­πόν, αυτό το ζήτη­μα είναι ψεύ­τι­κο δίλημ­μα, για­τί και η δια­πραγ­μά­τευ­ση που γίνε­ται, η τελι­κή συζή­τη­ση και η από­φα­ση ‑αν κατα­λη­χθεί με έναν συμ­βι­βα­σμό- θα είναι αυτή η οποία θα προ­ε­τοι­μά­σει και τον νέο γύρο επι­θε­τι­κών ενερ­γειών, της εμπλο­κής και της πολε­μι­κής σύγκρου­σης. Το ίδιο και μια πολε­μι­κή σύγκρου­ση, «μίνι» ‑να το πω έτσι για να γίνει κατα­νοη­τό- στην αρχή, μια «μικρή» σύγκρου­ση θα εξε­λί­ξει το ζήτη­μα για να ξεκι­νή­σει πάλι μια διαπραγμάτευση.

🔻 Βλέ­πε­τε ότι το ένα με το άλλο είναι νύχι — κρέ­ας, δηλα­δή, να το πω καθα­ρά, και μια σύγκρου­ση πολε­μι­κή οποια­δή­πο­τε στιγ­μή, εκ μέρους της Τουρ­κί­ας, μπο­ρεί να οδη­γή­σει στο να καθί­σεις στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με άνι­σους όρους κάτω από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ ‑αυτό που λέμε, σήμε­ρα, διε­θνή παρά­γο­ντα, σε αυτόν τον συσχε­τι­σμό- και βεβαί­ως να είναι αρνη­τι­κή για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα η κατά­λη­ξη στη συνέχεια.
🆘  Ή να ξεκι­νή­σεις από το αντί­στρο­φο, δηλα­δή «συζη­τάω, κατα­λή­γω σε μια συμ­φω­νία» ‑η οποία θα είναι σε βάρος όμως, η συμ­βι­βα­στι­κή λύση αυτή, των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και των συμ­φε­ρό­ντων της χώρας- κι από κει και πέρα η ίδια αυτή ενέρ­γεια θα οδη­γή­σει ξανά σε νέα πολε­μι­κή αναμέτρηση.
🆘  Για­τί, κε Καρ­βου­νό­που­λε, το κεφά­λαιο είναι αδη­φά­γο, τα συμ­φέ­ρο­ντα είναι τερά­στια.
Και δεν είναι μόνο τα συμ­φέ­ρο­ντα ελλη­νι­κών ή τουρ­κι­κών ομί­λων στην περιο­χή ή παρα­πέ­ρα ισραη­λι­νών, αιγυ­πτια­κών, αρα­βι­κών. Είναι εδώ η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι ισχυ­ρές δυνά­μεις Γερ­μα­νία, Γαλ­λία ή Βρε­τα­νία ‑που δεν είναι στην ΕΕ, αλλά είναι ισχυ­ρή δύνα­μη στην περιο­χή- και πάει λέγοντας.
🆘  Άρα, λοι­πόν, τα συμ­φέ­ρο­ντα αυτών των ομί­λων θα συγκρου­στούν και σε μια λύση συνεκ­με­τάλ­λευ­σης για το ποιος θα έχει το μεγα­λύ­τε­ρο μερά­δι στην εκμε­τάλ­λευ­ση του πλού­του της περιο­χής και συνε­πώς στα κέρ­δη. Άρα, αυτό αντι­κει­με­νι­κά θα δημιουρ­γή­σει νέες οξύν­σεις, νέες αντι­θέ­σεις, νέους αντα­γω­νι­σμούς, νέες πολε­μι­κές συγκρού­σεις και επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες εκ μέρους αυτών των κρα­τών. Εκεί είναι το πρό­βλη­μα, άρα έτσι πρέ­πει να το καταλάβουμε.
🆘  Και αν ο ελλη­νι­κός λαός, δεν το κατα­λά­βει έτσι, δεν θα μπο­ρέ­σει να είναι και έτοι­μος για να αντι­με­τω­πί­σει και μια «λύση», η οποία θα παρα­δί­δει κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και θα καλ­λιερ­γεί το έδα­φος για μελ­λο­ντι­κή επί­λυ­ση μέσω πολε­μι­κής σύγκρου­σης. Και βεβαί­ως θα τον οδη­γή­σουν να είναι απρο­ε­τοί­μα­στος και σε μια πολε­μι­κή σύγκρου­ση, τη στιγ­μή που θα πρέ­πει να είναι ενω­μέ­νος ‑ο λαός, όχι οι πολι­τι­κές δυνά­μεις που υπη­ρε­τούν δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα- για να μπο­ρέ­σει να αντι­με­τω­πί­σει αυτήν την κατά­στα­ση και να ανοί­ξει έναν δρό­μο πραγ­μα­τι­κά όπου θα υπάρ­χει λαϊ­κή ευη­με­ρία, ειρή­νη, ισο­τι­μία στις σχέ­σεις με τους άλλους λαούς και με τον γεί­το­να λαό.

▪️ Υπάρ­χει η άπο­ψη που λέει ότι η Τουρ­κία είναι απο­μο­νω­μέ­νη, ότι η Ελλά­δα αυτήν τη στιγ­μή έχει πολ­λή δύνα­μη στις συμ­μα­χί­ες της. Ωστό­σο, βλέ­που­με ότι όλοι μιλά­νε με τον Ερντο­γάν, οι Αμε­ρι­κα­νοί πρώ­τα απ’ όλους, η ΕΕ, ακό­μα και η Ρωσία είναι σ’ αυτήν τη λογι­κή που λέει βρεί­τε τα, στην καλύ­τε­ρη περίπτωση.
Σας ανη­συ­χεί, μήπως, το γεγο­νός ότι μπο­ρεί να κατα­λή­ξου­με μια «Ιφι­γέ­νεια» στο παζά­ρι που κάνουν όλοι με τον Ερντογάν;

⚙️ 🔻 Ναι, δεν απο­κλεί­ε­ται. Ξέρε­τε είναι λάθος η εκτί­μη­ση ‑και συσκο­τί­ζει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και ωραιο­ποιεί μια κατά­στα­ση γενι­κό­τε­ρα- η άπο­ψη που λέει ότι «η Τουρ­κία είναι απομονωμένη».
Η Τουρ­κία δεν είναι καθό­λου απο­μο­νω­μέ­νη. Η Τουρ­κία συμ­με­τέ­χει στους G20, τις 20 πιο πλού­σιες χώρες του πλα­νή­τη. Η Τουρ­κία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μάλι­στα το ΝΑΤΟ λέει ότι «είναι σημα­ντι­κός στρα­τη­γι­κός εταί­ρος», εντά­ξει και η Ελλά­δα, αλλά την Τουρ­κία την έχει σε προ­τε­ραιό­τη­τα, κατά την άπο­ψή μας κι αυτό φαί­νε­ται με όλη την καλ­λιέρ­γεια αυτού του κλί­μα­τος. Η ΕΕ, επί­σης, έχει εμπο­ρι­κές, οικο­νο­μι­κές, άλλες σχέ­σεις και στη­ρί­ζε­ται στην Τουρ­κία. Εκτός αυτού, η Γερ­μα­νία έχει κι αρκε­τό πλη­θυ­σμό από Τούρ­κους και στη χώρα της και γι’ αυτόν τον λόγο ενδια­φέ­ρε­ται να έχει καλές και πιο προ­νο­μια­κές σχέ­σεις μαζί της.
Η Τουρ­κία αυτήν τη στιγ­μή έχει κατο­χή για πολ­λά χρό­νια σε τρεις χώρες γει­το­νι­κές ‑Κύπρο, Συρία, Ιράκ- έχει στρα­τιω­τι­κά σώμα­τα, έχει κατα­λά­βει εδά­φη άλλων χωρών. Η Τουρ­κία, επί­σης, έχει δικές της στρα­τιω­τι­κές βάσεις, όχι ΝΑΤΟι­κές ή αμε­ρι­κε­νι­κές ‑όπως «φιλο­ξε­νού­με» εμείς εδώ στην πατρί­δα μας- στην Αλβα­νία, στο Κατάρ και αλλού, σε άλλες χώρες, νομί­ζω σε τέσ­σε­ρις. Και βεβαί­ως έχει και προ­νο­μια­κές πολύ­πλευ­ρες σχέ­σεις με τη Ρωσία, που είναι βόρειος γεί­το­νάς της. Ακο­λου­θεί και μια πολι­τι­κή, ακό­μα και με το Ισρα­ήλ που παλιό­τε­ρα ήταν σε σύγκρου­ση. Είδα­τε τι είπε ο κ. Νετα­νιά­χου στον κ. Μητσο­τά­κη, ότι «θα ανα­πτύ­ξου­με σχέ­σεις με την Τουρ­κία, για­τί θεω­ρού­με ότι είναι και αυτή στρα­τη­γι­κή σύμ­μα­χος, μια μεγά­λη χώρα στην περιο­χή που, και λόγω του Ισλάμ, μπο­ρεί να επι­δρά­σει σε μια σει­ρά αρα­βι­κά και άλλα μου­σουλ­μα­νι­κά κρά­τη». Άρα, λοι­πόν, δεν προ­κύ­πτει ότι η Τουρ­κία είναι απο­μο­νω­μέ­νη. Αντί­θε­τα, η Τουρ­κία βρί­σκε­ται μέσα σ’ αυτό το διε­θνές πλαί­σιο και δρα με αυτές τις συμ­μα­χί­ες και είναι αρκε­τά ισχυ­ρή δύνα­μη, που έχει στό­χους επε­κτα­τι­κούς και προς ανα­το­λάς και προς δυσμάς.

✔️  Για την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

▪️ Σε όλες τις δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις σας μιλά­τε για απε­μπλο­κή της χώρας και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ και ξέρε­τε υπάρ­χει πάρα πολύς κόσμος ‑επει­δή μιλά­με με κόσμο- ο οποί­ος δεν είναι ΚΚΕ. Παρα­κο­λου­θεί τις ανα­λύ­σεις σας, παρα­δέ­χε­ται ότι οι ανα­λύ­σεις σας είναι σχε­δόν πάντα σωστές, αλλά ρωτά­νε πρα­κτι­κά πώς μπο­ρεί να γίνει αυτή η απεμπλοκή;

⚙️ 🔻 Κατ’ αρχάς, δεν έπρε­πε να υπάρ­ξει εμπλο­κή. Δεν έπρε­πε να υπάρ­ξει απ’ την αρχή. Το λέω για­τί πρέ­πει να βγά­ζου­με συμπε­ρά­σμα­τα για τις πολι­τι­κές δυνά­μεις του τόπου.
Το ΚΚΕ από την αρχή ήταν ενά­ντια στην έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και σε συνέ­χεια στην έντα­ξη στην ΕΕ, που φέτος συμπλη­ρώ­νου­με και τα 40 επί­ση­μα χρόνια.
Κι απο­δεί­χθη­κε ότι είχε δίκιο. Θα ήμα­σταν πολύ καλύ­τε­ρα αν δεν ήμα­σταν στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, από κάθε άπο­ψη και οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή και γεω­στρα­τη­γι­κή. Στο παρελ­θόν οπωσ­δή­πο­τε καλύ­τε­ρα με άλλο διε­θνή συσχε­τι­σμό. Χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι θα έπρε­πε να εντα­χθού­με σε κάποιον άλλο ιμπε­ρια­λι­στι­κό οργα­νι­σμό. Θα μπο­ρού­σα­με να έχου­με σχέ­σεις ανε­ξάρ­τη­τες, ισό­τι­μης συνερ­γα­σί­ας, φιλί­ας με όλους τους λαούς και με άλλες χώρες.
Και η γεω­στρα­τη­γι­κή θέση που βρί­σκε­ται η Ελλά­δα, σε κομ­βι­κό σημείο ανά­με­σα στην Ευρώ­πη, την Ασία και την Αφρι­κή και βέβαια σε μια περιο­χή όπου είναι δίο­δος και για άλλα συμ­φέ­ρο­ντα, όπως είναι τα ρώσι­κα ή τα κινέ­ζι­κα, θα μπο­ρού­σε να παί­ξει πραγ­μα­τι­κά έναν πολύ δια­φο­ρε­τι­κό ρόλο σε όφε­λος του ελλη­νι­κού λαού, αλλά και των γει­το­νι­κών λαών. Και, φυσι­κά, επει­δή πολ­λή κιν­δυ­νο­λο­γία γίνε­ται, μόνο να σας θυμί­σω ‑αν και τότε δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε κάτω από την πίε­ση του κινή­μα­τος και των εξε­λί­ξε­ων για τον ρόλο των Αμε­ρι­κα­νών και του ΝΑΤΟ- το ‘74 η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ υπό τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή ήταν αυτή που μας έβγα­λε από το στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος του ΝΑΤΟ, για να επα­νέλ­θου­με μετά από 5–6 χρό­νια, τη δεκα­ε­τία του ’80 και ξανά με τις βάσεις και τα υπόλοιπα.
Μια δια­δι­κα­σία που δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε για­τί εκεί έφθα­νε η αστι­κή τάξη και τα συμ­φέ­ρο­ντά της σε σχέ­ση με αυτό.

▪️ Και με δυσμε­νέ­στε­ρες συνθήκες…

⚙️ 🔻 Βεβαί­ως, αλλά αυτό δεν έφται­γε ότι απο­χω­ρή­σα­με ‑έστω με αυτόν τον τρό­πο. Έφται­γε αυτό που θα πω ακρι­βώς τώρα και το οποίο είναι η συνο­λι­κή πρό­τα­ση του Κόμ­μα­τος. Για παρά­δειγ­μα, εμείς δεν λέμε γενι­κά μόνο να απο­δε­σμευ­τού­με από έναν οργα­νι­σμό που δημιουρ­γεί οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα στη χώρα, δημιουρ­γεί επι­θε­τι­κό­τη­τα από άλλες δυνά­μεις, την Τουρ­κία και που δεν συμ­βάλ­λει στην ειρή­νη και στην ασφά­λεια στην περιοχή.
Αλλά, ταυτό­χρο­να, να επι­λυ­θούν και άλλα ζητή­μα­τα. Να φτά­σου­με την υπό­θε­ση μέχρι τέρ­μα. Για­τί αν βγεις από την ΕΕ, για παρά­δειγ­μα ‑και το έχου­με πει επα­νει­λημ­μέ­να αυτό- χωρίς ταυ­τό­χρο­να να έχεις και τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας, των υπη­ρε­σιών, της κοι­νω­νί­ας, του κρά­τους στα χέρια σου, να τα έχει ο ελλη­νι­κός λαός, η εργα­τι­κή τάξη, οι εργα­ζό­με­νοι, αυτοί που πραγ­μα­τι­κά πρέ­πει να έχουν την εξου­σία, να μπο­ρούν να κοι­νω­νι­κο­ποι­ή­σουν την παρα­γω­γή ‑να είναι η ΕΑΒ, τα μεταλ­λεία, ο ορυ­κτός πλού­τος, η Ενέρ­γεια, οι Μετα­φο­ρές στο κρά­τος, στο Δημό­σιο, όχι με την έννοια που είναι τώρα, αλλά πραγ­μα­τι­κά κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να με έλεγ­χο και με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό από το κρά­τος, ώστε να μπο­ρείς και να σχε­διά­ζεις και βεβαί­ως να ανα­πτύ­ξεις ισό­τι­μες σχέ­σεις, φιλι­κές σχέ­σεις με όλες τις χώρες του κόσμου.
Αυτό είναι κρί­σι­μο ζήτη­μα, αυτό είναι ένα ολό­κλη­ρο σχέ­διο, είναι ένα πρό­γραμ­μα. Η πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ το περιέ­χει αυτό και σ’ αυτόν τον δρό­μο θα πρέ­πει να βαδί­σου­με. Πολ­λοί μας λένε «μα τώρα μόνοι μας», μα το ίδιο λένε απέ­να­ντι στο ΚΚ Τουρ­κί­ας. Και ο Ερντο­γάν και η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη λέει «μα πού θα φύγου­με εμείς από το ΝΑΤΟ και να μεί­νει η Ελλά­δα» ή ξέρω εγώ «να μην έχου­με σχέ­σεις», όταν του κάνουν κρι­τι­κή, για­τί και εκεί οι κομ­μου­νι­στές μιλά­νε για απο­δέ­σμευ­ση. Κι όχι μόνο οι κομ­μου­νι­στές, σε μια σει­ρά χώρες μιλά­νε τα λαϊ­κά κινή­μα­τα. Στην Ευρώ­πη, είδα­τε πολύ πρό­σφα­τα πόσα δημο­ψη­φί­σμα­τα είχαν βγει, τα οποία τα ανα­τρέ­ψα­νε και δεν λέω μόνο για το τελευ­ταίο της Βρε­τα­νί­ας, αλλά και στη Δανία, στην Ολλαν­δία και στη Γαλ­λία, βγή­καν αρνη­τι­κά, να απε­γκλω­βι­στού­με από την ΕΕ, αλλά δεν είχαν ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο που θα πάει την υπό­θε­ση μέχρι τέλους. Κι έτσι μετά δημιουρ­γού­νται τα προ­βλή­μα­τα. Όπως τώρα στη Βρε­τα­νία ‑δεν χάθη­κε κι ο κόσμος βέβαια, δεν έπα­θε κάτι η Βρε­τα­νία και ο βρε­τα­νι­κός λαός χει­ρό­τε­ρο, τώρα που ήταν έξω από πριν που ήταν μέσα, τα ίδια συμβαίνουν.
Το θέμα είναι ότι δεν άλλα­ξε σε όφε­λος του λαού τίπο­τε, δηλα­δή η εκμε­τάλ­λευ­ση υπάρ­χει, η φτώ­χεια που υπήρ­χε υπάρ­χει, η αδυ­να­μία και οι ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας υπάρ­χουν, τα πάντα ιδιω­τι­κο­ποιού­νται, οι μισθοί πέφτουν, τα προ­βλή­μα­τα υπάρ­χουν. Για­τί συμ­βαί­νει αυτό; Για­τί δεν πάνε μέχρι τέλους, απλώς απο­δε­σμεύ­τη­καν για τα συμ­φέ­ρο­ντα μιας ισχυ­ρής μερί­δας της αστι­κής τάξης της Βρε­τα­νί­ας και έμει­ναν εκεί, καπι­τα­λι­σμός και ξερό ψωμί. Η δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού στο πλαί­σιο αυτό φέρ­νει μόνο προ­βλή­μα­τα για τον λαό. Ενώ είναι άλλο ζήτη­μα να γίνει, για παρά­δειγ­μα, η επα­νά­στα­ση σε όλες τις παρα­γω­γι­κές σχέ­σεις, να πας σε μια νέα κοι­νω­νία, νέα κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση, οικο­νο­μία, με ισχυ­ρό κρά­τος, που θα υπη­ρε­τεί όμως το λαό και βεβαί­ως θα είναι κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να, μαζί με τον κεντρι­κό σχέ­διο στην οικο­νο­μία, στις διε­θνείς σχέ­σεις, στο διπλω­μα­τι­κό επί­πε­δο, στο πολι­τι­κό επί­πε­δο κλπ.

✔️  Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αύξηση της θητείας

▪️ Αυτή η ελλη­νο­τουρ­κι­κή κρί­ση αντι­με­τω­πί­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση ως συνή­θως. Ένα νέο ακρι­βό εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα φαί­νε­ται ότι έρχε­ται και κάποιοι λένε ότι θα υπάρ­ξουν και ανά­λο­γοι σχε­δια­σμοί και υπάρ­χει και μια ανα­κοί­νω­ση για αύξη­ση θητεί­ας. Σας βρί­σκει σύμ­φω­νο αυτή η τακτική;

⚙️ 🔻 Δεν μας βρί­σκει σύμ­φω­νους, για­τί κατ’ αρχάς οι εξο­πλι­σμοί που γίνο­νται δεν έχουν ως περιε­χό­με­νο -ουσια­στι­κά- την άμυ­να της χώρας, δεν υπη­ρε­τούν πρω­τί­στως αυτό, αλλά υπη­ρε­τούν πρω­τί­στως τους σχε­δια­σμούς, τα στρα­τη­γι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στο στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο κλπ., δηλα­δή των συμ­μα­χιών στις οποί­ες συμ­με­τέ­χει η Ελλά­δα. Κι αυτό σημαί­νει ότι πάλι το κόστος ‑έτσι κι αλλιώς- το πλη­ρώ­νει ο λαός, μέσα από τη φορολογία.
Δηλα­δή ξοδεύ­ο­νται δισε­κα­τομ­μύ­ρια για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, τώρα με τα εξο­πλι­στι­κά προ­στί­θε­νται και νέα οικο­νο­μι­κά βάρη σε μια περί­ο­δο που υπάρ­χει οικο­νο­μι­κή καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στη χώρα και στους εργα­ζό­με­νους. Όλα αυτά που πλη­ρώ­νου­με για εξο­πλι­σμούς συμ­βάλ­λουν να μην έχου­με Δημό­σια Υγεία, όπως τώρα με την παν­δη­μία, να μην υπάρ­χει επαρ­κής Παιδεία.
Λέγα­με για παρά­δειγ­μα στη Βου­λή το εξής χαρακτηριστικό:
Ένα γαλ­λι­κό «Rafale» λιγό­τε­ρο να έπαιρ­ναν, θα μπο­ρού­σαν να εξο­πλί­σουν όλες τις ΜΕΘ και να φτιά­ξουν διπλά­σιες κλί­νες, να προ­σλά­βουν χιλιά­δες για­τρούς και νοση­λευ­τές μέσα σε μια μέρα! Αυτό θα μπο­ρού­σε να γίνει… Και τώρα δίνο­νται για τα «Rafale» που θα έρθουν, όπο­τε έρθουν, για τις ανά­γκες και τους σχε­δια­σμούς που έχουν τα μονο­πώ­λια και βεβαί­ως αυτοί που τους υπη­ρε­τούν στα κρά­τη-μέλη της ΕΕ, στα κρά­τη-μέλη του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το πρό­βλη­μα. Άρα, λοι­πόν, εξο­πλι­σμοί που δεν γίνο­νται για την άμυ­να της χώρας, αλλά γίνο­νται για άλλους σχε­δια­σμούς, μας βρί­σκουν κάθε­τα αντί­θε­τους. Περιτ­τό να πω ότι θα λύνο­νταν μια σει­ρά εργα­σια­κά προ­βλή­μα­τα, των εργα­ζο­μέ­νων, των αξιω­μα­τι­κών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των στρα­τευ­μέ­νων, οικο­νο­μι­κά, μισθο­λο­γι­κά, ασφα­λι­στι­κά, επι­δο­μα­τι­κής πολι­τι­κής, μια σει­ρά άλλα ζητή­μα­τα των στρα­τιω­τι­κών στην παρα­με­θό­ριο τα οποία δεν μπο­ρούν να λυθούν ακρι­βώς για­τί είμα­στε «Yes men» σε ό,τι μας λένε για τους εξο­πλι­σμούς του ΝΑΤΟ, οι οποί­οι δεν έχουν κανέ­να αντί­κρι­σμα στην ουσία για την ασφά­λεια και την υπη­ρέ­τη­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

🔻 Και φυσι­κά όταν η αύξη­ση της θητεί­ας είναι ενταγ­μέ­νη σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, όχι ανα­διορ­γά­νω­σης των Ενό­πλων Δυνά­με­ων συνο­λι­κά, όχι επί­λυ­σης των προ­βλη­μά­των των στρα­τευ­μέ­νων και των εργα­ζο­μέ­νων συνο­λι­κά στις Ένο­πλες Δυνά­μεις, αλλά απο­σπα­σμα­τι­κά για να πουν ότι «κάτι κάνου­με επει­δή αυξά­νε­ται η τούρ­κι­κη επι­θε­τι­κό­τη­τα», δεν λύνει το πρόβλημα.
Θα έπρε­πε να λυθούν άλλα ζητή­μα­τα. Υπάρ­χουν ζητή­μα­τα καλύ­τε­ρης εκπαί­δευ­σης, που πρέ­πει να πέσουν κον­δύ­λια και μια σει­ρά τέτοια θέμα­τα και θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν, από το να πετάς ένα πυρο­τέ­χνη­μα «θα αυξή­σω τη θητεία, άρα θα αυξη­θεί ο Στρα­τός, άρα θα δυνα­μώ­σει η άμυ­να της χώρας», που δεν έχει ‑στην ουσία- κανέ­να απο­λύ­τως πρα­κτι­κό αντίκρισμα.

▪️ Μιας και ανα­φερ­θή­κα­τε στις Ερω­τή­σεις του ΚΚΕ στη Βου­λή, οφεί­λω να ομο­λο­γή­σω ότι είναι πάρα πολύ δρα­στή­ριο, ιδί­ως στα θέμα­τα του προ­σω­πι­κού των Ενό­πλων Δυνά­με­ων. Θα έλε­γα ότι πρέ­πει να έχε­τε κάνει τις περισ­σό­τε­ρες Ερω­τή­σεις από όλα τα κόμ­μα­τα στη Βου­λή. Αυτό που θα περι­μέ­να­με ίσως είναι μια πρα­κτι­κή και ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­σή σας για το ποιες Ένο­πλες Δυνά­μεις θέλετε.

⚙️ 🔻 Ναι, αν ξεκι­νή­σω από τα γενι­κά θα έλεγα:
Ένο­πλες Δυνά­μεις που υπη­ρε­τούν το συμ­φέ­ρον του ελλη­νι­κού λαού πρώ­τι­στα και όχι της αστι­κής τάξης και των διε­θνών συμ­μα­χιών αυτής της τάξης, που στρέ­φο­νται ενά­ντια στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα.
Που σημαί­νει Ένο­πλες Δυνά­μεις οι οποί­ες να μην είναι στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό, να μην είναι στον ευρω­ε­νω­σια­κό σχε­δια­σμό, να μην ανα­γκά­ζο­νται, με τη θέλη­σή τους φυσι­κά, αλλά στο πλαί­σιο αυτών των συμ­μα­χιών να στέλ­νουν τμή­μα­τα των Ενό­πλων Δυνά­με­ων εκτός συνό­ρων, αλλά να είναι Ένο­πλες Δυνά­μεις που να υπη­ρε­τούν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας κι αυτά να υπε­ρα­σπί­ζο­νται πρωτίστως.
Να είναι Ένο­πλες Δυνά­μεις που να μην πηγαί­νουν στον Περ­σι­κό Κόλ­πο ή στα Στε­νά του Ορμούζ με πλοία, να μην είναι επι­θε­τι­κές σε μια σει­ρά άλλες γει­το­νι­κές χώρες και λαούς και βεβαί­ως να μην στέλ­νουν τους «Patriot», όπως πρό­σφα­τα, στη Σαου­δι­κή Αρα­βία. Ούτε να πηγαί­νουν εκεί επει­δή η γαλ­λι­κή αστι­κή τάξη και το ΝΑΤΟ θέλει πρώ­τα το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό και στη συνέ­χεια το στρα­τιω­τι­κό, στο Μάλι της Αφρι­κής ή και εδώ κοντά μας στη Λιβύη και πάει λέγοντας…

🔻 Άρα, λοι­πόν, αυτές τις Ένο­πλες Δυνά­μεις θέλου­με. Και γι’ αυτό κάνου­με τις Ερω­τή­σεις στη Βου­λή κι αυτό είναι οργα­νι­κά ενταγ­μέ­νο σε αυτό που λέμε ανα­διορ­γά­νω­ση, Ένο­πλες Δυνά­μεις που θα υπη­ρε­τούν τον λαό, που θα έχουν και ικα­νο­ποι­η­τι­κό μισθό και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, θα έχουν και συνυ­πη­ρέ­τη­ση οι σύζυ­γοι, ώστε να μπο­ρούν να ζήσουν τις οικο­γέ­νειές τους, να πλη­ρώ­νο­νται την υπε­ρω­ρια­κή απα­σχό­λη­ση που τώρα είναι απλή­ρω­τη, να λύνε­ται το πρό­βλη­μα της νυχτε­ρι­νής εργα­σί­ας, να υπάρ­χουν προ­βλέ­ψεις για τις μετα­θέ­σεις ιεραρ­χι­κά και αξιο­κρα­τι­κά, πράγ­μα που δεν γίνε­ται σε όλες τις περιπτώσεις.
Να έχουν λύσει το πρό­βλη­μα της στέ­γα­σης, που δεν είναι ακό­μα λυμέ­νο, ακό­μα και σε παρα­με­θό­ριες και σε δύσκο­λες περιο­χές της χώρας μας. Να έχουν Παι­δεία για τα παι­διά τους και οι ίδιοι να έχουν την απα­ραί­τη­τη εκπαί­δευ­ση, που να γίνε­ται συνε­χώς ποιο­τι­κά ανώ­τε­ρη, έτσι ώστε να μπο­ρούν να παί­ζουν καλύ­τε­ρα το ρόλο τους, σε μια επο­χή που υπάρ­χουν τεχνο­λο­γι­κές ανα­κα­λύ­ψεις και στον τομέα των Ενό­πλων Δυνάμεων.
Βεβαί­ως να έχουν την Υγεία τους, δηλα­δή δωρε­άν τεστ, δωρε­άν φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, έλεγ­χος τώρα στα πλαί­σια της παν­δη­μί­ας και ενί­σχυ­ση μέσα από το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας. Άρα, χρειά­ζο­νται όλα αυτά τα οποία είναι ένα πακέ­το, για­τί έτσι θα μπο­ρέ­σει να λει­τουρ­γή­σει και ο αξιω­μα­τι­κός με την οικο­γέ­νειά του, αλλά και με τον στρα­τιώ­τη του, που είναι εκεί και υπη­ρε­τεί τη θητεία του, για να μπο­ρέ­σει να υπε­ρα­σπί­σει την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα, τα δικαιώ­μα­τα της χώρας και του ελλη­νι­κού λαού. Το ίδιο, αντί­στοι­χα, και για τους στρα­τευ­μέ­νους, που είναι στη συνε­χή φρο­ντί­δα μας, με τη συνε­χή πίε­ση που ασκούμε.

🔻 Όλα αυτά, λοι­πόν, είναι ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση, δεν είναι απο­σπα­σμα­τι­κή πρό­τα­ση, ούτε είναι απλώς διεκ­δι­κώ, λέω και τι θα κάνω εάν ο ελλη­νι­κός λαός απο­φα­σί­σει να πάρει τις τύχες στα χέρια του και να ενι­σχύ­ει το ΚΚΕ για να μπο­ρέ­σει να παί­ξει τέτοιο ρόλο, αλλά στη βάση αυτού του σχε­δια­σμού, αυτού του σχε­δί­ου και αυτών των στόχων.

✔️  Για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών

▪️ Να περά­σου­με σε μια σει­ρά άλλων θεμά­των και πρώ­τα απ’ όλα θέλω να μιλή­σου­με για την παν­δη­μία. Μόλις ξεκί­νη­σε, πριν από ένα χρό­νο, ο «Economist», που δεν είναι κομ­μου­νι­στι­κό έντυ­πο, είχε κυκλο­φο­ρή­σει με ένα εξώ­φυλ­λο στο οποίο επι­σή­μα­νε τον κίν­δυ­νο να αξιο­ποι­η­θεί η παν­δη­μία για τον περιο­ρι­σμό των ατο­μι­κών ελευθεριών.
Διά­φο­ρα τέτοια γεγο­νό­τα στην Ευρώ­πη, στην Ισπα­νία για παρά­δειγ­μα, στη Γαλ­λία. Πιστεύ­ε­τε ότι έχου­με περά­σει ή υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος να περά­σου­με σε μία τέτοια περίοδο;

⚙️ 🔻 Ήδη έχου­με περά­σει κατά την άπο­ψή μας. Δυστυ­χώς πάλι εδώ γίνα­με μάντεις κακών, διό­τι από την αρχή λέγα­με να μην αξιο­ποι­ή­σει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ‑όπως και οποια­δή­πο­τε κυβέρ­νη­ση άλλω­στε και στην Ευρώ­πη και παντού- την παν­δη­μία ως άλλο­θι για να περά­σει κατα­σταλ­τι­κά, αυταρ­χι­κά μέτρα, να περά­σει σε μια ανι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση του πολι­τι­κού συστή­μα­τος και των μηχα­νι­σμών του ενά­ντια στο λαό, στις κινη­το­ποι­ή­σεις και στις δίκαιες διεκ­δι­κή­σεις του. Κι αυτό το βλέ­που­με μέρα με τη μέρα να γίνε­ται πράξη.

🔻 Είναι αδια­νό­η­το να έχεις γενι­κό lockdown, ακό­μα και στους βου­λευ­τές, στο Ελλη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο και να περ­νάς σωρη­δόν κάθε μέρα αντι­δρα­στι­κά, αντι­λαϊ­κά νομο­σχέ­δια χωρίς ουσια­στι­κή συζή­τη­ση, χωρίς τη δυνα­τό­τη­τα διεκ­δί­κη­σης και παρέμ­βα­σης των μαζι­κών φορέ­ων, των σωμα­τεί­ων, των συλ­λό­γων, των ανθρώ­πων που κυρί­ως ενδια­φέ­ρο­νται και θίγο­νται από αυτά τα νομοσχέδια.
Και από την άλλη μεριά όταν γίνε­ται η οποια­δή­πο­τε διεκ­δί­κη­ση, η οποία τηρεί από­λυ­τα και τα μέτρα προ­στα­σί­ας, που λέει το υγειο­νο­μι­κό επι­τε­λείο, να κατα­στέλ­λε­ται με αυταρ­χι­κό τρό­πο, με δακρυ­γό­να, με τα γκλο­μπς, με τις αύρες και το νερό, με συλ­λή­ψεις κλπ.
Η κυβέρ­νη­ση θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει γρή­γο­ρα αυτόν τον κατή­φο­ρο. Εμείς προει­δο­ποιού­με ότι θα το πλη­ρώ­σει ακρι­βά, από τον ίδιο πρώ­τα απ’ όλα τον ελλη­νι­κό λαό, αν συνε­χί­σει σε αυτή την κατεύ­θυν­ση του αυταρ­χι­σμού και των αντι­λαϊ­κών μέτρων. Αυτό το ζήτη­μα το έχου­με στο κέντρο της προ­σο­χής μας, της διεκ­δί­κη­σης, της πάλης και της ανά­πτυ­ξης του λαϊ­κού αγώνα.

✔️  Για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία

▪️ Η παν­δη­μία εδώ και ένα χρό­νο και η πρό­σφα­τη κακο­και­ρία έδει­ξε πρώ­τα απ’ όλα την ανά­γκη να υπάρ­χει ένας ισχυ­ρός κρα­τι­κός τομέ­ας, απο­κά­λυ­ψε τις αδυ­να­μί­ες του, αλλά βλέ­που­με ότι η τάση είναι πάλι να πάμε προς ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση σε βασι­κούς τομείς, όπως είναι η Υγεία.
Κακά τα ψέμα­τα ένα μέρος της κοι­νής γνώ­μης από το «λέγε λέγε» τόσων ετών έχει πει­στεί ότι η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση δεν είναι και τόσο κακή στην Υγεία για παρά­δειγ­μα. Μήπως θα πρέ­πει να παρου­σια­στεί μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση για την ενί­σχυ­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού που δεν θα έχει να κάνει μόνο με προ­σλή­ψεις, αλλά με μεταρ­ρυθ­μί­σεις σε κάποιους μηχανισμούς;

⚙️ 🔻 Βέβαια, ο κόσμος πιστεύω σε αυτήν την παν­δη­μία είδε και το χάλι της ιδιω­τι­κής Υγεί­ας, όπως είδε και το χάλι της Δημό­σιας Υγεί­ας. Είδε, επί­σης, ότι δεν μπο­ρούν να συνυ­πάρ­ξουν ιδιω­τι­κός με δημό­σιο τομέα.
Είδε ότι δεν υλο­ποι­ή­θη­κε η πρό­τα­ση του ΚΚΕ, μιας και με ρωτά­τε για συγκε­κρι­μέ­νη πολι­τι­κή πρό­τα­ση, που ήταν η άμε­ση επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, πρωτ’ απ’ όλα των ΜΕΘ, των κλι­νών. Και όταν λέμε επί­τα­ξη, εννο­ού­με πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη. Δεν είναι επί­τα­ξη, για παρά­δειγ­μα να πλη­ρώ­νει το κρά­τος, δηλα­δή ξανά ο Έλλη­νας φορο­λο­γού­με­νος τον ιδιώ­τη επι­χει­ρη­μα­τία στον ιδιω­τι­κό τομέα. Και ξέρε­τε ότι σε αυτή τη φάση της παν­δη­μί­ας, το κρά­τος πήρε μία σει­ρά ΜΕΘ ή χρη­σι­μο­ποί­η­σε μια σει­ρά υπο­δο­μές του ιδιω­τι­κού τομέα, πλη­ρώ­νο­ντας, όμως, πολύ ακρι­βά. Εμείς ανοί­ξα­με αυτή τη συζή­τη­ση και θέλου­με να τη συνε­χί­σου­με μέσα στην ελλη­νι­κή κοινωνία.
Για­τί λέμε ότι πρέ­πει να γίνει κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση; Και η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση που προ­τεί­νει το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέ­ση με την καπι­τα­λι­στι­κή κρα­τι­κο­ποί­η­ση που κάνουν κάποιες δυνά­μεις είτε από το χώρο της ΝΔ, που ονο­μά­ζο­νται φιλε­λεύ­θε­ρες — νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ, του λεγό­με­νου σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού χώρου. Για­τί κι αυτοί κάνουν κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις. Ακό­μη κι η ΝΔ παλιό­τε­ρα κατά δια­στή­μα­τα έκα­νε κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις, κρα­τι­κή παρέμβαση. 
Αυτή είναι η κυρί­αρ­χη ‑αυτή τη στιγ­μή- λογι­κή και στην ΕΕ, η οποία συν­δυά­ζε­ται στη συνέ­χεια με παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, αφού πρώ­τα έχουν ξελα­σπώ­σει τους ιδιώ­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Το κρά­τος έχει βάλει λεφτά για να μπο­ρέ­σει να τους απο­δώ­σει καθα­ρές τις επι­χει­ρή­σεις ξανά και να συνε­χί­σουν φτου κι απ’ την αρχή.
Αυτή είναι η λει­τουρ­γία στο πλαί­σιο του σάπιου, βάρ­βα­ρου συστή­μα­τος, που έχει όνο­μα και λέγε­ται καπι­τα­λι­σμός. Και δυστυ­χώς σ’ αυτήν τη ρότα πάνε. Άρα, πρέ­πει να αλλά­ξου­με γραμ­μή συνο­λι­κά σ’ αυτά τα ζητή­μα­τα, σαν κοι­νω­νία και βεβαί­ως αυτό θέλει να το απο­δε­χθεί, να το κατα­νο­ή­σει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο ελλη­νι­κός λαός και να το επι­βά­λει, να το κάνει πρά­ξη με τις πολι­τι­κές επι­λο­γές του στη συνέχεια.

✔️  Για τις υποθέσεις με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις

▪️ Έχου­με αυτές τις μέρες αυτό το θέμα με τις σεξουα­λι­κές κακο­ποι­ή­σεις, παρε­νο­χλή­σεις κι όλα τα σχε­τι­κά. Θα έχε­τε ακού­σει το δημο­σιο­γρα­φι­κό κλι­σέ «το από­στη­μα έσπα­σε», το έχου­με ακού­σει και σε άλλες περι­πτώ­σεις παλαιό­τε­ρα, αλλά δυστυ­χώς θερα­πεία δεν υπήρ­ξε. Θα ήθε­λα να ρωτή­σω αν πιστεύ­ε­τε γι’ αυτό το θέμα μπο­ρεί να έχει και πολι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις, όπως φημο­λο­γεί­ται τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες και αν πιστεύ­ε­τε ότι αυτή τη φορά θα έχου­με μια πραγ­μα­τι­κή κάθαρ­ση ή θα ζήσου­με περι­πτώ­σεις όπως στο παρελ­θόν που απλά «έσπα­σε το απόστημα».

⚙️ 🔻 Κατ’ αρχάς, η άπο­ψή μας είναι ότι «το μαχαί­ρι πρέ­πει να πάει μέχρι το κόκα­λο». Πρέ­πει να βγουν να μιλή­σουν, να μη φοβού­νται όσοι έχουν υπο­στεί τέτοια ζητήματα.
Ιδιαί­τε­ρα, θέλω να τονί­σω και να επι­ση­μά­νω και να το ξεχω­ρί­σω, παρό­τι όλα είναι προ­βλή­μα­τα, η σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση ανή­λι­κων παι­διών ‑κορι­τσιών και αγο­ριών- είναι όχι απλώς απα­ρά­δε­κτη, είναι εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη κι ως τέτοια πρέ­πει να διώ­κε­ται με την ανω­τέ­ρα των ποι­νών. Όπως, επί­σης, η σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση γυναι­κών και μια σει­ρά άλλες τέτοιου είδους κακο­ποι­ή­σεις που συμ­βαί­νουν σ’ αυτή την κοι­νω­νία και που βέβαια δεν είναι μόνο στον χώρο του θεάτρου.
Για­τί, το ζήτη­μα πάει να περιο­ρι­στεί μόνο στον χώρο του Πολι­τι­σμού. Ενώ είναι σε κάθε εργα­σια­κό χώρο και είναι πιο άγρια τα πράγ­μα­τα ή εξί­σου άγρια, για να μην μπαί­νου­με σε αυτήν την σύγκρι­ση που δεν είναι και σωστή. Είναι εξί­σου άγρια και συμ­βαί­νουν συνε­χώς τέτοιες κακο­ποι­ή­σεις από εργο­δό­τες, από ανθρώ­πους που έχουν εξου­σία σε συγκε­κρι­μέ­νους χώρους. Άρα, αυτά τα ζητή­μα­τα πρέ­πει να ανα­δει­χθούν, πρέ­πει να λυθούν. Όμως σας λέω ειλι­κρι­νέ­στα­τα ότι δεν έχω πολ­λές ελπί­δες και πιστεύω ότι ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να έχει αυτα­πά­τες ότι «το μαχαί­ρι θα φτά­σει μέχρι το κόκα­λο» που ποτέ δεν έφτα­σε ή ότι θα γίνει πραγ­μα­τι­κή «κάθαρ­ση» και θα στα­μα­τή­σει η ουσία.
Για­τί ξανα­λέω ότι δεν στα­μα­τά­νε να υπάρ­χουν οι συν­θή­κες και το πλαί­σιο που γεν­νούν τέτοιες συμπε­ρι­φο­ρές και αυτό δεν είναι άλλο από το κοι­νω­νι­κό πλαί­σιο που υπάρχει.
Μιλά­με για ένα σύστη­μα βάρ­βα­ρο, σάπιο, διε­φθαρ­μέ­νο, που έχει φτά­σει στα όριά του και που χρειά­ζε­ται εντε­λώς να ανα­γεν­νη­θεί εκ βάθρων.
Πρέ­πει να ξερι­ζω­θεί αυτό το σύστη­μα, αυτή είναι η άπο­ψή μας, εκ βάθρων σε όλες του τις εκφάν­σεις. Και σε αυτόν τον τομέα που συζη­τά­με τώρα, αλλά και σε άλλα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, ιδιαί­τε­ρα των πιο αδύ­να­μων ανθρώ­πων, κατη­γο­ριών λόγω φύλου, ιδιαιτεροτήτων.
Αυτό είναι το κυρί­αρ­χο ζήτη­μα και φοβά­μαι ότι θα γίνει προ­σπά­θεια και συγκά­λυ­ψης και απο­προ­σα­να­το­λι­σμού ξανά με κάποια ημί­με­τρα που θα παρ­θούν. Θα βγουν και κάποιοι ως εξι­λα­στή­ρια, θα τιμω­ρη­θεί η δρά­ση τους ‑και πολύ σωστά θα κάνουν να κλει­στούν και να μη βγουν από τη φυλα­κή- αλλά θα συνε­χί­σει, όμως, να υπάρ­χει αυτός ο βόρ­βο­ρος, όταν δεν παίρ­νο­νται μέτρα, παρά μόνο ημί­με­τρα. Και τέτοια ημί­με­τρα είναι τάχα μου διά­φο­ροι κώδι­κες δεο­ντο­λο­γί­ας σε εργα­σια­κούς χώρους και πάει λέγο­ντας. Έχου­με ξανα­ζή­σει τέτοιους κώδι­κες και απο­τέ­λε­σμα δεν είδαμε.
Η άπο­ψή μας είναι, επί­σης, ότι πρέ­πει να αυστη­ρο­ποι­η­θεί πάρα πολύ ο ποι­νι­κός κώδι­κας γύρω από τέτοιας φύσης εγκλή­μα­τα, ιδιαί­τε­ρα όταν αφο­ρά ανή­λι­κα παι­διά, γυναίκες.

✔️  Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

▪️ Έχου­με οικο­νο­μία, παν­δη­μία, Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, τώρα και σκάν­δα­λα. Προ­βλέ­πε­ται ότι μπο­ρούν όλα αυτά ή κάποια από αυτά να οδη­γή­σουν σε εκλογές;

⚙️ 🔻  Τίπο­τε δεν απο­κλεί­ε­ται. Συγκε­ντρώ­νε­ται ένα πολύ εύφλε­κτο υλι­κό και για πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις και για αλλα­γές στο πολι­τι­κό σύστη­μα. Δεν ξέρω, φυσι­κά, αν θα οδη­γή­σουν σε εκλο­γές, αυτό είναι συν­δυα­σμός δια­φό­ρων παρα­γό­ντων. Όπως είναι τα ζητή­μα­τα που συζη­τού­σα­με στην αρχή, των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων, τα διε­θνή ζητή­μα­τα ειδι­κά εδώ στην περιο­χή, αλλά και τα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας με την οικο­νο­μι­κή καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, που από ό,τι φαί­νε­ται θα είναι πολύ βαθύ­τε­ρη από ό,τι η προη­γού­με­νη δεκα­ε­τής κρί­ση, αυτή είναι η εκτί­μη­σή μας. Και όλα τα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν επί­σης την παν­δη­μία και το πώς αυτή θα εξε­λι­χθεί, αλλά και τα σκάν­δα­λα, η δια­φθο­ρά, η σαπί­λα που υπάρ­χει στην κοι­νω­νία είναι ένα υλι­κό που σημα­το­δο­τεί εξε­λί­ξεις. Το πρό­βλη­μα για εμάς δεν είναι τόσο οι εκλο­γές, ούτε πότε θα γίνουν, αν θα γίνουν το καλο­καί­ρι, όπως λένε κάποιοι, το φθι­νό­πω­ρο ή του χρό­νου. Το πρό­βλη­μα είναι τι θα λύσουν αυτές οι εκλογές.
Και αυτό πρέ­πει πρώ­τα από όλα να σκε­φτεί ο ελλη­νι­κός λαός για να κάνει και τις σωστές επι­λο­γές του συμπα­ρα­τασ­σό­με­νος, συμπο­ρευό­με­νος μαζί με το ΚΚΕ, σε δύσκο­λες μάχες για όλα αυτά τα ζητή­μα­τα που έχου­με μπρο­στά μας και μέσα στη Βου­λή και έξω από αυτή κυρί­ως μέσα στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, αλλά και στο κίνη­μα όλων των ανθρώ­πων που μας ακού­νε και ενδια­φέ­ρο­νται για το καλό του τόπου, των παι­διών τους και βεβαί­ως στις επι­λο­γές που θα κάνει όταν στή­νο­νται οι κάλπες.

✔️  Για την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό

▪️ Μία τελευ­ταία ερώ­τη­ση. Δεν είναι της επι­και­ρό­τη­τας, αλλά θα ήθε­λα το σχό­λιό σας. Γίνε­ται συστη­μα­τι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια μια προ­σπά­θεια εξί­σω­σης του κομ­μου­νι­σμού με τον ναζι­σμό. Ποιο είναι το σχό­λιό σας;

⚙️ 🔻  Είναι ανι­στό­ρη­τη η εξί­σω­ση αυτή και έχει καταρ­ρι­φθεί πολ­λές φορές. Ο αρνη­τι­κός συσχε­τι­σμός που υπάρ­χει διε­θνώς εξυ­πη­ρε­τεί κάποιους από τους ισχυ­ρούς αυτής της Γης, αλλά και κάθε χώρας ξεχω­ρι­στά που είναι οι άρχου­σες τάξεις, οι οποί­ες ουσια­στι­κά έχουν όλη την ιδιο­κτη­σία και του πλού­του και την κυβερ­νη­τι­κή, πολι­τι­κή εξου­σία, να εξο­μοιώ­νουν τον ναζι­σμό με τον σοσια­λι­σμό, με τον κομμουνισμό.
Βέβαια, είναι περιτ­τό να πω ότι ο ελλη­νι­κός λαός το ξέρει, το έχει ζήσει στο πετσί του, ότι οι κομ­μου­νι­στές ήταν αυτοί που πρω­το­στά­τη­σαν για να ηττη­θεί το τέρας του φασι­σμού και του ναζι­σμού στην πατρί­δα μας και σε άλλες χώρες, όπως πρω­το­στα­τού­με και σήμε­ρα στον αγώ­να ενά­ντια σε οποια­δή­πο­τε αντί­δρα­ση, σε οποιον­δή­πο­τε ρατσι­σμό, φασι­σμό ή τη ναζι­στι­κή ιδεολογία.
Το απο­δεί­ξα­με και με τη δίκη της Χρυ­σής Αυγής. Αλλά αυτό το ζήτη­μα γίνε­ται κυρί­ως, για­τί αυτό το σύστη­μα θέλει να αξιο­ποιεί τους ναζι­στές, τους φασί­στες, την ακρο­δε­ξιά σε δύσκο­λες περιό­δους, όταν έχει προ­βλή­μα­τα το πολι­τι­κό σύστη­μα, ενά­ντια στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενά­ντια στην πρό­ο­δο, στη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση του λαού και της νεο­λαί­ας σε θετι­κή κατεύ­θυν­ση, για να μην συμπα­ρα­τα­χθεί τελι­κά με τους κομ­μου­νι­στές και βρε­θούν μαζί στον αγώ­να για ένα καλύ­τε­ρο αύριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο