Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα: «Η Ημαθία στον 20ο αιώνα: Στιγμές της ιστορίας της»

Κυκλο­φό­ρη­σε αυτές τις ημέ­ρες από τις εκδό­σεις «Αλφα Πι» το νέο (8ο κατά σει­ρά) βιβλίο του Βεροιώ­τη δημο­σιο­γρά­φου και συγ­γρα­φέα Αλέ­κου Χατζηκώστα.

Ο τόμος αυτός (310 σελί­δες, 17Χ24) περι­λαμ­βά­νει άρθρα, μελέ­τες και παρεμ­βά­σεις σε εκδη­λώ­σεις και συνέ­δρια του συγ­γρα­φέα τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια. Τα ντο­κου­μέ­ντα είναι απο­τέ­λε­σμα της έρευ­νας εδώ και πάνω από 20 χρό­νια σε κάθε είδους αρχεία (ξεχω­ρι­στή θέση κατέ­χουν τα Γενι­κά Αρχεία του Κρά­τους – Γ.Α.Κ. νομού Ημα­θί­ας), αλλά και σε πλή­θος βιβλία, ψηφια­κές βιβλιο­θή­κες κ.α

Στό­χος είναι η σκια­γρά­φη­ση μέσα από σπά­νια ντο­κου­μέ­ντα, στιγ­μών της πλού­σιας ιστο­ρί­ας της Ημα­θί­ας, η κατά­δει­ξη των σχέ­σε­ων της αλλά καiτων ιδιαί­τε­ρων στιγ­μών της με την ευρύ­τε­ρη ιστο­ρία της χώρας.

Ο ανα­γνώ­στης έχει την ευκαι­ρία μέσα από τις σελί­δες του να ανα­τρέ­ξει σε άγνω­στες σε μεγά­λο βαθ­μό πλευ­ρές της τοπι­κής ιστο­ρί­ας, να αντι­κρύ­σει μονα­δι­κά ντο­κου­μέ­ντα, αλλά και να προ­βλη­μα­τι­στεί μέσα απ’ αυτά.

Ευχής έργο είναι το βιβλίο αυτό να απο­τε­λέ­σει μία βάση για έναν πλού­σιο διά­λο­γο για το παρελ­θόν, αλλά και έναυ­σμα για συνέ­χι­ση της συγ­γρα­φής παρό­μοιων έργων από άλλους ιστο­ρι­κούς – ερευ­νη­τές ώστε να ολο­κλη­ρω­θούν οι ψηφί­δες του μωσαϊ­κού της ιστο­ρί­ας της Ημαθίας.

Βιογραφικό

Ο Αλέ­κος Α. Χατζη­κώ­στας γεν­νή­θη­κε στη Βέροια το 1960. Είναι δημο­σιο­γρά­φος εκδό­της της εφη­με­ρί­δας «Η Άλλη Άπο­ψη της Ημα­θί­ας» και του alli-apopsi.gr.

Άρθρα του δημο­σιεύ­ο­νται εδώ και δεκα­ε­τί­ες σε εφη­με­ρί­δες, περιο­δι­κά και site,ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με ειση­γή­σεις σε μια σει­ρά ιστο­ρι­κά συνέ­δρια και ημερίδες

Έχει εκδώ­σει τα εξής βιβλία:

- Η Εθνι­κή Αντί­στα­ση στο νομό Ημα­θί­ας (2003) – Αυτοέκδοση

- Η Ημα­θία από τη Βάρ­κι­ζα στον Εμφύ­λιο (2004)

- Η Ημα­θία στον Εμφύ­λιο (2006) – Αυτοέκδοση

- Δυτι­κά του Αλιάκ­μο­να (Διη­γή­μα­τα – 2012) – Αυτοέκδοση

- Σχε­δία Μνή­μης (Διη­γή­μα­τα – 2014) Arts Poetica

- Το παρελ­θόν κρα­τά πολύ (Μυθι­στό­ρη­μα ‑2016) «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

- Μικρές ιστο­ρί­ες, μεγά­λα όνει­ρα (Διη­γή­μα­τα – 2017) «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

Επί­σης έχει συμ­με­τά­σχει στους συλ­λο­γι­κούς τόμους

-Ημα­θία : Σκια­γρα­φώ­ντας την ιστο­ρία της μέσα από τις συλ­λο­γές των ΓΑΚ (Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2014)

- Η Βέροια του Μεσο­πο­λέ­μου (Γ’ Επι­στη­μο­νι­κή Ημε­ρί­δα Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας – Έκδο­ση ΕΜΙΠΗ 2015

- Μιλά­με για τη Νάου­σα του 20ου αιώ­να (Πρα­κτι­κά Α’ Επι­στη­μο­νι­κής Ημε­ρί­δας Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2017)

- Μιλά­με για τη Βέροια του 20ου αιώ­να 1940 – 1950 (Δ’ Επι­στη­μο­νι­κή Ημε­ρί­δα Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας- Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2017)

Έχει τιμη­θεί με τον Α’ Έπαι­νο στον 4ο Πανελ­λή­νιο Λογο­τε­χνι­κό Δια­γω­νι­σμό «Δημή­τριος Βικέ­λας» το 2011 για το διή­γη­μα του «Κάποια Μεγά­λη Πέμ­πτη στο χακί» καθώς και στον 6ο Πανελ­λή­νιο Λογο­τε­χνι­κό Δια­γω­νι­σμό «Δημή­τριος Βικέ­λας» για το διή­γη­μά του «Η Κυρια­κή της… Ορθοδοξίας»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο