Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυπριακές εκλογές: Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες για την ανάδειξη του 8ου Προέδρου της Δημοκρατίας

Αρχι­σε στις 7 το πρωί η ψηφο­φο­ρία για την εκλο­γή Προ­έ­δρου της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Οπως δήλω­σε ο Γενι­κός Έφο­ρος Εκλο­γών Κώστας Κων­στα­ντί­νου, δικαί­ω­μα ψήφου έχουν συνο­λι­κά 561.273 πρόσωπα.

Οι κάλ­πες άνοι­ξαν και στα 1.113 εκλο­γι­κά κέντρα, που λει­τουρ­γούν στην Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία, καθώς και στα 15 εκλο­γι­κά κέντρα της Ελλά­δας και σ’ αυτό της Βουλγαρίας.

Στις 09:00 π.μ. ώρα Κύπρου ανα­μέ­νε­ται να ανοί­ξει η κάλ­πη στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, στις 10:00 π.μ. οι κάλ­πες σε Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Αυστρία, Βέλ­γιο, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ολλαν­δία, Σου­η­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γο, ενώ στις 2:00 μ.μ. θα ανοί­ξει η κάλ­πη στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμερικής.

Οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του Κρά­τους, βρί­σκο­νται από το βρά­δυ σε επι­φυ­λα­κή και μερι­μνούν, ώστε τα οποια­δή­πο­τε προ­βλή­μα­τα ενδε­χο­μέ­νως προ­κύ­ψουν, λόγω των και­ρι­κών συν­θη­κών, να αντι­με­τω­πί­ζο­νται άμε­σα, ώστε η δια­κί­νη­ση των εκλο­γέ­ων, προς τα εκλο­γι­κά τους κέντρα, να είναι απρόσκοπτη.

Η ψηφο­φο­ρία ξεκί­νη­σε ομα­λά, χωρίς οποια­δή­πο­τε προ­βλή­μα­τα και θα συνε­χι­στεί μέχρι τις 12 το μεση­μέ­ρι. Μετά από δια­κο­πή μιας ώρας, θα ξεκι­νή­σει εκ νέου στις 1:00 μ.μ. και θα λήξει στις 6:00 μ.μ., οπό­τε θα κλεί­σουν οι κάλ­πες τόσο στη Δημο­κρα­τία, όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώ­νε­ται ότι, σε εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις, μπο­ρεί να παρα­τα­θεί η ψηφο­φο­ρία σε εκλο­γι­κό κέντρο, εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφο­φο­ρί­ας ανα­μέ­νει να ψηφί­σει μεγά­λος αριθ­μός εκλογέων.

”Ως Γενι­κός Έφο­ρος Εκλο­γών, καλώ όλες και όλους τους ψηφο­φό­ρους, όπως προ­σέλ­θουν στις κάλ­πες για να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα και να δια­τυ­πώ­σουν με υπεύ­θυ­νο τρό­πο την επι­λο­γή τους. Θα είμα­στε εδώ για να ενη­με­ρώ­νου­με τους πολί­τες σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα για την εξέ­λι­ξη της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας. Εύχο­μαι καλή ψήφο σε όλους και όλες”, κατέ­λη­ξε ο κος Κωνσταντίνου.

O συνο­λι­κός αριθ­μός των προ­σώ­πων, που έχουν δικαί­ω­μα ψήφου στις σημε­ρι­νές Προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, ανέρ­χε­ται σε 561.033. Στον αριθ­μό αυτό περι­λαμ­βά­νο­νται και 730 Τουρκοκύπριοι.

Επι­πλέ­ον, δικαί­ω­μα ψήφου έχουν 240 εγκλω­βι­σμέ­νοι, 47 στην εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια Λευ­κω­σί­ας και 193 στην εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια Αμμοχώστου.

Οι 301 φυλα­κι­σμέ­νοι, θα μπο­ρούν να ψηφί­σουν σε ειδι­κή κάλ­πη, εντός των φυλα­κών, η οποία θα ανα­μι­χθεί με την κάλ­πη στο Τμή­μα Πολε­ο­δο­μί­ας και Οικήσεως.

Στις εκλο­γές θα μπο­ρούν να ψηφί­σουν και 730 Τουρ­κο­κύ­πριοι, που έχουν διεύ­θυν­ση μόνι­μης δια­μο­νής στις ελεύ­θε­ρες περιοχές.

Για σκο­πούς διε­ξα­γω­γής της ψηφο­φο­ρί­ας, θα λει­τουρ­γή­σουν 1.148 εκλο­γι­κά κέντρα, εκ των οποί­ων τα 1.113 κέντρα σε 5 Εκλο­γι­κές Περι­φέ­ρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξω­τε­ρι­κό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.

Στην Ελλά­δα θα λει­τουρ­γή­σουν κέντρα στην Αθή­να (5), Βόλο, Ηρά­κλειο, Θεσ­σα­λο­νί­κη (3), Ιωάν­νι­να, Κομο­τη­νή, Λάρι­σα, Πάτρα και Ρέθυμνο,

Στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα λει­τουρ­γή­σουν κέντρα στη Γλα­σκώ­βη, Λήντς, Λον­δί­νο (5), Μάν­τσε­στερ, Μπέρ­μιγ­χαμ και Μπρί­στολ, καθώς και στο Βερο­λί­νο, Βιέν­νη, Βρυ­ξέλ­λες, Νέα Υόρ­κη, Ντου­μπάϊ, Λου­ξεμ­βούρ­γο, Παρί­σι, Σόφια, Στοκ­χόλ­μη και Χάγη.

Κατά την τελευ­ταία τρι­μη­νία υπήρ­ξαν 10.558 νέες εγγρα­φές στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο. Ο αριθ­μός αυτός είναι ελα­φρώς μεγα­λύ­τε­ρος από τον αντί­στοι­χο των Προ­ε­δρι­κών Εκλο­γών του 2018, που ήταν 10.410, αλλά σαφώς μικρό­τε­ρος από τον αντί­στοι­χο των Βου­λευ­τι­κών Εκλο­γών 2021, που ήταν 15.168.

Η Περι­φέ­ρεια της Λευ­κω­σί­ας έχει τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό εγγε­γραμ­μέ­νων ψηφο­φό­ρων, συγκε­κρι­μέ­να 215.772 εκλο­γείς και ακο­λου­θεί η Λεμε­σός με 154.778, η Λάρ­να­κα με 95.518, η Πάφος με 51.994 και η ελεύ­θε­ρη Αμμό­χω­στος με 32.625.

Αλλοι 10.346 επέ­λε­ξαν να ψηφί­σουν στα κέντρα που θα λει­τουρ­γή­σουν στο εξωτερικό.

Ο αριθ­μός των εγγε­γραμ­μέ­νων εκλο­γέ­ων είναι κατά 10.397 αυξη­μέ­νος, σε σχέ­ση με τις Προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2018.

Από το σύνο­λο των εγγε­γραμ­μέ­νων ψηφο­φό­ρων, 285.004, ή ποσο­στό 50,8% είναι γυναί­κες και 276.029, ή ποσο­στό 49,2% είναι άνδρες.

Το 13,8% των ψηφο­φό­ρων έχουν ηλι­κία από 18 έως και 29 έτη, το 50,4% από 30 έως και 59 έτη και το 35,8% από 60 και άνω.

Οι εκλο­γές θα γίνουν στη βάση υγειο­νο­μι­κού πρω­το­κόλ­λου, το οποίο συντά­χθη­κε σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας της Κύπρου.

Το πρω­τό­κολ­λο αυτό προ­νο­εί, όπως στα άτο­μα που απο­τε­λούν θετι­κά κρού­σμα­τα Covid-19, και είναι εγγε­γραμ­μέ­να στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο, δίδε­ται κατ’ εξαί­ρε­ση η δυνα­τό­τη­τα, κατά την ημέ­ρα των εκλο­γών, να μετα­βούν στο εκλο­γι­κό κέντρο, για να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα, τις ίδιες ώρες με τον υπό­λοι­πο πληθυσμό.

Επί­σης, η χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τους ασθε­νείς με κορω­νο­ϊό, καθώς και για τα άτο­μα που θα βρί­σκο­νται καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ψηφο­φο­ρί­ας ή/και της δια­λο­γής και κατα­μέ­τρη­σης των ψήφων στο εκλο­γι­κό κέντρο, δηλα­δή τους υπαλ­λή­λους και τους αντι­προ­σώ­πους των υποψηφίων.

Γίνε­ται σύστα­ση για χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας για όλους τους υπό­λοι­πους εκλογείς.

Τα πρώ­τα επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νο­νται λίγο πριν από τις 21:00.

Σε περί­πτω­ση που ο πρώ­τος σε σταυ­ρούς προ­τί­μη­σης υπο­ψή­φιος δεν κατα­φέ­ρει να συγκε­ντρώ­σει το 50+1 τοις εκα­τό των ψήφων, οι δύο πρώ­τοι σε σταυ­ρούς θα οδη­γη­θούν στον β γύρο της επό­με­νης Κυρια­κής 12 Φεβρουα­ρί­ου, οπό­τε και θα ανα­δει­χθεί και ανα­κη­ρυ­χθεί ο νέος ΠτΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο