Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: “στο ζύγι” υγεία με κερδοφορία

Αυτό το ζύγι προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και τη οικο­νο­μί­ας δεν είναι εύκο­λο» ήταν η έμμε­ση αλλά σαφής παρα­δο­χή του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη πως τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την παν­δη­μία σταθ­μί­ζο­νταν με το κρι­τή­ριο της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων όπως άλλω­στε έδει­ξαν ανά­γλυ­φα τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο στον Tου­ρι­σμό, στις αερο­με­τα­φο­ρές και στην ακτοπλοΐα.

Φωτο Eurokinissi

Σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στον «Alpha» ισχυ­ρί­στη­κε ότι «καλώς κάνα­με και ανοί­ξα­με τον Τουρισμό».
Για το 2ο κύμα κορο­νοϊ­ού ισχυ­ρί­στη­κε ότι προ­έ­κυ­ψε «κυρί­ως από εστί­ες δια­σκέ­δα­σης» αν και παρα­δέ­χθη­κε ότι υπήρ­χαν «ζήτη­μα σε χώρους εργα­σί­ας και γηροκομεία».
Στο ερώ­τη­μα αν υπάρ­χει η κατάλ­λη­λη προ­ε­τοι­μα­σία του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας ισχυ­ρί­στη­κε ότι έγι­ναν 7.000 προ­σλή­ψεις και ότι τα κρε­βά­τια οι ΜΕΘ αυξή­θη­καν από 557 σε πάνω από 1250. Ωστό­σο ανέ­φε­ρε ότι «είναι σχε­δόν όλα κατει­λημ­μέ­να» τα κρε­βά­τια ΜΕΘ, άρα δεν επαρ­κούν τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης, ενώ για την ανα­γκαία επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας χωρίς “ενοί­κιο” στους κλι­νι­κάρ­χες υπο­στή­ρι­ξε πως «έχου­με συνερ­γα­στεί καλά με τον ιδιω­τι­κό τομέα» υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή να μοι­ρά­ζο­νται δωρά­κια στου κλι­νι­κάρ­χες με την νοση­λεία επί αμοι­βή ασθε­νών χωρίς κορονοϊό.

Για τα εμβό­λια, παρα­δέ­χθη­κε πως από μόνο του το εμβό­λιο δεν απο­τε­λεί λύση και ότι υπάρ­χει κίν­δυ­νος εφη­συ­χα­σμού όταν θα αρχί­σουν οι εμβο­λια­σμοί που θα διαρ­κέ­σουν για του­λά­χι­στον δύο μήνες. Εκτί­μη­σε ότι οι εμβο­λια­σμοί στην Ελλά­δα θα αρχί­σουν τον Ιανουάριο.

Μιλώ­ντας επί των οικο­νο­μι­κών δεδο­μέ­νων ανέ­φε­ρε ότι «μια ύφε­ση του 9% με 10% δεν μπο­ρεί να μην αφή­σει κάποιες πλη­γές» και άφη­σε να εννοη­θεί ότι ανα­μέ­νο­νται απο­λύ­σεις εργα­ζό­με­νων λέγο­ντας ότι στό­χος είναι «να μην έχου­με σημα­ντι­κή απώ­λεια θέσε­ων εργα­σί­ας». Σε ερώ­τη­ση αν η κυβέρ­νη­ση σκέ­φτε­ται το ενδε­χό­με­νο της δια­γρα­φής χρε­ών απά­ντη­σε «δεν θα κάνω κανέ­να σχόλιο».

Δια­βε­βαί­ω­σε για μια ακό­μα φορά τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους ότι η κυβέρ­νη­ση του δεν ανα­στέλ­λει λόγω παν­δη­μί­ας την προ­ώ­θη­ση των αντι­λαϊ­κών «μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων» λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως πρό­θε­ση του είναι «όχι να μην πατή­σω φρέ­νο αλλά να πατή­σω γκά­ζι» και χαρα­κτή­ρι­σε την «έκθε­ση Πισ­σα­ρί­δη» ένα «εγχει­ρί­διο αλλα­γών και μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων που η χώρα έχει ανάγκη».

Για το αν θα απο­φα­σι­στούν κυρώ­σεις σε βάρος της Τουρ­κί­ας στη σύνο­δο κορυ­φής της ΕΕ απά­ντη­σε ότι «δεν μπο­ρώ να το προ­ε­ξο­φλή­σω», ενώ για το ενδε­χό­με­νο ενός βέτο απά­ντη­σε πως «όλα είναι στο τρα­πέ­ζι» αλλά από άλλο κρά­τος, όχι από την Ελλά­δα διό­τι όπως ανέ­φε­ρε «η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία (των κρα­τών) είναι με το μέρος μας».

Επα­νέ­λα­βε ότι η Ελλά­δα είναι «έτοι­μη να συζη­τή­σει με την Τουρ­κία υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση να μην υπάρ­χει δρα­στη­ριό­τη­τα και έντα­ση στη θάλασ­σα για το ένα μεί­ζον θέμα της υφα­λο­κρη­πί­δας και της ΑΟΖ» και στην περί­πτω­ση που δεν προ­κύ­ψει συμ­φω­νία να γίνει προ­σφυ­γή στη Χάγη. Ανέ­φε­ρε ότι για να υπάρ­ξει διά­λο­γος πρέ­πει να υπάρ­ξει μια «περί­ο­δος έμπρα­κτης απο­κλι­μά­κω­σης» χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας προ­σχη­μα­τι­κή τον ελλι­με­νι­σμό του «Oruc Reις» μερι­κές μέρες πριν τη σύνο­δο κορυ­φής της ΕΕ.

Στη ερώ­τη­ση αν Ελλά­δα και Τουρ­κία έφτα­σαν κοντά σε ένα θερ­μό ή πολε­μι­κό επει­σό­διο απά­ντη­σε ότι «δεν φτά­σα­με κοντά σε αυτό που περι­γρά­φε­ται» και πως «υπήρ­χαν στιγ­μές μεγά­λης έντασης».

Για τα Χρι­στού­γεν­να είπε ότι πρέ­πει μέχρι εννέα άτο­μα να τα γιορ­τά­σουν σε κάθε σπί­τι και χαρα­κτή­ρι­σε λάθος του να βγει φωτο­γρα­φία στην Πάρ­νη­θα χωρίς μάσκα με άλλους αθλούμενους.


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο