Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία — Αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Πούτιν — Το ΝΑΤΟ αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας

Τα κρά­τη μέλη της ΕΕ απο­φά­σι­σαν σήμε­ρα με ομο­φω­νία να επι­βά­λουν ένα πρώ­το πακέ­το κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας. Όπως ανα­κοί­νω­σαν ο εκπρό­σω­πος της ΕΕ για την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή Ζοσέπ Μπο­ρελ και ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτα­κτου Συμ­βου­λί­ου των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ στο Παρί­σι, πρό­κει­ται για κυρώ­σεις τόσο κατά προ­σώ­πων όσο και κατά του ρωσι­κού κράτους.

Ως προς τα πρό­σω­πα αφο­ρούν όλους όσοι εντός της Ρωσί­ας «πυρο­δο­τούν» την κρί­ση στην Ουκρα­νία, όπως π.χ. τα μέλη της Δού­μα που υπερ­ψή­φι­σαν τις προ­τά­σεις Πού­τιν, ιθύ­νο­ντες και άτο­μα που τις προ­πα­γαν­δί­ζουν καθώς και παρά­γο­ντες και επι­χει­ρή­σεις που οφε­λού­νται οικο­νο­μι­κά από την κλι­μά­κω­ση της ουκρα­νι­κής κρί­σης. Ως προς το ρωσι­κό κρα­τος οι κυρώ­σεις αφο­ρούν πρω­τί­στως τις δυνα­τό­τη­τες του να δανεί­ζε­ται από τις ευρω­παϊ­κές τρά­πε­ζες και γενι­κό­τε­ρα να αντλεί κεφα­λαία από τις ευρω­παϊ­κές χρηματαγορές.

Ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ερω­τη­θείς τέλος από δημο­σιο­γρά­φο για τις σχέ­σεις Γαλ­λί­ας Ρωσί­ας κατέ­κρι­νε έντο­να τον Ρώσο πρό­ε­δρο για τα όσα πράτ­τει λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι δεν τιμά πλέ­ον τις υπο­γρα­φές της Ρωσίας.

Πούτιν: Δεν είπα ότι θα στείλω στρατό στο Ντονμπάς τώρα αμέσως

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν επέ­στη­σε σήμε­ρα την προ­σο­χή στο ότι δεν ανα­κοί­νω­σε ότι θα στεί­λει άμε­σα στρα­τεύ­μα­τα στο Ντον­μπάς. «Δεν είπα ότι ο στρα­τός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους, απα­ντώ­ντας στο ερώ­τη­μα μέχρι πού μπο­ρούν να φθά­σουν οι Ρώσοι στρα­τιω­τι­κοί στο Ντονμπάς.

Παράλ­λη­λα ο Ρώσος πρό­ε­δρος είπε πως «είναι εντε­λώς αδύ­να­τον γενι­κά να προ­βλε­φθεί κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο πιθα­νών ενερ­γειών στο Ντον­μπάς, αυτό εξαρ­τά­ται από τη συγκε­κρι­μέ­νη κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται επί τόπου, επί του πεδί­ου, όπως λέγε­ται».

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις που έγι­ναν εκ μέρους της Ουκρα­νί­ας ότι θα έπρε­πε να απο­κτή­σει πυρη­νι­κά όπλα, ο Ρώσος πρό­ε­δρος είπε ότι τις άκου­σε και δήλω­σε ότι η εμφά­νι­ση πυρη­νι­κών όπλων τακτι­κού χαρα­κτή­ρα στην Ουκρα­νία σημαί­νει στρα­τη­γι­κή απει­λή για την Ρωσία.

Κατά την άπο­ψη του, η Ουκρα­νία έχει επαρ­κείς δυνα­τό­τη­τες στον πυρη­νι­κό τομέα και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να λύσει το πρό­βλη­μα αυτό γρή­γο­ρα σε σχέ­ση με άλλες χώρες που αρχί­ζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστη­μα εμπλου­τι­σμού ουρα­νί­ου, λέγο­ντας ωστό­σο ότι αυτό είναι «τεχνι­κό πρό­βλη­μα», αλλά δεν είναι άλυ­το πρό­βλη­μα για την Ουκρανία.

Την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Πούτιν

Η Ρωσία όλο αυτό το διά­στη­μα ενδια­φε­ρό­ταν για την εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νιών του Μινσκ, επει­δή αυτό το έγγρα­φο ήταν απο­τέ­λε­σμα συμ­βι­βα­σμού, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ρώσος πρό­ε­δρος στους δημο­σιο­γρά­φους προ­σθέ­το­ντας ότι οι συμ­φω­νί­ες του Μινσκ δεν υφί­στα­νται πλέ­ον και ζητώ­ντας την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ουκρανίας.

«Και γι αυτό θέλω να υπο­γραμ­μί­σω για μια ακό­μη φορά, ενδια­φε­ρό­μα­σταν για την εφαρ­μο­γή αυτού του Συμπλέγ­μα­τος μέτρων, επει­δή ήταν απο­τέ­λε­σμα συμ­βι­βα­σμού» , δήλω­σε ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι ήταν ένας από τους δημιουρ­γούς αυτού του κει­μέ­νου ως εκπρό­σω­πος της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας.

Οι αρχές της Ουκρα­νί­ας δήλω­ναν δημό­σια ότι δεν θα εφαρ­μό­σουν τις συμ­φω­νί­ες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπο­ρού­σε να ανε­χθεί περαι­τέ­ρω την γενο­κτο­νία του λαού του Ντονμπάς.

Το Κίε­βο μηδέ­νι­σε όλες τις προ­σπά­θειες για την εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νιών του Μινσκ , τις «σκό­τω­σε» η ουκρα­νι­κή ηγε­σία πολύ πιο πρίν από την ανα­γνώ­ρι­ση των Λαϊ­κών δημο­κρα­τιών του Ντο­νέ­τσκ και Λου­γκάνσκ, δήλω­σε ο Πούτιν.

Η Ευρώ­πη δεν μπό­ρε­σε να υπο­χρε­ώ­σει το Κίε­βο να εφαρ­μό­σει τις συμ­φω­νί­ες Μινσκ‑2 , και ως εκ τού­του δεν υπήρ­χε άλλη διέ­ξο­δος εκτός από την ανα­γνώ­ρι­ση των Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών Ντο­νέ­τσκ και Λουγκάνσκ.

Το ΝΑΤΟ αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ ανα­μέ­νει μια επί­θε­ση ευρεί­ας κλί­μα­κας της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία και έθε­σε σε ετοι­μό­τη­τα τη δύνα­μη ταχεί­ας αντί­δρα­σης, ώστε να υπε­ρα­σπι­στεί τους συμ­μά­χους του, ανα­κοί­νω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Συμ­μα­χί­ας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφή­νουν να εννοη­θεί ότι η Ρωσία σχε­διά­ζει μια μαζι­κή επί­θε­ση στην Ουκρα­νία», μετά την απο­στο­λή δυνά­με­ων στις αυτο­νο­μι­στι­κές επαρ­χί­ες του Ντον­μπάς», είπε ο Στόλ­τεν­μπεργκ μετά την έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής ΝΑΤΟ-Ουκρα­νί­ας (NUC) στην έδρα του Συμ­φώ­νου, στις Βρυξέλλες.

Επικοινωνία Τζόνσον — Μακρόν για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον και ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν συμ­φώ­νη­σαν σήμε­ρα να συνε­χί­σουν τη συνερ­γα­σία τους για να στο­χο­ποι­ή­σουν εκεί­νους που υπο­στή­ρι­ξαν την «επι­θε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση» του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν στην ουκρα­νι­κή κρί­ση, σύμ­φω­να με τη Ντά­ου­νιγκ Στριτ.

«Οι ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν ότι χρειά­ζε­ται να συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται αδιά­κο­πα για να στο­χο­ποι­ή­σουν ιδιώ­τες και οντό­τη­τες στη Ρωσία που χρη­μα­το­δο­τούν την επι­θε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση του προ­έ­δρου Πού­τιν», δήλω­σε εκπρό­σω­πος του Μπό­ρις Τζόν­σον μετά την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός με τον γάλ­λο πρόεδρο.

«Οι ενέρ­γειες της Ρωσί­ας δεν απει­λούν απλά την κυριαρ­χία της Ουκρα­νί­ας, αλλά απο­τε­λούν μία κατά­φω­ρη επί­θε­ση στην ελευ­θε­ρία και στη δημο­κρα­τία» συμ­φώ­νη­σαν Τζόν­σον και Μακρόν.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο