Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ — Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα

Η Ουά­σινγ­κτον προ­χώ­ρη­σε σήμε­ρα στην πολυα­να­με­νό­με­νη κίνη­σή της επι­βάλ­λο­ντας κυρώ­σεις εις βάρος της Τουρ­κι­κής Αμυ­ντι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας SSB για την αγο­ρά και από­κτη­ση των ρωσι­κών αντι­πυ­ραυ­λι­κών συστη­μά­των S‑400, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η από­φα­ση της Ουά­σινγ­κτον θεω­ρεί­το ειλημ­μέ­νη από την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, σύμ­φω­να με τηλε­γρά­φη­μα του Reuters και τα τιμω­ρη­τι­κά μέτρα συμπε­ρι­λή­φθη­καν στο νομο­σχέ­διο για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό αμυ­ντι­κών δαπα­νών των ΗΠΑ που ψηφί­στη­κε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία από το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέσο.

“Τα μέτρα που ελή­φθη­σαν σήμε­ρα είναι ένα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα ότι οι ΗΠΑ (…) δεν θα ανε­χθούν μεγά­λες συναλ­λα­γές με τους τομείς ρωσι­κής άμυ­νας και μυστι­κών πλη­ρο­φο­ριών”, υπο­γράμ­μι­σε ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας στην ανα­κοί­νω­σή του.

Η αγο­ρά από την Τουρ­κία των ρωσι­κών S‑400 θέτουν σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια της στρα­τιω­τι­κής τεχνο­λο­γί­ας των ΗΠΑ και του Αμε­ρι­κα­νι­κού προ­σω­πι­κού, πρό­σθε­σε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλ­λη­λα παρό­τρυ­νε την Τουρ­κία να επι­λύ­σει το ζήτη­μα της από­κτη­σης των ρωσι­κών αμυ­ντι­κών συστη­μά­των σε συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την Αγκυ­ρα πολύ­τι­μο σύμ­μα­χο και σημα­ντι­κό περι­φε­ρεια­κό εταίρο.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις, που αναρ­τή­θη­καν στον ιστό­το­πο του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών περι­λαμ­βά­νουν πάγω­μα περιου­σια­κών στοι­χεί­ων και περιο­ρι­σμούς χορή­γη­σης ταξι­διω­τι­κών θεω­ρή­σε­ων στον πρό­ε­δρο της SSB, Ισμα­ήλ Ντε­μίρ και ενα­ντί­ον τριών ακό­μη Τούρ­κων εργα­ζο­μέ­νων της.

Επί­σης τα τιμω­ρη­τι­κά μέτρα περι­λαμ­βά­νουν απα­γό­ρευ­ση έκδο­σης από τις ΗΠΑ αδειών εξα­γω­γών και εξου­σιο­δο­τή­σε­ων στην Τουρ­κι­κή Αμυ­ντι­κή Βιο­μη­χα­νία SSB.

Η κίνη­ση της Ουά­σινγ­κτον εξόρ­γι­σε την Άγκυ­ρα και ανα­μέ­νε­ται  δυνη­τι­κά να βλά­ψει την τουρ­κι­κή οικο­νο­μία, που ήδη πλήτ­τε­ται από την παν­δη­μία του νέου κορονοϊού.

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Άγκυρα

Η Τουρ­κία κατα­δί­κα­σε ως “ολέ­θριο λάθος” τις κυρώ­σεις των ΗΠΑ για την αγο­ρά και από­κτη­ση ρωσι­κών αντι­πυ­ραυ­λι­κών συστη­μά­των S‑400 και διε­μή­νυ­σε ότι θα προ­βεί σε αντί­ποι­να, αφού είχε καλέ­σει επα­νει­λημ­μέ­να την Ουά­σινγ­κτον να επι­λυ­θεί το ζήτη­μα μέσω δια­λό­γου και της διπλω­μα­τι­κής οδού.

Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτή­ρι­σε τις αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις “ανε­ξή­γη­τες” αφού η Ουά­σινγ­κτον, όπως τόνι­σε η Άγκυ­ρα, απέρ­ρι­ψε επα­νει­λημ­μέ­να την προ­σφο­ρά της Άγκυ­ρας να δημιουρ­γη­θεί μια κοι­νή ομά­δα εργασίας.

Το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ κάλε­σε τον νατοϊ­κό της σύμ­μα­χο να ανα­θε­ω­ρή­σει την “άδι­κη” από­φα­ση που θα βλά­ψει τις διμε­ρείς σχέσεις.

Πριν την ανα­κοί­νω­ση των κυρώ­σε­ων, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν δήλω­σε πως ούτε οι κυρώ­σεις από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα απο­τρέ­ψουν την Τουρ­κία από το να υπε­ρα­σπι­στεί τα δικαιώ­μα­τά της.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις, που αναρ­τή­θη­καν στον ιστό­το­πο του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών περι­λαμ­βά­νουν πάγω­μα περιου­σια­κών στοι­χεί­ων και περιο­ρι­σμούς χορή­γη­σης ταξι­διω­τι­κών θεω­ρή­σε­ων στον πρό­ε­δρο της SSB, Ισμα­ήλ Ντε­μίρ και ενα­ντί­ον τριών ακό­μη Τούρ­κων εργα­ζο­μέ­νων της.

Μόσχα: «Παράνομες» οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους S‑400

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι κυρώ­σεις που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενα­ντί­ον της Τουρ­κί­ας για την αγο­ρά των ρωσι­κών συστή­μα­τος αερο­πο­ρι­κής άμυ­νας S‑400 από τη Ρωσία είναι παρά­νο­μες και επι­δει­κνύ­ουν αλα­ζο­νεία προς το διε­θνές δίκαιο, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax.

Ικανοποίηση Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας

Την ικα­νο­ποί­η­σή της χώρας μας για την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Τουρ­κί­ας, εκφρά­ζει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. «Η Ελλά­δα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρα­τη­ρεί με ικα­νο­ποί­η­ση τη σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ σχε­τι­κά με την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της Διεύ­θυν­σης Αμυ­ντι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας της Τουρ­κι­κής Δημο­κρα­τί­ας, στον Πρό­ε­δρο της, καθώς και άλλα στε­λέ­χη της, σε εφαρ­μο­γή του Τμή­μα­τος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο