Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Αν μας ζητηθεί φυσικά και θα στείλουμε Ένοπλες Δυνάμεις σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία

Απο­φα­σι­σμέ­νη να εμπλέ­ξει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο δηλώ­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στα πλαί­σια των «συμ­μα­χι­κών» της υπο­χρε­ώ­σε­ων, και έχο­ντας λάβει «πρά­σι­νο φως» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα που ομνύ­ουν στις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ελλη­νι­κού κεφαλαίου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, σε συνέ­ντευ­ξη του στον «Alpha», απέρ­ρι­ψε το ενδε­χό­με­νο απο­στο­λής ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στην Ουκρα­νία, με το επι­χεί­ρη­μα πως δεν τίθε­ται θέμα συμ­με­το­χής στρα­τευ­μά­των από το ΝΑΤΟ. Ωστό­σο, ανα­κοί­νω­σε πως αν ζητη­θεί από το ΝΑΤΟ να στα­λούν Ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις σε χώρες που συνο­ρεύ­ουν με την Ουκρα­νία «φυσι­κά και θα το κάνου­με, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί».

Κάτι ανά­λο­γο είχε πει άλλω­στε στη Βου­λή και ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσί­πρας, όταν υπο­στή­ρι­ξε ότι η απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία θα έπρε­πε να γίνει μέσω απο­φά­σε­ων διε­θνών οργανισμών…

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης υπε­ρα­μύν­θη­κε της επι­κίν­δυ­νης από­φα­σης να στα­λεί πολε­μι­κό υλι­κό στην Ουκρα­νία, βαφτί­ζο­ντας «ηθι­κά σωστό» και «εθνι­κά επι­βε­βλη­μέ­νο» την ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, η οποία μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε θύτη, αλλά και σε στό­χο αντι­ποί­νων από το αντί­πα­λο ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο. Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, υπο­στή­ρι­ξε ότι τα όπλα που έστει­λε στους Ουκρα­νούς η Ελλά­δα δεν θα αλλά­ξουν κάτι στο πεδίο, αλλά «στεί­λα­με ένα σήμα ότι τιμού­με τις συμ­μα­χί­ες της χώρας».

«Με ποια ηθι­κή υπό­στα­ση θα ζητού­σα­με βοή­θεια αν βρι­σκό­μα­σταν στην ίδια κατά­στα­ση», ήταν ένα ακό­μη από τα επι­χει­ρή­μα­τα που επι­στρά­τευ­σε για να δικαιο­λο­γή­σει την απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία. Όμως, η βασι­κή απει­λή προ­έρ­χε­ται από την «σύμ­μα­χο» Τουρ­κία, ενώ η στά­ση των «εταί­ρων» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην καλύ­τε­ρη των περι­πτώ­σε­ων συνο­ψί­ζε­ται στη φρά­ση «βρεί­τε τα» που θεριέ­υ­ει την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Άγκυ­ρας. Το ίδιο κάλ­πι­κο είναι το επι­χεί­ρη­μα ότι λογι­κές ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού και απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης δεν έχουν θέση, αφού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ- πέραν της στή­ρι­ξης που παρέ­χουν στην Τουρ­κία, στο όνο­μα της δια­σφά­λι­σης της συνο­χής του ευρω­α­τλα­ντι­κού στρα­το­πέ­δου- έχουν αλλά­ξει τα σύνο­ρα ουκ ολί­γες φορές.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός εμφα­νί­στη­κε «ανοι­χτός» να συνα­ντη­θεί «ανά πάσα στιγ­μή» με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, λέγο­ντας πως από αυτή τη συνά­ντη­ση «δεν θα έρθει ξαφ­νι­κά η άνοι­ξη», αλλά θα μπο­ρού­σε «να εκτο­νω­θεί η έντα­ση». Ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία γεν­νά­ει η επι­σή­μαν­ση του ότι Ελλά­δα και Τουρ­κία πρέ­πει να συνα­ντη­θούν για­τί «συγκρο­τού­με τη Νοτια­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ», σε μια περί­ο­δο που ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός οργα­νι­σμός «τρέ­χει» επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις για να εξα­σφα­λί­σει τη συνο­χή του.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο