Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης για την πανδημία: «Ανάσες» σε κλινικάρχες και εργοδοσία, «ατομική ευθύνη» του λαού η προστασία του

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα», τόνισε… για να μην παρεξηγηθεί

«Οχι» ήταν ξανά, επί λέξει, η απά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού στο αίτη­μα των υγειο­νο­μι­κών και του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος προς την κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει στην επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών δίχως απο­ζη­μί­ω­ση στους κλι­νι­κάρ­χες, την ώρα που το ΕΣΥ γονα­τί­ζει και ασθε­νείς «σβή­νουν» δια­σω­λη­νω­μέ­νοι στην ανα­μο­νή για ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ.

Μιλώ­ντας χτες το βρά­δυ στο «Star», ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «η συνερ­γα­σία μας με τον ιδιω­τι­κό τομέα έχει δομη­θεί και πάνω στην οικειο­θε­λή συμ­με­το­χή του ιδιω­τι­κού τομέα, με απο­ζη­μί­ω­ση φυσι­κά πάντα, και η επί­τα­ξη με απο­ζη­μί­ω­ση είναι, θέλω να το διευ­κρι­νί­σω αυτό». Ισχυ­ρί­στη­κε μάλι­στα πως «ό,τι χρειά­ζε­ται ως προς τη συνερ­γα­σία με τον ιδιω­τι­κό τομέα έχει γίνει».

Αρνη­τι­κή ήταν η απά­ντη­σή του και σε ό,τι αφο­ρά όλα τα υπό­λοι­πα επι­βε­βλη­μέ­να μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, αυτά που η κυβέρ­νη­ση συνει­δη­τά αρνεί­ται να πάρει εδώ και έναν χρό­νο, με «μέτρο» ακρι­βώς τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, συνε­χί­ζο­ντας να μετα­θέ­τει την ευθύ­νη στο λαό.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­χεί­ρη­σε να καλ­λιερ­γή­σει ξανά μια μαγι­κή εικό­να ενός συστή­μα­τος Υγεί­ας που «αντα­πο­κρί­νε­ται πλή­ρως», ότι «τα έχου­με κατα­φέ­ρει πολύ καλύ­τε­ρα από τις περισ­σό­τε­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες» και ότι η κατά­στα­ση στο ΕΣΥ είναι αυτή που παρου­σιά­ζε­ται από το υπουρ­γείο Υγεί­ας — ένα ΕΣΥ που ναι μεν πιέ­ζε­ται, αλλά έχει προ­σθέ­σει μεγά­λο αριθ­μό μόνι­μων ΜΕΘ, καθώς και προ­σω­ρι­νών, σε… χει­ρουρ­γεία και αίθου­σες ανά­νη­ψης που έχουν μετα­τρα­πεί σε ΜΕΘ, όπως ο ίδιος παρα­τή­ρη­σε. Λίγο μετά, πάντα στο πλαί­σιο εξω­ραϊ­σμού της κατά­στα­σης, είπε ότι τάχα δεν έχου­με πάει σε ένα μονο­θε­μα­τι­κό ΕΣΥ και ότι έκτα­κτα περι­στα­τι­κά αντι­με­τω­πί­ζο­νται, την ώρα που δεκά­δες χει­ρουρ­γεία αναβάλλονται.

Μπρο­στά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των δεκά­δων δια­σω­λη­νω­μέ­νων που δεν βρί­σκουν ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ, δεν μπό­ρε­σε να μην παρα­δε­χτεί ότι «υπάρ­χει πράγ­μα­τι μια ανα­μο­νή, μικρή, από δια­σω­λη­νω­μέ­νους συμπο­λί­τες μας», έσπευ­σε ωστό­σο να συγκρί­νει την κατά­στα­ση με ό,τι γινό­ταν πριν μερι­κά χρό­νια, όπου ανα­μο­νές υπήρ­χαν και για την απλή γρί­πη, συνέ­πεια πάντα των πολι­τι­κών εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας τις οποί­ες υπη­ρέ­τη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις του κεφαλαίου.

«Υπάρ­χουν και κάποια όρια στο πού μπο­ρού­με να φτά­σου­με», πρό­σθε­σε, βασι­κά καλώ­ντας το λαό να συμ­βι­βα­στεί με το σημε­ρι­νό χάλι, ενώ ταυ­τό­χρο­να εξέ­φρα­σε την «ελπί­δα» ότι δεν θα επα­λη­θευ­τούν οι προ­βλέ­ψεις Τσιό­δρα πως οδεύ­ου­με προς χίλιους δια­σω­λη­νω­μέ­νους στις ΜΕΘ.

Απέ­φυ­γε να κάνει οποια­δή­πο­τε πρό­βλε­ψη για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας, ούτε για το τι θα γίνει το Πάσχα, «για­τί ο ιός μάς έχει εκπλή­ξει πολ­λές φορές και έχου­με ανα­γκα­στεί να προ­σαρ­μό­σου­με την στρα­τη­γι­κή μας» όπως είπε, απο­σιω­πώ­ντας ότι η αιτία των συνε­χό­με­νων «άνοι­ξε — κλεί­σε» είναι η έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας και θωρά­κι­σης του συστή­μα­τος Υγείας.

Παρα­δέ­χτη­κε επί­σης ότι και από τα μέτρα που οι ίδιοι απο­φά­σι­σαν, περί­με­ναν καλύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα, και απέ­δω­σε την «αστο­χία» του… στο λαό και στη «φυσι­κή κού­ρα­ση του κόσμου, όπου είναι πολύ δύσκο­λο να απα­ντή­σει κανείς με παρα­πά­νω κατα­στο­λή», βάζο­ντάς την ως βασι­κό …για­τρι­κό στη φαρέ­τρα του και συν­δυά­ζο­ντάς το με «ανά­σες ελευ­θε­ρί­ας», όπως βάφτι­σε τα επί μέρους «άνοι­ξε — κλεί­σε», «εκτό­νω­σης» για να μην πάρει η κυβέρ­νη­ση μέτρα.

Χαρα­κτή­ρι­σε θετι­κό ότι ανοί­γει τα λύκεια… όπως τα έκλει­σε, χωρίς μέτρα, με μόνο όπλο στα χέρια εκπαι­δευ­τι­κών, μαθη­τών και γονιών τα self test και την ατο­μι­κή ευθύ­νη. Την επι­κα­λέ­στη­κε, άλλω­στε, μιλώ­ντας για «υπο­χρέ­ω­ση των πολι­τών να δηλώ­νουν το θετι­κό τεστ» και όσοι είναι αρνη­τι­κοί να συνε­χί­σουν την απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού, τη χρή­ση μάσκας κ.λπ., μέτρα που θα συνε­χι­στούν για «πολύ και­ρό», όπως είπε, ώσπου να στη­θεί το περι­λά­λη­το τεί­χος ανο­σί­ας, «που μόνο ο εμβο­λια­σμός μπο­ρεί να μας εξασφαλίσει».

Και εκεί ωστό­σο έβα­λε τον πήχη χαμη­λά, προ­βλέ­πο­ντας ότι τον Ιού­νη θα έχουν εμβο­λιά­σει μόνο με μια δόση «ένα σημα­ντι­κό ποσο­στό του πλη­θυ­σμού», καθώς λόγω των αντα­γω­νι­σμών του κεφα­λαί­ου και των πολυ­ε­θνι­κών, όλα τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα στις παρα­δό­σεις των ανα­γκαί­ων δόσε­ων έχουν τινα­χτεί στον «αέρα».

Προ­α­νήγ­γει­λε, ακό­μα, ότι η δεύ­τε­ρη κατη­γο­ρία στην οποία θα επι­βλη­θεί η χρή­ση self test θα είναι οι εργα­ζό­με­νοι, «ώστε να σιγου­ρευ­τού­με ότι δεν έχου­με περι­στα­τι­κά μετά­δο­σης του ιού σε χώρους εργα­σί­ας», παρα­δε­χό­με­νος εμμέ­σως ότι αφού πρώ­τα η κυβέρ­νη­ση άφη­σε την εργο­δο­σία να ξεσα­λώ­νει, μετα­τρέ­πο­ντας τους χώρους δου­λειάς σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης, τώρα σπεύ­δει να μετα­θέ­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις της για μέτρα προ­στα­σί­ας, και της ίδιας για ελέγ­χους, στην ατο­μι­κή ευθύ­νη των εργαζομένων.

Ερω­τη­θείς, σε άλλο σημείο, για το πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νο Ταμείο Ανά­καμ­ψης, προ­σπά­θη­σε να πεί­σει ότι έρχο­νται κον­δύ­λια για μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και ότι αφο­ρά «όλη την κοι­νω­νία, τον κόσμο της εργα­σί­ας, την κατάρ­τι­ση, τους ανέρ­γους» κ.λπ., για να κρύ­ψει το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νό του, που απο­τε­λεί κόλα­φο για το λαό.

Κάνο­ντας έναν απο­λο­γι­σμό του προ­χτε­σι­νού ταξι­διού του στη Λιβύη, είπε ότι απο­κα­τα­στά­θη­κε ένας δίαυ­λος επι­κοι­νω­νί­ας, ότι κατέ­στη­σε σαφές πως το τουρ­κο­λι­βυ­κό μνη­μό­νιο καθο­ρι­σμού ΑΟΖ είναι παρά­νο­μο και πως δεν παρά­γει έννο­μα απο­τε­λέ­σμα­τα, ενώ πρό­σθε­σε ότι «η Λιβύη έδει­ξε διά­θε­ση να ξεκι­νή­σει με την Ελλά­δα απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες οριο­θέ­τη­σης θαλάσ­σιων ζωνών», εξ ου και χαρα­κτή­ρι­σε τελι­κά το ταξί­δι «επι­τυ­χη­μέ­νο».

Σε ό,τι αφο­ρά τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, ισχυ­ρί­στη­κε ότι ο Ερντο­γάν δεν θα εξά­γει «την κρί­ση του» στο Αιγαίο, επει­δή τάχα η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «πέτυ­χε να κατα­στή­σει την ελλη­νο­τουρ­κι­κή δια­φο­ρά αντι­κεί­με­νο της θεμα­το­λο­γί­ας που η Ευρώ­πη βάζει στο τρα­πέ­ζι όταν συνο­μι­λεί με την Τουρ­κία». Ταυ­τό­χρο­να, έστει­λε σήμα ότι «υπάρ­χουν πεδία στα οποία μπο­ρού­με να συνεν­νοη­θού­με με την Τουρ­κία ως Ευρώ­πη αλλά και ως Ελλά­δα, όπως το Προσφυγικό».

Τέλος, ξόρ­κι­σε τις πρό­ω­ρες εκλο­γές, λέγο­ντας ότι πάμε σε εξά­ντλη­ση της 4ετίας, με στό­χο του να κρι­θεί «για τη δυνα­τό­τη­τά μας να ξανα­βά­λου­με την Ελλά­δα σε μια δυνα­μι­κή τρο­χιά ανά­καμ­ψης», με το λαό στο καναβάτσο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο