Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η γύμνια του κρατικού μηχανισμού

Την κλι­μα­τι­κή κρί­ση κατέ­δει­ξε ως κύρια αιτία των κατα­στρο­φών από τις πυρ­κα­γιές ο πρω­θυ­πουρ­γός, επι­χει­ρώ­ντας να κρύ­ψει τις σοβα­ρές πολι­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σής του για την παντε­λή έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού. Ζήσα­με, μία «πρω­το­φα­νή επί­θε­ση της φύσης για δέκα συνε­χείς μέρες», επι­σή­μα­νε με έμφα­ση για να δικαιο­λο­γή­σει τις ελλεί­ψεις σε πυρο­σβε­στι­κά μέσα, την έλλει­ψη των απα­ραί­τη­των αντι­πυ­ρι­κών έργων που δεν έγι­ναν σε πολ­λές περιο­χές της χώρας προ­λη­πτι­κά, παρό­τι ο καύ­σω­νας διαρ­κεί­ας είχε ανα­κοι­νω­θεί εγκαί­ρως από τους επιστήμονες.

«Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή είναι εδώ και μας δεί­χνει ότι πρέ­πει να αλλά­ξουν όλα, από την οικο­νο­μία έως τη λει­τουρ­γία του κρά­τους και τη συμπε­ρι­φο­ρά των πολι­τών απέ­να­ντι στο περι­βάλ­λον», επι­σή­μα­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, βρί­σκο­ντας την ευκαι­ρία να παρου­σιά­σει ως ανα­γκαιό­τη­τα και μονό­δρο­μο την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη» που ανοί­γει το δρό­μο στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για «επεν­δύ­σεις» και «ανά­πτυ­ξη» που εξυ­πη­ρε­τούν την κερ­δο­φο­ρία τους και όχι φυσι­κά τις λαϊ­κές ανάγκες.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επι­σή­μα­νε ότι η κλι­μα­τι­κή κρί­ση δεν αφο­ρά μόνο την Ελλά­δα, αλλά ολό­κλη­ρη τη Μεσό­γειο και έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα την Ιτα­λία, την Τουρ­κία, την Αλγε­ρία και άλλες χώρες, κρύ­βο­ντας ωστό­σο ότι ο πραγ­μα­τι­κός ένο­χος σε όλες τις περι­πτώ­σεις είναι η πολι­τι­κή έλλει­ψης υπο­δο­μών για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και των ανθρώ­πων και όχι τα φυσι­κά φαινόμενα.

Μάλι­στα, αξιο­ποιώ­ντας στο έπα­κρο την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για να προ­ω­θή­σει την επι­λο­γή των μονο­πω­λί­ων, ανέ­φε­ρε πως οι εξε­λί­ξεις «δικαιώ­νουν την επι­λο­γή μας για απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση και μετά­βα­ση στην πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη». Θριαμ­βο­λό­γη­σε για τα χρή­μα­τα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και το νέο ΕΣΠΑ γι’ αυτές τις δρα­στη­ριό­τη­τες, ως στρα­τη­γι­κή πολι­τι­κή του ευρω­παϊ­κού κεφα­λαί­ου, ενώ ανήγ­γει­λε την κατάρ­τι­ση και ψήφι­ση κλι­μα­τι­κού νόμου το επό­με­νο διά­στη­μα στη χώρα μας. Όπως πρό­σθε­σε, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στο­χεύ­ει σε μία «επι­θε­τι­κή διείσ­δυ­ση των Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας» λέγο­ντας «χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρα αιο­λι­κά και φωτο­βολ­ταϊ­κά πάρκα».

Όσον αφο­ρά το επι­χει­ρη­σια­κό μέρος της αντι­με­τώ­πι­σης της πυρ­κα­γιάς, ανα­λώ­θη­κε σε θριαμ­βο­λο­γί­ες για τη μη απώ­λεια ανθρώ­πι­νων ζωών, υπε­ρα­μύν­θη­κε των χει­ρι­σμών της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για τις εκκε­νώ­σεις χωριών και οικι­σμών, δικαιο­λό­γη­σε ως φυσι­κό επα­κό­λου­θο των ταυ­τό­χρο­νων πυρ­κα­γιών τις ελλεί­ψεις σε ενα­έ­ρια μέσα και επί­γειες δυνά­μεις, αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το την πολι­τι­κή απα­ξί­ω­σης της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας με τη δια­χρο­νι­κή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υπο­στε­λέ­χω­σή της.

Ειδι­κά για τις εκκε­νώ­σεις, τόνι­σε πως το μέτρο κρί­θη­κε πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κό καθώς δια­σώ­θη­καν οι οικι­σμοί υπο­βαθ­μί­ζο­ντας το γεγο­νός ότι οι κάτοι­κοι ήταν αυτοί, που μπρο­στά στη γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και στο πλαί­σιο της λαϊ­κής πρω­το­βου­λί­ας, πήραν την υπό­θε­ση στα χέρια τους, απει­θάρ­χη­σαν στο μέτρο εκκέ­νω­σης και παρέ­μει­ναν στα χωριά τους για να σώσουν τα σπί­τια, τις περιου­σί­ες και τις ζωές τους.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης, ζήτη­σε τη συναί­νε­ση των πολι­τι­κών δυνά­με­ων για να περά­σουν οι αλλα­γές που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­σή του στον τομέα της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, αλλά και στο μοντέ­λο ανά­πτυ­ξης και επα­να­σχε­δια­σμού των περιο­χών που επλή­γη­σαν, όπως π.χ. στην Εύβοια με την ίδρυ­ση Επιτροπής.

Για τις απο­ζη­μιώ­σεις και με δεδο­μέ­νη την οργή και αγα­νά­κτη­ση του κόσμου για την ανε­πάρ­κεια των μέτρων στή­ρι­ξης, ισχυ­ρί­στη­κε ότι θα προ­χω­ρή­σουν γορ­γά, την ώρα πάντως που από την εμπει­ρία από άλλες κατα­στρο­φές, όπως οι πλημ­μύ­ρες σε Καρ­δί­τσα και ο σει­σμός στη Λάρι­σα, οι πλη­γέ­ντες κάτοι­κοι ακό­μα περι­μέ­νουν να εισπρά­ξουν τις απο­ζη­μιώ­σεις τους.

Για τις ανα­δα­σώ­σεις των καμέ­νων εκτά­σε­ων, επα­νέ­λα­βε ότι θα εφαρ­μο­στεί το μοντέ­λο ανα­δό­χου ανα­δά­σω­σης, μέσω του οποί­ου ανοί­γει ο δρό­μος σε ιδιώ­τες να «πατή­σουν πόδι» σε διά­φο­ρες εκτά­σεις για τα δικά τους σχέ­δια, ενώ παρου­σί­α­σε ως σημα­ντι­κή τομή τη δεντρο­φύ­τευ­σή τους με άλλα δέντρα — πιο βρα­δύ­καυ­στα και όχι με πεύ­κο που είναι εύφλεκτο.

Για την πανδημία

Για την παν­δη­μία κι ενώ τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα γίνο­νται κου­ρέ­λια, μπρο­στά στις απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου με το άνοιγ­μα του του­ρι­σμού και όχι μόνο, επα­νέ­λα­βε ότι πρέ­πει να συνε­χι­στούν οι εμβο­λια­σμοί, οι ρυθ­μοί των οποί­ων έχουν “πέσει” μέσα στο καλο­καί­ρι λόγω των διακοπών.

Για να δικαιο­λο­γή­σει την επί­μο­νη άρνη­ση της κυβέρ­νη­σής του να ενι­σχύ­σει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, με προ­σλή­ψεις και μέσα, δήλω­σε πως παρά την αύξη­ση των κρου­σμά­των, το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας δεν βρί­σκε­ται σε πίε­ση, κατέ­φυ­γε όμως και πάλι στην ατο­μι­κή ευθύ­νη των πολι­τών για τον εμβο­λια­σμό, τον οποίο παρου­σί­α­σε ως πανά­κεια για να κρύ­ψει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που δεν λαμ­βά­νει μέσα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, τα μέσα μετα­φο­ράς, τα σχο­λεία και άλλους μαζι­κούς χώρους.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο