Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια

«Στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις, ξεκι­νούν οι συζη­τή­σεις» το μήνυ­μα που έστει­λε στην Άγκυ­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, προ­κει­μέ­νου να συνε­χι­στούν οι «διευ­θε­τή­σεις», στο πλαί­σιο των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Σε αυτό το πλαί­σιο ανα­κοί­νω­σε και την επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης μόνο στο Ιόνιο στα 12 ναυ­τι­κά μίλια.

Μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια, χρη­σι­μο­ποί­η­σε πανη­γυ­ρι­κούς τόμους για τις συμ­φω­νί­ες οριο­θέ­τη­σης ΑΟΖ με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο, κάνο­ντας λόγο για «διπλή εθνι­κή επι­τυ­χία», αν και οι συμ­φω­νί­ες αυτές προ­βλέ­πουν μειω­μέ­νη επή­ρεια σε νησιά του Ιονί­ου και της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου όπως είναι η Κρή­τη, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων στο «παζά­ρι» που γίνε­ται για τον ενερ­γεια­κό πλούτο.

Ισχυ­ρί­στη­κε πως οι συμ­φω­νί­ες με την Αίγυ­πτο επα­να­φέ­ρουν ένα καθε­στώς νομι­μό­τη­τας που, όπως είπε, «περι­θω­ριο­ποιούν αυθαί­ρε­τες πρα­κτι­κές», ανα­φε­ρό­με­νος εμμέ­σως πλην σαφώς στο τουρ­κο­λυ­βι­κό μνη­μό­νιο και απο­φεύ­γο­ντας να μιλή­σει για ακύ­ρω­σή του. Απέ­φυ­γε επί­σης να ανα­φερ­θεί στη στά­ση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αφε­νός μεν υπο­θάλ­πει την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και αφε­τέ­ρου δε οδη­γεί σε «διά­λο­γο» για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση. Ο Κ. Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε ότι «ο δρό­μος της συνεν­νό­η­σης για ένα ανοι­χτό ζήτη­μα της οριο­θέ­τη­σης θαλάσ­σιων ζωών είναι ανοι­χτός υπό έναν όρο, να στα­μα­τή­σει αμέ­σως τις προ­κλή­σεις», ενώ ανέ­φε­ρε ότι η Ελλά­δα είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να υπε­ρα­σπι­στεί τα εθνι­κά της δικαιώματα.

Για την επέ­κτα­ση στα 12 ναυ­τι­κά μίλια στο Ιόνιο της αιγια­λί­τι­δας ζώνης είπε ότι θα κατα­τε­θεί σύντο­μα σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο και πως είναι ενή­με­ρες οι κυβερ­νή­σεις σε Ιτα­λία και Αλβα­νία. Πρό­σθε­σε πως αυτό το δικαί­ω­μα της χώρας «επι­φυ­λάσ­σε­ται να ασκή­σει μελ­λο­ντι­κά και σε άλλες θαλάσ­σιες περιο­χές». Ωστό­σο η εξαί­ρε­ση του Αιγί­ου είναι δυνα­τόν να προ­κα­λέ­σει παρενέργειες.

Επί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης στο Αιγαίο λέγο­ντας πως η καλύ­τε­ρη απά­ντη­ση σε όσους επι­μέ­νουν να δια­δί­δουν fake news για δήθεν αδια­φο­ρία της Ελλά­δας για ανθρώ­πους οι οποί­οι κιν­δυ­νεύ­ουν στη θάλασσα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο